Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Ειμαι διστακτικος για αγορα sony , ποσο μαλλον Mirroless. Δεν εχω δικια μου φωτογραφικη και καποια στιγμη θελω να παρω μια. Τοσο καιρο δανειζομουν την 1100D της αδερφης μου και τις 60D, 7D συγγενη με φακους τον απλο του κιτ της 1100D και τους 18-135 , 50 1.4 . Γενικα δεν γνωριζω καποιον με sony ωστε να μου δανεισει φακο αν χρειαστω. Σε αντιθεση με canon. Ο kit θα ανταπεξελθει σε γενικη χρηση που την θελω;
Την θελω για εκδηλωσεις μουσικης ,δηλαδη σκοτεινος χωρος με μια φωτισμενη σκηνη. Φανταζομαι θα ανταπεξελθει η a6000. Και για φωτογραφιση νυχτερινου ουρανου(γαλαξιας). Εχει φανταζομαι ρυθμιση bulb . Πως μπορω να την ρυθμισω να τραβαει αυτοματα ανα τακτα χρονικα διαστηματα μεγαλης εκθεσης φωτογραφιες(πχ 3λεπτες με διαφορα 1 sec η καθε μια για μια ωρα) Θα μπορουσα να την χρησιμοποιησω για συνεχομενο video 1+ ωρας με τροφοδοτικο και τριποδο ή δεν ειναι σχεδιασμενη για τοσο μεγαλα video; Η φιλοσοφια της σε καποιον που ερχεται απο canon απαιτει καιρο προσαρμογης;

1) φακούς Canon παίρνει με αντάπτορα. υπάρχουν οι απλοί φθηνοί που χειρίζεσαι τον φακό manual. Υπάρχουν και οι ακριβοί τύπου metabones που νομίζω έχουν τη δυνατότητα να περνάνε ρυθμίσεις μεταξύ σώματος και φακού. Ψάξτο λίγο καλύτερα.

2) η Sony και η Nikon έχουν πολύ καλύτερους αισθητήρες πλέον από τη Canon. Κρίμα που οι δικοί σου έχουν φακούς Canon και δε σε βολευει.

3) δική μου άποψη είναι ότι ο κιτ θα ανταπεξελθει σε φωτισμενη σκηνή. Απλά πρέπει να βάλεις να υπολογίζει τη φωτεινότητα από το κέντρο που είναι η σκηνή (center weighted bracketing). Οι σκηνές συνήθως έχουν δυνατό φωτισμό και δεν έχεις πρόβλημα. Έχει και καλή αντοχή στο θόρυβο στα υψηλά ISO. θα είχες πρόβλημα σε εσωτερικό χώρο βράδυ χωρίς ιδιαίτερα φώτα. Εκεί χρειάζεσαι κάποιον φωτεινό φακό με διάφραγμα f/1.4 - f/2.8.
Προσοχή...μιλώ για φωτισμένη σκηνή. Όχι για σκηνή τύπου θεάτρου όπου τα φώτα μπορεί να είναι χαμηλά για να αποδώσουν "ατμόσφαιρα".

4) έχει ρύθμιση bulb. Ζητάς να κάνεις timelapse ουσιαστικά. Έχει εφαρμογή SONY remote camera control που διαχειρίζεσαι τη μηχανή από τον υπολογιστή (μέσω USB) και μπορείς να ορίσεις time-lapse. Διαφορετικά υπάρχει εφαρμογή που εγκαθιστάς στην ίδια τη μηχανή αλλά πρέπει να φτιάξεις λογαριασμό στη SONY αγγλίας και να πληρώσεις 8-9 λίρες (αν θυμάμαι σωστά τις τιμές). Για τρίτου τύπου remote controlers με δυαντότητα time-lapse δε ξέρω αλλά πιθανόν να υπάρχουν.

5) συνεχόμενο βίντεο όχι. καμία dslr ή mirrorless.

6) προσαρμογή: θέμα λίγων ημερών. είτε από nikon, είτε panasonic, κτλ...πάντα χρειάζεται λίγος χρόνος για προσαρμογή.

με τι φακο η καμερα ?
Αν ειναι με κιτ, δε νομιζω οτι φτανει.... εκτος αν εχει αρκετο φωτισμο στη σκηνη.

Παρε και τις 2 ... ετσι κι αλλιως η rx100 ειναι pocket ! :p

Μια τετοια εκδηλωση θελει 2 φακους τουλαχιστον .

