Αν αποφασίσει να βγάλει ενα ολοκληρωμένο σύστημα η Apple ή Google λογικά θα είναι πιο εύχρηστο και πολύ ακριβότερο..
Αυτο δεν θα γινει ουτε απο τον εναν ουτε απο τον αλλον. Τωρα ξεφευγουμε λιγο απο τα στενα ορια του νηματος και αγγιζουμε το κομματι corporate strategy υπεργιγαντων, αλλα ας μας επιτραπει η παρακαμψη. Το συγκριτικο πλεονεκτημα της google ειναι το ai και το machine learning. Στο παρελθον εχει αποπειραθει να ασχοληθει με hardware αλλα ειχε κανει τα γνωστα πισω-μπρος της (π.χ. nexus q). Τα nexus τηλεφωνως εως και το nexus 4 δεν τα βαζω στο "λογαριασμο" γιατι ηταν developer phones που ετυχε να εχουν απηχηση απο πιο ευρυ κοινο απο οτι ειχε αρχικα υπολογιστει. Τα τελευταια χρονια φαινεται να το εχει παρει πιο ζεστα το θεμα, τοσο με τη σειρα nexus οσο και με τα pixel τηλεφωνα. Ειδικα το pixel (1) ηταν πραγματικα ενα πολυ ενδιαφερον πειραμα, ανεβαζοντας την τιμη σε flagship επιπεδα. Ενδιαφερον επισης εχουν τα chromebook pixel, τα οποια συμπληρωνουν την εικονα. Θεωρω οτι η Google στη σειρα hardware (εξαιρω τα home, αλλα και τα chromecast) ασχολειται με προϊοντα τα οποια ειναι η ιδεατη εκφραση (βασει της νοοτροπιας της εταιρειας) τοσο του "τηλεφωνου" οσο και του "laptop". Τα τηλεφωνα, τα laptop αλλα και οι home συσκευες της (chromecast, google home) ειναι απλα ενα interface μεταξυ ανθρωπου και cloud.
Συνεπως θεωρω οτι η google απλα δεν ενδιαφερεται να παρουσιασει ενα ολοκληρωμενο οικοσυστημα συσκευων απλωμενες σε διαφορετικες κατηγοριες.
Στην αντιπερα οχθη βρισκεται η apple. Εχει την τεχνογνωσια για hardware (ισως οχι ομως σε τοσες πολλες κατηγοριες οσες θα απαιτουσε η υλοποιηση ενος smart home) και κυριως στη δημιουργια ευχαριστου και λειτουργικου user interface, αλλα πασχει παρα πολυ στο κομματι του cloud.
Οι δυο εταιρειες φαινεται να προσπαθουν να ελεγξουν την πυλη εισοδου του smart home (apple tv για Homekit και google home ως interface) και οχι τα επι μερους κομματια του hardware. Δημιουργουν ενα περιβαλλον και ελπιζουν, λογω μεγεθους τους, να προσελκυσουν αλλες εταιρειες στο οικοσυστημα τους.
Παραδοξως, η xiaomi ειναι δομικα πιο ευκολο να δημιουργησει ενα ολοκληρωμενο συστημα smart home, κατι που το εχει αποδειξει με την μεγαλη γκαμα προϊοντων που διαθετει. Απο την αλλη ομως, υπολειπεται στα αλλα δυο τμηματα, αυτο του cloud/machine learning και αυτο του user interface και για αυτον το λογο αν δεν επιλεξει να προσκολληθει (να βγαλει δηλαδη συμβατα προϊοντα) σε εναν απο τους δυο θα παραμεινουν τα προϊοντα της υποδεεστερα, οχι σε επιπεδο μεμονωμενου hardware ειδωμενα ως συνολο.
...ευτυχως υπαρχει και το IFTTT που λειτουργει ως γεφυρα μεταξυ διαφορων συστηματων και καπως εξομαλυνει την κατασταση
