Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

Πραγματικά, με τους μικρούς μετασχηματιστές τροφοδοσίας ο ήχος γίνεται μεν πιο ζεστός και φιλικός προς τα αυτιά μας, αλλά ταυτόχρονα χάνει σε δυναμικά και καθαρότητα. Το ESS 9023 δεν ακούγεται όμως έτσι, κι αυτό το λέω με ασφάλεια επειδή πλέον έχω ως αναφορά μου το Mambo V3 ! :drummer:

Η διαφορά είναι μικρή μεταξύ shunt Salas και LM317. Το 317 κατά την γνώμη μου έχει περισσότερο αέρα, κάτι που προσωπικά μου αρέσει. Και τα δύο είναι σαφώς καλύτερα απο το μαμά regulator.

Είναι σπόλυτα σεβαστή η αποψή σου για το LM317.
Παραμένει ακόμα και σήμερα ένα πολύ αξιόπιστο εξάρτημα.

Είναι γλυκά και θαμπερά ,, σαν λάμπες ένα πράμα ,, αλλά δεν βγάζουν την καταραμένη πληροφορία και την διαφάνεια που προσφέρει ένα φρέσκο reg , κατα πρώτων ,, και κατα δέυτερο απλά δεν είναι στην θέση του όταν χρειαστεί,, το ζυγίζεις στα 5 το πρώι και το βράδι βγάζει 5,5 ,,

έχει ταμπεραμέντο .. :grinning-smiley-043

Κατ´ αρχήν θα ήθελα ν’ ευχαριστήσω τον Νίκο για την φιλοξενία, αλλά κυρίως για τις εξαιρετικές μουσικές που μου έγραψε στον δίσκο. Χθές λίγα που άκουσα ήταν καταπληκτικά!!
Πολύ καλή παρέα , έγινε σωστά η συγκριση με λίγα λόγια και πολύ μουσική.
Ο ήχος του Νίκου μου ήταν γνώριμος, μιας και έχουμε ενισχυτικά της ίδιας εταιρίας.
Τα συμπεράσματα μου δεν απέχουν και πολύ απ’ αυτα του Νίκου. Το ακούω το ίδιο καλά και με το 317 αλλα και το Σαλας.

To LM317 εγώ το χρησιμοποιώ για να ρυθμίζω την τάση στα νήματα των λυχνιών των προενισχυτών μου. Η αξιοπιστία τους είναι πραγματικά πολύ υψηλή.
Συμφωνώ με την άποψη του Vasilis-T για τον ηχητικό τους χαρακτήρα, τίποτα το ιδιαίτερο. Ταιριάζει σε φτηνά ηχεία και συστήματα επιπέδου H-Fi όπου η αφαίρεση της πληροφορίας στην κρίσημη μεσουψηλή και υψηλή περιοχή κυριολεκτικά σώζει αυτιά .
Απαιτείται ένα αναλυτικό και πιθανότατα ακριβό σύστημα για να αντιληφτεί κάποιος ακροατής ακόμα πιο εύκολα τις ηχητικές διαφορές μεταξύ των τροφοδοτικών χαμηλής ισχύος.

Last edited:
Αυτό που έχω αναρωτηθεί πολλές φορές είναι στη πραγματικότητα ποιο τροφοδοτικό ακούμε; Το Σάλας, το 317 κλπ ή τα regulators που βρίσκονται μετά απ’ αυτά; Αρκεί μια ικανή πηγή ρεύματος και τα άλλα τ’ αναλαμβάνει το υπόλοιπο κύκλωμα;
Μήπως γιαυτο δεν έχουμε μεγάλες διαφορές στον ήχο;
Δε νομίζω ότι χρειάζονται πανάκριβα και εξαιρετικά συστήματα για ν’ ακούσεις διαφορές τουλάχιστον στο συγκεκριμένο πακετάκι. Άλλωστε τι νόημα έχει κάτι τέτοιο αφού με το ταπεινό μας σύστημα θα ακούσουμε μουσική.

Last edited:
Θα ήθελα να προσθέσω ότι όλοι οι προενισχυτες Phono που έχω φτιάξει έχουν τροφοδοτικά Σάλας. Εκεί για μένα τουλάχιστον είχε διαφορά η τροφοδοσία απ’ αυτή με το 317 που είχα αρχικά. Όμως μην ξεχνάμε ότι εκεί δεν υπήρχαν μετά άλλου είδους regulators.