ενα ζοομ με καλο ευρος και σταθερο διαφραγμα και στεθεροποιηση , οπως ο zeiss 16-70 f/4 OSS ή σονυ G 18-105 f/4 OSS kai εναν prime (σταθερο) , οπως ο sony 50mm 1.8 OSS ή sony 35mm 1.8 OSS.
Aυτο ακριβως το setup εχω κι εγω , απλα με 2 μηχανες για να μην αλλαζω συχνα φακους (σε φωτο και βιντεο).

Αν θελεις timelapse, υπαρχει εφαρμογη που τη κατεβαζεις με 10 ευρω περιπου (αλλα απο το αγγλικο μαγαζι, γιατι στην Ελλαδα δεν υποστηριζεται ακομα:slapface:)

http://discover.store.sony.com/playmemoriesapps/
ο zeiss αν και εχει την εστιακη που με ενδιαφερει, ξεφευγει σε τιμη. Θα μπορουσα να παρω στα ιδια χρηματα τον 18-105 για γενικης χρησης φακο και για να βγαζω τον γαλαξια τον Samyang 12mm f/2.0 NCS CS, που σε review εχω διαβαζει καλα σχολια για mirrorless για αυτη τη δουλεια.
Η εφαρμογη time lapse σε review που διαβασα δεν σε αφηνει να επιλεξεις bulb και χρονο εκθεσης μεγαλυτερο χρονο απο 30s , Αν δεν υπαρχει λυση θα ειναι και ο μονος λογος να μην ασχοληθω με την φωτογραφικη.
1) φακούς Canon παίρνει με αντάπτορα. υπάρχουν οι απλοί φθηνοί που χειρίζεσαι τον φακό manual. Υπάρχουν και οι ακριβοί τύπου metabones που νομίζω έχουν τη δυνατότητα να περνάνε ρυθμίσεις μεταξύ σώματος και φακού. Ψάξτο λίγο καλύτερα.

2) η Sony και η Nikon έχουν πολύ καλύτερους αισθητήρες πλέον από τη Canon. Κρίμα που οι δικοί σου έχουν φακούς Canon και δε σε βολευει.

3) δική μου άποψη είναι ότι ο κιτ θα ανταπεξελθει σε φωτισμενη σκηνή. Απλά πρέπει να βάλεις να υπολογίζει τη φωτεινότητα από το κέντρο που είναι η σκηνή (center weighted bracketing). Οι σκηνές συνήθως έχουν δυνατό φωτισμό και δεν έχεις πρόβλημα. Έχει και καλή αντοχή στο θόρυβο στα υψηλά ISO. θα είχες πρόβλημα σε εσωτερικό χώρο βράδυ χωρίς ιδιαίτερα φώτα. Εκεί χρειάζεσαι κάποιον φωτεινό φακό με διάφραγμα f/1.4 - f/2.8.
Προσοχή...μιλώ για φωτισμένη σκηνή. Όχι για σκηνή τύπου θεάτρου όπου τα φώτα μπορεί να είναι χαμηλά για να αποδώσουν "ατμόσφαιρα".

4) έχει ρύθμιση bulb. Ζητάς να κάνεις timelapse ουσιαστικά. Έχει εφαρμογή SONY remote camera control που διαχειρίζεσαι τη μηχανή από τον υπολογιστή (μέσω USB) και μπορείς να ορίσεις time-lapse. Διαφορετικά υπάρχει εφαρμογή που εγκαθιστάς στην ίδια τη μηχανή αλλά πρέπει να φτιάξεις λογαριασμό στη SONY αγγλίας και να πληρώσεις 8-9 λίρες (αν θυμάμαι σωστά τις τιμές). Για τρίτου τύπου remote controlers με δυαντότητα time-lapse δε ξέρω αλλά πιθανόν να υπάρχουν.

5) συνεχόμενο βίντεο όχι. καμία dslr ή mirrorless.

6) προσαρμογή: θέμα λίγων ημερών. είτε από nikon, είτε panasonic, κτλ...πάντα χρειάζεται λίγος χρόνος για προσαρμογή.
Με την 1100d και τον Kit παντως δεν ειχε προβλημα με τον φωτισμο της σκηνης. Φανταζομαι με καλυτερο φακο θα ειχα και αναλογο αποτελεσμα. Αλλα δεν ειναι απογοητευτικο το αποτελεσμα.
Οσο για τον υπολογιστη για χρηση timelapse το αποκλειω , τοσο για την μεταφορα του πανω σε βουνο, τοσο και για την αναγκη για απουσια καποιας πηγης φωτος κοντα στη φωτογραφικη, οπως ειναι το φως της οθονης.

