Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Toν δημιουργησα εγω τεχνητα, ριχνοντας ζεστο αερα απο θερμαστρα , σε ζεστο δωματιο! Δες τα αποτελεσματα... αρκετα καλα (και παραξενα συναμα) για τοσο ακραιες θερμοκρασιες!

https://www.youtube.com/watch?v=3E-xJ_5Q9JY

αχαχαχα! μετα το τεστ χρειαστηκα οπωσδηποτε ενα κρυο ντους! Και 2 μοχιτο! Παντως σε κανονικες συνθηκες στους 28-32 βαθμους κελσιου τραβηξα ανετα 3 συνεχομενα κλιπακια 29:50 λεπτα, το μεγιστο δηλαδη, χωρις να υπερθερμανθει! μεχρι να τελειωσει η μπαταρια!
Το παραξενο παντως του τεστ ειναι οτι ενω υπερθερμαινεται την πρωτη φορα στα 23 μετα στα 16 λεπτα , και μετα στα 2, την αμεσως επομενη βγαζει κανονικα ολο το χρονο χωρις να υπερθερμανθει!

Μετά από αυτό το βασανιστήριο κάποιο πρόβλημα με τον αισθητήρα ; πάντως όντως δεν νομίζω να έχω κάποιο πρόβλημα με τριλεπτες εκθέσεις.

Κανενα απολυτως προβλημα, οταν κανει overheat shutdown , κλεινεις ανοιγεις και λειτουργει κανονικα! Και να φανταστεις το τεστ το κανα σε preproduction model!!! Σε τριλεπτες εκθεσεις ιδιως που μιλαμε για φωτογραφια και οχι για βιντεο δε νομιζω ουτε σε καυσωνα να εχεις θεμα!

Θεωρω οτι ειναι καλυτερο να κανω ληψεις 2-3 λεπτων με iso το πολυ 1600 με ενα φωτεινο φακο παρα να κανω πολλες με μεγαλο iso . Τουλαχιστον στις canon ειδα θορυβο πανω απο το 1600. Αλλο να στακαρεις 10 φωτο 3 λεπτων και αλλο 60 των 30" . Παντα σε RAW. Οι canon παντως δεν εχουν δειξει σημαδια προβληματος στον αισθητηρα ακομη και με 5 λεπτα εκθεση. Ισως βοηθαει και η χαμηλη εξωτερικη θερμοκρασια πανω στο βουνο. Λες με τις mirroless με τα στενα σωματα να εχω προβλημα σε 3 λεπτα εκθεσης;

Αναφέρομαι στον θόρυβο στα σκοτεινά όχι σε πρόβλημα του αισθητήρα απο υπερθέρμανση. Αν τραβήξεις δυο σειρές black frames με μικρές και μεγάλες εκθέσεις μπορούμε να μετρήσουμε την διαφορά.

Αυτό το πρόβλημα το θυμήθηκα απο την Nikon D800 που ζορίζεται σε μακρές εκθέσεις, βγάζει πολλά hot pixel και γενικά ανεβασμένο θόρυβο.

Για τις Canon APS-C ισχύει οτι είναι καλύτερα απο άποψη θορύβου ένα stack απο 4Χ φωτο 30sec σε ISO 1600 απο Χ 120sec σε ISO 400, σε ορισμένα FF μοντέλα το βέλτιστο ISO είναι 3200-6400 ή ακόμη πιο ψηλά. Μπορείς να το δείς στις καμπύλες DR της DxO, το βέλτιστο είναι εκεί που ισιώνει η καμπύλη.

H χαμηλή θερμοκρασία βοηθάει σίγουρα.

Σιγουρα δε θα χεις προβλημα υπερθερμανσης με 3 λεπτα exposures, ιδιως στο βουνο που θα χεις ουτως η αλλως χαμηλες θερμοκρασιες! Εδω στο τεστ που εκανα σε βιντεο και στος 42 βαθμους κελσιου αντεξε πανω απο 20 λεπτα!

Δεν εννοούσα υπερθέρμαση του αισθητήρα ώστε να σταματήσει να δουλεύει αλλά αυξημένο θόρυβο στα σκοτεινά ( ... και ίσως ψεύτικα αστεράκια ;) .. ).

To video είναι διαφορετικό mode δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα απο το video για το τι θα παρουσιάζει σε photo mode.

Aλήθεια , είδες καθόλου διαφορά στο θόρυβο στο τεστ που έκανες ?.

Αναφέρομαι στον θόρυβο στα σκοτεινά όχι σε πρόβλημα του αισθητήρα απο υπερθέρμανση. Αν τραβήξεις δυο σειρές black frames με μικρές και μεγάλες εκθέσεις μπορούμε να μετρήσουμε την διαφορά.

