Σκέφτομαι την αγορά Optoma HD82 ή .....

Όπως οι περισσότεροι έχουν κάποιον γνωστό κι εγώ έτσι θα κινηθώ.:laugh:
Η τιμή δεν μου έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά αναμένεται χαμηλότερη από αυτή της αγοράς.

Re: Απάντηση: Re: Σκέφτομαι την αγορά Optoma HD82 ή .....

τον σονυ15 δεν τον εχω δει αλλα εχω δει τον προηγουμενο σονυ10 και μπορω να πω οτι ηταν εξαιρετικος αλλα μεχρι τις 100" και απο κοντινη προβολη.
Σαν κατοχος του 10 και με τις παραπανω συνθηκες ειναι μια χαρα στα ματια μου,αλλα για προβολη απο μακρια δεν ξερω.

Eγώ έχω τον 82 φίλε μου και είναι πάρα πολύ καλός!Τα 2000 τα αξίζει και με το παραπάνω.Πολύ καλύτερος από τον 10 της σόνυ που είχα κατά την προσωπική μου εκτίμηση.

εχει βαλει κανεις στον 82 να δει μπαλα με flow motion?πρεπει να δειχνει απιστευτα!

Re: Απάντηση: Σκέφτομαι την αγορά Optoma HD82 ή .....

Όπως οι περισσότεροι έχουν κάποιον γνωστό κι εγώ έτσι θα κινηθώ.:laugh:
Η τιμή δεν μου έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά αναμένεται χαμηλότερη από αυτή της αγοράς.

Οταν με το καλο τον παρεις στειλε μου ενα πμ απο που και ποσο...

Χθες τον είδα στην ηχοέκφραση. θα σας γρλαψω εντυπώσεις όταν βρω χρόνο.
Η τιμή πάντως που τον έδινε θεωρείται πολύ καλή. 2170 ευρώ.

Επανέρχομαι λίγο καθυστερημένα στο θέμα, για να σας γράψω τις εντυπώσεις μου.
Ο optoma 82 ήταν ήδη τοποθετημένος, οπότε άρχισε άμεσα το ψάξιμο του.
Έγιναν κάποιες γρήγορες ρυθμίσεις στο rgb για τα δικά μου γούστα, γιατί ήταν στο default και η εικόνα μπλεδοπρασίνιζε.
Επίσης αφαιρέθηκε εντελώς το pure detail γιατί έκανε την εικόνα να δείχνει ψεύτικη.
Το pure motion επίσης δηλώθηκε στο low, γιατί μου «πήγαινε» καλύτερα.
Η αυτόματη ίριδα στην θέση 1. Και η θέση 2 ήταν ικανοποιητική, απλά επειδή κατά την θέαση της ταινίας Dark Night διαπίστωσα σε 2 σκηνές την εναλλαγή του φωτός, αποφάσισα την θέση 1.
Η λάμπα δηλώθηκε και αυτή στην θέση full γιατί ήθελα να διαπιστώσω τον θόρυβο του προβολέα. Είχα διαβάσει σε κάποια ξένα forum ότι έκανε θόρυβο ο ανεμιστήρας στην θέση full, καθώς επίσης και η ίριδα.
Λοιπόν τίποτα δεν ισχύει από τα παραπάνω. Ο προβολέας ίσα ίσα που ακουγόταν με το αυτί μου στημένο δίπλα του.
Το ίδιο και η ίριδα. Και όλα αυτά φυσικά σε απόλυτη σιγή γιατί δεν έπαιζε ήχος.

Και πάμε στην εικόνα. Για τα δικά μου τα γούστα και ως κάτοχος όπως σας είχα πει του optoma hd70, έμεινα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.
Όλα τα λεφτά η αυτόματη ίριδα και το περιβόητο ansi contrast του προβολέα. Επιτέλους οι σκοτεινές σκηνές εμφανίζονται πιο ζωντανές, χωρίς το γνωστό πέπλο να κάνει έντονη την παρουσία του.
Η κίνηση χάρη στο pure motion, απολαυστική. Δεν διαπίστωσα artifacts, αλλά δεν κάθισα να ψειρίσω την κατάσταση, ούτε έβαλα κάποια patterns.
Μιλάω σαν άνθρωπος που κάθεται να δει απλά μια ταινία και όχι ως reviewer.

