Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Τα σακουλάκια του tea-bag, έχουν και τα τρία χρώματα (πράσινα-κόκκινα-κίτρινα). Το χρώμα καθορίζει και το Vf με διαφοροποιήσεις εάν δεν είναι ταιριασμένα.
Δεν θυμάμαι όμως εάν είναι ταιριασμένα ή όχι στο σακουλάκι.

Εάν δεν έχεις κατάλληλο εργαλείο για να έχεις στην άκρη ταιριασμένα led & mosfet, στην πράξη έχεις μικρές αποκλίσεις από το φύλλο υπολογισμού (κυρίως σε ρεύμα και ακριβή τιμή RX01).

Το κυριότερο είναι να έχεις σταθμίσει το τι κατανάλωση θα έχει η συσκευή σου, έτσι ώστε να προσαρμόσεις ένα σωστό τεχνητό φορτίο για σωστή ρύθμιση και έλεγχο.
Στο νου σου να μην το ανάψεις χωρίς τεχνητό φορτίο....πας σίγουρα για κάψιμο σε κάποιο φετ.

Τα τελευταία που είχα πάρει απ τον tea-bag ήταν από mouser αν θυμάμαι καλά και έχουν σταθερή Vf λόγω καλής ποιότητας.

Απάντηση: Re: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Κανονικά θα σου απαντήσει ο ίδιος.
Για τις αντιστάσεις εγω ειχα διαλεξει απο κοντινές τιμες γυρω στην αρχικη τιμη στοχο.
Για το τελευταίο ερωτημα διάβασε καλά τις οδηγίες. Υπάρχει σίγουρα απάντηση ανάλογα με την χρήση που θες. Αυτη τη στιγμή δεν θυμάμαι απ έξω

Σωστά, είναι ή φύση τών LED καί τών MOSFET τέτοια πού δέν προβλέπεται ακριβώς τό Vf ή τό Vgs λόγω ότι έχουν τζόγο ανά τεμάχιο. Όταν όμως θέλουμε γιά φορτίο 75mA καί σκεφτόμαστε νά δώσουμε αέρα κοντά στά 200mA τότε υπερκαλύπτουμε όσο καί χοντρικά νά πέσουμε στό στόχο. Γιά απόλυτη προβλεψιμότητα πρέπει νά μετρήσει κανείς τά συγκεκριμένα LED καί MOSFET στά συγκεκριμένα ρεύματα λειτουργίας τους στήν συγκεκριμένη εφαρμογή. Ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος αφού έτσι καί αλλιώς αφήνουμε τόσο πολύ παραπάνω ρεύμα γιά καλή αντίσταση εξόδου=έξτρα ποιότητα υποκειμενική.

Υ.Γ. Ξεμπούκωσε τά PM σου, είναι τίγκα καί δέν μπορώ νά σού απαντήσω γιά τίς μίκες.

Για την αντίσταση του CCS ναι συνήθως κάνουμε δοκιμές με απλές τσιμεντένιες, και όταν βρούμε αυτή που θέλουμε βάζουμε κάποια πιο ακριβή. Προσωπική επιλογή οι Caddock.

Για την τάση αναφοράς, ο μπούσουλας είναι να χρησιμοποιήσεις όσο λιγότερα και όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα εξαρτήματα μπορείς. Σε τέτοια μεγέθη τάσης ο πιο αδύναμος κρίκος γίνεται η ζένερ που είναι και από τα πιο θορυβώδη εξαρτήματα. Θα χρειαστεί να την φιλτράρεις καλά. Θεωρώ ότι οι αντιστάσεις θα δώσουν πιο καλό αποτέλεσμα, χωρίς να το έχω δοκιμάσει βέβαια. Κρατάω μια πισινή γιατί νομίζω επηρεάζουν την αντίσταση εξόδου? Μπορεί να τα θυμάμαι από άλλο κύκλωμα... Σχεδίαζα να φτιάξω ένα στα 21V, αλλά έχει μπει στο ψυγείο το project λόγω έλλειψης χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση, το τρίμμερ είναι αναντικατάστατο για την αρχική ρύθμιση μιας και πάντα υπάρχουν ανοχές και αποκλίσεις. Αφού καταλήξεις και το κλειδώσεις, μπορείς να το αντικαταστήσεις με μια αντίσταση για να μειώσεις ακόμη περισσότερο το θόρυβο. Όχι ότι χρειάζεται βέβαια... Ειδικά αν βάλεις κανένα γρήγορο τεφλόν στο φίλτρο.

