Salas Reflektor-D reg

Νίκο καλησπέρα. Χρησιμοποιώ ένα Reflektor-D για να τροφοδοτήσω με 5V μία CM6631a κάρτα που έχω. Απο αυτή παίρνω 3.3V από ένα 1117 reg που έχει για να δώσω 3.3V στην ISO +3.3 του soekris dac μου. Οπότε ήθελα να ρωτήσω την άποψή σου για το πόσο επηρεάζει η ύπαρξη του 1117 τη τροφοδοσία του dac. Μήπως είναι καλύτερα να βάλω ένα 317 τροφοδοτικό που έχω για τα 5V του CM και να βάλω το Reflektor-D να δίνει 3.3 στο dac? Σε ευχαριστω Παναγιώτης

Last edited:
Σκέψου πρώτα τι είναι τα 3.3V του Soekris, ρολόι; Εάν ναι, σαφώς να δώσεις τα 5V στη CMedia (που προφανώς είναι η πράσινη) και στο ρολόι του Soekris να δώσεις καθαρή τροφοδοσία μέσω ενός reflektor-D.
Of course doesn't speak Nikos!

Νίκο καλησπέρα. Χρησιμοποιώ ένα Reflektor-D για να τροφοδοτήσω με 5V μία CM6631a κάρτα που έχω. Απο αυτή παίρνω 3.3V από ένα 1117 reg που έχει για να δώσω 3.3V στην ISO +3.3 του soekris dac μου. Οπότε ήθελα να ρωτήσω την άποψή σου για το πόσο επηρεάζει η ύπαρξη του 1117 τη τροφοδοσία του dac. Μήπως είναι καλύτερα να βάλω ένα 317 τροφοδοτικό που έχω για τα 5V του CM και να βάλω το Reflektor-D να δίνει 3.3 στο dac? Σε ευχαριστω Παναγιώτης

Αν λέγοντας "να δίνει 3.3 στο dac" εννοείς μόνο στο isolated μέρος, θα έλεγα όχι.. too much. Σκοτώνεις μύγα με οδοστρωτήρα.

Αν εννοείς να αντικαταστήσεις το 3.3V LDO του Soekris με το Reflektor, εκεί ναι.. αλλά είναι κάπως πιο δύσκολο γιατί πρέπει να ξεκολλήσεις το LDO, το οποίο είναι και σε ευαίσθητο σημείο (δίπλα στο ρολόι).

Αν λέγοντας "να δίνει 3.3 στο dac" εννοείς μόνο στο isolated μέρος, θα έλεγα όχι.. too much. Σκοτώνεις μύγα με οδοστρωτήρα. Αν εννοείς να αντικαταστήσεις το 3.3V LDO του Soekris με το Reflektor, εκεί ναι.. αλλά είναι κάπως πιο δύσκολο γιατί πρέπει να ξεκολλήσεις το LDO, το οποίο είναι και σε ευαίσθητο σημείο (δίπλα στο ρολόι).
Ναι αυτή είναι η ιδέα. Θα ήθελα να κατανοήσω πόσο επηρεάζει ένας regulator μετά το Reflektor-D και γενικότερα το να έχω πολλαπλά στάδια regulation.

Ta πολλαπλάσια στάδια τοπικών ρυθμιστών δεν κάνουν κακό, γιατί κατεβάζουν αρκετά χαμηλά τον παραγόμενο θόρυβο, είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως. Εάν αφαιρέσεις, τοπικό ρυθμιστή θα πρέπει πρωτύτερα να μετρήσεις το παραγόμενο θόρυβο που έδινε και μετέπειτα να συγκρίνεις με το επόμενο τροφοδοτικό τι αλλαγές έγιναν.

Το reflektor-D δίνει χαμηλό θόρυβο και λόγω των sense σε βοηθά να χρησιμοποιήσεις και μακρύτερα καλώδια...όμως δεν μπορεί να είναι πανάκεια των πάντων, εάν στο σημείο αυτό διάφορες χωρητικότητες και διάφορα ψηφιακά επιμέρους κυκλώματα επιδρούν στο κόμβο...θα ανεβάσει τοπικά θόρυβο περισσότερο σε σύγκριση με ένα τοπικό ρυθμιστή. Στην τελευταία περίπτωση είναι καλό να βάλεις ένα reflektor ως αρχική τροφοδοσία και να αφήσεις τις τοπικές που βρίσκονται δίπλα από τις καταναλώσεις.