Φυσικά για αντιπαράθεση βάλαμε δίπλα τον benq 6000.
Δεν ασχολήθηκα καθόλου χρωματικά με τις ρυθμίσεις του benq, παρά μόνο με την φωτεινότητα-contrast.
Κι αυτό, γιατί στις σκοτεινές σκηνές εμφάνιζε πέπλο, κάτι το οποίο έκανε μακράν καλύτερο τον optoma 82.
Ο benq έχει περισσότερη φωτεινότητα και ίσως είναι καταλληλότερος για μεγαλύτερα κάδρα.
Στις 120 ίντσες που έβλεπα δεν κατάφερα να χαλιναγωγήσω αυτήν την φωτεινότητα (μπορεί σε κανένα secret menu κάτι να κάνεις, δεν ξέρω), οπότε στα σκοτεινά και με ημίφως πλάνα, την προσοχή μου και την προτίμηση μου, την κέρδιζε ο optoma 82. :firstprize:
Επίσης η έλλειψη διόρθωσης της κίνησης στον benq, του πρόσθετε άλλο ένα μείον.
Το μόνο θετικό του benq ήταν ότι το lens shift έχει την δυνατότητα μεγαλύτερης μετακίνησης από ότι στον optoma.

Επόμενη δοκιμή ήταν να βάλω δίπλα στον 82, τον μικρό τον optoma hd20.
Ο λόγος ήταν απλά για να δω την διαφορά μεταξύ των προβολέων του χιλιάρικου.
Η έλλειψη φυσικά motion flow καθώς και ίριδας, έκανε το μηχανάκι αδιάφορο για τα μάτια μου. Καλός προβολέας αλλά για κάποιον που τώρα θα μπει στον χώρο.
Για κάποιον που έχει κάποιο 720 μηχάνημα, δεν αξίζει για να τον αναβαθμίσει με κάποιον οικονομικό στα 1000 ευρώ.

Τελευταία δοκιμή ήταν να βάλω δίπλα στον 82 τον μεγαλύτερο της σειράς optoma hd86.
Ο λόγος πάλι ήταν για να διαπιστώσω αν η διπλάσια τιμή του 86, αξίζει τα λεφτά της.
Ο 86 λοιπόν είχε περισσότερη φωτεινότητα καθώς και ακόμα καλύτερο μαύρο.
Τα χρώματα του ήταν καλύτερα και με την δυνατότητα του CMS θα μπορούσες να παίξεις περισσότερο.
Η διαφορά με τον 82 δεν δικαιολογεί τα διπλάσια λεφτά, αλλά έτσι συμβαίνει πάντα στον συγκεκριμένο χώρο. Για το κάτι παραπάνω πρέπει να πληρώσεις πολλά παραπάνω.

Μετά την επίσκεψη λοιπόν στην ηχοέκφραση, ήδη έχω αρχίσει να παίρνω μέτρα στον χώρο μου, καθώς και να πείσω την σύζυγο γιατί ρε γαμώτο ο 82 είναι πολύ πιο μεγάλος από τον 70 που έχω και πλέον η παρουσία του στο σαλόνι θα είναι αισθητή. ;)

Μπράβο Σωτήρη για την αναφορά σου.
Δεν είδα να αναφέρεις κάτι σχετικά με το flickering που είχες πει σε προηγούμενο post χρησιμοποιώντας την ίριδα στο Mode 1. Να υποθέσω ότι δεν είδες κάτι τέτοιο.
Με την χρήση της ίριδας είναι φυσικό έχει καλύτερο απόλυτο μαύρο από τον 6000 αλλά δεν θα συμφωνήσω με το πέπλο. Εάν επιλέξεις σωστά τα brightness contrast και gamma 2,4 και τίποτα άλλο δεν θα έπρεπε να έχεις τέτοιο θέμα με τίποτα.
Αυτό το λέω αυτό γιατί ενώ με την χρήση του Dynamic Black και επιλέγοντας gamma 2.2 η ίριδα συμπεριφέρεται όπως μπορείς να δεις και στο σχετικό σχεδιάγραμμα κάνοντας ένα peak ενώ αυτό δεν γίνεται όταν το D.B. είναι εκτός.
Με την επιλογή 2.4 και το D.B. on τα πράγματα αλλάζουν.

