Samsung NX500

Είχε νομίζω το ιταλικό amazon ένα lcdvf σε προσφορά αλλά δεν το πήρα γιατί θέλω να πάρω τριπόδι.

Είχε βγάλει σε προσορά το TARION TR-V1 2.5x LCD Viewfinder

41Q3YCBmtrL._SY300_.jpg

Αύριο βγάζει το SevenOak SK-VF Pro1 3x Viewfinder Scree Magnifier Extender με αρχική τιμή 85,99 ευρώ

41D464SWWhL._SY300_.jpg

Έχουν μεγάλη ποιοτική διαφορά από αυτό που πρότεινε ο Tzo; Πρέπει να κοιτάξω για κάτι συγκεκριμένο στα χαρακτηριστικά τους; Επίσης αυτά που λένε 3-3,2 ίντσες ισχύει; πώς γίνεται αυτό;

Να κοιτάξεις μέσα από τα οπτικά τους πρέπει για να καταλάβεις την χάλια ποιότητά τους.
Τη δουλειά σου θα την κάνεις για λίγο, αλλά σε παρατεταμένη χρήση, π.χ. σε βίντεο θα στραβωθείς.
Λύσεις ανάγκης είναι αυτά.
Δεν νομίζω πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ μοντέλων σε αυτή την κατηγορία τιμής του πενηντάρικου.
Θέλω να πιστεύω ότι σε ακριβά LCDVF, π.χ. Zacuto θα είναι καλή η ποιότητα, όχι όμως πως καίγομαι να δοκιμάσω.

Ακριβά (και Zacuto Z finder Pro) χρησιμοποιούμε στη δουλειά, αλλά έλεγα να πάω σε κάτι ποιο απλό και οικονομικό για τη ΝΧ, δηλαδή να μην κάνει όσο κάνει η μηχανή σχεδόν! Μπορεί να πάρω κανένα να δοκιμάσω. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Αυτό φαντάστηκα κι εγώ, ότι ως επαγγελματίας θα έχεις συνηθίσει στα καλά επαγγελματικά και φοβάμαι μην απογοητευτείς.

Και το κόστος λίγο από δω λίγο από κει ανεβαίνει με την NX500. Λίγο ακόμη και θα πετύχαινες καμιά NX1 μεταχειρισμένη.

Re: Απάντηση: Samsung NX500

Τo LCDVF έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει αντίσταση κατά την αλλαγή εστίασης στο βίντεο και γενικά καλύτερη σταθεροποίηση έτσι όπως βεντουζάρει στο μάτι.
Στην NX500 θα βοηθάει πολύ καθώς δεν έχει ψηφιακή σταθεροποίηση στο βίντεο όπως η NX1.
Η μεγέθυνση επίσης σημαντική για ακρίβεια στην εστίαση.

Το σκίαστρο απλά βοηθάει να έχεις μια εικόνα του γενικού πλάνου, όταν δεν βλέπεις την τύφλα σου σε δυνατό ήλιο.

Διαβάζω κάτι τιμές μεταχειρισμένων (ακόμα και open box) ΝΧ1 και βαράω το κεφάλι μου, όχι γιατί δεν θα έπαιρνα την ΝΧ500, αλλά επειδή μαζί με την Ν1 θα ήταν ένα τέλειο σετάκι για μένα, αλλά τα περισσότερα φεύγουν τοπικά σε Ολλανδία, Σκανδιναβία, μαγαζιά που κάνουν clearance και Β. Αμερική, Αυστραλία που γίνεται χαμός. Το form factor των ΝΧχχχ είναι η χρησή τομή για μένα για καθημερινή/B cam χρήση και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Τελικά οι τιμές δεν έπεσαν καθόλου κατά τα normal κανάλια πωλήσεων, μάλλον το κατάφερε αυτό η Samsung μαζεύοντας το stock, αλλά η ΝΧ500 δεν έπεσε ποτέ στα νούμερα της ΝΧ300 (350ευρώ κιτ), δεν ξέρω αν θα σπρώξει μετά τις γιορτές ότι της έχει μείνει, αλλά αμφιβάλω, μετά και τις επικείμενες φήμες για αγορά/συνεργασία του τμήματος από/με τη Nikon, καθώς θα έβλαπτε τη συμφωνία με αυτή (αν γέμιζε φθηνές ΝΧ500 και ΝΧ1 η αγορά, δύσκολα θα αντικαθιστούσαν αυτές με επικείμενες Nikon mirrorles για τουλάχιστον 2 χρόνια, επίδοξοι αγοραστές).

