Σχετικά με υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

Re: Απάντηση: GPS για χρήση στην εφαρμογή του κτηματολογίου.

Το παράδειγμα διπλοπωλησης με χρησικτησία είναι απλά αστείο... Η χρησικτησία έρχεται υπό μακροχρόνιες προϋποθέσεις και σε περίπτωση πώλησης αν έχει γίνει σωστά η διαδικασία , ο δικηγόρος του αγοραστή θα δει άμεσα με έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο τι γίνεται με το ακίνητο και θα σταματήσει την πώληση . Μετά είναι θέμα αρχικού ιδιοκτήτη να κινηθεί δικαστικά . Αν έχουν γίνει έτσι αγοραπωλησίες μιλάμε για τραγικές παραλήψεις στην διαδικασία πώλησης που κανένα κτηματολόγιο δεν θα έσωζε .

:flipout:

Απάντηση: GPS για χρήση στην εφαρμογή του κτηματολογίου.

(1) τόσα χρόνια με όλα αυτά τα "συστήματα" που αναφέρατε, Ε9 κλπ, έχουν γίνει πολλές διπλο-πωλήσεις. Πολλές!!! Πουλούσε κάποιος το ακίνητο του σε έναν και μετά το πουλούσε και σε έναν άλλον.

(2) ιδιοκτητης του 91% ενός οικοπέδου, εχτιζε και πουλούσε διαμερίσματα χωρίς να έχει λάβει γνώση ο κάτοχος του 9%. Πραγματικό γεγονός, σε δεκάδες οικόπεδα στην ευαγγελιστρια Θεσσαλονίκης.

(3) ιδιοκτήτης ποσοστού ενός χωραφιου έκανε ιδιωτική διανομή και πουλούσε οικόπεδα σε ανυποψίαστους αγοραστές. Πάλι στο πολεοδομικο συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Από αυτά που ρωτάτε είναι ολοφανερο πως έχετε άγνοια των διαδικασιών πώλησης. Και είναι άκρως φυσιολογικό. Κανένας πολίτης, εκτός εαν είναι σχετικό το επάγγελμα του, δεν γνωρίζει τέτοιες διαδικασίες. Τις μαθαίνει μόνο όταν τις χρειαστεί.

Κάποιος πουλάει ένα ακίνητο, το οποίο κατείχε βάσει συμβολαίου. Κάποιος άλλος πουλάει το αυτό ακίνητο επικαλουμενος χρησικτησια. Οι δύο αγοραστές μεταγραφουν τα συμβόλαια τους στο υποθηκοφυλακείο, όπου η καταγραφή είναι προσωποκεντρικη. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Με το κτηματολόγιο δεν μπορεί να γίνει αυτό. Η καταγραφή είναι κτηματοκεντρικη.

Όσον αφορά στα νούμερα, είναι δικές σας εκτιμήσεις, εγώ δεν ανέφερα κάπου ποσοστά διπλοδηλωμενων εκτασεων.
Και για την ενημέρωσή σας, όταν στο κτηματολόγιο διπλοδηλωνεται κάποια έκταση, μετά από νομικό έλεγχο, προκρινεται το πιο ισχυρό νομικά δικαίωμα. Δεν "αυγατίζουν" οι εκτάσεις.

Στο πρώτο μήνυμα μου γράφετε για διπλοπωλήσεις και στο δεύτερο μήνυμα μου γράφετε πως δεν αναφέρατε ποσοστά. Μα ακόμη και αν δεν αναφέρατε η διπλοπώληση από μόνη της αφορά ποσοστά επιπλέον του 100%. Σημαίνει ότι έχεις 1 και πουλάς 2.

