Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Αναλυτικότατη απάντηση.
Άλλο ερώτημα.
Κάτι τέτοιο ευσταθεί για το σερβο;
View attachment 154977

Σαν σχέδιο οπτικά είναι λάθος αλλά υποπτεύομαι ότι εννοεί δίκτυο πυκνωτών τοπικής αποσύζευξης γραμμών τροφοδοσίας του τελεστικού. Εντάξει θα δούλευαν και μικροί μεγάλοι παράλληλοι και από γραμμή σε γραμμή πυκνωτές, αλλά σε τοποθέτηση θα είναι λίγο χάλια γιατί δεν προβλέπονται, ενώ οι θέσεις για δύο ΜΚΤ των 150nF που έχει η πλακέτα (Cb Cc) είναι επαρκείς για την δουλεία. Για ελάχιστης αυτεπαγωγής, αλλά και χαμηλού προφίλ να μην υψώνονται στα πλάγια της βάσης για να βγάζεις το τσιπ ευκολότερα, βάλε 1206 SMD 0.1uF 25V C0G αν θέλεις. Έχει παντάκια εναλλακτικά η πλακέτα.

Εντάξει και C6 C7 ηλεκτρολυτικούς έχουμε επί του DCG3. Κάτι τέτοιο νομίζω εννοεί στην φωτογραφία της με τον όρο "power coupling caps". Κοίτα, εμείς έχουμε μετρημένο μηχάνημα ότι λειτουργεί απρόσκοπτα ως έχει. Αυτοί περιγράφουν γενικά καλές μεθόδους εφαρμογής των ανταλλακτικών τελεστικών που πουλάνε για χ ψ μόντες. Δεν υπάρχει λειτουργικό θέμα σε εμάς αλλά αν θέλεις αργότερα να βάλεις από κάτω και έναν 100nF MKP κατευθείαν στα πόδια 4 & 8 του AD823 servo βάλε. Μπορεί και να σου δώσει κάτι ακόμη καλύτερο υποκειμενικά η όχι. Για εμένα πρώτα δες περί διαφοράς των ΜΚΤ through hole Cc Cb και SMD C0G. Αυτά είναι εξαρτήματα με ουσιαστικές φυσικές διαφορές μεγέθους, εγγύτητας, και παρασιτικών στοιχείων. Υπάρχει πρόβλεψη εναλλακτικής τοποθέτησης τους στην DCG3 PCB αντί για ΜΚΤ. Τα SMD pads φαίνονται στην φωτογραφία μπροστά από τον Wima MKS4.

Attachments

• Ser_Dec_Dcg.jpg
    Ser_Dec_Dcg.jpg
    109.2 KB · Views: 253
Σήμερα ξεκίνησα και ολοκλήρωσα τις κολλήσεις στην πλακέτα του dcg3 όλα εκτός των Cb & Cc.
Ποια η διαφορά ΜΚΤ, ΜΚΡ και smd c0g;
Υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος που πρέπει να προτιμήσω κάποιον ή είναι θέμα γούστου;
Πχ όπου έχω δοκιμάσει τους ΜΚΡ1837 το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.
Μπορώ να τους βάλω και bypass στους c6 & c7?

Έχουν κάπως άλλη εμπέδηση και κορύφωση ο καθένας στα MHz. Για Cb Cc εντάξει, αλλά μην τους βάλεις για διαπήδηση των C6 C7 γιατί μπορεί να κάνουν συντονισμούς μαζί που στην αρχή θα σου φανούν ωραίος λαμπρός τόνος αλλά μετά θα καταλάβεις ότι είναι κουραστικές ανωμαλίες

Ok θα βάλω c0g στο servo.
Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες για να τους βάλω στους c6, c7 (έχω βάλει elna rfs-ii)
Σε μια άλλη κατασκευή που έχει συμμετρικά πάλι δύο ηλεκτρολυτικούς (πάλι είχα βάλει elna) και είχε bypass c0g τους αντικατέστησα με τους ΜΚΡ1837 και άκουσα τρομερή διαφορά.
Πιο βαθύ και σφιχτό χαμηλό καλύτερο διαχωρισμό και πιο φυσικό.

Στο servo δεν είναι σήμα και σου είπα βάλε είτε τους 1837 (χωράνε αν ανάποδα από κάτω) είτε τους C0G. Κανένας με πόδια δεν μπορεί να έχει τόσο χαμηλή αυτεπαγωγή όσο οι SMD.

Bypass σε C6 C7 εγώ θα απέφευγα έγγραψα. Υπάρχει πιθανότητα συντονισμών με τους ηλεκτρολυτικούς (απάντηση #298 γαλάζια γραμμή). Επίσης οι Silmic ΙΙ θεωρώ ότι δίδουν φουσκωμένη αίσθηση σώματος και επειδή αυτός ο προ έχει σώμα μην παραγίνει το θέμα. Με Pana FC C6 C7 κανείς δεν είχε θέμα. Αν έβαζα κάτι άλλο στην θέση τους πρώτα θα έβαζα Nichicon ΚΖ (UKZ1E101MPM). Αλλά άκουσε το πρώτα και μετά αποφασίζεις (48 ώρες ON) αν θα κάνεις αλλαγές γιατί μπορεί να κάτσει πολύ καλά ως έχει στο δικό σου σύστημα. Γενικά μην βιαστείς να κάνεις προσθήκες η αλλαγές υλικών πριν αποκτήσεις μια βάση σύγκρισης στο δικό σου σύστημα για τα δικά σου γούστα. Οι αλλαγές που σκέφτεσαι δεν είναι κάτι το επικίνδυνο για το κύκλωμα αλλά μπορούν να επηρεάσουν την τονική του ισορροπία.