Re: Απάντηση: Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

Εγώ πάντως άκουσα διάφορες στο δικό μου σύστημα που δεν είναι πολύ ακριβό.
Τα τροφοδοτικά που άκουσα ήταν το 7805, salas, Ldo ti.
Από το stock τροφοδοτικό σε σχέση με τα αλλά δύο η διάφορα ήταν τεράστια,πραγματικά απογειώθηκε το mambo.
Τα salas και Ldo παίζανε και τα δύο το ίδιο καλά.
Τώρα 317 δεν έχω δοκιμάσει θα το κάνω το Σαββατοκύριακο αλλά εκεί παίζει ρόλο και ο σχεδιασμός του τροφοδοτικου.

Αυτό που έχω αναρωτηθεί πολλές φορές είναι στη πραγματικότητα ποιο τροφοδοτικό ακούμε; Το Σάλας, το 317 κλπ ή τα regulators που βρίσκονται μετά απ’ αυτά; Αρκεί μια ικανή πηγή ρεύματος και τα άλλα τ’ αναλαμβάνει το υπόλοιπο κύκλωμα;
Μήπως γιαυτο δεν έχουμε μεγάλες διαφορές στον ήχο;
Δε νομίζω ότι χρειάζονται πανάκριβα και εξαιρετικά συστήματα για ν’ ακούσεις διαφορές τουλάχιστον στο συγκεκριμένο πακετάκι. Άλλωστε τι νόημα έχει κάτι τέτοιο αφού με το ταπεινό μας σύστημα θα ακούσουμε μουσική.

Η πιό σωστά τονικά και ουδέτερη πληροφορία έρχεται απο το onboard βασικό τροφοδοτικό , απο κεί και πέρα αυτο που κάνει διαφορά με εξωτερικό dc είναι η τονικότιτα και το κοντράστ στα ηχοχρώματα ,,,,

αλλά .... αλλά .....

προσέξτε ψιρίζοντας την μαιμου ....

τα artifacts στο περιγραμα των οργάνων , κάτι σαν τα artifacts του φορμά jpeg , που όσο μικρότερη παρουσία έχει στο χώρο , ένα μικρό φλάουτο πχ σε μια γωνια να πάιζει ( δεν λέω για το πουλί μας ,, :guitarist:) τόσο πιό ενοχλητικό είναι το φαινόμενο , η πιο απλά γρέζι ,,

και κατα δέυτερων , τα shunt και τα lm ,, βάζουν υπογράφη με χρώμα και φουσκωματάκια διάφορα ,, δεν ειναι ουδέτερα ,, και σαν αποτέλεσμα είναι η μείωση της διαφάνειας

αυτά ,,,

και αλλα με την φωτεινή πιπιλή

Αρχίζουμε και μιλάμε επί της ουσίας και μπράβο μας.
Παλιότερα, επικρατούσε η άποψη ότι μόνο στα αναλογικά η τροφοδοσία μετράει και στα ψηφιακά αρκεί μια "βασική" τροφοδοσία...αμ, δε!

Μετέπειτα για τα ψηφιακά, περάσαμε στη δημιουργία του ελάχιστου θορύβου και αυτό έφερε τα λιλιπούτεια dc to dc κοντά στις κύριες καταναλώσεις.
Αυτό μεταλλάχθηκε από την απλή αρχική τροφοδοσία σε προσεγμένη και αρχική όπως επίσης και μεγάλη προσοχή το πως και που θα μπουν τα μικρά dc-dc.

Συμφωνώ με το Στέλιο, ότι στην ουσία δεν ακούμε μόνο ένα τροφοδοτικό.
Όμως η ολοένα και πιο μεγαλύτερη απαίτηση για όσο το δυνατόν χαμηλότερο θόρυβο και χωρητικότητες από το τροφοδοτικά, απαιτούν υλοποιήσεις δίπλα από τους καταναλωτές. Δεν είμαι εναντίον της αυτόνομης με shunt, αλλά για φανταστείτε ένα dac με 6 Salas εσωτερικά...χάος!