Re: Απάντηση: Salas Reflektor-D reg

Ta πολλαπλάσια στάδια τοπικών ρυθμιστών δεν κάνουν κακό, γιατί κατεβάζουν αρκετά χαμηλά τον παραγόμενο θόρυβο, είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως. Εάν αφαιρέσεις, τοπικό ρυθμιστή θα πρέπει πρωτύτερα να μετρήσεις το παραγόμενο θόρυβο που έδινε και μετέπειτα να συγκρίνεις με το επόμενο τροφοδοτικό τι αλλαγές έγιναν. Το reflektor-D δίνει χαμηλό θόρυβο και λόγω των sense σε βοηθά να χρησιμοποιήσεις και μακρύτερα καλώδια...όμως δεν μπορεί να είναι πανάκεια των πάντων, εάν στο σημείο αυτό διάφορες χωρητικότητες και διάφορα ψηφιακά επιμέρους κυκλώματα επιδρούν στο κόμβο...θα ανεβάσει τοπικά θόρυβο περισσότερο σε σύγκριση με ένα τοπικό ρυθμιστή. Στην τελευταία περίπτωση είναι καλό να βάλεις ένα reflektor ως αρχική τροφοδοσία και να αφήσεις τις τοπικές που βρίσκονται δίπλα από τις καταναλώσεις.
Σε ευχαριστώ πολύ Μανώλη (αν θυμάμαι καλά) για την εμπεριστατωμένη σου απάντηση.

Καλά θυμάσαι.
Το audio engineering είναι επιστήμη και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι πάντα προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις της σχεδίασης, των αναγκών και του επιθυμητού.
Είναι δύσκολο πάντως να μετρήσεις το θόρυβο των τοπικών σταθεροποιητών, συνήθως είναι κάτω από το όριο μέτρησης των απλών παλμογράφων που έχουμε...

Ναι αυτή είναι η ιδέα. Θα ήθελα να κατανοήσω πόσο επηρεάζει ένας regulator μετά το Reflektor-D και γενικότερα το να έχω πολλαπλά στάδια regulation.

Για τα πολλαπλά στάδια σου απάντησε (πολύ ορθά) ο Μανόλης.

Τώρα στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει αναφορά στο diyaudio.com ανθρώπου που αντικατέστησε το LDO των 3.3V με άλλο καλύτερο και άκουσε βελτίωση.

Εγώ το σκέφτομαι αν μη τι άλλο για να γλιτώσω τη μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο συγκεκριμένο σημείο την πλακέτας. Είναι και ακριβώς δίπλα στο ρολόι.. χειρότερο σημείο δεν υπήρχε..

Έχει δοκιμάσει κάποιος το Reflektor-D για να τροφοδοτήσει tripath? Π.χ το T3020 του truepath θέλει 5V με 200mA άρα ένα reflektor-D θα αρκούσε.

The +5V supply should be well stabilized and fused, (before the voltage regulator), at 200mA. Use a shielded cable for connecting the +5V. The +5 supply should never go above +6V, or be connected with wrong polarity, as this will damage the Tripath chipset. Do not turn on the power yet. i. Note, the +5V is used for both the analogue preamp section of the Tripath chip and also for the logic level signals in the chipset. It is essential that the +5V supply is quiet / well stabilized. Using shielded cable for hooking up the +5V prevents feedback of high frequency EMI from the power amp into the analogue section.

Αναφέρει από ότι διαβάζω για τροφοδοσία αναλογικών μερών αν και λέει ότι η ίδια διαδρομή χρησιμοποιείται και για την τροφοδοσία των λογικών σημάτων προς το τσιπ.
Σαφώς μπορείς να το δοκιμάσεις, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις και τα αναλογικά BiB, το ευτύχημα με τα shunt είναι ότι ανεβάζοντας λόγω λειτουργίας την εσωτερική θερμοκρασία, η έξοδος τείνει προς μείωση παρά προς αύξηση...