Οί αντιστάσεις είναι σίγουρα χαμηλού θορύβου (αναφορά τάσης Norton) αλλά πιό επιρρεπείς σέ θερμικά τού K117 πού τίς κρατάει. Οί Ζένερ δίνουν σταθερότητα ξεκούραστα αλλά από θόρυβο είναι άπιστες. Εκτός από ειδικά στρατιωτικά υλικά πού έιναι Tc compensated αλλά δέν κυκλοφορούν σέ μικρές ποσότητες, οί περισσότερες Ζένερ έχουν αρκετό θόρυβο τύπου ρόζ. Θά χρειαστούν τουλάχιστο 1000μF καί μπορεί νά μήν ακουστούν τόσο "ανοιχτά" όσο οί αντιστάσεις, ειδικά σέ κυκλώματα μέ μέση ή μικρή απόρριψη τροφοδοσίας (PSRR).

Ευχαριστώ supersonic

Είναι λίγο "δελφικές" οι αναφορές στο manual, γιαυτό και ζητάω την καλύτερη πρακτικά για την εφαρμογή μου.

Αναγκαστικά, γιατί υπάρχει μία σειρά πραγμάτων πού πρέπει νά αποφασιστούν από τό χρήστη, είναι τέτοιο τό είδος τού κυκλώματος. Αλλά μέχρι τώρα κανείς δέν απέτυχε, απλά ξενίζει αρχικά γιατί δέν είναι τυπικό.

Μήν ξεχάσω, βρήκα κάτι 117GR σέ κυκλοφορία πού γράφουν GR OK σάν παρτίδα στή φάτσα τους. Μοιάζουν σωστά σέ σταθερές παραμέτρους αλλά δυναμικά δέν είναι σωστά στίς καμπύλες. Ή γιά κακή παρτίδα ή γιά καλά μαϊμού πρόκειται, πάντως άν σάς λάχει τέτοιο ζητήστε άλλο, ψωνίστε αλλού, επιστρέψτε το. Πάντως πετάξτε το. Από πάνω πρός τά κάτω στίς φωτό είναι: 1. Τό datasheet 2. Ένα σωστό 3. Τό μάπα.

Attachments

• Toshiba_Datasheet_2SK117_2014-03-21.jpg
    Toshiba_Datasheet_2SK117_2014-03-21.jpg
    107.2 KB · Views: 130
  • 2SK117_GR_DE__2014-03-21.png
    2SK117_GR_DE__2014-03-21.png
    75.6 KB · Views: 130
  • 2SK117_GR_OK__2014-03-21.png
    2SK117_GR_OK__2014-03-21.png
    63.4 KB · Views: 130
Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Μήν ξεχάσω, βρήκα κάτι 117GR σέ κυκλοφορία πού γράφουν GR OK σάν παρτίδα στή φάτσα τους. Μοιάζουν σωστά σέ σταθερές παραμέτρους αλλά δυναμικά δέν είναι σωστά στίς καμπύλες. Ή γιά κακή παρτίδα ή γιά καλά μαϊμού πρόκειται, πάντως άν σάς λάχει τέτοιο ζητήστε άλλο, ψωνίστε αλλού, επιστρέψτε το. Πάντως πετάξτε το. Από πάνω πρός τά κάτω στίς φωτό είναι: 1. Τό datasheet 2. Ένα σωστό 3. Τό μάπα.

Χμμ , Εγώ περιμένω κάποια με τα miniits από τον tea-bag, πως θα ξέρω αν είναι μαιμού; θα πρέπει να φτιάξω κύκλωμα για να τραβήξω τις καμπύλες.... δύσκολο μου φαίνεται...εκτός κι αν τα έχει τσεκάρει ο tea-bag....

Re: Απάντηση: Re: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Οί αντιστάσεις είναι σίγουρα χαμηλού θορύβου (αναφορά τάσης Norton) αλλά πιό επιρρεπείς σέ θερμικά τού K117 πού τίς κρατάει. Οί Ζένερ δίνουν σταθερότητα ξεκούραστα αλλά από θόρυβο είναι άπιστες. Εκτός από ειδικά στρατιωτικά υλικά πού έιναι Tc compensated αλλά δέν κυκλοφορούν σέ μικρές ποσότητες, οί περισσότερες Ζένερ έχουν αρκετό θόρυβο τύπου ρόζ. Θά χρειαστούν τουλάχιστο 1000μF καί μπορεί νά μήν ακουστούν τόσο "ανοιχτά" όσο οί αντιστάσεις, ειδικά σέ κυκλώματα μέ μέση ή μικρή απόρριψη τροφοδοσίας (PSRR).