Και για την περίπτωση με τους 2 αγοραστές. Ο μπάρμπα Μήτσος μέχρι τώρα που δήλωνε το Χ αγροτεμάχιο δεν πλήρωνε φόρο; Ο μπαρμπά Γιάννης που δήλωνε το ίδιο επίσης δεν πλήρωνε; Έστω και 1 . Θεωρείς λοιπόν πως το όμορφο κράτος που έχουμε θα θελήσει να χάσει τα επιπλέον έσοδα του ενός μπάρμπα; Μάλλον όχι. Απλά το Κτηματολόγιο που ΣΩΣΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 71 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΔΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ είναι ένα νέο βήμα για επιπλέον φόρους. Και θα γίνει. Να μου το θυμηθήτε. Ξαφνικά στο μέλλον θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες και σε διάφορα περίεργα μέρη θα έχουμε διεκδικήσεις από Δασαρχείο και Αρχαιολογία.

Ξέρω ότι είμαι συνομοσιολόγος αλλά έχω βαρεθεί στα 37 μου χρόνια να βλέπω ένα κράτος θεωρητικά του Πρώτου Κόσμου να πηγαίνει κάθε μέρα όλο και πιο πίσω. Θα έπρεπε με ένα ρημάδι ΑΦΜ να ξέρεις τα πάντα για εμένα. Να σου πουλήσω αύριο οικόπεδο μέσω κινητού τηλεφώνου. Να μπω στην Εφορία και με 1 κλικ να σου το μεταβιβάσω όπως σου στέλνω χρήματα με web banking. Αυτό θέλω. Θα γίνει κάτι τέτοιο τώρα. ΌΧΙ. ΠΟΤΕ.

Και σου το γράφω καθώς έχω και εγώ θέμα με αμφισβητούμενη περιοχή στο σπίτι μου. Πριν περίπου 100 χρόνια ένας τύπος μοίρασε το διπλανό σπίτι στα 2 το μπροστά το πούλησε στον πατέρα του γείτονά μας και το πίσω το έγραψε στην Εκκλησία. Ο γείτονας έκανε διάφορες οικοδομικές παρανομίες καθώς η εκκλησία δεν ενδιαφερόταν για ένα "τυφλό"¨οικόπεδο. ΟΚ μέχρι τις αρχές του '80 έμενε ένας παπάς εκεί αλλά καμία άλλη κίνηση. Όταν ο πατέρας μου πήρε σύνταξη είπε να αγοράσει το δίπλα και να μεγαλώσουμε το οικόπεδό μας. Βρήκαμε τα συμβόλαια και αγοράσαμε το εκκλησιαστικό. Οι γείτονες δυστυχώς ήταν άκληροι και είχαν γράψει το σπίτι στην Εκκλησία. Στο μεταξύ επειδή τους φροντίζαμε είπαν να μου γράψουν το σπίτι αλλά αρνηθήκαμε για λόγους αρχής. Μόλις πέθανε η γειτόνισσα πήγαμε στην Εκκλησία και ζητήσαμε να ανοίξει η διαθήκη ώστε να αγοράσουμε το σπίτι. Ξέραμε πολύ καλά τους οικοδομικούς νόμους και το σπίτι δεν έκανε για τίποτα. Ήταν πάνω στο πεζοδρόμιο, με παράνομες εξωτερικές προσθήκες και κοινή είσοδο. Ουσιαστικά ήταν ένα μικρό οικοπεδάκι σχεδόν 100 μέτρων εκ των οποίων τα 30 ήταν διάδρομος προς κάτι χαλάσματα στο πίσω μέρος. Είπαμε λοιπόν να δώσουμε μια ΧΨΩ τιμή και κάτι τις παραπάνω για την Εκκλησία σα δωρεά. Και έρχεται το συμβούλιο και μας ζητάει μια τιμή στο θεό. Εκτός του ότι είχαν χρεώσει τιμή τετραγωνικού λες και αγόραζες καινούριο σπίτι ο γείτονας είχε γράψει στη διαθήκη και τους κοινούς χώρους. Φυσικά δεν υπήρχε καμία αλλαγή ιδιοκτησίας όλα αυτά τα χρόνια και εμείς τους παρουσιάσαμε και τα συμβόλαια που είχαμε αγοράσει το παλιό σπίτι από την ίδια την Εκκλησία. Μη τα πολυλογώ το θέμα το έχουμε παγώσει καθώς δε θέλουμε να φτάσουμε στα άκρα.

