Re: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους
Μια πρώτη εκτίμηση, από την σύντομη συμβίωση με την GR:
- Η μηχανή είναι φοβερά ευχάριστη στην χρήση, τα μενού μπορεί να φοβίσουν στην αρχή με το βάθος και την έκτασή τους, αλλά... δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς τα "πάντα όλα". Βρίσκεις το στυλ σου και μετά η ζωή σου είναι εύκολη, και ότι θες είναι μόλις ένα πάτημα κουμπιού.
- Ο φακός απλά "σκοτώνει", φοβερό γράψιμο και λεπτομέρεια. Ο καλύτερος φακός m4/3 που (θεωρώ ότι) έχω, ο panny 20/1,7 στο κέντρο είναι εφάμιλλος, στις άκρες χάνει. Παραμόρφωση? Ποιά παραμόρφωση, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα - είναι σχεδόν σαν να τραβάς με καλό 50άρη. Ύποπτα πράγματα - θα ξανανοίξω τα raw μόλις προλάβω να βάλω το raw therapy...
- Μιλώντας για raw είδα καλή δυναμική περιοχή - όχι άριστη, τα χρόνια περνάνε - ο θόρυβος (όσος υπάρχει) έχει "ψιλή" υφή και δεν ενοχλεί μέχρι 1600ISO, ενώ και τα 3200 μια χαρά είναι. Το χρωματικό προφίλ τους όμως είναι περίεργο, κάπως υποτονικό, και όταν προσπαθήσεις να προσθέσεις χρώμα αντιδρούν μέτρια έως άσχημα. Αυτό φαίνεται ακόμα πιο έντονα βλέποντας δίπλα τα έτοιμα jpeg, μια και αυτά είναι πολύ καλά για τα γούστα μου! Αυτά τα περίεργα συμβαίνουν με το Capture 1, παρότι υπάρχει έτοιμο προφίλ στο database (και παρεπιπτόντως οι διορθώσεις στον φακό είναι μηδέν (0)). Θα δοκιμάσω και το DxO και θα επανέλθω.
- Η ιδιαιτερότητα του fix 28άρη φακού δεν με απασχόλησε καθόλου, μια και η πλειοψηφία των πλάνων που τραβάω είναι ευρυγώνια. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις κροπάρεις άφοβα, μια και η ευκρίνεια φτάνει και περισσεύει.
Όλα καλά λοιπόν? Χμμ... όχι ακριβώς, μια και η μηχανή έχει μια βασική (για τα γούστα μου) έλλειψη: την σταθεροποίηση! Θα μου πείτε, τι να την κάνεις με 28άρη φακό? Και όμως αγαπητοί, μπορεί στα γενικά πλάνα να μην νοιώθεις τόσο την ανάγκη της, αλλά τι γίνεται με τις κοντινές σχετικά λήψεις? Τραβάς με F2,8, χρόνο (ας πούμε) 1/125 και ISO 800 - όλα καλά. Κλείνεις στο 5,6 για να πάρεις λίγο βάθος πεδίου (μην ξεχνάμε τον αισθητήρα APS-c), ο χρόνος πέφτει, το ISO ανεβαίνει - και η οθόνη είναι πολύ καλή οπότε "κρύβει" κουνήματα και θόρυβο. Άρα πρέπει ή να έχεις "ακουμπηστήρι" (τρίποδο, κολώνα, τραπέζι..), ή παίρνεις βαθειά ανάσα, τραβάς μια και μετά κανά - δυό ακόμα για να το σιγουρέψεις όσο γίνεται. Όταν προέρχεσαι από σταθεροποίηση olympus ή φακού panny, όλα αυτά σου φαίνονται "κάπως"...
Τελικά όμως, όταν πάρεις αυτό που θέλεις το αποτέλεσμα είναι σπουδαίο, ειδικά όταν σκεφθείτε ότι τραβάς και κανείς δεν δίνει σημασία σε εσένα και την μικρή "άχρωμη και άοσμη" compact που έβγαλες από την τσέπη του τζην σου...
Θα την κρατήσω? Δεν ξέρω έχω ακόμα 15-20 μέρες να το σκεφθώ...
edit: προς αποφυγή παρεξηγήσεων κάθε σύγκριση με RX100 (και οτιδήποτε άλλο μπαίνει σε τσέπη παντελονιού) είναι άδικη και για τις δυο, άλλα κάνει η μια, άλλα η άλλη...