Sony α6000

Re: Sony α6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Φυσιολογικές είναι οι φώτο από θέμα θορύβου....

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Κι εμένα έτσι μου φαίνεται. Και φυσικά ισχύει ότι η μηχανή τα πάει πολύ καλά στα ψηλά iso. Από την δικιά μου είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Εγώ απλά πόσταρα ένα δείγμα για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με του φίλου πιο πάνω στα 1600. Προσωπικά δεν έχω μέτρο σύγκρισης, οπότε δεν ξέρω αν πρέπει να ειμαι ευχαριστημένος ή όχι!

Ετσι και αλλιώς βέβαια, δεν νομίζω ότι με απασχολεί το 100% crop, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Last edited:

Όλον αυτό το μήνα έχω ξοδέψει άπειρο χρόνο στο web προσπαθώντας να βω τα κατάλληλα video που θα με βοηθήσουν στη ρύθμιση της a6000. Παρότι είμαι σιγουρος ότι τα περισσότερα από αυτά θα έχουν αναφερθεί ξανά, τα παραθέτω και γω όλα σε ένα post για να βοηθήσω με τη σειρά μου ενδεχόμενους νέους κατόχους:

Γενικά βίντεο που αφορούν στις ρυθμίσεις:

https://youtu.be/iGq9qXhYCBU

https://www.youtube.com/watch?v=O4oXwxVZLDM&t

https://www.youtube.com/watch?v=6_SlKQbWYa8&t=2s

https://youtu.be/RYXwCGWb7Yg

Bιντεο που εξηγούν τις διάφορες ρυθμίσεις για το Αutofocus

https://www.youtube.com/watch?v=a479RxVDWto

https://www.youtube.com/watch?v=TjaVyAzwRyg

https://youtu.be/L88uEmUp4t8

Μια σημείωση μόνο αναφορικά στον Gary Fong. Είναι φανερό ότι ο άνθρωπος έχει επαγγελματική σχέση με τη Sony, όσο και αν λέει στα video το αντίθετο. Ο τρόπος που στήνει τις Sony και τις παρουσιάζει είναι με στόχο να μαρκετάρει όλα τα autofocus features που υποτίθεται ότι κάνουν τις sony ξεχωριστές. Προσωπικά ως default ρυθμίσεις έχω τις κλασσικές (flexible spot/single shot κλπ), αλλά έχω όλες τις απαραίτητες συντομεύσεις στο Fn button ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορώ να γυρίζω στις ρυθμίσεις του Fong και να εκμεταλλευτώ τα face recognition/ Autolock κλπ.

Τέλος, όσον αφορά στα video του That1cameraguy, τα βρήκα εκπληκτικά, καθώς αναλύει κάθε πιθανή ρύθμιση της A6000 βοηθώντας ακόμα και έναν άσχετο σαν και μένα να κάνει ένα πρώτο αξιοπρεπές configuration για το ξεκίνημά του.

@tziminhio

Σε παραδίπλα θέμα εξηγεί ο Γιάννης κάποια ενδιαφέροντα πράγματα σε σχέση με τον θόρυβο και το πως με σχετική υπερέκθεση τα πράγματα στρώνουν πολύ.

Κι εγώ ως κάτοχος λίγων μηνών της 6500 δεν ήμουν ενθουσιασμένος στα ψηλά ISO (>3000). Xθες συμπτωματικά διάβασα το παραπάνω θρεντ και έτυχε να βρεθώ σε μπαρ για ένα event. Δοκίμασα λοιπόν αυτά που έγραφε ο Γιάννης (να κολλήσω το Histogram στα δεξιά , προσέχοντας φυσικά για clips), και πήρα φωτογραφίες αξιοπρεπείς σε ISO 12000.

Αφου εχεις κανει υπερεκθεση πως δεν φαινεται στο jpg. Να ηταν raw οπου μετα το εφερες στα ισια του θα το καταλαβαινα αλλα το jpg πως βγηκε σωστο;

Αφου εχεις κανει υπερεκθεση πως δεν φαινεται στο jpg. Να ηταν raw οπου μετα το εφερες στα ισια του θα το καταλαβαινα αλλα το jpg πως βγηκε σωστο;

Ίσως χρησιμοποίησα λάθος παράδειγμα. Όχι ακριβώς υπερέκθεση, απλά κολλημένο δεξιά στο Histogram, ενώ στα μάτια μου στο ΕVF θα το ήθελα πιο αριστερά για να'ναι πιο ταιριαστό με το πραγματικό φως της στιγμής. Επίσης, παρατηρώ συχνά ότι όταν κάνω το κλικ, μετά από μισό δευτερόλεπτο η φωτό που βλέπω στο σκόπευτρο είναι λίγο αλλαγμένη σε σχέση με την αρχική. Οπότε ίσως να έχω on κάποια ρύθμιση που στρώνει τα πράγματα στο jpeg. Γενικά δε χρησιμοποιώ jpeg οπότε δεν το'χω ψάξει.

Last edited:

Exposure to the right...ETTR είναι το σωστό, διάβασε το νήμα και θα καταλάβεις.

