Σχετικά με υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

Re: Απάντηση: Σχετικά με υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

για την καθυστέρηση δεν φταίει το κράτος.
Είναι καθαρά θέμα δικαιοσύνης.
Οι ενστάσεις που έγιναν μεταξύ αναδόχων στις διάφορες φάσεις έκαναν μερικές φορές πάνω από 4-5 χρόνια να τελεσιδικήσουν μέχρι και στο ΣτΕ

Συμφωνώ.

Το απλούστευσα.

Υπάρχει όμως πραγματικό θέμα με τον γενικότερο χειρισμό του από το κράτος.

Να αναφέρω για παράδειγμα την δική μου περιουσία, η οποία είναι εντελώς ξεκάθαρη και όμως προέκυψε ζήτημα.
Εξηγώ:
Η συγκεκριμένη περιουσία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι στην ιδιοκτησία της οικογένειάς μου με συμβόλαια από το 1604.
Έκτοτε και για διάφορους λόγους γίνανε συμβόλαια (για την ίδια ακριβώς περιουσία) με συνέπεια να είναι επακριβώς καθορισμένη (όσο ελάχιστες στη χώρα) με τοπογραφικά διαγράμματα κ.λπ.
Επίσης βοηθάει και το ανάγλυφο στην περιοχή. Σε μια πλευρά η δική μου περιουσία βρίσκεται 4 μέτρα ψηλότερα από την γειτονική (είναι λόφος).
Αυτή η διαμόρφωση υπάρχει εδώ και αιώνες, με τοίχο αντιστήριξης κ.λπ.
Όταν όμως ξεκίνησε τη ιστορία του κτηματολογίου στη δεκαετία του 90, η εταιρεία που το διαχειριζότανε χρησιμοποίησε αεροφωτογραφίες για να δείξει τα οικόπεδα.
Αεροφωτογραφίες στο κέντρο αστικού ιστού με ψηλά κτίρια.
Αποτέλεσμα ήτανε σε πάμπολλες ιδιοκτησίες στην πόλη, να μπερδέψουν γραμμές ορίων (περιγράξεις, τοιχους κ.λπ.) με σκιές που κάνανε 6όροφα κτίρια.
Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πόσο αδόκιμη ήταν η χρήση των αεροφωτογραφιών.
Εγώ τους προσκόμισα τοπογραφικό διάγραμμα σε ΕΓΣΑ. Δεν έγινε τίποιτε.
Βάλανε αυτά που "καταλάβανε" από τις αεροφωτογραφίες και έτσι δείχνουν ένα λοξό όριο δείχνοντας ένα κομμάτι του γείτονα που βρίσκεται 4 μέτρα χαμηλότερα σε εμένα, και ένα δικό μου κομμάτι στο γείτονα (4 μέτρα ψηλότερα από το δικό του οικόπεδο).
Έκανα ένσταση και εγώ όπως 100δες άλλοι με παρόμοια προβλήματα.
Σε όλυς ανεξαιρέτως η απάντηση ήτανε : επειδή η περιουσία προστατεύεται από το συνταγμα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα όρια (αυτό όμως κάνανε στην πραγματικότητα) και για να μπούνε τα σωστά πρέπει να φέρετε δικαστική απόφαση.
Έλα όμως που ο "γείτονας" είναι μια πολυκατοικία με 28 ιδιοκτήτες (στην δική μου περίπτωση). 28 σε πρώτη ανάγνωση, στην πραγματικότητα περισσότεροι αφού κάποιοι πεθάνανε και αφήσαν κληρονόμους. Άντε βρες τους!!!
Ελάχιστοι πήγαν στα δικαστήρια σε όλη την πόλη και ακόμη λιγότεροι πήραν αποφάσεις στα χέρια τους.

Βγήκαν και δηλώαανε ότι αυτά που δείχνει το κτηματολόγιο είναι στην ουσία ο καθορισμός θέσης και τι συμβολαια (ιδιοκτησιακό καθεστώς υπάρχει) και όχι το ακριβές τοπογραφικό.
Και έμειναν όλα έτσι.