Attachments

• OPTOMA HD82  GAMMA 2.2  mode 1.jpg
    OPTOMA HD82 GAMMA 2.2 mode 1.jpg
    72.2 KB · Views: 52
  • BENQ W-6000 GAMMA 2.2 COLOR WARM WITH D.B..jpg
    BENQ W-6000 GAMMA 2.2 COLOR WARM WITH D.B..jpg
    63.4 KB · Views: 52
  • BENQ W-6000 GAMMA 2.2 COLOR WARM WITHOUT  D.B..jpg
    BENQ W-6000 GAMMA 2.2 COLOR WARM WITHOUT D.B..jpg
    62.1 KB · Views: 51
Σωτηρη και κατι ακομη. Σε καποιο περιοδικο απο τα ελληνικα γραψανε οτι ο BENQ 6000 ηταν πολυ θορυβωδης (ενδεχομενως το συγκεκριμενο κοματι που ειχαν), εσυ παρατηρησες κατι σ αυτον που ειδες?

Μανώλη όχι, δεν παρατήρησα κάποιο flickering στην ταινία, αλλά δεν έβαλα το ανάλογο pattern να το διαπιστώσω 100%.
Έχεις δίκιο σε αυτό που λες με τον benq. Όπως ανέφερα παραπάνω οι ρυθμίσεις που έκανα ήταν με το μάτι και μπορώ να πω ότι δεν ασχολήθηκα και πολύ μαζί του. Απλά προσπάθησα αλλά δεν κατάφερα να τον κάνω τόσο "ζωντανό" στα σκοτεινά πλάνα.

Vastar o benq είναι πιο θορυβώδης από τον optoma, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι ενοχλητικός. Tα περιοδικά βασικά επειδή γράφουν με τα σημερινά δεδομένα το τι επικρατεί, ναι θεωρείται θορυβώδης μηχάνημα αν στο full power βγάζει 32db.
Βασικά δεν γνωρίζω πως συμπεριφέρονται οι benq όταν τους τοποθετήσεις στο ταβάνι.
Τι εννοώ.
Οι infocus για παράδειγμα ανάλογα την θερμοκρασία (η οποία στο ταβάνι αυξάνεται λόγω του ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει ψηλά), ανεβάζουν τις στροφές στο max.
Για παράδειγμα το καλοκαίρι δεν μπορούσα να δω ταινία. Απορροφητήρας σκέτος !!!
Θυμάμαι είχα στείλει email στην infocus να βγάλει firmware με σταθερή την ταχύτητα του ανεμιστήρα, αλλά μου είπαν ότι η infocus χρησιμοποιεί την μεταβαλλόμενη ταχύτητα για καλύτερη προστασία των μηχανημάτων της.
Από την άλλη η optoma μπορεί στο full power να ανεβάζει τις στροφές, αλλά τουλάχιστον παραμένουν σε σταθερή ταχύτητα.
Για τους benq επειδή δεν είχα ποτέ δεν ξέρω πως συμπεριφέρονται.

Ενδιαφερομαι να αγορασω τον Οptoma HD82.Oταν αρχισα να ψαχνω για προβολεις με οριο τα 2000 ευρω,διαβασα σε πολλα forums διαφορες καλες κριτικες για το μηχανακι οπου η μονη παραφωνια του ειναι το θεμα της αργης ανταποκρισης της ιριδας.
Την προηγουμενη εβδομαδα επισκεφτηκα την Ηχοεκφραση οπου ειχα την ευκαιρια να δω τον προτζεκτορα.Πραγματι ειχε ενα θεμα με την ιριδα.Στη θεση 1 δεν ηταν τοσο αντιλυπτη αλλα ηταν εκει.Μπορουσες να παρατηρησεις σε καποιες σκηνες να αυξομειωνεται αποτομα η φωτεινοτητα μετα απο ενα δευτερολεπτο απο την αλλαγη σκηνης.
Διαβασα οτι καποιοι στο εξωτερικο μπηκαν στο service menu και πειραξαν λιγο τους χρονισμους της ιριδας ή ακομα και οτι με ενα firmware ,σε καποιους λυθηκε το προβλημα.

Επειδη συνολικα μου αρεσει η εικονα αυτου του μηχανηματος και θα ηθελα να προχωρησω στην αγορα του αλλα εχω ακομα καποιους ενδιασμους,θα μπορουσαν να μου πουν οι ιδιοκτητες του ΟPTOMA HD82 ή οποιος αλλος ξερει σχετικα με το θεμα της ιριδας.Που βρισκομαστε αυτη την στιγμη.Να περιμενουμε καποιο firmware; .Iσχυουν τα περι service menu;
Μηπως με ενα calibration το φαινομενο περιοριζεται;

Σας ευχαριστω.

