Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Απάντηση: Re: Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Δεν πιστεύω να είναι θέμα USB γιατί το DSD256 μετατρέπεται πρώτα σε pcm το οποίο λογικά θα είναι μέχρι 384KHz, το οποίο περνάει απροβλημάτιστα από τη USB του RPi.

To πιο πιθανό είναι να φταίει ο αλγόριθμος της μετατροπής από DSD σε PCM (on-the-fly) και οι συχνές διακοπές στον ήχο να οφείλονται σε buffer overflows ή underflows.
Επίσης μπορεί να φταίει το resampling quality, όπου υπάρχουν συνήθως τρεις επιλογές: High , Medium, Low.
Με το setting "Low" το DSD256 παίζει είτε χωρίς διακοπές στον ήχο είτε με ελάχιστες διακοπές.

Last edited:

Αν μιλάμε για προβληματα του RPI με advanced kernel + Ι2S και παει λέγοντας, μιλάμε για έναν πειραματικό kernel του CliveM, ο οποίος προσέφερε όλες αυτές τις παραπάνω δειγματοληψίες σε I2S μεν, αλλά με ανεπίσημο κώδικα. Απ' ότι έχω καταλάβει και απο τις κατ' ιδίαν μου συζητήσεις με τον Tim, το Moode πλέον έχει πάψει να χρησιμοποιεί αυτόν τον Kernel, γιατί εκτώς από πειραματικός είναι και obsolete, μια που ο clivem εξαφανίστηκε μαζί με τα sources του.
.

O Advanced Kernel του Moode 3.X (δεν θυμάμαι ακριβώς την ακριβή έκδοση ) είναι πλέον unofficial και unsupported για τους λόγους που αναφέρεις παραπάνω.
Στη νέα εκδοση Moode 4.0 δεν υποστηρίζεται ο Advance Kernel και είχα αρκετά προβλήματα με dropouts σε DSD128 & DSD256

Καμία διανομή που δοκίμασα δεν παίζει με το νέο rpi3 model b+. Δεν φορτώνει καν και κολλάει αμέσως μετά. την εκκίνηση σαν να ρουφά την τροφοδοσία. Προφανώς υπάρχει ασυμβατότητα. Θα δοκιμάσω αύριο το volumio την πειραματική ειδική έκδοση για το
b+

Το δοκιμασε ένας φίλος το απόγευμα και δεν μπουταρει, οπότε θα χρειαστεί νέα έκδοση για να υποστηριχθεί.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Τελικά το Rpi3 B+ παίζει κανονικά μόνο με την νέα σημερινή έκδοση 2.382 του Volumio

http://updates.volumio.org/pi/volumio/2.382/volumio-2.382-2018-03-16-pi.img.zip

Η τροφοδοσία 5V 2,5A που χρησιμοπoιώ αυτή τη στιγμή επαρκεί . Δεν φαίνεται να καταναλώνει πάνω από 4W
Τώρα παίζω native DSD128 και ακούγεται μια χαρά , δεν γίνεται λέω να παίζει τόσο καλά , ίσως να είναι και η ώρα κατάλληλη για jazz σε DSD ....

Υπάρχει τρόπος να στέλνω τον ήχο από android tablet στο rpi2 μέσω κάποιας εφαρμογής κατά προτίμηση δωρεάν; Θέλει η μικρή να παίζει τραγούδια στο youtube και ενώ βλέπει το video στην οθόνη του tablet, η ήχος να παίζει μέσω wifi στο rpi2 και όχι στο tablet. Χρησιμοποιώ κυρίως moode 4 ή 3.1.

Θέλω κάτι που να έχετε δοκιμάσει και να παίζει απρόσκοπτα γιατί έχω δοκιμάσει πολλά και δεν...

Από iPhone παίζει άνετα μέσω airplay, αλλά με ενδιαφέρει να το κάνω από android.

Σήμερα δοκίμασα με το νέο μoυ RPi3 B+ και μουσικά αρχεία DSD256 σε Native Mode και δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα κατά την αναπαραγωγή. Τα πάντα παίζουν χωρίς διακοπές στον ήχο και χωρίς θόρυβο. Η ροη της μουσικής πλέον είναι σε άλλο επίπεδο. Εχω την αίσθηση ότι έφτασε το τέλος για μένα σε ότι αφορά το computer audio hardware :SFGSFGSF:

Ερωτηση.....

Στα μη dsd αρχεια..... Ακουγεται καλυτερα ή το ιδιο;

Εξαρτάται και από το υπόλοιπο σύστημα.
Αν δεν έχεις πάρει ακόμα καλύτερα ηχεία και δεν έχεις περάσει και dedicated power line από τον πίνακα, δεν πρόκειται να ακούσεις διαφορές σε σύγκριση με το Rpi2

Επίσης με το νέο RPi3 B+ , δοκίμασα να παίξω και μουσικά αρχεία DSD256 με ένα DAC που δεν υποστηρίζει native DSD ούτε DoP.
Με ενεργοποιημένο στο Volumio το resampling στα 32bit & sampling frequency = native, η αναπαραγωγή DSD to PCM on-the-fly λειτουργεί απροβλημάτιστα και με εξαιρετική απόδοση χωρίς διακοπές , clicks & pops.
Επίσης δοκίμασα να φορτσάρω το resamplinγ frequency στα 384ΚΗz και όλα τα αρχεία DSD έπαιζαν κανονικά.

Και όλα αυτά με Resampling Quality = VERY HIGH :SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Επίσης τo Wi-Fi είναι πιο ισχυρό από το προηγούμενο μοντέλο της σειράς RPi3

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι οι ρυθμίσεις resampling δεν έχουν να κάνουν με το dsd-->pcm.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

οχι εγω αναφερομαι για καποιον που εχει pi3 b να παρει το pi3 b+.

Κάποιος που διαθέτει είτε RPi2 είτε RPi3 B, είναι πολύ πιθανόν να μην αντιληφτεί ηχητικές διαφορές σε σύγκριση με το νέο RPi3 B+, αναφέρομαι σε νορμάλ καταστάσεις και μουσικά αρχεία που ακούνε όλοι οι κοινοί θνητοί.

Για να λειτουργήσει η διανομή Moode 4.0 με το νέο RPi3 B+ , θα πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου το image 4.0 του Moode με τη γνωστή διαδικασία του image builder . Θα πρέπει να κατεβάσετε και να γράψεται σε ένα SD card το image της διανομής Raspbian stretch lite (τελευταία έκδοση Μαρτίου 2018) . Η συνέχεια είναι ήδη γνωστή σε όσους ήδη τρέχουν την εκδοση Moode 4.0.

Όσοι έχουν ήδη την 4.0 λογικά θα μπορούν να κάνουν upgrade : sudo apt update

To Raspbian Stretch Lite φορτώνει κανονικά με το νέο RPi3 B+

Επειδή η παραπάνω διαδικασία είναι ένας πραγματικός μπελάς, πότε δουλεύει και πότε δεν δουλεύει, καλό θα ήταν να περιμένουμε κάποια επόμενη έκδοση του Moode που θα υποστηρίζει το RPi3 B+ με το σωστό device description.
Προς το παρόν παραμένω πιστός στο Volumio που παίζει απροβλημάτιστα τα πάντα και με ένα αρκετά καλό interface.