Ειλικρινά απορώ με την υπομονή του supersonic. Εγώ, και αρκετοί ακόμα που παρακολουθουμε τη συζήτηση αυτή, σου βγάζουμε το καπέλο.
Επειδή ορισμένοι δεν έχετε αντιληφθεί τα οφέλη του κηματολόγου, δε σημαίνει πως αυτό είναι άχρηστο και μοναδικός στόχο έχει την είσπραξη.
Εάν επίσης πιστεύετε πως Ε9, υποθηκοφυλακειο και πολεοδομια κάνουν την ίδια δουλειά με το κτηματολογιο, σας ενημερώνω πως πάλι λάθος κάνετε.
Για να καταλάβετε λοιπόν κάποιες απλές διάφορες σας αναφέρω τα εξής:
(1) τόσα χρόνια με όλα αυτά τα "συστήματα" που αναφέρατε, Ε9 κλπ, έχουν γίνει πολλές διπλο-πωλήσεις. Πολλές!!! Πουλούσε κάποιος το ακίνητο του σε έναν και μετά το πουλούσε και σε έναν άλλον.
(2) ιδιοκτητης του 91% ενός οικοπέδου, εχτιζε και πουλούσε διαμερίσματα χωρίς να έχει λάβει γνώση ο κάτοχος του 9%. Πραγματικό γεγονός, σε δεκάδες οικόπεδα στην ευαγγελιστρια Θεσσαλονίκης.
(3) ιδιοκτήτης ποσοστού ενός χωραφιου έκανε ιδιωτική διανομή και πουλούσε οικόπεδα σε ανυποψίαστους αγοραστές. Πάλι στο πολεοδομικο συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Προφανώς και όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί εφόσον εδώ και 200 χρόνια είχαμε κτηματολογιο.
Το ότι το κράτος δεν έχει μεριμνήσει ακόμα, ή δεν έχει γνωστοποιήσει πιθανόν, τη σύνδεση κτηματολογιου με πολεοδομια, εφορία κλπ, προφανώς και είναι λάθος. Άλλα δεν είναι λόγος για τη μη ύπαρξη κτηματολογιου. Ούτε ο εκνευρισμός για τα συνεχόμενα χαρατσια είναι λόγος μη ύπαρξής κτηματολογιου στη χώρα.
Κτηματολογιο σημαίνει, όπως ήδη σας έχει αναφερθεί, ξέρω τι έχω και που ακριβώς βρίσκεται. Και το ξέρει και όλος ο κόσμος γιατί τα δεδομένα είναι δημόσια. Κτηματολογιο σημαίνει διασφαλιση της περιουσίας μου. Κτηματολογιο σημαίνει διασφάλιση στις αγοραπωλησιες. Σημαίνει επενδύσεις!
Όσο για το εάν θα πρέπει, και μετά την ολοκλήρωση του κτηματολογιου, να τρέχω σε χίλιες δυο υπηρεσίες και να μαζεύω ένα τόνο χαρτιά αν θέλω να πουλήσω το ακίνητο μου, προφανώς και όχι. Αλλά και αυτό να μη συμβεί, η μείωση της χαρτουρας, πάλι ΔΕΝ μπορεί να μειώσει την αξία του κτηματολογιου.