Ενδιαφερομαι να αγορασω τον Οptoma HD82.Oταν αρχισα να ψαχνω για προβολεις με οριο τα 2000 ευρω,διαβασα σε πολλα forums διαφορες καλες κριτικες για το μηχανακι οπου η μονη παραφωνια του ειναι το θεμα της αργης ανταποκρισης της ιριδας.
Την προηγουμενη εβδομαδα επισκεφτηκα την Ηχοεκφραση οπου ειχα την ευκαιρια να δω τον προτζεκτορα.Πραγματι ειχε ενα θεμα με την ιριδα.Στη θεση 1 δεν ηταν τοσο αντιλυπτη αλλα ηταν εκει.Μπορουσες να παρατηρησεις σε καποιες σκηνες να αυξομειωνεται αποτομα η φωτεινοτητα μετα απο ενα δευτερολεπτο απο την αλλαγη σκηνης.
Διαβασα οτι καποιοι στο εξωτερικο μπηκαν στο service menu και πειραξαν λιγο τους χρονισμους της ιριδας ή ακομα και οτι με ενα firmware ,σε καποιους λυθηκε το προβλημα.

Επειδη συνολικα μου αρεσει η εικονα αυτου του μηχανηματος και θα ηθελα να προχωρησω στην αγορα του αλλα εχω ακομα καποιους ενδιασμους,θα μπορουσαν να μου πουν οι ιδιοκτητες του ΟPTOMA HD82 ή οποιος αλλος ξερει σχετικα με το θεμα της ιριδας.Που βρισκομαστε αυτη την στιγμη.Να περιμενουμε καποιο firmware; .Iσχυουν τα περι service menu;
Μηπως με ενα calibration το φαινομενο περιοριζεται;

Σας ευχαριστω.

Είμαι κάτοχος του hd 82 εδώ και 3-4 μήνες και είναι τέταρτος προβολέας μου, μετά από infocus x1 –infocus 4805-epson tw 600
Ακριβώς όπως τα λέει ο nick 1890 είναι το πρόβλημα με την ίριδα και είναι το μόνο που του έχω βρει μέχρι τωρα,στην κατά τα άλλα εξαιρετική εικόνα του.
Στη θέση 1 είναι πράγματι λίγο καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με τη θέση 2 όπως επίσης βοηθά και η απενεργοποίηση του image AI,το οποίο από ότι έχω καταλάβει αυξομειώνει και αυτό την φωτεινότητα αλλάζοντας αυτόματα την ένταση στη λάμπα ανάλογα το περιεχόμενο του κάθε καρέ.
Όλα αυτά βεβαίως τα τεχνάσματα ,δλδ και η αυτόματη ίριδα και το image AI πραγματικά βελτιώνουν σημαντικά το contrast,δυστυχώς όμως γίνονται άμεσα αντιληπτά και συχνά σου αποσπούν τη προσοχή!
Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να ενοχλήσουμε λίγο την εδώ αντιπροσωπεία και να ρωτήσουμε αν υπάρχει κάποια αναβάθμιση που να λύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Είναι κρίμα για ένα τόσο καλό μηχανάκι να μην υπάρχει κάποια λύση!!!

Στο αμερικάνικο forum λένε ότι το τελευταιο firmware ειναι το C08, το οποίο βελτιώνει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Δυστυχώς τσέκατα το προβολέα μου και έχει αυτό το firmware.
Μπήκα και στο service menu, αλλά δυστυχώς στην ενότητα με την ίριδα δεν βρήκα κάποια επιλογή που να έχει σχέση με το response time.
Επικοινωνώ με έναν γνώστη απο την Αμερική που μου έστειλε και το firmware μήπως και μου πει κάτι νεότερο.
Καλό είναι όμως αν έχουμε κανέναν γνωστό στην ελληνική αντιπροσωπεία μηπως βοηθήσει.
Το πρόβλημα εμφανίζεται και γίνεται αντιληπτό όταν στις σκοτεινές σκηνές εμφανίζονται οι υπότιτλοι.
Θα δοκιμασω κάποια στιγμή μήπως χαμηλώσω την φωτεινότητα στους υπότιτλους, έτσι ώστε να μην κάνει τόσο μεγάλο μπαμ.
Κάποια στιγμή θέλω να ανοίξω και θέμα για τους κατόχους του HD82 με σχεδιαγράμματα, μετά από ρύθμιση που έκανα με τον spyder2 και τον spyder3 και το γνωστό πρόγραμμα HCFR.
Δεν ξέρω αν είμαστε αρκετοί οι κάτοχοι του συγκεκριμένου προβολέα κι αν ενδιαφέρουν κανενα βεβαια.