Αυτό το πρόβλημα το θυμήθηκα απο την Nikon D800 που ζορίζεται σε μακρές εκθέσεις, βγάζει πολλά hot pixel και γενικά ανεβασμένο θόρυβο.

Για τις Canon APS-C ισχύει οτι είναι καλύτερα απο άποψη θορύβου ένα stack απο 4Χ φωτο 30sec σε ISO 1600 απο Χ 120sec σε ISO 400, σε ορισμένα FF μοντέλα το βέλτιστο ISO είναι 3200-6400 ή ακόμη πιο ψηλά. Μπορείς να το δείς στις καμπύλες DR της DxO, το βέλτιστο είναι εκεί που ισιώνει η καμπύλη.

H χαμηλή θερμοκρασία βοηθάει σίγουρα.
Δεν ξερω για τις Nikon ποσο μαλλον για την a6000. Παντως πρεπει να βρεις την χρυση τομη iso και εκθεσης. Αν δεν δω συγκριτικο με bias και dark δεν μπορω να ξερω αν στην a6000 θα εχω καλυτερα αποτελεσματα με ψηλότερο iso παρα εκθεση. Στις canon που χρησιμοποιησα επαιρνα τα καλυτερα αποτελεσματα με iso 800 και χρονο εκθεσης 1+ λεπτο παρα με iso 1600 και 30-40 sec εκθεση. Ο θορυβος τουλαχιστον στην 1100d ηταν αισθητος . Τωρα διαβαζω το συγκριτικο ενος μελους του astrovox που μετραει τον θορυβο της 100D και του ζητησα αν μπορει να κανει και για την sony αν πεσει στα χερια του. http://astropetros.com/wp/?p=484

Η αληθεια ειναι οτι δεν το τεσταρα σε μακροεκθεση φωτογραφιων να δω αν βγαζει τιποτα σκουπιδακια σε ψηλα Iso, παντως στο βιντεο ακομα και με πληρη καταπονηση και φουλ θερμο αισθητηρα, δεν αλλαξε τιποτα, η διαχειριση θορυβου ειναι αψογη.

Δεν ξερω για τις Nikon ποσο μαλλον για την a6000. Παντως πρεπει να βρεις την χρυση τομη iso και εκθεσης. Αν δεν δω συγκριτικο με bias και dark δεν μπορω να ξερω αν στην a6000 θα εχω καλυτερα αποτελεσματα με ψηλότερο iso παρα εκθεση. Στις canon που χρησιμοποιησα επαιρνα τα καλυτερα αποτελεσματα με iso 800 και χρονο εκθεσης 1+ λεπτο παρα με iso 1600 και 30-40 sec εκθεση. Ο θορυβος τουλαχιστον στην 1100d ηταν αισθητος . Τωρα διαβαζω το συγκριτικο ενος μελους του astrovox που μετραει τον θορυβο της 100D και του ζητησα αν μπορει να κανει και για την sony αν πεσει στα χερια του. http://astropetros.com/wp/?p=484

H δοκιμή σε όσο το δυνατόν πιο κοντα στις πραγματικές συνθήκες είναι το καλύτερο δεν χωράει αμφιβολία. Αλλά πρέπει και το λογισμικό που χρησιμοποιείς να ταιριάζει με τα χούγια του αισθητήρα και τις ιδιομορφίες των RAW που παράγει ..

Αυτο που λές οτι 2Χ λήψεις 30sec σε ISO1600 βγάζουν στην 1100D πιο πολύ θόρυβο απο 1Χ λήψεις 60sec ISO800 είναι παράξενο !! σύμφωνα με τις μετρήσεις της DxO θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο ... Μπορεί βέβαια το workflow της αστροφωτογράφισης να βάζει και άλλες παραμέτρους που δεν λαμβάνονται υπόψη απο την DxO .. αλλά δύσκολο μου φαίνεται να βγαίνει τελείως αντίθετο αποτέλεσμα !!.

Για πες λίγο αν θέλεις πως είναι η διαδικασία και ποιά προγράμματα χρησιμοποιείς .. τραβάς black frame για κάθε λήψη ή σποραδικά ??. Πως γίνεται το στακάρισμα ? πάνω στa raw με όλα τα δεδομένα μέσα η μετα το κλιπάρισμα των μαυρων στο Black Level ?. Επειδή το ξεκίνησα εδώ και βαριέμαι να ξαναγράφω το αφήνω ετσι τώρα και συνεχίζουμε με ΠΜ να μην χαλάμε και το νήμα ...