Με βρίσκει πλέον σύμφωνο, η κατασκευή μιας πολύ καλής αρχικής τροφοδοσίας (κύριας) και τα μικρά εκεί που πρέπει.

Ο Βασίλης εδώ και καιρό είναι ξεκάθαρος στην άποψή του, πιστεύει ότι τα shunt δίνουν "χρώμα", "φούσκωμα" σε διάφορες περιοχές του ακουστικού φάσματος, ενώ οι σειρές LDO της TI για παράδειγμα είναι πιο ουδέτερα τονικά.

Προσωπικά ακόμη το ψάχνω και είμαι σε διαδικασία στησίματος μερικών τροφοδοτικών για επανεξέταση με χρόνο και ηρεμία, πάνω στο ίδιο DAC.
Ο Σπύρος ήδη από ότι βλέπω έχει προχωρήσει, αν και θα τον περιμένω να βγάλει πιο κατασταλαγμένα συμπεράσματα ανάμεσα σε Salas & LDO, με κάποιες προτροπές για τα Salas που του έχω δώσει (είναι άτιμα παιχνίδια αυτά).

Σίγουρα ο χρόνος αλλά και η δική μας ωρίμανση θα δείξει τι τελικά θα επικρατήσει....πάντα στο δικό μας σύστημα!

Last edited:
Ο,τι είναι να κάνουμε καλύτερα να το κάνουμε τώρα, που είμαστε νέοι, γιατί όταν θα έχουμε ωριμάσει αρκετά θα ακούμε τόσο καλά όσο και οι συνταξιούχοι χαϊεντάδες !

Ερώτηση επιβεβαίωσης: Το Μαμπο 2 θέλει 105mA σε λειτουργία; Άρα 200 mA συνολική κατανάλωση για τροφοδοτικό Σάλας;
Χωρίς είσοδο spdif το μαμπο τραβάει 163mA-γιατι;

Μπαίνει σε λειτουργεία φίλτρου και λειτουργείας default , που σημαίνει 24bit 192 , πού είναι και η μέγιστη καταναλωση , όταν κλειδώσει αλλού πέφτει και η κατανάλωση , κάνε το τέστ με αλλάγη δειγματοληψείας εν θερμό και θα δείς πως μεταβάλεται αναλόγα ,

200 ma θέλει να έχει κάμποσο headroom αέρα , για όλλες τις συνθήκες
μανι μανι το λεντάκι flag μόλις γίνει κοκκινο , δλδ error , έχει 20 ma στο κεφάλι

Last edited:
Στέλιο, όπως στα λέει ο Βασίλης είναι.
Το έχω χιλιομετρήσει το mambo2, η κατανάλωση αναλόγως των συνθηκών παίζει από 110+ μέχρι και 165+.
Φτιάξε ένα Salas στα 220-250 και είναι ταμάμ.
Κάτι σου ετοιμάζω στη συνάντησή μας.

Λοιπόν τον τελευταίο καιρό, προσπαθούμε να κατασταλάξουμε στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται τροφοδοσία.

Ο Βασίλης (VaSiLiS-T) εδώ και καιρό έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και φαίνεται στις υλοποιήσεις του (mambo3).
Εμείς κατά καιρούς έχουμε γράψει κάποια πράγματα για το πως ακούγεται το mambo2, το mambo3 και πάει λέγοντας αλλά όταν συγκρίνεις και οι μεταβλητές είναι παραπάνω από μία, κλάψτα...άκρη σωστή δεν βγάζεις.

Πήραμε μια πλακέτα mambo2...τη φτιάξαμε ωραία...δίχως την αρχική τροφοδοσία, παντού οι μικροί σταθεροποιημένοι ρυθμιστές της TI.
Της βάλαμε και μια πλακέτα usb->i2s με ανεξάρτητη τροφοδοσία.

