Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

Καλά έκανες και το διασαφήνισες Βασίλη, ότι το εξωτερικό ρολόι λαμβάνει χώρα μόνο με i2s.
Σπύρο, το θέμα των ρολογιών έχει γράψει πολύ μελάνι, το πως επηρρεάζει το jitter και πως όλο αυτό το πακέτο βάζει τα χαρακτηριστικά του στο άκουσμα.

Φυσικά δεν είναι πανάκεια και μετρητικά κάτι είδα όταν τροφοδότησα το mambo2 από εξωτερικό ρολόι. Μία δοκιμή μπορεί να σας πείσει εάν αξίζει τον κόπο αλλά φροντίστε πρώτα να τροφοδοτήσετε το τμήμα των ρολογιών του usb->i2s με pure τροφοδοσία, αγνό παρθένο μαλάκι με λίγα λόγια!

Μάνο,δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια.
Απλώς είναι τελείως άλλο ντακ έτσι όπως το έχω τώρα.
Άλλα άκρα,πιο ραφιναρισμένο αν και με μεγαλύτερη ανάλυση.
Το πιο κουφό είναι πως μου έδωσε την εντύπωση πως παίζει πιο δυνατά!
Εκτός και παίζει κάτι περίεργο το ότι το σαυράκι απαλλάσσεται από το να τροφοδοτεί και το ρολόι.

Και δεν μιλάω για διαφορές του 1%.Καλό ή κακό ας το αποφασίσει ο καθένας μόνος του αφού το δοκιμάσει.
Εμένα μου αρέσει,οπότε...

Δοκίμασα και αν λειτουργεί σωστά με 384/32,πάει σφαίρα και σε foobar και σε jriver και δεν βγάζει κιχ.
Υπ' όψιν πως το αμανερο το έχω φλασάρει με το 1.080 για async dac αν έχει κάποια σημασία.

Ερώτηση:
Και το σαυράκι δυο ρολόγια έχει;

2 ρολόγια αναγκαστικά , το ένα ειναι για το spdif υποχρεωτικό στα 12mhz , το άλλο στα 50 για to sabre , κάθε ρολόι έχει την γέυση του .. οπως καταλάβατε ,, ένα καλό upgrade είναι το ρολογάκι της crystek , αλλα μαζί με ένα τροφοδοτικάκι σπέσιαλ κοντέυει κανα 50-60 ευρά μόνο του , για να πείς ότι του κάνεις και πλακετάκι μερακληδικο που είναι αναγκαίο για να πείς οτι θα κερδίσεις ολά τα σπεκ του ,

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Να ένα καλό :Banane0:

και κόστος όσο μια καλή σαμπάνια ..

http://www.abc-pcb.com/?page_id=173

με αυτό πειραματίζομαι τώρα , έχει το γουστο του και είναι σχεδόν μισο κιλο ,,, μπουχαχαχαχχχα

Σωκράτη, σε ακούω με προσοχή, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βρεθεί με μικρές αλλαγές!
Καλά κάνεις και γράφεις την έκπληξή σου.
Για πες μου τι ρολόι έχει το αμανέρο και σε τι συχνότητα λειτουργεί;
Πολλές φορές εκτός των "τεχνολογιών" τις διαφορές τις κάνουν και πιο απλά πράγματα όπως η συχνότητα λειτουργίας του ρολογιού η οποία μπορεί να κάτσει καλύτερα στο dac.
Θα σας ανεβάσω μερικές συλλήψεις (μόλις βρω χρόνο) του jitter παίζοντας με ρολόγια εξωτερικά και εάν το φαινόμενο επαναληφθεί, ίσως σας βάλω σε σκέψεις!
Βασίλη θύμησέ μου, στη BOM List είχες ρολόι ακριβώς στα 50 ή ήταν παρά κάτι 49.ΧΧΧ?

Μας έβγαλες τα μάτια ρε... :flipout: :flipout: :flipout:

attachment.jpg

Για πες μου τι ρολόι έχει το αμανέρο και σε τι συχνότητα λειτουργεί;
Πολλές φορές εκτός των "τεχνολογιών" τις διαφορές τις κάνουν και πιο απλά πράγματα όπως η συχνότητα λειτουργίας του ρολογιού η οποία μπορεί να κάτσει καλύτερα στο dac.