Από την άλλη, αν είναι αλήθεια, θα είναι πολύ ενδιαφέρον μία μίξη της τεχνολογικής καινοτομίας της Samsung και της βαθυάς φωτογραφικής εμπειρίας της Nikon, ελπίζω με κάποιο τρόπο να βγει ένας ενεργός αντάπτορας για ΝΧ lenses (δεν έχω ιδέα τι mount θα έχει κάποια τέτοια Nikon, αν συνεχίσει με crop mirrorless, και δεν βγάλει κατ'ευθείαν 1-2-3 μοντέλα FF).

Προς στιγμή, ακόμα περιμένω την ΝΧ500 από fotokoch (μία εβδομάδα, και ακόμα δεν έχει φτάσει Ελλάδα, με παπί-delivery τη στέλνουν;!) και τον 12-24 από Καναδά (ακόμα περισσότερο άγχος!), μέχρι να έρθουν θα έχω πάρει τη καινούργια d7200 με τα σωθικά της ΝΧ1 k 36mpixel, 20fps, 8K HDR video!

Ε

Ήρθε η ΝΧ510 πριν λίγο από το Fotokoch. Λίγα λεπτά που έπαιξα δεν είδα κάτι περίεργο, θα κάτσω να περάσω τα updates τώρα για να κάνω ποιο διεξοδικό έλεγχο αργότερα το βράδυ, ή αύριο αν δεν προλάβω. Έχετε να προτείνετε κάποια σημεία που θα πρέπει να δώσω βάση;

Καλορίζικη. Πρέπει να είσαι ο τελευταίος που πήρε αυτό το ειδικό πακέτο. Περιμένουμε εντυπώσεις. Εγώ κατάφερα επιτέλους να βάλω lens hood στον 16-50 pz. Θα επανέλθω με φωτογραφίες και λεπτομέρειες...

Ευχαριστώ πολύ!
Από το Fotokoch ήμουν σίγουρα ο τελευταίος, αφού είχε γίνει κάποιο λάθος στην πληρωμή, και την κράτησαν αρκετές μέρες μετά, αφού είχε εξαντληθεί το στοκ. Απ'ότι βλέπω το σώμα είναι στο τελευταίο firmware οπότε θα πρέπει να ανανεώσω μόνο τους φακούς. Σαν πρώτη ματιά, η NX300 αισθητικά μου αρέσει ποιο πολύ στις λεπτομέρειες, τις έχω τώρα δίπλα δίπλα, είναι και οι 2 καφέ, μάλλον την 500 θα την ήθελα μαύρη! Η οθόνη της 500 είναι κάπως, συγκλονιστική(!), οι 2 ροδέλες πρακτικότατες, τεχνολογικά φαίνεται 1 γενιά πάνω από την ΝΧ300 (πολλή περισσότερη τεχνολογία, αλλά πρακτικά για έναν φωτογράφο που δεν θέλει να ψάξει τρελά πράγματα, η ΝΧ300 είναι μία ποιό ευχάριστη εμπειρία)και η λειτουργία της μου φάνηκε αργή στα preview και στην απόκριση κάποιων κουμπιών, ίσως δεν πατιούνται καλά κάποια κουμπιά, θα το δω αργότερα, προς στιγμήν είχα μία matte anti reflective ζελατινίτσα κάπου, και δεν μπορώ να τη βρω να παίξω ποιό άνετα!

Με ενδιαφέρει το θέμα του Lens Hood, περιμένουμε λεπτομέρειες!

Έκανα κάποια πραγματάκια σήμερα, επειδή όλες μου οι κάρτες ήταν γεμάτες, χρησιμοποίησα μία 16GB mini SD με adapter. Raw χωρίς καμία συμπίεση, τραβάει γύρω στα 18-21, και Raw με συμπίεση 16-19, σε σκοτεινά, και φωτεινά περιβάλλοντα (κάπως "τυχαία", δεν βρήκα κάποιο Pattern, σίγουρα έχει να κάνει με το μέγεθος των αρχείων). Σίγουρα περισσότερα από τη ΝΧ300, αλλά μόλις γεμίσει το buffer σταματάει εκεί, ενώ η 300 ρίχνει την ταχύτητα (κατά πολύ βέβαια) αλλά συνεχίζει λίγο ακόμα. Στο AF δεν είδα διαφορά (με τον ίδιο φακό 16-50pz) και δεν είμαι σίγουρος, και οι 2 μου φαίνονταν κακές σε σκοτεινά, όταν έχει λίγο φως είναι αρκετά καλύτερα στην ΝΧ500. Το focus illumination δεν νομίζω ότι λειτουργεί σωστά, καθώς το μισό καλύπτεται από το χέρι, και το υπόλοιπο από τους φακούς (τουλάχιστον από τους ζουμ, από τον 18-55 και 50-200 είναι αστείο κάπως, καθώς βλέπεις μία τεράστια σκιά).

Το menu είναι ποιο ραφιναρισμένο από την 300 και η AMOLED είναι συγκλονιστική.
Τα menu όμως μου άρεσαν περισσότερο στη 300, ήταν λίγο ποιο απλά (και σαν fonts, και μεγαλύτερα), και σε έβαζαν άμεσα στη διαδικασία. Βέβαια και της 500 είναι πολύ καλά (σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους είναι μέρα νύχτα η Samsung), απλά έχει τόσες πολλές λειτουργίες που μπορεί να γίνει λίγο overwhelming. Επίσης η 300 έχει 3.2 οθόνη (ενώ η 500 3), και η διαφορά φαίνεται κάπως (ξέρω, είναι 0,2, απλά το αναφέρω!), επίσης η 300 είναι ελάχιστα μεγαλύτερη, που όμως κάνει διαφορά στο πιάσιμο και "γεμίζει" πέρισσότερο το χέρι μου (προφανώς είναι και υποκειμενικό το θέμα) και (αν και πανομοιότυπες) στις λεπτομέρειες η 300 είναι ποιο όμορφη.

Η selfie οθόνη είναι λίγο χειρότερη σε λειτουργία από της 300, καθώς για να ανοίξει/κλείσει θέλει λίγο περισσότερη προσπάθεια, εκτός από τη selfie θέση, που όντως είναι καλά φτιαγμένη γι'αυτό, αλλά δυστυχώς δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτή η λειτουργία.

Με το βίντεο στα 4Κ UHD και 1080p/50f μου δίνει 8:08, και στα 1080p/25f 9:29. Όταν κάνω exFat 15, 25 και 29:59 αντίστοιχα, το πρόβλημα είναι όταν κάνεις format από την κάμερα σου επαναφέρει Fat(προφανώς). Δεν τα τερμάτισα όλα για να δω αν φθάνει εκεί, ή αν ζεσταίνεται, από όσο πρόσεξα δεν κατάλαβα τίποτα, και επίσης παρατήρησα μεγαλύτερη κατανάλωση στη μπαταρία (σε 1080p και photos σύγκριση, καθώς τα τεστ 4Κ τα έκανα με άλλη μπαταρία).

Αυτά σε πρώτη φάση, νομίζω είναι εντάξει η καμερίτσα, περιμένω να έρθει και ο 12-24 να πάω να κάνω τίποτα συγκριτικά (παλιομοδίτικα) των φακών μου, τον καινούργιο 16-50 δεν τον άνοιξα καν, νομίζω αυτός που έχω είναι ήδη καλό κομμάτι (τον είχα αλλάξει μία φορά), δεν ξέρω αν έχει νόημα να τον βάλω για πώληση, καθώς σχεδόν όλοι με ΝΧ θα τον έχουν, επίσης έχω και τον 18-55 που δεν χρησιμοποιώ, μακάρι να είχε έναν 18-55 2.8-4, όπως έχει η Fuji, ίσως δώσω τι ΝΧ300 με όλα τα έξτρα της και τον 18-55 και βλέπουμε.

Είδα κάποιες αγγελίες για Ολλανδία/Ελβετία/Τουρκία ΝΧ1 σε τιμές απίστευτες, αλλά είναι σε φάση παραλαβή από ντόπιους. Αν πετύχω τίποτα σε καλή τιμή θα ήθελα και μία ΝΧ1.

στο τομέα της ποιότητας της φωτογραφίας αξίζει η μετάβαση από την 300 στην 500?
ευχαριστώ

Re: Απάντηση: Samsung NX500

Καλύτερα να απαντήσει κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία στο θέμα (στη περίπτωσή μου η τεράστια διαφορά στη ποιότητα βίντεο ήταν μονόδρομος), εγώ γενικά ήμουν ευχαριστημένος με την 300 στις φώτο, αλλά η 500 είναι καλύτερη κάμερα σε όλους τους τομείς, έχει 28mpxl οπότε crop-άρεις πολύ ποιο άνετα, λίγο καλύτερη στα ISO, έχει 2 ροδέλες για αλλαγή ρυθμίσεων (αν και με τη μία της 300 μία χαρά γινόντουσαν) που την κάνουν ποιο πρακτική και γρήγορη. Θα πρέπει να κάνω κάτι ποιο σοβαρό, φωτογραφικά, με τη 500 για να μπορέσω να πω περισσότερα.

Τώρα εξαρτάται και από τη χρήση που κάνεις, και αν θες να "επενδύσεις" στο ΝΧ σύστημα περισσότερο (έχεις ακούσει φαντάζομαι ότι αποσύρεται από παντού η Σάμσουνγκ), πάντως δεν βρίσκεται πλέον εύκολα από ότι βλέπω.

Όταν αποκτήσω ποιο εμπεριστατωμένη άποψη θα επανέλθω.

Το καλύτερο video, τα περισσότερα MP, οι δύο ροδέλες, η πολύ καλύτερη οθόνη, την καθιστούν καλύτερη από την πολύ καλή NX300.

Με τις ροδελες το μονο λιγο ενοχλητικο ειναι οτι ειτε τις γυρισεις 1 κλικ ειτε 5 κλικ με μια μεγαλη κυλιση του δαχτυλου, αλλαζει κατα ενα βημα η ρυθμιση που εχεις βαλει. Για παραδειγμα, εγω θα εβαζα το ISO στην πισω ροδελα και επειδη χρησιμοποιω 1/3 steps, αν ειμαι στο ISO 100, δεν μπορω με μια μεγαλη κυλιση του δαχτυλου να παω γρηγορα στο ISO 800. Θα πρεπει να κανω 9 μικρες κυλισεις.

Σε μένα πάντως με μία κίνηση του αντίχειρα ή του δείκτη αντίστοιχα αλλάζει 2-3 βήματα, αλλά δεν τερματίζει με τη μία. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι μικρές οι ροδέλες και δεν μπορείς να κάνεις πολλά βήματα με μία κίνηση. Στην NX1 που είναι πιο μεγάλες με δύο κινήσεις πάω από το f2 στο f22 άνετα...

Ναι εχεις δικιο, αν θυμαμαι καλα το διαφραγμα αλλαζει αρκετα βηματα. Το ISO μονο δεν αλλαζε.

Το καλύτερο video, τα περισσότερα MP, οι δύο ροδέλες, η πολύ καλύτερη οθόνη, την καθιστούν καλύτερη από την πολύ καλή NX300.

και ο BSI σένσορας με λίγο καλύτερη διαχείριση στα ISO θα προσέθετα.