Re: Απάντηση: GPS για χρήση στην εφαρμογή του κτηματολογίου.

Να μπω στην Εφορία και με 1 κλικ να σου το μεταβιβάσω όπως σου στέλνω χρήματα με web banking. Αυτό θέλω. Θα γίνει κάτι τέτοιο τώρα.
Πού νομίζεις ότι είσαι; Στην Εσθονία;

Re: GPS για χρήση στην εφαρμογή του κτηματολογίου.

Κυριοι επειδη το θεμα εχει κουρασει παρακαλω να μην συνεχιστει.

Ας κρατησει ο καθενας την αποψη του.
το νημα περιεχει σοβαρη συζητηση και αντικειμενο για προβληματισμό.
Καλο θα ηταν η διαχειριση να μεταφερει τα εκτος GPS στην εκτος

είμαι σίγουρος

Απάντηση: Re: GPS για χρήση στην εφαρμογή του κτηματολογίου.

το νημα περιεχει σοβαρη συζητηση και αντικειμενο για προβληματισμό.
Καλο θα ηταν η διαχειριση να μεταφερει τα εκτος GPS στην εκτος

Συμφωνώ, νομίζω οτι όλο το νήμα θα πρέπει να μεταφερθεί στην εκτός.

Πάντως χτες έκανα μια δοκιμή με το mobile topographer και δεν κλειδώνει δορυφόρους. Έκανα επανεγκατασταση και επανεκκίνηση αλλά τίποτα. Την ίδια στιγμή ότι άλλο δοκίμασα δούλευε.

Συμφωνώ, νομίζω οτι όλο το νήμα θα πρέπει να μεταφερθεί στην εκτός.

Καλά, ας αλλάξω λίγο το κλίμα με ένα σχετικό ανέκδοτο που άκουσα πριν λίγο καιρό, και μετά στην εκτός και μένα.

Ένας πατέρας κάποτε είχε κάτι κτήματα και τα καλλιεργούσε με το γιο του. Όποτε ερχόταν όμως η στιγμή να τα σπείρουν ο γιος είχε πάντα τις διαφωνίες του. Ντομάτες ο ένας, όχι πατάτες ο άλλος. Μελιτζάνες τότε. όοοοχι πιπεριές καλύτερα.
Αυτο το βιολί γινόταν συνέχεια ώσπου ο πατέρας πια μπούχτησε με το γιο και του λέει.
''Κάτσε καλά και μην φέρνεις συνεχώς αντιρρήσεις γιατί θα γράψω όλα τα κτήματα στο όνομά σου'' -bye-

Μπορεί εσείς να μην είδατε όφελος αλλά είδαν αρκετοί όταν πήγαν να αγοράσουν διαμέρισμα χωρίς ποσοστό στο οικόπεδο αλλά είδαν αυτή την πληροφορία στο κτηματολόγιο και τελικά επέλεξαν να αγοράσουν άλλο ακίνητο. Στη Θεσσαλονίκη όλα αυτά.

Όσον αφορά στις διπλο-πωλησεις, επιτρέψτε μου να ξέρω περισσότερα από εσάς.
Ειδικά στη χαλκιδική στην οποία αναφέρεστε, και πιο συγκεκριμένα στο δεύτερο πόδι, υπάρχει περιοχή η οποία σε παλαιότερο πρόγραμμα κτηματογράφησης είχε δηλωθεί σχεδόν 300%.