Συμφωνώ ότι οι ελνα είναι φουσκωμένοι και γι αυτό όταν έβαλα bypass τους 1837 έφτιαξαν τα πράγματα, αυτός ο συνδυασμός δίνει πολύ φυσικό ήχο. Η αλήθεια είναι ότι δοκιμάζοντας το ίδιο σε Nichicon fg το αποτέλεσμα δεν ήταν το ίδιο ίσως οι ελνα θέλουν και bypass.
Έχω τους fc έχω τους kz έχω και τους elna όποτε έχει αρκετές δοκιμές να γίνουν.
Έχω όμως λίγο καιρό μέχρι να φτιάξω και τα ultrabib, να κάνω παραγγελία τους μετασχηματιστές και όλα αυτά να μπουν μέσα σε κουτί.

Από ακουστικά έχω τα AKG 612pro, 150ma bias είναι εντάξει;

Οι Elna μπορεί να έχουν τέτοιο ESR & ESL που να γίνεται καλύτερο bypass με τους 1837 από ότι με άλλους, αυτό είναι πιθανό.

Μεταξύ άλλων έχω και τα AKG 612 Pro ενώ έχω μετρήσει THD και με αυτά σαν φορτίο στον DCG3 όπου ακόμα και 100mA bias ήταν εντάξει για την οδήγηση τους. Παρεμπιπτόντως δες και κάποιες παρατηρήσεις μου περί system wide EQ για τα 612 Pro:

https://avclub.gr/forum/showthread....άνουμε?p=1058168996&viewfull=1#post1058168996

Ένα καλώδιο για xlr(2p+μπλεντάζ) πως το συνδέουμε από τον dcg3 στα rca?
Έχεις να προτείνεις κάτι άλλο;
Τα πινς που είναι για δοκιμές εξαρτημάτων με ποια περιγραφή τα βρίσκουμε;
Αυτό για το eq στα ακουστικά δεν το είχα δει. Όταν ολοκληρωθεί ο προ θα το δοκιμάσω!

Δεν το διατύπωσα σωστά, την εσωτερική καλωδίωση εννοούσα.
Τετοια πινς έχω. Έχω δει σε κατασκευές άλλα που είναι πιο ψηλά στρογγυλά και είναι μονάδα όχι σειρά.

Όπου στην πλακέτα υπάρχει σύμβολο In, Line, HP, συνδέεις τα καλώδια σήματος και όπου κοντά υπάρχει G συνδέεις την θωράκιση τους. Δεν βολεύει το διπλό όμως με την I/O διάταξη αυτής της πλακέτας, πάρε μονό coaxial καλύτερα. Παλιότερα είχαν κάποια μαγαζιά στην Ελλάδα μονά νικέλινα θηλυκά πινάκια, τώρα δεν ξέρω, ρώτα σε Φανό κλπ.Πάντως για δοκιμές με μικρά εξαρτήματα αυτά που έχεις βολεύουν καλύτερα. Αφαιρείς είτε ένα είτε μια ομάδα από την σειρά με τον κόφτη ηλεκτρονικών. Τα άλλα είναι πιο μεγάλα, χρήσιμα για βαρύτερα εξαρτήματα η να τα βάζεις σε εισόδους/εξόδους η σε παροχές τάσεων να τους κολλάς καλώδια.

Το NTC έχει το νόημα ότι σε κρύα κατάσταση μεγαλύτερης αντίστασης σπάει πιθανή λούπα γείωσης όταν δεν υπάρχει καταστροφικό πρόβλημα και δεν είναι να ρέει δυνατό ρεύμα προς το γειωμένο στην ΔΕΗ σασί. Αν υπάρξει πρόβλημα ανεβάζει θερμοκρασία και κατεβάζει πολύ την αντίσταση του να περάσει το ρεύμα του προβλήματος με ασφάλεια. Άρα είναι και αυτόματος "διακόπτης" λούπας και συμβατό με τις προδιαγραφές γενικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Βάλε ένα CL60 (5Α 10Ω) η αντίστοιχο τύπο παρόμοιων προδιαγραφών.

Re: Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Για τα BC327-40 μας είπε τελικά γνώμη, η όχι, τώρα που το θυμήθηκα;

Επιτέλους βρήκα χρόνο να βάλω και τα bc327-40. Είχα πάρει εδώ και καιρό 30 τεμαχια από Mouser:

https://gr.mouser.com/ProductDetail/on-semiconductor/bc32740ta/?qs=UMEuL5FsraCPpjosDxSP5Q%3d%3d&countrycode=DE&currencycode=EUR

Βρήκα 4 κομμάτια με HFE 486-492, μετρημένα με ένα φθηνό πολυμετρακι.

Λοιπόν, έχουν αρκετά πιο ρεαλιστικό και καθαρο ήχο και πιο σφιχτό και καθαρό μπάσο.

Ξεκάθαρη αναβάθμιση έναντι των bc560.

Τώρα βέβαια, θέλουν επαναξιολόγηση οι πυκνωτές και τα τροφοδοτικά.

Σοφή περιγραφή της θετικής επιπτώσεως των εν λόγω τρανζιστορακίων :grandpa:

Χρόνια πολλά!!!
Νίκο μπορείς να ανεβάσεις τις μοντες που έκανες στην καινούργια πλακέτα ώστε να τις κάνουμε και στις υπάρχουσες;