Το θεμα ειναι οτι μιλησα με τεχνικο της αντιπροσωπειας και οταν του ανεφερα τον ενδιαφερον μου για αγορα και τον ρωτησα για το προβλημα που αναφερουν στα forums για την ιριδα,μου ειπε να μην πιστευω τα forum τι γραφουν και οτι δεν γνωριζει κανενα τετοιο προβλημα και τελος παντων να παω να τον δω ο ιδιος.Ε αφου του ανεφερα οτι τον ειδα,μου τα μασαγε.Μου εδωσε γενικα την εντυπωση οτι ειχε γνωση για το θεμα αλλα δεν ηθελε να το παραδεχθει.Ουτε να δωσει τον τροπο εισαγωγης στο menu ηθελε και μαλιστα ανεφερε οτι για οποιαδηποτε αναβαθμιση στο firmware θα πρεπει το μηχανημα με εξοδα του κατοχου,να παει στη Αγγλια.
Ισως ο Μανωλης Καστρουνης μπορει να μας αναφερει αν με το καλιμπραρισμα διορθωνεται καθολου.
Γενικα παντως με ενδιαφερει πολυ να βρεθει ενα τροπος που να ελαχιστοποιει το προβλημα γιατι αλλιως δεν ξερω τι αλλο θα μπορουσα να παρω με ταβανι 2000 ευρω....(θελω dpl)

Δεν διορθώνεται με το καλιμπράρισμα παντως.
Το θεμα ειναι ποιο ηταν το firmware στο μηχανημα που είδες.
Με το τελευταιο που έχω εγω, γινεται αντιληπτη η ιριδα αλλα οχι σε σημειο που να μην μπορεις να δεις ταινια.
Απλά θα την ηθελα πιο γρηγορη.
Και στο service menu παντως δεν μπορεις να κανεις και πολλα πραγματα.
Απλά μπορείς τα Mode cinema1, cinema2 να τα πειραξεις και να αλλαξεις τις τιμες, δηλαδη να μην κλεινει τοσο πολυ η ίριδα στα σκοτεινα, έτσι ωστε να μην καταλαβεις την διαφορα.
Αυτο σημαινει ομως οτι θα χασεις το on/off contrast.
Παντως σε αυτα τα χρηματα δεν μπορεις να βρεις το καλυτερο μηχανακι

Eπειδη δεν το δοκιμασα στο demo,oταν δεν χρησιμοποιες την ιριδα καθολου χανει πολυ σε ποιοτητα εικονας?
Ισως θα επρεπε να τον ξανα παω να τον δω ποιο πολυ ωρα.
Αλλοι κατοχοι δεν υπαρχουν εδω να μοιραστουν τις εμπειριες τους?

Όταν δεν χρησιμοποιείς την ίριδα, απλά δεν έχεις τόσο καλό μαύρο στις σκοτεινές σκηνες.
Από τα 30 IRE και πάνω βλέπεις το ίδιο

Και φυσικα μην το συζητας καθολου.
Στα 2000 ευρω, dlp με τα χαρακτηριστικα του optoma δυσκολα θα βρεις.
Δεν θα εχεις κανενα πρόβλημα στην θεαση των ταινιων.
Απλα ξέρεις πάντα ψαχνουμε το τελειο με τα λιγότερα χρηματα.
Χθες μαλιστα χαμηλωσα λιγο την φωτεινοτητα των υποτιτλων και το φαινομενο μειωθηκε αρκετα
Τον ειδα οπως εγραψα και στο 27ο post και με εναν entry προβολεα τον HD20. Η διαφορά ήταν αρκετή υπέρ του HD82.
Και τώρα που έπεσε η τιμη του στα 1900 είναι πολύ καλή επιλογή.
Μετά για κάτι καλύτερο πρέπει να πας στα 5000.