TCXO 24.5760 Mhz Low phase noise
TCXO 22.5792 Mhz Low phase noise

Κοίτα τώρα το πάω σιγά-σιγά, Σωκράτη.
Τι τροφοδοσία έχει το Amanero (στα ρολόγια), τι τροφοδοσία έχει το mambo2 (όχι στο ρολόι, στην κεντρική αναφέρομαι) μαμοβασίλη ή κάτι άλλο;

Βασίλη, έμαθα ότι με αγορά μίας πλακέτας mambo2, ένα FS δώρο. Αληθεύει;
Πες τους να αφήσουν τα ψόφια για <1ps RMS jitter και ο Ουκρανοεβραίος που έφτιαξε τη ψηφιακή γεννήτρια altor τα ίδια γράφει για κάτω του 1ps RMS jitter με πολύ χαμηλότερο κόστος στο ρολόι!
(Internal MCLK frequency: 22.5792/24.576 MHz Initial Accuracy: ±1.5ppm
Total Stability: ±20ppm
Phase Jitter (12KHz†-20MœHz) - <0.7ps
Period Jitter @1000 cycles: 2ps p-p, 14ps rms)

Last edited:
Κοίτα τώρα το πάω σιγά-σιγά, Σωκράτη.
Τι τροφοδοσία έχει το Amanero (στα ρολόγια), τι τροφοδοσία έχει το mambo2 (όχι στο ρολόι, στην κεντρική αναφέρομαι) μαμοβασίλη ή κάτι άλλο;

Άντε να δω που το πας...
Η σαύρα έχει τροφοδοσία αλλά Τσίκης,με κομμένες τις διόδους,κλπ.
Στο Amanero (ολόκληρο) έχω δική του,τελείως ξεκομμένο από τον υπολογιστή φυσικά,όχι τίποτα καλό βέβαια,ένα απλό τροφοδοτικό 5.5V DC,1A.
Αν λες για την επιμέρους τροφοδοσία του,έχει ultra low noise LDO ADP-151-3.3V.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Οκ,κατάλαβα ενώ το έγραφα που το πήγες.
:a0210:

Last edited:
Το χέρι στη φωτιά δεν βάζω, αλλά θυμάσαι το γράφημα jitter με μαμά τροφοδοσία και το πως άλλαξε (σημαντικά) με τροφοδοσία πολύ χαμηλού θορύβου;
Αν λοιπόν στο Αμανέρο η τροφοδοσία του δίνει εντελώς καθαρή γραμμή, πιθανώς αυτό να επηρρεάζει και στο καλύτερο σήμα clock του amanero σε σχέση με ότι συμβαίνει στο mambo2.
Δέχομαι ότι εικάζω, αλλά στα ρολόγια χρειάζεται πολύ clean τροφοδοσία για να λειτουργήσουν άψογα.
Μακάρι να είμασταν κοντά να σου έκανα ένα πείραμα, με αυτό το mambo2 που παίζω τώρα...

Πιθανότατα έχεις δίκιο πως είναι θέμα τροφοδοσίας,οι διαφορές στον ήχο αυτό λένε.
Jitter δεν μπορώ να μετρήσω,αλλά σίγουρα το κατώφλι θορύβου έχει κατεβεί αισθητά,στα όρια είναι εμφανέστατο.
Επίσης έχει καλύτερο έλεγχο στα συριστικά,περισσότερο σώμα,πιο έντονο χαμηλό.

Γι´αυτό και είπα δοκιμή,συστήματα που το χαμηλό ταλαιπωρεί τον χώρο (ή μάλλον το αντίστροφο πιο σωστά),δεν θα το εκτιμήσουν.
Αντιθέτως,συστήματα που χρειάζονται λίγο μπασάκι και ανάλυση,θα το προτιμήσουν.
(Στο δικό μου τουλάχιστον,αυτή την επίδραση έχει η αλλαγή. )

Last edited:
Χαχα νόμιζε και η apple τι έβγαλε ρολόι ακριβείας
Γεια σου ρε Μπιλ!

Τελευταία έχουμε επικεντρωθεί στο mambo2, παραβλέποντας εν μέρει το mambo3 όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί το mambo2 έχει πωληθεί περισσότερο και επιδέχεται περισσότερο "χέριασμα" σε σχέση με το τελειοποιημένο mambo3 στο οποίο ο κατασκευαστής του επέλεξε συγκεκριμένο χαρακτήρα τροφοδοσίας και ρολογιού, το κλείδωσε σε ένα μάξιμουμ επίπεδο αναφοράς για αυτόν.