Κρίμα. Θα έπρεπε να το χειριστεί το κράτος εντελώς διαφορετικά το ζήτημα του κτηματολογίου τότε. Τώρα μπορεί να είναι καλύτερα τα πράγματα (ελπίζω).
Τότε όμως υπήρχε ζήτημα (θα θυμάσαι ότι φάγαμε και πρόστιμο από την ΕΕ).

Δεν φαντάζεστε από πότε έχει ξεκινήσει η ιστορία με το Κτηματολόγιο.

Η διπλωματική της συζύγου (ειδίκευση Αστικό&Εργατικό δίκαιο) ήταν πάνω στο Κτηματολόγιο.

Έτσι έμαθα κι εγώ ότι πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του ...1930, με έναν από τους πρωτεργάτες του, τον αείμνηστο καθηγητή νομικής Ανδρέα Γαζή. Ευτυχώς που έφτασε σε μεγάλη ηλικία (πέθανε στα 91 του, το 2000) και μπόρεσε τουλάχιστον να δει το έργο του, όχι να ολοκληρώνεται, αλλά να παίρνει τουλάχιστον σάρκα και οστά, με την έναρξη των κτηματογραφήσεων στις πρώτες υπό κτηματογράφηση περιοχές. Θυμάμαι ομιλία του κάπου στη δεκαετία του 1990, που τελείωνε, απηυδησμένος, ότι δεν θέλει να ξανασχοληθεί άλλο με το Κτηματολόγιο.

Είναι πάντως τρομερό, να έπρεπε να φτάσουμε στον 21ο αιώνα για να μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα σε ποιον ανήκει ένα δεδομένο κομμάτι γης.

Η Αλβανία επί Χότζα είχε ήδη αναλυτικότατο κτηματολόγιο όπου εμφανιζόταν σε κάθε σημείο ποιοί ήταν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες.

Άσε είμαστε για κλάματα.

Μα εδώ είχαν μέχρι και οι Οθωμανοί κτηματολόγιο (όχι με τοπογραφικά βέβαια, αλλά με σύνορα, πχ Γεωργίου, Παπαδόπουλος, λάκκος, βακούφι). Ακόμη και σήμερα ανατρέχουμε στους μουσφετέδες εάν ανακύψει κάποια κτηματική διαφορά.

απο που προκυπτει οτι ειναι αδοκιμη η χρηση αεροφωτογραφιων;

Αυτό που φαντάζομαι εννοεί είναι ότι δεν δύναται να υπερισχύουν των από εδάφους μετρήσεων.

Το θέμα με τις σκιάσεις το έχω διαπιστώσει σε κτηματικές διαφορές επιπέδου ενός μέτρου και λιγότερο. Αεροφωτογραφίες σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση, και 1:6000, ακόμη και σε φουλ 1000 dpi σάρωση που διατίθενται προς ιδιώτες από το αρχείο του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν δίνουν πάντα σαφές συμπέρασμα.

στο κτηματολογιο δεν χρησιμοποιουνται αεροφωτογραφιες αλλα ορθοφωτογραφιες.
Το θεμα σκιές επίσης ειναι λυμενο.
Και υπαρχει διαβάθμιση στην ακριβεια των επιγειων μετρήσεων αλλα και του ορθοφωτοχαρτη

Απάντηση: Re: Σχετικά με υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

Και υπαρχει διαβάθμιση στην ακριβεια των επιγειων μετρήσεων αλλα και του ορθοφωτοχαρτη
Πόσο ενημερωμένες είναι ; Μπήκα να δω στο κτηματολόγιο μια περιοχή που με ενδιαφέρει και είναι πολυ παλιά . Δεν δείχνει ούτε κεντρικό δρόμο και παράδρομο που έγιναν πριν 1 χρόνο και απαλλοτρίωση αυλών σπιτιών και οικοπέδων και δείχνει μέχρι και κατάστημα που λειτουργούσε ενώ έχει κλείσει εδώ και 4 χρόνια ...

Kαι όμως, εδώ με τις σκιές έγινε ένα μπάχαλο σε όλη την πόλη.

Μεγάλο θέμα.

Και όπως εξήγησα λύση δεν δόθηκε...

