Re: Sennheiser HD 800 και ανταγωνιστες
Έχοντας πρόσφατα αποκτήσει τα HD800, θα ήθελα να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες στο γεγονός ότι υπάρχει μια συνάφεια με τα K/Q701, αλλά τα HD800 έχουν ακόμα πιο μεγάλη λεπτομέρεια, και η μουσική τους σκηνή είναι "ακριβέστερη" δηλαδή όχι τόσο παραφουσκωμένη όσο των AKG, που μαζί με την ακρίβεια και λεπτομέρεια δίνουν την εντυπωσιακότερη μουσική παρουσίαση όλων των ακουστικών που έχω ακούσει μέχρι τώρα...(να προσθέσω και την πλήρη απουσία χρωματισμών...)...
Όμως, η λεπτομέρεια και η ακρίβεια έχει το τίμημα της... τα ακουστικά αυτά είναι στην λαμπρή πλευρά του ουδέτερου... και κατά συνέπεια αποδίδουν καλά με καλές ηχογραφήσεις και "ζεστούς" ενισχυτές... αν βάλετε τα HD800 στην έξοδο ενός φτηνού ενισχυτή/CD θα αναρωτηθείτε πραγματικά γιατί υποτίθεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα ακουστικά, αφού ακούγεται τόσο μέτριο... και εδώ είναι το άλλο πρόβλημα που πολύ σωστά αναφέρθηκε... το θέμα ενίσχυσης... τουλάχιστον άλλα τόσα λεφτά αν θέλεις να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες τους.
Εγώ μετά τις πρώτες ακροάσεις κατάλαβα για μια ακόμα φορά (και το ξέρω ότι ίσως γίνομαι κουραστικός να λέω τα ίδια και τα ίδια) τα HD800 δεν είναι το άλφα και το ωμέγα... αυτή την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές και καθώς ριπάρω μερικά από τα CD μου... ακούω από τα ταπεινά και μοντιφαρισμένα Fostex...
Το σωστότερο τονικά ακουστικό που έχω ακούσει παραμένει το Sennheiser HD650...
Εχω και γω μια εμπειρια με τα hd 800,οταν ημουν ακομη φοιτητης στην Αθηνα,ειχα παρει σε ενα βαλιτσακι τον musical fidelity xcan v8 και το player και το interconnect που χρησιμοποιω,και ειχα παει για μια ακροαση των hd800,στου Νακα στην Παιανια.Μαλιστα ηταν πολυ ευγενικοι και με αφησαν περιπου ενα 2ωρο ανενοχλητο να κανω την ακροαση μου.
Σε σχεση με τα hd600 που χρησιμοποιουσα (και χρησιμοποιω βασικα ακομα) με το συγκεκριμενο συστημα,οι διαπιστωσεις που εκανα ηταν οι εξης:
-Τα hd 800 ειχαν αισθητα πιο ανοιχτο ηχο/αισθηση της ηχητικης σκηνης,και με πιο ικανοποιητικο βαθος στο μπροστινο τοξο,καλητερη εικονα,οι φωνες ηταν πιο μπροστα και τα οργανα καπως πιο μακρια-ανοιχτα στη σκηνη.
-Μεσοηψηλα/ψηλα ηταν πολυ καθαρα,διχως να ειναι σκληρα(τα περιμενα να ειναι γιατι εχω μια ευαισθησια στα σκληρα/συριστικα πριμα),αλλα με μια ανεπαισθητη "μεταλλικη" χροια.Παντως ηταν αισθητα καθαροτερα απο τα hd600,και πιο λεπτομερη.
-Τα μεσαια ηταν σχετικα γλυκα και smooth,με ωραια χροια,οι φωνες ηταν πιο μπροστα σε σχεση με τα 600,και εβγαζαν καλο συναισθημα.
-Χαμηλα τα βρηκα ιδανικα,το μπασο ηταν οσο πρεπει,περιγραφικο και λεπτομερες,με καλο,σφιχτο σωμα και χτυπημα,και πηγαινε πιο χαμηλα απο τα 600.
-Επισης το αποτελεσμα ηταν πιο σωστο ρυθμικα και η μουσικη ερεε αβιαστα,με καλητερο timing κτλ...
Βεβαια μπορω να φανταστω πως αυτο το αρτιο τεχνικα αποτελεσμα (αν και εχω μια μικρη αμφιβολια πως το soundstage των 800 ηταν λιγακι περιεργο απο καποια αποψη) ,μπορει να μην αρεσει σε αρκετο κοσμο,σε σχεση με ενα καλα οδηγημενο hd600/650.Προσωπικα με το setup μου δεν το βρηκα τοσο αυστηρο/σκληρο με ηχογραφησεις που ανεμενα να το ακουσω σκληρο ψηλα πχ.Απλα ενα κλικ "μεταλλικο" προς την υψηλη περιοχη.
Παντως παρολη την αισθητη διαφορα που ειχαν τα 800 απο τα 600,δεν ειμαι σιγουρος και'γω αν θα μ'αρεσαν σε γενικες γραμμες καλητερα σα συνολικη μουσικη παρουσιαση και ηχητικη χροια απο τα 600.
Επισης σαν ανεση ηταν πολυ καλα,με μονο μειον σε σχεση με τα 600 οτι αν πηγαινα να σκυψω μπροστα (το τσεκαρω παντα αυτο στα full size μοντελα),ειχαν μια μικρη ταση να γλιστρησουν λιγο σε σχεση με τα 600.Αλλα ηταν λιγο πιο ανετα.(αν και με τα 600 δεν εχω προβλημα ουτως ή αλλως)