Για τροφοδοσία, φτιάξαμε δύο ανεξάρτητες και σούπερ ντούπερ...η μία έκδοσης Salas 1.1 και η άλλη της TI σειρά LDO πάνω στο TPS7A471.
335mA στο Salas, το LDO έτσι και αλλιώς μπορεί να δώσει μέχρι 1Α. Για το LDO στηριχθήκαμε σε μια TI evaluation board και της φτιάξαμε μια ανόρθωση-εξομάλυνση με schotky 1N5822 & Panasonic TSUP 15000uF.
Βάλαμε έναν τοροειδή 10Vac/50VA και δύο διακόπτες. Ο ένας διακόπτει το δευτερεύων του Μ/Τ και το στέλνει πότε στο Salas πότε στο LDO και ο άλλος διακόπτει το φορτίο πότε στο Salas και πότε στο LDO.
Sense έχουν και τα δύο τροφοδοτικά, τοποθετημένα πάνω στο molex του mambo pcb.

Είναι το πρώτο τεστ που κάνω, πάνω σε ένα dac με δύο τροφοδοτικά και τον ίδιο M/T.
Τα συμπεράσματα είναι ακόμη πρώιμα, οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι το Salas σετάρεται και άλλο στη θέση του πυκνωτή C101, οι δοκιμές δεν έχουν δώσει το τελικό στήσιμο του Salas. Για το λόγο αυτό τοποθετήθηκαν πινάκια στη θέση C101 για εύκολο βάλε-βγάλε των πυκνωτών (ΜΚΤ, ηλεκτρολυτικών).

Μέχρι στιγμής το έχει ακούσει ο καλός φίλος Στέλιος Περγιουδάκης, αλλά δίχως τελικό σετάπ του Salas...

Μείνετε συντονισμένοι γιατί θα ακούσουμε αρκετές γνώμες...

Attachments

• mambo2.jpg
    mambo2.jpg
    199.7 KB · Views: 252
Πράγματι μικροδιαφορές με το Σάλας υπάρχουν, αλλά όχι σε δραματικό επίπεδο, πρέπει να στήσεις αυτί για να τις ακούσεις, θέλει προσοχή και προσήλωση.
Διαφορά με το LDO υπάρχει και μάλιστα αρκετή. Ο ήχος μεταφέρεται λίγο πιο πίσω και μπορώ να πω ότι γίνεται αρκετά πιο ξεκούραστος. Το θέμα είναι όμως μήπως με το καιρό αρχίζεις να μη του δίνεις σημασία, μήπως με το Σάλας σε κρατάει ξύπνιο, κάτι σημαντικό στην ηλικία μας.

Στελιο και Μανωλη, με το soundstage που σε οσα εχω ακούσει ειναι κάπως χαμηλό και με τα δυναμικά που ειναι λιγο περιορισμένα είδατε καμια διάφορα προς το καλύτερο? Η πιστεύεται οτι εχει να κανει περισσότερο με το ενσωματωμένο στάδιο εξόδου?

Δε τα λές περιορισμένα τα δυναμικά ,, τουναντίον ,, απλά το τσίπιον έχει απόκριση μέχρι το δίαστημα και πλήρη απουσία φουσκόματως στα μεσοχάμηλα που σε συνδυασμό με την διαφάνεια , σε κάνει να πιστέυεις ότι κάτι λείπει

οπαδός του γλόμπου και του nos και εγώ ,, αλά εάν θελουμε να πούμε ότι έχουμε αναφορικά κοντινότερο ακουσμα στο δρώμενο ,, αυτο είναι πιο αλήθεια

H αποκριση και η έλλειψη φουσκώματος στα μεσοχαμηλα που αναφερεις Βασιλη δεν ισοδυναμεί με την έλλειψη δυναμικών, η οποια χωρις να ειναι κατι ιδιαίτερα επιλήψιμο υπάρχει. Δεν ειμαι σίγουρος αν οφείλεται στην τροφοδοσία ή στο σταδιο εξόδου που δεν ειναι αλλο απο τον ενσωματωμένο τελεστικό του τσιπ (διόρθωσε με αν κανω λαθος), γιαυτο και ρώτησα τα παιδια που έκαναν τις δοκιμες αυτες και ίσως να πρόσεξαν κατι. (μπορει και στα 2 βεβαια ή κατι αλλο που μου διαφευγει)

Τωρα αν εσενα σε ικανοποιει το τελικο αποτελεσμα εμενα δεν μου πέφτει λογος. Αλλα μην μου λες τι με κανει να πιστευω αυτο που ακουω. Μετα απο αρκετες ακροασεις με τα μαμπο v2 κάποιες ατέλειες ειναι παραπάνω απο αισθητές.