Και ναι ορθοφωτογραφίες χρησιμοποιούνται αλλά το θέμα είναι πως παράχθηκαν.

Η ορθοφωτογραφία είναι μια αεροφωτογραφία η οποία έχει υποστεί διόρθωση λόγω αναγλύφου με συνέπεια να αποκτήσει ενιαία κλίμακα και γεωαναφορά.

Προφανώς βιασύνη και προχειρότητα.

Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση. Μόνο την εμπειρία μου μπορώ να αναφέρω.

Re: Απάντηση: Re: Σχετικά με υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

Πόσο ενημερωμένες είναι ; Μπήκα να δω στο κτηματολόγιο μια περιοχή που με ενδιαφέρει και είναι πολυ παλιά . Δεν δείχνει ούτε κεντρικό δρόμο και παράδρομο που έγιναν πριν 1 χρόνο και απαλλοτρίωση αυλών σπιτιών και οικοπέδων και δείχνει μέχρι και κατάστημα που λειτουργούσε ενώ έχει κλείσει εδώ και 4 χρόνια ...

Σκέψου ότι εγώ μιλάω για τη δεκαετία του 90...

Re: Απάντηση: Re: Σχετικά με υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

Υπάρχουν δυό σειρές ορθοφωτοχαρτών.
περίοδος 2007-2009
και 2015-2016.
Ο,τιδήποτε εκτός αυτών των περιόδων φυσιολογικό είναι να φαίνονται διαφορετικά.
Απαλλοτριώσεις και άλλες διοικητικές πράξεις όμως λαμβάνονται υπόψη από τον ανάδοχο.
Ο πολίτης χρειάζεται απλώς να αναγνωρίσει έστω στο περίπου το ακίνητο.
Το ότι κάτι φαίνεται όπως ήταν πριν 3 χρόνια δεν σημαίνει ότι αυτό θα φανεί στο τελικό αποτέλεσμα.

Kαι όμως, εδώ με τις σκιές έγινε ένα μπάχαλο σε όλη την πόλη.

Μεγάλο θέμα.

Και όπως εξήγησα λύση δεν δόθηκε...

Και ναι ορθοφωτογραφίες χρησιμοποιούνται αλλά το θέμα είναι πως παράχθηκαν.

Η ορθοφωτογραφία είναι μια αεροφωτογραφία η οποία έχει υποστεί διόρθωση λόγω αναγλύφου με συνέπεια να αποκτήσει ενιαία κλίμακα και γεωαναφορά.

Προφανώς βιασύνη και προχειρότητα.

Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση. Μόνο την εμπειρία μου μπορώ να αναφέρω.

Δεν ξέρω για ποιά περιοχή μιλάς.
Στα πρώτα προγράμματα του κτηματολογίου μέχρι 2007 δεν είχε αντιμετωπιστεί το θέμα των σκιών. Οι ορθοφωτοχάρτες ήταν B&W και όντως δείχναν σκιές.
Η ακρίβειά τους όμως ήταν αρκετή για κτηματολόγιο εντός και εκτός σχεδίου.
Βέβαια τότε οι ανάδοχοι έκαναν και επίγειες μετρήσεις.
Οι προδιαγραφές του κτηματολογίου υφίστανται συνεχώς αναθεωρήσεις.
Μετά το 2007 οι ορθοφωτοχάρτες έγιναν κεντρικά (όχι από κάθε ανάδοχο) και παράχθηκαν τα LSO και VLSO για όλη τη χώρα, ουσιαστικά αυτό που βλέπετε στο site του κτηματολογίου. Φυσικά ο ανάδοχος τα διαθέτει σε καλύτερη ανάλυση.

Συμφωνώ.

Ελάχιστοι πήγαν στα δικαστήρια σε όλη την πόλη και ακόμη λιγότεροι πήραν αποφάσεις στα χέρια τους.

Βγήκαν και δηλώαανε ότι αυτά που δείχνει το κτηματολόγιο είναι στην ουσία ο καθορισμός θέσης και τι συμβολαια (ιδιοκτησιακό καθεστώς υπάρχει) και όχι το ακριβές τοπογραφικό.
Και έμειναν όλα έτσι.