συγγνώμη αλλά η Συκιά έχει και αρκετο χωρο (μια απλη εφαρμογη τυπου mobile topographer) θα σας πεισει. Με εναν απλό υπολογισμο (αν δηλαδη ισχυει αυτο που λετε περι 300%) ανετα κολλαει:
1. το μεν 100% -> 200% προς το Ορος
2. το μεν 200% -> 300% προς Καλλιθεα
Επομένως προς τι ο προβληματισμος;
μεγαλο προβλημα θα δημιουργηθει φανταζομαι στην ΚΤ2-06 που λόγω της νεας συμφωνιας θα πρεπει να συννενοηθουμε με την Βορεια (να μην πω και με την πιο Βορεια απο την Βορεια)

Ας επιστρέψουμε λοιπόν στα καθαρά διαδικαστικά που σίγουρα ενδιαφέρουν περισσότερο.
Δύο απορίες:

1. Πολλές παλαιές καταγραφές αγροτεμαχίων έχουν γίνει με την χρήση αριθμών για τις ιδιοκτησίες. Παράδειγμα το δικό μου χωράφι είναι το 9523. Το διπλανό το 9527 κ.ο.κ.
Αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να γίνει η δήλωση του κτήματος; Και αν ναι, επαρκούν;

2. Αν ξεκινήσει η δήλωση μέσω του site, γίνεται μετά να «διακοπεί» και να επιλέξει κάποιος να παραστεί προσωπικά στο αρμόδιο γραφείο του κτηματολογίου;

1. τα νούμερα αυτά παραπέμπουν 99% σε Οριστική Διανομή του τέως ΥΓ ή αναδασμό.
Είναι "κτηματολόγιο" ας πούμε που έγινε πάνω κάτω 80-90 χρόνια πρίν για αποκατάσταση προσφύγων ή βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας της γης.
Αν στα 80-90 χρόνια που μεσολάβησαν δεν άλλαξε το κληροτεμάχιο με κατάτμηση, πώληση τμήματος, κληρονομιές κλπ

(υποθέτω ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι αυτά ήταν χωράφια ενός κληρούχου τότε και σήμερα οι ιδιοκτήτες μπορεί να είναι 20, συνεπώς να ένας τρόπος που ένα "παλιό κτηματολόγιο" είναι άχρηστο σήμερα)

θεωρητικά δεν χρειάζεται.
Ο ανάδοχος που θα κάνει την μελέτη στην περιοχή θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά και θα γράψει το κληροτεμάχιο στον αρχικό ιδιοκτήτη. Διότι πολύ απλά όλες οι στο μεταξύ μεταβιβάσεις δεν υπάρχουν πουθενά εκτός από τα συρτάρια των κληρονόμων.
Μη μου πείτε ότι υπάρχουν στα υποθηκοφυλακεία, διότι εκεί υπάρχουν οι τίτλοι των σημερινών "κομματιών" του αρχικού αλλά φυσικά με βάση τα ονόματα των σημερινών ιδιοκτητών.
Επίσης μπορεί να έχουν συμβεί άλλα πράγματα στο μεταξύ, πχ απαλλοτριώσεις, διάνοιξη οδών, πράξεις εφαρμογής κλπ που να έχουν τροποποιήσει το σχήμα και την έκταση του αρχικου κλήρου.
Συνεπώς η απάντηση είναι ναι, επαρκούν υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις τις οποίες δεν γνωρίζει ένας απλός πολίτης, και ιδίως κάποιος που δεν έχει νοιαστεί παρα πολύ για τη γη του και σήμερα απλώς την θεωρεί ως ένα βάρος ή αιτία φορολόγησης και μόνο, μακρυά απ το σπίτι του.
Όλα αυτά λύνονται σε μεγάλο βαθμό με την υποβολή της δήλωσης με παρουσία σας. Εκεί θα δηλώσετε ότι έχετε το 9523 και ο μηχανικός θα δει επι τόπου αν συμβαίνει κάτι διαφορετικό και αν θα πρέπει να προσκομίσετε άλλα έγγραφα εκτός του αρχικού τίτλου σας.

2. Υποθέτω, όπως σε όλες τις ηλεκτρονικές δηλώσεις αν δεν πατήσετε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ δεν γίνεται καμμία υποβολή.

Και πάλι επισημαίνω ότι είναι κρίμα ένα σοβαρό θέμα που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο παραμένει στην κατηγορία των gadgets.

Υποθέτω, όπως σε όλες τις ηλεκτρονικές δηλώσεις αν δεν πατήσετε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ δεν γίνεται καμμία υποβολή.