Το εχω διαβασει Γιαννη κ το εφαρμοζω σχετικα συχνα. Απο την στιγμη που εκθετεις στο οριο των καμμενων highlights δεν ειναι υπερεκθεση; Δεν θα επρεπε η φωτογραφια να ειναι παραπανω φωτεινη απο την τυπικη εκθεση; Στο jpg πως δεν φαινεται αυτο; Στο jpg που βλεπω παραπανω μου φανταζει σωστη εκθεση κ οχι ettr
Εγω με το ettr συνηθως παιρνω φαινομενικα καμμενα highlights τα οποια επαναφερω στο LR. Για αυτο με παραξενεψε το ετοιμο jpg

Εξαρτάται τι εννοείς τυπική έκθεση... Άλλη έκθεση θα πάρεις με Γενικη μέτρηση, άλλη με σημειακη κλπ.

Εξαρτάται τι εννοείς τυπική έκθεση... Άλλη έκθεση θα πάρεις με Γενικη μέτρηση, άλλη με σημειακη κλπ.

Σωστη επισημανση. Εγω δουλευω συνηθως με γενικη εκθεση αν κ πολλοι υπερεκθετουν αφου παρουν σημειακη στο φωτεινοτερο σημειο του καδρου. Μην ξεχναμε οτι το ιστογραμμα δουλευει με βαση το jpg κ την προστασια των highlights κ οχι με βαση το raw οπου υπαρχει μεγαλυτερη ευελιξια (συνηθως ενα stop απο την στιγμη που αρχισουν να αναβοσβηνουν τα καμμενα στην επισκοπηση)

Γίαννη σου οφείλω ένα ευχαριστώ για το νήμα που άνοιξες αναφορικά με το ETTR. Το διάβαζα πριν κανα μήνα χωρίς να καταλαβαίνω τίποτα.

Σήμερα με αφορμή τη συγκεκριμένη συζήτηση, ακολούθησα επακριβώς τις οδηγίες. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τράβηξα μια λήψη με ISO12800 kai 1/400. Μετά βλέποντας το φωτόμετρο από το viewfinder έφτασα δεξιά χωρίς να κλιπάρω με ταχύτητα 1/80.

Άλλαξα πολυ γρήγορα το exposure στο RAW και η διαφορά ως προς το κομμάτι του θορύβου δεν ήταν απλά εμφανής, αλλά χαοτική.

Γίαννη σου οφείλω ένα ευχαριστώ για το νήμα που άνοιξες αναφορικά με το ETTR. Το διάβαζα πριν κανα μήνα χωρίς να καταλαβαίνω τίποτα.

Σήμερα με αφορμή τη συγκεκριμένη συζήτηση, ακολούθησα επακριβώς τις οδηγίες. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τράβηξα μια λήψη με ISO12800 kai 1/400. Μετά βλέποντας το φωτόμετρο από το viewfinder έφτασα δεξιά χωρίς να κλιπάρω με ταχύτητα 1/80.

Άλλαξα πολυ γρήγορα το exposure στο RAW και η διαφορά ως προς το κομμάτι του θορύβου δεν ήταν απλά εμφανής, αλλά χαοτική.

Σωστός!

Έτσι είναι με το ETTR.

Σε δικές μου φωτογραφίες / περιπτώσεις που έχω κάνει bracket για HDR έχω καταλήξει να δουλεύω με το αρχείο που έχει την έκθεση +2 με απίστευτα αποτελέσματα αφότου διάβασα το νήμα! Βέβαια εννοείται ότι τα +2 αρχεία που αναφέρω δεν έχουν χαμένα φωτεινά ή έχουν σε μικρό βαθμό που επανέρχονται.

Έτσι έχω καταφέρει με υπερφωτισμένες εκθέσεις να έχω στα χέρια μου αρχεία 'λάστιχο' σε επίπεδο post processing με χαμηλό θόρυβο, και πολύ πληροφορία.
Μάλιστα έχω σχεδόν καθιερώσει πια στις λήψεις μου το +0,7 exposure compensation, καθώς μου φαίνεται η πλέον ασφαλής επιλογή για τα θέματα που φωτογραφίζω και έχουν έντονο φως στο κάδρο.

Χαίρομαι που μπορώ να βοηθάω....

Κι εμείς Γιάννη που μοιράστηκες την πληροφορία. Είναι πολύ καλό αυτό, το να λέμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον.

Έχω μια απορία αναφορικά με φωτογράφιση και χαμηλό βάθος πεδίου με την Α6000

Χρησιμοποιώ τον SEL35F18 και στην παρακάτω δοκιμαστική φωτογραφία έχω διάφραγμα 1.8 και flexible spot. Έχω εστιάσει κάπου μπροστά στο φακό της αντίκας και παρατηρώ ότι ελάχιστα εκατοστά πίσω από το σημείο αυτό έχει αρχίσει ήδη η θαμπάδα.

Εϊναι λογική αυτή η συμπεριφορά; Να υποθέσω ότι f/1.8 δεν είναι το σωστό διάφραγμα εφόσον ήθελα να φαίνεται όλη η μηχανή λεπτομερώς (αλλά με όσο πιο θολό background γίνεται); Αν δεν επέλεγα flexible spot, αλλά wide, θα εστίαζε σε περισσότερα σημεία, διατηρώντας ταυτόχρονα τη θαμπάδα στο background; Δυστυχώς δεν έχω το ίδιο αντικείμενο εδώ που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή για να δοκιμάσω ξανά.

Ναι λογικό είναι. Πρέπει ή να κλείσεις το διάγραμμα f2.8+ ή αν χρειάζεσαι το 1.8 για λόγους φωτεινότητας να πήγαινες λίγο πιο πίσω, πιο μακριά από το θέμα σου