1000μF για την θέση C101, 201, 301? Αν κατάλαβα υλοποιείς ενα κύκλωμα με zener και ένα χωρίς και "ακούς" τις διαφορές. εκτός κι αν δεν έχει νόημα για την τάση των 30V ή ύπαρξη ή όχι της zener με τον ροζ θόρυβό της...

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Χμμ , Εγώ περιμένω κάποια με τα miniits από τον tea-bag, πως θα ξέρω αν είναι μαιμού; θα πρέπει να φτιάξω κύκλωμα για να τραβήξω τις καμπύλες.... δύσκολο μου φαίνεται...εκτός κι αν τα έχει τσεκάρει ο tea-bag....
Άν είναι στή φάτσα τους γραμμένο τό χαρακτηριστικό "GR OK" τότε πές του νά σού στείλει από τά καλά. Μόνο καμιά 80ριά λέει μπορεί νά τού έχουν τύχει στά χιλιάδες, πρώτο τόν ειδοποίησα, αλλά κοίτα καλού κακού γιατί δέν ξέρει πού μπορεί νά έχουν μοιραστεί. Άν είναι παραγγελία πού φτιάχνει τώρα ή έφτιαξε μέσα σέ αυτή τήν εβδομάδα τά κοιτάει νά τά απορρίψει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

1000μF για την θέση C101, 201, 301? Αν κατάλαβα υλοποιείς ενα κύκλωμα με zener και ένα χωρίς και "ακούς" τις διαφορές. εκτός κι αν δεν έχει νόημα για την τάση των 30V ή ύπαρξη ή όχι της zener με τον ροζ θόρυβό της...

C101/C201/301. Πράξε πειραματικά ανάλογα τήν εφαρμογή σου. Πιό πολύ είναι θέμα τού τί "ακούει" ό ενισχυτής σου από PSRR.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Άν είναι στή φάτσα τους γραμμένο τό χαρακτηριστικό "GR OK" τότε πές του νά σού στείλει από τά καλά. Μόνο καμιά 80ριά λέει μπορεί νά τού έχουν τύχει στά χιλιάδες, πρώτο τόν ειδοποίησα, αλλά κοίτα καλού κακού γιατί δέν ξέρει πού μπορεί νά έχουν μοιραστεί. Άν είναι παραγγελία πού φτιάχνει τώρα ή έφτιαξε μέσα σέ αυτή τήν εβδομάδα τά κοιτάει νά τά απορρίψει.

Νίκο με το ΟΚ πρέπει να είναι το πρόβλημα.
Έχω στην άκρη αρκετά SK117 GR OE και δεν είδα πρόβλημα στις καμπύλες.
Επίσης έχω και λίγα SK170 BL OJ και εδώ καλά νομίζω είναι τα πράγματα...

Attachments

• SK117 GR OE.png
    SK117 GR OE.png
    48.2 KB · Views: 210
  • SK170 BL OJ.png
    SK170 BL OJ.png
    46 KB · Views: 210
Ξέρουμε τις Vf για κάθε χρώμα;

Δεν τα θυμάμαι απ έξω. Τα μάτσαρα σε σειρές όχι ένα ένα. Μπορώ να τα μετρήσω όταν πάω σπίτι το απόγευμα. Απ όσο θυμάμαι δεν είχαν ιδιαίτερες αποκλίσεις από αυτά που γράφει ο οδηγός

Τα κιτάκια έφτασαν και οι δοκιμές άρχισαν :) και αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον

Τα αποτελέσματα από τα FET 2SK117GR (τα δικά μου έχουν την σήμανση IE) IDss ρεύματα είναι ως εξής:

Θα πρέπει το ρεύμα των ..GR να είναι μεταξύ 2.6-6.5 mA

Από το manual διαβάζω:

"....There is no need for strict matching, use your lower ones from the 3-5mA subgroup for
Q102,202,302, your medium ones for Q103,203,303, and your stronger ones for
Q105,205,305. Last but not least, 2SK117GR is currently cheaper and more available"

IDss (mA) Τεμάχια που βρέθηκαν

2.80-2.99 -->6 Αυτά είναι κάτω από τα 3mA και μάλλον δεν θα τα χρησιμοποιήσω (εκτός των 3-5 mA)