Last edited:

βαλε και τον 50mm 1.8 ή καποιον αλλο manual φωτεινο φακο στο προγραμμα.
Θα σου χρειαστει για εσωτερικα και νυχτερινα.

oi canon EF φακοι ειναι πονεμενη ιστορια.

Δεν εχουν δαχτυλιδι διαφραγματος, οποτε αν παρεις εναν απλο ανταπτορα , δε θα μπορεις να ελεγχεις το διαφραγμα... αρα μαλλον αχρηστοι.
Επισης δεν θα εχεις auto focus (αλλα αυτο μπορει να μη σε πειραζει ).

αν θελεις ελεγχο διαφραγματος , πρεπει να παρεις ειδικο ανταπτορα που κοστιζει ΠΟΛΛΑ!

Γνωμη μου ειναι , αν θελεις να χρησιμοποιησεις τους φακους Canon που εχεις (ή μπορεις να δανειζεαι) , τοτε καλυτερα να πας σε μια Canon 70D ... εχει πολυ καλο auto focus στο βιντει και σε φωτο.
Η εικονα της ειναι λιγο πιο soft απο της sony κι εχει aliasing kai moire..αλλ αφου εχεις δουλεψει τις αλλες canon και δεν σ εχει ενοχλησει, μαλλον θα εισαι οκ.

Last edited:

όντως...αν είχες παλιό canon με χειροκίνητο και το διάφραγμα θα μπορούσες να την βγάλεις φτηνά...κρίμα.

oi canon EF φακοι ειναι πονεμενη ιστορια.

Δεν εχουν δαχτυλιδι διαφραγματος, οποτε αν παρεις εναν απλο ανταπτορα , δε θα μπορεις να ελεγχεις το διαφραγμα... αρα μαλλον αχρηστοι.
Επισης δεν θα εχεις auto focus (αλλα αυτο μπορει να μη σε πειραζει ).

αν θελεις ελεγχο διαφραγματος , πρεπει να παρεις ειδικο ανταπτορα που κοστιζει ΠΟΛΛΑ!

Γνωμη μου ειναι , αν θελεις να χρησιμοποιησεις τους φακους Canon που εχεις (ή μπορεις να δανειζεαι) , τοτε καλυτερα να πας σε μια Canon 70D ... εχει πολυ καλο auto focus στο βιντει και σε φωτο.
Η εικονα της ειναι λιγο πιο soft απο της sony κι εχει aliasing kai moire..αλλ αφου εχεις δουλεψει τις αλλες canon και δεν σ εχει ενοχλησει, μαλλον θα εισαι οκ.

o αντάπτορας της metabones που λες έχει και autofocus, γι αυτό είναι τόσο ακριβός. υπάρχουν οικονομικοί αντάπτορες που έχουν και aperture control

δεν ειναι ακριβως αυτο που ζηταμε ...

αυτος που εβαλες στο αμαζον, δεν εχει ελεγχο διαφραγματος στο φακο. Προσθετει ενα δικο του "διαφραγμα", αλλα δεν ειναι το ιδιο.

EzFoto Pro Canon EOS mount lens to Sony E-Mount NEX NEX-3 NEX-5 NEX-C3 NEX-5N NEX-7 NEX-VG10 NEX-VG20camera adapter, w/build-in aperture version (NEX)

Για σιγουρια μονο Metabones, αυτοι εχουν ηλεκτρονικη διεπαφη κι ελεγχουν το διαφραγμα σωστα.

εναλλακτικα, υπαρχουν πολλα κινεζικα αντιγραφα, αλλα δεν εχω δοκιμασε καποιο για να εχω αποψη.
Πχ... http://www.ebay.com/itm/Autofocus-A...éscopes_Bagues_d_adaption&hash=item4acefceec9

Ποοο κριμα. Κοστιζει οσο ενας φακος ο metabones. Οντως θα την εβγαζα φτηνα αν ειχα παλιους canon. Το θεμα ειναι οτι δεν θελω να παρω dslr. Αν αγοραζα θα επαιρνα την 100D. Θελω μικρο σωμα για να μην επιβαρυνει τον εστιαστη του τηλεσκοπιου και να ειναι πιο ευκολο το ζυγισμα αν την βαλω πανω σε βαση για tracking.