Πάντως νομίζω οτι αν δεν έχει κανα κουσούρι με τις μακρές εκθέσεις η Α6000 θα είναι μια κλάση καλύτερη απο την 1100 και μόνο την κατα σχεδόν 50% μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε πρόσληψη φωτός να πάρεις υπόψη φτάνει, χώρια τον λιγοτερο "σκοτεινό θόρυβο". Και έτσι όπως δείχνουν οι μετρήσεις δεν χρειάζεται να ανεβάζεις ISO για καλύτερη απόδοση στα σκοτεινα (αντίθετα απο τις Canon).

Η αληθεια ειναι οτι δεν το τεσταρα σε μακροεκθεση φωτογραφιων να δω αν βγαζει τιποτα σκουπιδακια σε ψηλα Iso, παντως στο βιντεο ακομα και με πληρη καταπονηση και φουλ θερμο αισθητηρα, δεν αλλαξε τιποτα, η διαχειριση θορυβου ειναι αψογη.

Η αλήθεια είναι τωρα που θυμάμαι το πρώτο RAW δείγμα της α6000 που σκάλισα ήταν μεγάλη έκθεση (20-30sec) και ήταν πολύ καλό αλλά σε συνεχόμενες μακρές λήψεις δυσκολεύει το πράγμα και θέλει τέστ ..

Mολις παρελαβα τον ανταπτορα για Νικον φακους!!! Παρτε μια φωτο της μηχανης με τον 70-200 κουμπωμενο πανω!!!! Αν βγω στο δρομο ετσι θα με περασουν για τρελο που βγηκε να φωτογραφισει με σκετο φακο! χαχαχα

sony_a6000_with_tamron_70_200.jpg

αν είναι δυνατόν!!!!
Μην ξεχαστείς και κρατήσεις το σύστημα μόνο από το σώμα!!! θα το σκίσει το mount αυτό το κτήνος!

Χαχαχα! Εννοειται! Θελι προσοχη γιατι θα σπασει αυχενα!!! ;)

Mολις παρελαβα τον ανταπτορα για Νικον φακους!!! Παρτε μια φωτο της μηχανης με τον 70-200 κουμπωμενο πανω!!!! Αν βγω στο δρομο ετσι θα με περασουν για τρελο που βγηκε να φωτογραφισει με σκετο φακο! χαχαχα

sony_a6000_with_tamron_70_200.jpg

Θα το περάσουν για κανένα νέο όπλο!

τα εχουμε ξαναπει Γιαννη...

μια χαρα ειναι η μηχανη... και το κρατημα της 5n που εχω, με εχει βολεψει ΠΟΛΥ οταν φωτογραφιζω τον μικρο απο χαμηλα...

αλλα ΑΝ την παρω πρεπει να δωσω και αλλα 800 ευρω για να αγορασω τον 24αρη για να εχω PDAF σε ολο το καδρο, αφου οι Sigma εχουν μονο στο κεντρο...

εξαιρετικα σωματα, λιγοι και ακριβοι φακοι... και πρεπει να δουλεψεις και Lightroom/Photoshop μετα, αν τραβας raw...

η Fuji τουλαχιστον σε γλυτωνει απο την διαδικασια του post processing σε μεγαλο βαθμο, ακομα και με jpeg...

Μην εισαι υπερβολικος.
Το jpg της σονυ, αν το ρυθμισεις σωστα , καλυπτει ολα σχεδον τα γουστα.
Το οτι μπορεις να παρεις καλυτερη εικονα απο το raw, δε σημαινει οτι το jpg ειναι χαλια.

Για τους φακους τα εχουμε πει... εγω πχ με τους φακοθς που εχω , εομαι πληρως καλυμμενος πια.

Εχω τον 10-18μμ για τα υπερευρυγωνια, τον 18-105 για all around kai video, και τον 50μμ 1,8 για σκοτεινες ληψεις.

Αν μου ελλειπε ο 24μμ θα τον επαιρνα μεταχ/νο ή απο το εξωτερικο γυρω στα 500-600 ευρω...αλλα δε μου λειπει.

ΥΓ... και ο σταθερος της fuji 23mm , ιδια τιμη εχει με τον zeiss, αρα δεν εχεις φτηνες λυσεις σε apcs mirrorless (αν και λιγο πιο φωτεινος)

Last edited:

στα jpeg, τα προφιλ sunset και deep σε καποιες συνθήκες είναι πολύ καλά κατά τη γνώμη μου.
όσον αφορά τους φακούς...θέλω το σύστημα που έχει ο Γ.Σπύρου αλλά κρατιέμαι λόγω οικονομικών.