Έκανα κάποια πραγματάκια σήμερα, επειδή όλες μου οι κάρτες ήταν γεμάτες, χρησιμοποίησα μία 16GB mini SD με adapter. Raw χωρίς καμία συμπίεση, τραβάει γύρω στα 18-21, και Raw με συμπίεση 16-19, σε σκοτεινά, και φωτεινά περιβάλλοντα (κάπως "τυχαία", δεν βρήκα κάποιο Pattern, σίγουρα έχει να κάνει με το μέγεθος των αρχείων). Σίγουρα περισσότερα από τη ΝΧ300, αλλά μόλις γεμίσει το buffer σταματάει εκεί, ενώ η 300 ρίχνει την ταχύτητα (κατά πολύ βέβαια) αλλά συνεχίζει λίγο ακόμα. Στο AF δεν είδα διαφορά (με τον ίδιο φακό 16-50pz) και δεν είμαι σίγουρος, και οι 2 μου φαίνονταν κακές σε σκοτεινά, όταν έχει λίγο φως είναι αρκετά καλύτερα στην ΝΧ500. Το focus illumination δεν νομίζω ότι λειτουργεί σωστά, καθώς το μισό καλύπτεται από το χέρι, και το υπόλοιπο από τους φακούς (τουλάχιστον από τους ζουμ, από τον 18-55 και 50-200 είναι αστείο κάπως, καθώς βλέπεις μία τεράστια σκιά).
Το menu είναι ποιο ραφιναρισμένο από την 300 και η AMOLED είναι συγκλονιστική.
Τα menu όμως μου άρεσαν περισσότερο στη 300, ήταν λίγο ποιο απλά (και σαν fonts, και μεγαλύτερα), και σε έβαζαν άμεσα στη διαδικασία. Βέβαια και της 500 είναι πολύ καλά (σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους είναι μέρα νύχτα η Samsung), απλά έχει τόσες πολλές λειτουργίες που μπορεί να γίνει λίγο overwhelming. Επίσης η 300 έχει 3.2 οθόνη (ενώ η 500 3), και η διαφορά φαίνεται κάπως (ξέρω, είναι 0,2, απλά το αναφέρω!), επίσης η 300 είναι ελάχιστα μεγαλύτερη, που όμως κάνει διαφορά στο πιάσιμο και "γεμίζει" πέρισσότερο το χέρι μου (προφανώς είναι και υποκειμενικό το θέμα) και (αν και πανομοιότυπες) στις λεπτομέρειες η 300 είναι ποιο όμορφη.
Η selfie οθόνη είναι λίγο χειρότερη σε λειτουργία από της 300, καθώς για να ανοίξει/κλείσει θέλει λίγο περισσότερη προσπάθεια, εκτός από τη selfie θέση, που όντως είναι καλά φτιαγμένη γι'αυτό, αλλά δυστυχώς δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτή η λειτουργία.
Με το βίντεο στα 4Κ UHD και 1080p/50f μου δίνει 8:08, και στα 1080p/25f 9:29. Όταν κάνω exFat 15, 25 και 29:59 αντίστοιχα, το πρόβλημα είναι όταν κάνεις format από την κάμερα σου επαναφέρει Fat(προφανώς). Δεν τα τερμάτισα όλα για να δω αν φθάνει εκεί, ή αν ζεσταίνεται, από όσο πρόσεξα δεν κατάλαβα τίποτα, και επίσης παρατήρησα μεγαλύτερη κατανάλωση στη μπαταρία (σε 1080p και photos σύγκριση, καθώς τα τεστ 4Κ τα έκανα με άλλη μπαταρία).
Αυτά σε πρώτη φάση, νομίζω είναι εντάξει η καμερίτσα, περιμένω να έρθει και ο 12-24 να πάω να κάνω τίποτα συγκριτικά (παλιομοδίτικα) των φακών μου, τον καινούργιο 16-50 δεν τον άνοιξα καν, νομίζω αυτός που έχω είναι ήδη καλό κομμάτι (τον είχα αλλάξει μία φορά), δεν ξέρω αν έχει νόημα να τον βάλω για πώληση, καθώς σχεδόν όλοι με ΝΧ θα τον έχουν, επίσης έχω και τον 18-55 που δεν χρησιμοποιώ, μακάρι να είχε έναν 18-55 2.8-4, όπως έχει η Fuji, ίσως δώσω τι ΝΧ300 με όλα τα έξτρα της και τον 18-55 και βλέπουμε.
Είδα κάποιες αγγελίες για Ολλανδία/Ελβετία/Τουρκία ΝΧ1 σε τιμές απίστευτες, αλλά είναι σε φάση παραλαβή από ντόπιους. Αν πετύχω τίποτα σε καλή τιμή θα ήθελα και μία ΝΧ1.