Πάντως σε τσιπακια της ta πχ το 5630 δεν άκουσα βελτίωση από shunt(όχι Salas) σε σχέση με το ολοκληρωμενο.δεν είναι και σε σημείο κρίσιμο πιστεύω ούτος η άλλος.κανε την δοκιμή σου παντως

Καλησπέρα. Παράγγειλα τα Bib για το DAM 1021 dac, οπότε το ένα θα φύγει για να τροφοδοτήσει το 3020.

Απάντηση: Re: Salas Reflektor-D reg

Τα έχω και εγώ παραγγείλει και ο TeaBag έστειλε μήνυμα πως είναι στο δρόμο. Αν δεν καθυστερήσουν στο Τελωνείο του Ελ.Βενιζέλος θα τα έχω/έχουμε σύντομα,...ελπίζω. Και μετά στήσιμο Dam.

Τελικά τα κατάφερα (και μετά από δυό μικρά τηλεφωνήματα στον Δημητρακούδη :flipout:

Τώρα που το έχω λίγο να ζεσταθεί η μιά ψύκτρα είναι αρκετά ζεστή αλλά μπορώ να την κρατήσω στα δάχτυλα και έχει κάνει ντριφτ στα 3,248V θα είμαι οκ έτσι για τροφοδοσία 3,3V ?

Καλησπερα. Σημερα το συναρμολογησα και ολα οκ.
Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι η μια ψυκτρα με το MTP3055VL N-MOSFET ζεσταινεται περισσοτερο απο την αλλη ψυκτρα αυτο ειναι φυσιολογικο?
5.04 βολτ σταθερο βγαζει.

Καλησπέρα και από μένα,σήμερα το συναρμολόγησα και 'γώ,μαζί με τον Βαγγέλη παραλάβαμε προχθές,και έχω 5,06V σταθερά.

Παρατήρησα και 'γώ ότι η ψύκτρα του Μ1 mosfet ζεσταίνεται περισσότερο από την άλλη ψύκτρα του M2 mosfet και έχω και 'γώ την απορία,αν είναι φυσιολογικό αυτό.

Έχω βάλει στην θέση της R1-2Ω και στην θέση της RR-82Ω,μετά από συζήτηση και πρόταση απο τον Μανόλη (Lemon),που τον ζάλισα λίγο και τον ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές του και τις υποδείξεις του,καθώς ήταν καθοριστικές για την σωστή κατασκευή του R-d,βέβαια είχα διαβάσει και 'γώ αρκετά γύρω απ' το θέμα,οπότε ήμουν μάλλον καλός μαθητής :flipout:

IMG_5946.jpg

Τα καταφέρατε αρκετά καλά και οι δυο σας.
Πάντως αναφέρετε αντίθετες ψύκτρες ως το ποια είναι θερμότερη.
Δεν είναι πρόβλημα...η αναμενόμενη θερμοκρασία που αναμένεται αναλόγως του ρεύματος που μένει μέσα στο ρεγκ είναι από 45-65°C

Τα καταφέρατε αρκετά καλά και οι δυο σας.
Πάντως αναφέρετε αντίθετες ψύκτρες ως το ποια είναι θερμότερη.
Δεν είναι πρόβλημα...η αναμενόμενη θερμοκρασία που αναμένεται αναλόγως του ρεύματος που μένει μέσα στο ρεγκ είναι από 45-65°C

Μανόλη έχεις δίκιο στο ότι αναφέρουμε διαφορετικές ψύκτρες,πάντως εγώ ξαναείδα τα νούμερα των mosfet και όντως η ψύκτρα του MTP3055VL N-MOSFET που είναι το Μ2,σύμφωνα με τις οδηγίες,είναι αρκετά πιο κρύα απ' την άλλη.
Δεν ξέρω αν έκανε λάθος ο Βαγγέλης στα νούμερα,αλλά αν δεν έχει κάνει λάθος τι μπορεί να συμβαίνει και μας έχει βγεί ανάποδα;
Μάλλον πρέπει να περιμένουμε να το ξανατσεκάρει και βλέπουμε.