Κρίμα. Θα έπρεπε να το χειριστεί το κράτος εντελώς διαφορετικά το ζήτημα του κτηματολογίου τότε. Τώρα μπορεί να είναι καλύτερα τα πράγματα (ελπίζω).
Τότε όμως υπήρχε ζήτημα (θα θυμάσαι ότι φάγαμε και πρόστιμο από την ΕΕ).

κακώς έμειναν όλα έτσι.
Επρεπε να διορθωθούν
Αν ήταν στις πρώτες μελέτες είναι πιθανό τέτοιο πρόβλημα.
Τώρα έχουν άλλάξει πολύ τα πράγματα.

Δεν ξέρω για ποιά περιοχή μιλάς.
Στα πρώτα προγράμματα του κτηματολογίου μέχρι 2007 δεν είχε αντιμετωπιστεί το θέμα των σκιών. Οι ορθοφωτοχάρτες ήταν B&W και όντως δείχναν σκιές.
Η ακρίβειά τους όμως ήταν αρκετή για κτηματολόγιο εντός και εκτός σχεδίου.
Βέβαια τότε οι ανάδοχοι έκαναν και επίγειες μετρήσεις.
Οι προδιαγραφές του κτηματολογίου υφίστανται συνεχώς αναθεωρήσεις.
Μετά το 2007 οι ορθοφωτοχάρτες έγιναν κεντρικά (όχι από κάθε ανάδοχο) και παράχθηκαν τα LSO και VLSO για όλη τη χώρα, ουσιαστικά αυτό που βλέπετε στο site του κτηματολογίου. Φυσικά ο ανάδοχος τα διαθέτει σε καλύτερη ανάλυση.

Μιλάω για την πω πόλη των Ιωαννίνων.

Το κτηματολόγιο εδώ έγινε στην πρώτη φουρνιά.

Δεν θυμάμαι χρονιά αλλά μπορώ να το κοιτάξω και να σου πω αν θέλεις.

Είναι βέβαιο πάντως ότι εδώ, δεν έγιναν καθόλου επίγειες μετρήσεις τότε.

ΕDIT: το κοίταξα. Η διαδικασία τελείωσε το 1999 και ανάδοχος ήταν η Πλανητική Α.Ε.

Last edited:

κακώς έμειναν όλα έτσι.
Επρεπε να διορθωθούν
Αν ήταν στις πρώτες μελέτες είναι πιθανό τέτοιο πρόβλημα.
Τώρα έχουν άλλάξει πολύ τα πράγματα.

Πολύ κακώς έμειναν έτσι, έχεις δίκιο.

Τώρα ξανάνοιξε το κτηματολόγιο για διάφορες περιοχές του νομού (όχι για την πόλη) και ναι από όσα ακούω έχει βελτιωθεί πολύ η διαδικασία.

Τότε δεν υπήρχε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για παράδειγμα.

Να πω και εγώ τον πόνο μου..Έχω κάτι βουνοπλαγιές στο χωριό της μάνας μου.Ο θείος μου πήγε με κάποιον μηχανικό να εντοπίσουν μια απο αυτές και μου έστειλε το εξής φορμά συντεταγμένων απο το οποίο δε μπορώ να βγάλω άκρη πουθενά. Πχ
Χ:0,62,95,39
Y:38,95,393
WTF συντεταγμένες είναι αυτές;Πως μπορώ να δω το κ@λοχώραφο;;

Να πω και εγώ τον πόνο μου..Έχω κάτι βουνοπλαγιές στο χωριό της μάνας μου.Ο θείος μου πήγε με κάποιον μηχανικό να εντοπίσουν μια απο αυτές και μου έστειλε το εξής φορμά συντεταγμένων απο το οποίο δε μπορώ να βγάλω άκρη πουθενά. Πχ
Χ:0,62,95,39
Y:38,95,393
WTF συντεταγμένες είναι αυτές;Πως μπορώ να δω το κ@λοχώραφο;;

Μάλλον λείπει το τέταρτο Υ.

στο πουθενά...
(ας σβήσει κάποιος τα παλιά quotes από το προηγούμενο ποστ)