Παίρνοντας αφορμή τα όσα έγραψε το μέλος sokmav, θα ήθελα να αναφέρω (ξανά) το πόσο σπουδαίο ρόλο έχει η τροφοδοσία για όλες αυτές τις παραμέτρους.

Σας παραθέτω δύο μετρήσεις εκ του mambo2, όπως δίνεται αλά Βασίλης και όπως καταλήγει με μια αναβάθμιση της τροφοδοσίας του και μόνο (στο παράδειγμά μας με Reflektor-D).
Ενημερώνω, ότι δεδομένης της αρχικής τιμής, η αρχική τροφοδοσία έχει ένα όριο, για αυτό το λόγο και ο κατασκευαστής έδωσε τη δυνατότητα εξωτερικής τροφοδοσίας παρακάμπτοντας την εσωτερική (αρχική τροφοδοσία).
To ρόλο της ψηφιακής γεννήτριας τον ανέλαβε η Altor Signal Generator JKG384-12, το ρόλο της σύλληψης η αναλογική είσοδος της EMU-04049(usb), το σήμα ήταν πάντα 24/48, το ίδιο και η σύλληψη.

Το ένα γράφημα είναι μία απλή μέτρηση θορύβου (noise level). Παρατηρήστε τις αλληλεπιδράσεις των 100Hz (≈96dB) στο εύρος μέχρι 700Hz. Οι λοιπές είναι παράγωγα που εισαγάγει η ίδια η σχεδίαση ή το ίδιο το dac.
Παρατηρήστε το άλλο γράφημα του θορύβου, απαλλαγμένο από χαμηλές συνιστώσες καθαρό με εξαίρεση δύο αιχμές στα 700Hz & 1400Hz στα -105dB & -115dB αντίστοιχα.

Αυτό που είδαμε παραπάνω, βάζει το "χεράκι" σε αυτό που αγαπάμε να αποκαλούμε jitter. Δεν παρουσιάζουμε μέτρηση RMS σε ps, αλλά απλή απεικόνιση όπως τη συλαμβάνει το FFT(λογισμικό ARTA).
Στην περίπτωση του αρχικού τροφοδοτικού, υπάρχει και καταγράφεται ποσό jitter όπου απεικονίζεται με παράπλευρες συνιστώσες της βασικής συχνότητας των 12KHz(δειγματοληψία 48KHz).
Παρατηρήστε πως όλες αυτές οι παράπλευρες συχνότητες της βασικής εξαφανίζονται με την αλλαγή και μόνο του τροφοδοτικού σε κάποιο χαμηλότερου θορύβου, όπως του παραδειγματός μας.

Μη με ρωτήσετε ποιο είναι ποιο, είναι πασιφανέστατη η απάντηση.

Τα δύο παραπάνω dac σε ακουστική σύγκριση Α/Β, παρουσιάζονται ως: το μεν default mambo2 έχει πιο φουσκωμένο χαμηλό αλλά "βρώμικο", με πιο θολή και περισσότερο συμπιεσμένη εικόνα, εμφανίζεται πιο "μπερδεγουέι" (όρος και αυτός) με πιο μέταλλο στις υψηλές.
Το δε δεύτερο, ανοίγει την εικόνα, ξεμπουκώνει το χαμηλό, την καθαρίζει, μειώνει τη σκληρότητα και θέτει πιο ήσυχο υπόβαθρο στη μουσική σκηνή.

Θα μπορούσε κάποιος να πει, διαφορετικό dac. Θα έλεγα πως το καλό γίνεται ακόμη καλύτερο.

Δεν ξέρω εσείς θα το κρίνετε, αλλά είμαστε στη diy κατηγορία και ο καθένας αποφασίζει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει πάντα με τις ανάγκες του συστήματός του.
Ϊσως είναι η απάντηση γιατί ακούμε όλοι τόσο διαφορετικά, διαφορετικές υλοποιήσεις πάνω στο ίδιο dac.

Attachments

• jitter_16384FFT.png
    jitter_16384FFT.png
    22.2 KB · Views: 218
  • jitter_spdif_left.png
    jitter_spdif_left.png
    16.1 KB · Views: 216
  • noise.png
    noise.png
    28.9 KB · Views: 216
  • noise floor spdif.png
    noise floor spdif.png