..

Η εφαρμογη time lapse σε review που διαβασα δεν σε αφηνει να επιλεξεις bulb και χρονο εκθεσης μεγαλυτερο χρονο απο 30s , Αν δεν υπαρχει λυση θα ειναι και ο μονος λογος να μην ασχοληθω με την φωτογραφικη.

Να ρωτήσω κάτι .. γιατί χρειάζεσαι τόσο μεγάλο χρόνο έκθεσης ??. Σε τι ISO δουλεύεις ?? Χρησιμοποιείς Long Exposure Noise Reduction ? RAW ?

Δεν είναι καλύτερα να κάνεις πολλές μικρότερες λήψεις σε μεγάλο ISO και μετά να τις στακάρεις ??

Σκέφτομαι κατι που πρέπει να προσέξεις .. επειδή οι αισθητήρες Sony συνήθως έχουν ευαισθησία σε μακρές λήψεις και ειδικά σε μικρά σώματα η απαγωγή θερμότητας είναι πιο δύσκολη, ρώτα αν μπορείς χρήστες να δοκιμάσουν και να σου πουν πως συμπεριφέρεται σε αυτό το θέμα η Α6000 ..

Να ρωτήσω κάτι .. γιατί χρειάζεσαι τόσο μεγάλο χρόνο έκθεσης ??. Σε τι ISO δουλεύεις ?? Χρησιμοποιείς Long Exposure Noise Reduction ? RAW ?

Δεν είναι καλύτερα να κάνεις πολλές μικρότερες λήψεις σε μεγάλο ISO και μετά να τις στακάρεις ??

Σκέφτομαι κατι που πρέπει να προσέξεις .. επειδή οι αισθητήρες Sony συνήθως έχουν ευαισθησία σε μακρές λήψεις και ειδικά σε μικρά σώματα η απαγωγή θερμότητας είναι πιο δύσκολη, ρώτα αν μπορείς χρήστες να δοκιμάσουν και να σου πουν πως συμπεριφέρεται σε αυτό το θέμα η Α6000 ..
Θεωρω οτι ειναι καλυτερο να κανω ληψεις 2-3 λεπτων με iso το πολυ 1600 με ενα φωτεινο φακο παρα να κανω πολλες με μεγαλο iso . Τουλαχιστον στις canon ειδα θορυβο πανω απο το 1600. Αλλο να στακαρεις 10 φωτο 3 λεπτων και αλλο 60 των 30" . Παντα σε RAW. Οι canon παντως δεν εχουν δειξει σημαδια προβληματος στον αισθητηρα ακομη και με 5 λεπτα εκθεση. Ισως βοηθαει και η χαμηλη εξωτερικη θερμοκρασια πανω στο βουνο. Λες με τις mirroless με τα στενα σωματα να εχω προβλημα σε 3 λεπτα εκθεσης;

Θεωρω οτι ειναι καλυτερο να κανω ληψεις 2-3 λεπτων με iso το πολυ 1600 με ενα φωτεινο φακο παρα να κανω πολλες με μεγαλο iso . Τουλαχιστον στις canon ειδα θορυβο πανω απο το 1600. Αλλο να στακαρεις 10 φωτο 3 λεπτων και αλλο 60 των 30" . Παντα σε RAW. Οι canon παντως δεν εχουν δειξει σημαδια προβληματος στον αισθητηρα ακομη και με 5 λεπτα εκθεση. Ισως βοηθαει και η χαμηλη εξωτερικη θερμοκρασια πανω στο βουνο. Λες με τις mirroless με τα στενα σωματα να εχω προβλημα σε 3 λεπτα εκθεσης;

Σιγουρα δε θα χεις προβλημα υπερθερμανσης με 3 λεπτα exposures, ιδιως στο βουνο που θα χεις ουτως η αλλως χαμηλες θερμοκρασιες! Εδω στο τεστ που εκανα σε βιντεο και στος 42 βαθμους κελσιου αντεξε πανω απο 20 λεπτα!

Που έκανες το τεστ και είχε 42°C ;
Όχι Ελλάδα υποθέτω. Από τότε που παρουσιαστηκε η Α6000 δεν έχει κάνει τέτοιο καιρό εδώ. ..