Γίνεται αλήθεια ηλεκτρονική υποβολή χωρίς οριστικοποίηση; Σε ερώτησή μου παλιότερα σε δικηγόρο που έχει συμβληθεί με το κτηματολόγιο, μου είχε πει να αποφύγω αν δεν ήμουν απολύτως σίγουρος για τα στοιχεία που προσκομίζω την ηλεκτρονική δήλωση γιατί αναγκαστικά οριστικοποιείται η δήλωση έτσι..

Αν κατάλαβα καλά, ο αριθμός αυτός και ο τίτλος ιδιοκτησίας είναι αρκετός. Αν και εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι όπως αναφέρεις.
Οπότε δεν χρειάζονται ούτε τοπογραφικά, ούτε συντεταγμένες ούτε τίποτα.

Γίνεται αλήθεια ηλεκτρονική υποβολή χωρίς οριστικοποίηση; Σε ερώτησή μου παλιότερα σε δικηγόρο που έχει συμβληθεί με το κτηματολόγιο, μου είχε πει να αποφύγω αν δεν ήμουν απολύτως σίγουρος για τα στοιχεία που προσκομίζω την ηλεκτρονική δήλωση γιατί αναγκαστικά οριστικοποιείται η δήλωση έτσι..

αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος μην το κάνεις.
Φυσικά μπορείς να διορθώσεις πράγματα στην πρώτη ανάρτηση

Ναι, αν πατήσεις οριστικοποίηση τελείωσε το θέμα.
Λέω αν δεν γίνει η οριστικοποίηση της δήλωσης, αν μπορώ να την «αγνοήσω» με κάποιο τρόπο και να παραστώ στο κτηματολογικό γραφείο.

Re: Απάντηση: Re: GPS για χρήση στην εφαρμογή του κτηματολογίου.

Αν κατάλαβα καλά, ο αριθμός αυτός και ο τίτλος ιδιοκτησίας είναι αρκετός. Αν και εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι όπως αναφέρεις.
Οπότε δεν χρειάζονται ούτε τοπογραφικά, ούτε συντεταγμένες ούτε τίποτα.

Ο τίτλος ιδιοκτησίας μπορεί να δόθηκε αρχικά γύρω στο 1930. θεωρητικά ο αρχικός κληρούχος δεν ζει.
Αν το κληροτεμάχιο μεταβιβάστηκε ολόκληρο ή έστω κατα τμήμα του χρειάζεται το συμβόλαιο.Τα τοπογραφικά και συντεταγμένες δεν χρειάζονται σώνει και καλά. Βοηθάνε όμως και σας εξασφαλίζουν περισσότερο.
Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα ακίνητα μετρήθηκαν και μοιράστηκαν πριν 100 χρόνια με την τεχνολογία και την ακρίβεια του τότε. Σήμερα μπορεί να συμβαίνουν πολλά. Μπορεί ο διπλανός ή οποιοσδήποτε διπλανός να σας έχει "πατήσει" ή να σας έχει "σπρώξει". Όλα αυτά είναι θέματα που θα τα αντιμετωπίσει τεχνικά ο ανάδοχος στο σύνολό τους.

Re: Απάντηση: Re: GPS για χρήση στην εφαρμογή του κτηματολογίου.

Ναι, αν πατήσεις οριστικοποίηση τελείωσε το θέμα.
Λέω αν δεν γίνει η οριστικοποίηση της δήλωσης, αν μπορώ να την «αγνοήσω» με κάποιο τρόπο και να παραστώ στο κτηματολογικό γραφείο.
Ναι, γίνεται να ξεκινήσεις την δήλωση, να την σώσεις, να μην την υποβάλεις/οριστικοποιήσεις ποτέ και να την καταθέσεις τελικά σε γραφείο.
Έχει ακριβώς την ίδια ακολουθία με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης παλαιότερα (σήμερα μόνο λίγοι έχουν δικαίωμα να την καταθέσουν εγγράφως σε εφορίες).