Ricoh GR mkI, mkII, mk III και mkIIIx με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

Re: Απάντηση: Re: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφ

Mε νύχια και με δόντια κρατιέμαι να μην ξαναγοράσω την GR αφότου την έδωσα.
Tην είχα δώσει με προοπτική αγοράς της mk2.

Την GM1 + 12-32 ούτε καν τη νοσταλγώ, παρά τη χαμηλή τιμή πλέον των 299 ευρώ για το σετ.

Γιατι η 2 τι θεμα εχει; Ακριβη;

Re: Απάντηση: Re: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφ

Ότι θα έβγαινε ακριβότερη η mk2 ήταν αναμενόμενο. Απλά περίμενα αναβάθμιση στον αισθητήρα.

Έτσι το δέλεαρ απόκτησης εκ νέου της mk1 σε τιμή προσφοράς παραμένει ισχυρό.

Re: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

Εχεις εντοπισει καποια προσφορα Γιαννη ?
(της mk1)

Απάντηση: Re: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

...μόνο να μη θάψεις τον 12-32 γιατί σήμερα παραλαμβάνω, μη τον βγάλω για πούλημα κατευθείαν! χαχαχα
δυσκολο το βλεπω αυτο, ο φακος εχει μειονεκτηματα αλλα τα πλεονεκηματα για φακο κιτ ειναι πιο πολλα και αξιζει να τον εχει οποιος ειναι στο συστημα αυτο ανεξαρτητα αλλων φακων που εχει.

tzo θα τολμησεις ή ακομη και στα 539 δεν αξιζει;

Σε τιμη προσφορων και η 1 ομως παιζει αρκετα παρακατω. Να πουμε μεγεια;

Απάντηση: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

Αν η MK1 μπορεί να βρεθεί 200 ευρώ φθηνότερα κατά την (ταπεινή, ως μη κάτοχος) γνώμη μου, δεν αξίζει τη διαφορά η ΜΚ2.

115 ευρώ κάτω, στα 424, βγαίνει η mk1 από warehouse deals από επιστροφές.
Αντίστοιχα χαμηλότερη θα είναι και η αξία μεταπώλησης αργότερα.
Νομίζω αξίζει η διαφορά για το νέο μοντέλο και καινούριο.

Δεν θα άξιζε αν συγκρίναμε τα 424 με την κανονική τιμή της mk2, που είναι 700 ευρώ.

παντος να ξερετε οτι η mk1 εχει θεμα με τον φακο, 180 ευρα αν ειναι εκτος εγγυησεις
προχθες μιλησα με τον μπουρδουμπακι - καπος ετσι
και μου ειπε οτι αυτο το προβλημα βγηκε σε αρκετα κομματια

παντος να ξερετε οτι η mk1 εχει θεμα με τον φακο, 180 ευρα αν ειναι εκτος εγγυησεις
προχθες μιλησα με τον μπουρδουμπακι - καπος ετσι
και μου ειπε οτι αυτο το προβλημα βγηκε σε αρκετα κομματια

2 χρονια εγγυηση, εκτος αν ισχυσει ο νομος του οζ/μερφι και στο βγαλει μετα τα 2...

η δικια μου ειναι εκτος εγγυησεις... ποτε δεν ειχε:flipout:
ο ανθρωπος ειπε οτι θα προσπαθησει να την φτιαξει οσο πιο φθηνα γινετε.
αλλιως παει εξωτερικο και εκει δεν κανουν σκοντο:behead:

απ οτι καταλαβα ,ο φακος ¨"αιωρειται¨" και καποια στιγμη δεν μπορει να κλεισει και τα "παιζουν" τα ηλεκτρονικα
και γενικα εχει θεμα η κατασκευει του, γιαυτο μαζευει και πολλα σκουπιδακια

η δικια μου ειναι εκτος εγγυησεις... ποτε δεν ειχε:flipout:
ο ανθρωπος ειπε οτι θα προσπαθησει να την φτιαξει οσο πιο φθηνα γινετε.
αλλιως παει εξωτερικο και εκει δεν κανουν σκοντο:behead:

απ οτι καταλαβα ,ο φακος ¨"αιωρειται¨" και καποια στιγμη δεν μπορει να κλεισει και τα "παιζουν" τα ηλεκτρονικα
και γενικα εχει θεμα η κατασκευει του, γιαυτο μαζευει και πολλα σκουπιδακια

Μέτα τις 100000 λήψεις και τα σίδερα λυγάνε.:smash:

η αληθεια ειναι οτι της εβγαλα το λαδι...:plank:

Μια πρώτη εκτίμηση, από την σύντομη συμβίωση με την GR:

- Η μηχανή είναι φοβερά ευχάριστη στην χρήση, τα μενού μπορεί να φοβίσουν στην αρχή με το βάθος και την έκτασή τους, αλλά... δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς τα "πάντα όλα". Βρίσκεις το στυλ σου και μετά η ζωή σου είναι εύκολη, και ότι θες είναι μόλις ένα πάτημα κουμπιού.
- Ο φακός απλά "σκοτώνει", φοβερό γράψιμο και λεπτομέρεια. Ο καλύτερος φακός m4/3 που (θεωρώ ότι) έχω, ο panny 20/1,7 στο κέντρο είναι εφάμιλλος, στις άκρες χάνει. Παραμόρφωση? Ποιά παραμόρφωση, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα - είναι σχεδόν σαν να τραβάς με καλό 50άρη. Ύποπτα πράγματα - θα ξανανοίξω τα raw μόλις προλάβω να βάλω το raw therapy...
- Μιλώντας για raw είδα καλή δυναμική περιοχή - όχι άριστη, τα χρόνια περνάνε - ο θόρυβος (όσος υπάρχει) έχει "ψιλή" υφή και δεν ενοχλεί μέχρι 1600ISO, ενώ και τα 3200 μια χαρά είναι. Το χρωματικό προφίλ τους όμως είναι περίεργο, κάπως υποτονικό, και όταν προσπαθήσεις να προσθέσεις χρώμα αντιδρούν μέτρια έως άσχημα. Αυτό φαίνεται ακόμα πιο έντονα βλέποντας δίπλα τα έτοιμα jpeg, μια και αυτά είναι πολύ καλά για τα γούστα μου! Αυτά τα περίεργα συμβαίνουν με το Capture 1, παρότι υπάρχει έτοιμο προφίλ στο database (και παρεπιπτόντως οι διορθώσεις στον φακό είναι μηδέν (0)). Θα δοκιμάσω και το DxO και θα επανέλθω.
- Η ιδιαιτερότητα του fix 28άρη φακού δεν με απασχόλησε καθόλου, μια και η πλειοψηφία των πλάνων που τραβάω είναι ευρυγώνια. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις κροπάρεις άφοβα, μια και η ευκρίνεια φτάνει και περισσεύει.

Όλα καλά λοιπόν? Χμμ... όχι ακριβώς, μια και η μηχανή έχει μια βασική (για τα γούστα μου) έλλειψη: την σταθεροποίηση! Θα μου πείτε, τι να την κάνεις με 28άρη φακό? Και όμως αγαπητοί, μπορεί στα γενικά πλάνα να μην νοιώθεις τόσο την ανάγκη της, αλλά τι γίνεται με τις κοντινές σχετικά λήψεις? Τραβάς με F2,8, χρόνο (ας πούμε) 1/125 και ISO 800 - όλα καλά. Κλείνεις στο 5,6 για να πάρεις λίγο βάθος πεδίου (μην ξεχνάμε τον αισθητήρα APS-c), ο χρόνος πέφτει, το ISO ανεβαίνει - και η οθόνη είναι πολύ καλή οπότε "κρύβει" κουνήματα και θόρυβο. Άρα πρέπει ή να έχεις "ακουμπηστήρι" (τρίποδο, κολώνα, τραπέζι..), ή παίρνεις βαθειά ανάσα, τραβάς μια και μετά κανά - δυό ακόμα για να το σιγουρέψεις όσο γίνεται. Όταν προέρχεσαι από σταθεροποίηση olympus ή φακού panny, όλα αυτά σου φαίνονται "κάπως"...

Τελικά όμως, όταν πάρεις αυτό που θέλεις το αποτέλεσμα είναι σπουδαίο, ειδικά όταν σκεφθείτε ότι τραβάς και κανείς δεν δίνει σημασία σε εσένα και την μικρή "άχρωμη και άοσμη" compact που έβγαλες από την τσέπη του τζην σου...

Θα την κρατήσω? Δεν ξέρω έχω ακόμα 15-20 μέρες να το σκεφθώ...

edit: προς αποφυγή παρεξηγήσεων κάθε σύγκριση με RX100 (και οτιδήποτε άλλο μπαίνει σε τσέπη παντελονιού) είναι άδικη και για τις δυο, άλλα κάνει η μια, άλλα η άλλη...

Last edited:
Απάντηση: Re: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

αυτο συμβαίνει όποιος έχει μάθει να τραβά με 1/2' στο χέρι με σταθεροποίηση, μας έχει κακομάθει τρομερά η Ολυ και σε συνδιασμό με το καλό Jpeg, τους μικρους φωτεινους prime και την απόδοση έως και ISO 1600-3200, πολυ δυσκολα θα με κανουν να δώσω πανω απο 200-250ευρω για μια μικρή compact ακομη και με αισθητηρα APCS:slapface:, αυτο βεβαια δεν μειωνει καθολου την χρηστικότητα της συγκεκριμένης μηχανής αφού συνδιαζεται και με κορυφαια αποδοση.:firstprize: