Re: Απάντηση: GPS για χρήση στην εφαρμογή του κτηματολογίου.
Κι εγώ ξέρω οτι πληρώνεις ανα δικαίωμα κι όχι για ανά χωράφι. 35 ευρώ για όλα τα αγροτεμάχια και 20 για όλα τα οικίσματα.
Φίλε supersonic. Κατ' αρχάς ευχαριστώ κι εγώ για τις πολύ καλές πληροφορίες που παρέθεσες. Πολύτιμες το δίχως άλλο.
Κατά δευτέρας δεν έχω καμμία διάθεση να φιλονικήσουμε, αντιπαρατεθούμε κ.λ.π. κ.λ.π. Γράφω τα πάντα σε φιλικό πνεύμα.
Εξήγησέ μου λοιπόν. Πως γίνεται άνθρωποι που επί 200 περίπου χρόνια ξέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο που βρίσκονται οι επι γης περιουσίες τους να πρέπει αυτοί να τρέξουν να τις δηλώσουν.
Αυτοί να ξοδέψουν έστω και μια τρύπια δεκάρα.
Αυτοί να χάσουν μεροκάμματα.
Αυτοί να τρέχουν να ξεμπερδεύουν τις γραφειοκρατικές ατασθαλίες και δημοσιουπαλληλικές παραλείψεις/παραβλέψεις/παρανοήσεις.
Αυτοί να πρεπει να βρούν τοπογράφους.
Αυτοί να πρέπει να πάρουν τα βουνά και τα λαγκάδια για να «τοπογραφήσουν» τη γη τους
Αυτοί να πρέπει να κάνουν υπερωρίες μπροστά στα γκισέ για να κάνουν τη δουλειά τους.
Αυτοί, αυτοί, αυτοί...
Όποιος κρατικός φορέας είναι μάγκας ας μου τα φέρει όλα αυτά έτοιμα και σωστά να τα υπογράψω. Αυτό σημαίνει κράτος. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της χαλιμάς.
Και πάνω απ' όλα να μου εξηγήσει σε τι ακριβώς εξυπηρετεί το να ξέρω τη γη μου σε μια βάση δεδομένων. Γιατί τόσα χρόνια που τα ήξερα στο «μιλητό» μια χαρά ήταν. Και μια επίσκεψη στο αρμόδιο γραφείο του δήμου της περιοχής ήταν αρκετό για να με καθοδηγήσει για το που είναι τα χωράφια μου. Βλέπετε το σημερινό κτηματολόγιο δεν είναι η μοναδική απόπειρα καταγραφής της γης.
Αλλά όπως φαίνεται δεν ήταν αρκετή. Όπως δεν θα είναι και η τωρινή καταγραφή μετά από 2 δεκαετίες...
Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Δουλειά δεν είχε ο βελζεβούλης, φακαμούσε τα παιδιά του.
Και μην πει κανείς οτι έτσι θα εκλείψουν τα προβλήματα. Όπως ήδη γράφτηκε έχω δικαίωμα να προσφύγω κατά των κτηματολογικών τετελεσμένων σε δικαστήριο. Το οποίο για τους γνωστούς λόγους και με επίσης γνωστές μεθόδους θα εκδικαστεί μετά από χρόνια κ.λ.π. κ.λ.π. Και η απόφαση θα εκδωθεί βάσει ποίου; Του κτηματολογίου ή των τυχών συμβολαίων;
Με λίγα λόγια ας μου εξηγήσει κάποιος με ποιο τρόπο θα εκλείψουν οι εδαφικές διεκδικήσεις - φιλονικίες με την ύπαρξη του κτηματολογίου.
Για άλλη μια φορά φιλικά. Δεν έχω καμμία διάθεση προσωπικής αντιπαράθεσης με κανέναν.
Οι άνθρωποι ξέρουν. Ο καθένας για τον εαυτό του
και εάν. Εάν, διότι μετά 200 χρόνια πολλοί δεν ξέρουν, ή νομίζουν ότι ξέρουν ή ξέρουν α ενώ είναι β.
Όπως και να έχει η πλήρης αυτή συνολική πληροφορία δεν ύπάρχει κάπου
άμεσα προσπελάσιμη ανα πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλεις να ξέρεις τι έχεις εσύ (αν δεν θυμάσαι) ή αν θελεις να ξέρεις τι έχει ο χ πρέπει να κάνεις έρευνα στο υποθηκοφυλακείο που χρειάζεται χρόνο (και χρήμα). Με το κτηματολόγιο αυτό γίνεται άμεσα.
Εάν λοιπόν έστω ξέρουν οι άνθρωποι,
το κράτος δεν ξέρει. Δεν ξέρει
ούτε τα δικά του επακριβώς. Και φυσικά όπως είπα ούτε ο καθένας δεν ξέρει επακριβώς. Οι καταγραφές που ανάγονται πριν 200 χρόνια, είπα πιό πάνω, πως ακριβώς είναι. Κάπου εκεί παραπέρα, δίπλα στο νερό, στα δένδρα, στα πρόβατα, στις ραχούλες. Ακόμα περισσότερο πολλές καταγραφές είναι μετρημένες σε απίθανες μη χρησιμοποιούμενες σήμερα μονάδες, όπως γαλικά στρέμματα, αγγλικές γιάρδες, παλιά στρέμματα για τα οποία υπάρχουν γύρω στις 10 ερμηνείες κλπ.
Με λίγα λόγια κάπου να υπάρχουν όλα για όλους γραμμένα και σωστά δεν υπάρχει.
Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει κεντρικά, διότι α κοστίζει αλλά και β να μην κόστιζε αν δεν τρέξει ο καθένας μας πάλι το κράτος δεν μπορεί να βρει τι έχει ξεχάσει ο καθένας. Το πιό πιθανό θα ήταν ό,τι έχει ξεχάσει ο καθένας να πάει άμεσα σε άγνωστο και μετά στο δημόσιο. Γι αυτούς και για άλλους λόγους αποφασίστηκε όπως σε όλες τις χώρες να γίνει και εδώ. Το κόστος το επωμίζεται ο καθένας μας ανάλογα με το τί ακίνητα έχει. Όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί ο καθένας άμεσα να γνωρίζει πλήρως τι έχει ο ίδιος αλλά και οποιοσδήποτε άλλος (για τον οποίο έχει έννομο συμφέρον). Και επειδή αυτό είναι το τελικό όφελος, πληρώνει ο καθένας ένα
ανταποδοτικό τέλος.
Για αυτό πρέπει να τρέξουμε εμείς και να πληρώσουμε εμείς. Θεωρώ ότι αξίζει το τρέξιμο και το κόστος για να εξασφαλίσουμε την περιουσία μας.
Οι γραφειοκρατικές ατασθαλίες υπάρχουν, πολλές φορές όμως δεν οφείλονται μόνο σε άλλους και όχι σε μας. Ίσως όχι από σφάλμα μας, αλλά από αμέλεια.
Για τους τοπογράφους είπαμε πιό πάνω. Δεν χρειάζεται.
Χρειάζεται
αν δεν ξέρεις τι έχεις. Που αν δεν ξέρεις τι έχεις, εννοείται ότι χρειάζεσαι τοπογράφο διότι αλλιώς τι συζητάμε.
Είτε με κτηματολόγιο είτε χωρίς αν δεν ξέρεις ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ. Και δεν υποχρεούται κανείς να σου πει τι έχεις αν δεν ξέρεις εσύ τι έχεις.
Τα βουνά και τα λαγκάδια πρέπει να τα πάρεις και πάλι αν δεν ξέρεις τι έχεις και πού είναι. Προφανές δεν είναι? Περιμένεις να έρθει κανείς να σου δειξει που ήταν του παππού τα χωράφια που πέθανε και κανείς δεν αναρωτήθηκε?
Υπερωρίες δεν χρειάζονται. Λίγη ώρα στον υπολογιστή ένα ΣΚ.
Άμα δεν είμαστε μάγκες μόνοι μας γιατί να είναι το κράτος. Κράτος στην χώρα μας υπάρχει σχεδόν 200 χρόνια. Η δουλειά αυτή δεν έγινε. Τι σημαίνει αυτό? Δεν πρέπει να γίνει ποτέ? Ή να μυρίσει το κράτος τα δάχτυλά του και να μας το φέρει στο πιάτο?
Το να ξέρεις στο μιλητό το χωράφι σου νομίζεις ότι σε εξασφαλίζει από το να έρθει αύριο α. ο γείτονας β. το δασαρχείο γ. το δημόσιο δ. ο δρόμος ε. δημοτική αρχή να στο πάρει ενδεχομένως με το "έτσι θέλω"?
Είσαι πολύ σίγουρος ότι αυτό που ξέρεις στο μιλητό έχει αντίκτυπο σε ισχυρό τίτλο? ή έχει έρθει ο γείτονας και στην έχει κάνει ήδη και εσύ κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου?
Εκανες μια επίσκεψη στο "αρμόδιο" γραφείο του δήμου της περιοχής σου ποτέ να σου δείξει τα χωράφια σου?
Το σημερινό κτηματολόγιο είναι η μοναδική απόπειρα να καταγραφεί η γη ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της.
Αν νομίζεις ότι το έχεις ξαναδεί το έργο, θα έλεγα ότι κάνεις λάθος.
Προβλήματα θα υπάρχουν πάντα. Αλλά όταν μπαίνει σε γενικές βάσεις σωστά αυτά σιγά σιγά θα εκλείψουν.
Ναι έχεις δικαίωμα να προσφύγεις στα δικαστήρια. Που θα εκδικάσουν μετα από χρόνια κλπ κλπ.
Και σήμερα το ίδιο ισχύει χωρίς κτηματολόγιο. Που θα εκδικάσουν μετά από χρόνια κλπ κλπ.
Πίστεψέ μα θα είναι πιό εύκολα και πιό γρήγορα να βρεις άκρη με το κτηματολόγιο.
Τι θα ισχύει στο μέλλον?
Τα συμβόλαια δεν παύουν ποτέ να ισχύουν. Απλά με το κτηματολόγιο ξεκαθαρίζουν όλα τα χωρικά προβλήματα και όσον αφορά την ακριβή θέση και διαστάσεις του ακινήτου θα ισχύει το κτηματολόγιο.
Απλά αν το συμβόλαιό σου λέει πχ ότι έχεις 1200 μέτρα και το κτηματολόγιο βρει 1300 ισχύει το 1300. Και αν το κτηματολόγιο βρει ότι το ακίνητο είναι 2 μέτρα προς τα δυτικά αυτό θα ισχύει. Και αυτό αν είναι λάθος πρέπει να διορθωθεί με δικαστήριο.
Επίσης αν πχ σε ένα ακίνητο που το έχουν με συμβόλαιο 5 αδέρφια και σήμερα οι ιδιοκτήτες είναι πχ 15 ξαδέρφια παιδιά τους και από τα συμβόλαια δεν γίνεται ξεκάθαρο ή κάποιος δεν έχει δηλώσει το 1/15 θα πάει σε άγνωστο. Μετά την ολοκλήρωση του κτηματολογίου αυτό το ένα παιδί θα πρέπει με δικαστήριο να διεκδικήσει αυτό το 1/15 που του ανήκε και αδιαφόρησε να δηλώσει.
Αλλιώς θα πάει στο δημόσιο. Πάντα όμως ισχυρό χαρτί είναι το συμβόλαιο. Αλλά όχι εσαεί.
Και ακριβώς μετά την ολοκλήρωση του κτηματολογίου θα εκλείψουν οι εδαφικές διεκδικήσεις διότι τα πράγματα θα είναι ξεκάθαρα.
Ομως αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη ως δια μαγείας.
Αυτά στα λέω φιλικά (όπως λες και συ) διότι διακρίνω μια τάση του ωχ μωρε, γιατί σε μας, καλά είμασταν, τα ξέρω όλα, θέλουν να μας φακελώσουν και τέτοια ελληνικά.
Αν δεν θέλουμε να είμαστε χύμα μια ζωή, αυτό είναι μια σωστή κατεύθυνση για να ξεκινήσουμε.
Πιό απλοικά δεν μπορώ να τα πω.