3.00-3.29 2
3.30-3.89 4 --> Αυτά είναι τα χαμηλότερα για τις θέσεις Q102,202,302
3.90-4.19 2
4.20-4.39 6 -->Αυτά είναι τα μεσαία και πάνε στις θέσεις Q103,203,303
4.40-5.00 2
5.20-5.60 6 --> Αυτά είναι τα δυνατότερα και πάνε στις θέσεις Q105,205,305
>6.00 --------> 1

Ποιά είναι η γνώμη σας ;;;

Επίσης έχω μια απορία για τον υπολογισμό της τάσης εξόδου. Λέει στο manual :

για 38V Mosfet reg. 2 1.9V LED, 33V 1/2W Zener, 220 Ohm R303. Other parts jumper. (Αυτά υπολογίζονται με 3mA CCS current Q103, 203, 303)

Έχουμε 2Χ1.9V=3.8V από τα LEDs + 33V από την Zener + (220OhmX0.003mA=0.66V) => 3.8V+33V+0.66V=37.46V

Τι λείπει από τον υπολογισσμό για να φτάσω τα 38V???

Ευχαριστώ

Επίσης μέτρησα κάποια LEDs με το παρακάτω κύκλωμα:

one_res_many_leds_series_zpseedfcdc9.gif

Τάση 9Volt με μπαταρία και τρία LEDs στην σειρά με αντίσταση 660Ohms για περίπου 5mA ρεύμα.

Οι τάσεις Vf που πήρα είναι για τα μεν πράσινα 1.945-1.965V και για τα κόκκινα 1.845-1.895V περίπου

Είναι αυτές οι τάσεις χαμηλές; Δεν πρέπει να έχω περίπου 2.1V για τα πράσινα και 1.9V για τα κόκκινα;

Aν το ρεύμα των 5mA είναι λίγο , και χρειάζεται π.χ. 20mA για την μέτρηση, στο κύκλωμα όμως θα "πολώνονται" με το IDss του FET στα περίπου 3-5mA max.

-Βάλε τό ίδιο τό JFET πού θά χρησιμοποιήσεις στή θέση CCS στό Vref γιά τά λεντακια, αντί γιά τά 660 Ohm. Έτσι θά ξέρεις πώς θά αντιδράσουν όταν στήν πλακέτα ακριβώς. (Drain --> V+ G+S----> LEDs).
-Αυτό πού έλειπε μέχρι τά 38V στό προηγούμενο πόστ είναι τό Vbe καί ότι τά ονομαστικά 1.9Vf μπορεί νά είναι 1.9+/- στήν πράξη. Ότι λείπει από αυτά πού έχεις (ότι καί Vf νά έχουν) συμπλήρωσε μέ R303>220R. Αυτή καί μάς βοηθάει στό σετάρισμα, καί δίνει έξτρα εμπέδηση στή ζένερ νά φιλτράρεται ευκολότερα χαμηλά (1/F περιοχή). Επίσης γιά ζένερ καλύτερα δυνατό Jfet γύρω 5-6mA νά πιάσει τήν περιοχή πού έχει σχεδιαστεί γιά σταθερότερη. Επειδή τό Jfet θά δουλεύει μόνο στά 0.6V VDS (βρίσκεται υπό Vbe BC BJT), θά χάσει 18% IDSS σημειωτέον.

Last edited:
Ευχαριστώ Νίκο
καλή η ιδέα σου :SFGSFGSF:

Έβαλα το 117 (ένα στα IDss=4.2mA) στην θέση της 660Ohm και τροφοδοσία 9V. Πήρα στα πράσινα Vf γύρω στα 1.945V και στα κόκκινα 1.845V.

Έχει νόημα να χρησιμοποιήσω και τις πραγματικές τάσεις μου για τις δοκιμές με τα FET και τα LEDs; χοντρικά 32-34V για τα πρώτα μετά την ανόρθωση και 24V στα κόκκινα για την ρύθμιση τάσης

Θέλω να έχω 24V 200mA για ένα προενισχυτή line (άγνωστη ακριβής κατανάλωση ρεύματος, θα το δω αύριο) Λέω για τα 24v να αποφύγω την Zener και να πάω με leds και αντιστάσεις.

Θάνος

Έχει νόημα νά ξέρεις ότι γιά τίς αντιστάσεις πού θά σού βγάλουν τήν τάση αναφοράς νά υπολογίσεις ~18% λιγότερο IDSS από τό φέτ πού μέτρησες κανονικά καί θά τίς συνοδεύσει. Τά λέντ ελάχιστα αλλάζουν Vf σέ μικρές διαφορές ρεύματος.