Sony α6000

Re: Sony α6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Μπορεί απλά να είχε κλείσει την ηχητική επιβεβαίωση εστίασης για να μην ενοχλεί.

Για τσέκαρε λίγο μήπως εχεις επιλεγμένο continuous autofocus. Σε εμένα η υποβοήθηση δουλεύει μόνο στο single shot και στο automatic σε όσες δοκιμές έχω κάνει.

Μπορεί απλά να είχε κλείσει την ηχητική επιβεβαίωση εστίασης για να μην ενοχλεί.

Δεν νομιζω γτ τράβαγε αρκετά γρήγορα. Όπως τραβάει η α6000 στο manual. Στο δικο μας autofocus έχει αρκετή καθυστέρηση συγκριτικά με το manual.

Μέσα σε αυτό το τρίμηνο μανιακής ενασχόλησης με τη φωτογραφία και κυρίως με την προσπάθεια να κατανοήσω πλήρως την A6000, ένα από τα σημεία που με παιδεύουν ακόμα πολύ είναι η επιλογή του κατάλληλου focus mode ανά περίπτωση. Έχοντας διαβάσει αρκετά και κυρίως έχοντας δει πολλά youtube videos αναφορικά με το πως δουλεύει η μηχανή, βγήκα για νυχτερινή φωτογράφιση σε πλάισια ομαδικής άσκησης και αφού έκανα ότι θεωρούσα σωστό, επέστρεψα σπίτι με 750 λήψεις εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές ήταν ανεστίαστες. Θεωρώ ότι πέρα από τις λάθος ρυθμίσεις μου, επιβαρυντικός παράγοντας ως προς τον παράγοντα focus ήταν και το f/1.8, το οποίο και είχα επιλέξει με στόχο να κερδίσω μερικά stop από το ISO, αλλά μάλλον μου γύρισε μπούμερανγκ. Επίσης είναι προφανές ότι την χρησιμοποίησα εντελώς λάθος σε mode "πυροβόλου", το οποίο και χρησιμοποίησα πολύ εκείνη τη νύχτα.

Παραβλέποντας την αποτυχία του εγχειρήματος, είχε τα καλά του, καθώς αυτό με έκανε να ψάξω και να δοκιμάσω ακόμη περισσότερο τα διάφορα modes της μηχανής. Παραθέτω τις προτάσεις της Sony για τη μηχανή μας, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει κάποια αναφορά:

https://www.sony.net/Products/di/co...a/ILCE-6000_4DFOCUS_Camera_Settings_Guide.pdf

Επίσης εδώ ο συγκεκριμένος youtuber δίνει δύο πολύ ωραία tips, ένα για το eye AF που είναι πραγματικά κρυμμένο, και ένα που αφορά σε υποβοήθηση σε Manual focus. Όσον αφορά στο τελευταίο έχει δίκιο ότι η default ρύθμιση που κάνει αυτόματα ζουμ στο θέμα είναι κάπως άβολη και η προτασή του είναι κατ' εμέ πιο βολική:

https://www.youtube.com/watch?v=EroJdGxOkXg

Προσωπικά βρίσκω το manual focus της 6000 ίσως την πιο ασφαλή επιλογή ακόμα και για αρχάριους, καθώς με τόσες υποβοηθήσεις σχεδόν μπορείς να δεις από πριν το αποτέλεσμα της λήψης. Παρόλα αυτά, εγώ ψάχνω για τον βέλτιστο τρόπο κλειδώματος και επανασύνθεσης κάδρου και παρότι έχω 2 μεθόδους αυτή τη στιγμή γι' αυτό, θα με ενδιέφερε πολύ να αναφέρετε και σεις πως το κάνετε (singleshot vs Continuous, wide vs center κλπ), αν βέβαια δουλεύετε με αυτό τον τρόπο.

Έχοντας εμπειρία από διάφορες μηχανές θα έλεγα ότι πέρα από όσα αναφέρεις που είναι πολύ σωστά, σε Low light η μηχανή δεν είναι και πολύ καλή, θέλει προσοχή καθώς πολλές φορές δεν εστιάζει σωστά, αν προσθέσουμε στην εξίσωση ότι την χρησιμοποιούσες σε ρυθμό πυροβόλου, ε δεν μου κάνει εντύπωση το χαμηλό ποσοστό εστιασμένων φώτος.....Γενικότερα η Low light εστίαση είναι ένα από τα αρνητικά της μηχανής.

Επίσης το πυροβόλο της μηχανής χτυπάει ανελέητα ακόμα και αν δεν έχεις εστιάσει.
Δεν έχει focus priority δηλαδή.

Σας ευχαριστώ πολύ για το feedback.

Για να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες λήψης. αναφέρομαι για 21:00 στην αλλαγή φρουράς στη Βουλή. Εκεί υπάρχει μεν κάποιο φως στο background, αλλά μιλάμε για ένα επίπεδο ανάγκης ISO 1000-1600. Μέρος της άσκησης ήταν να μην έχω τη μηχανή στο χέρι, αλλά στο πάτωμα (είχα ένα πολύ μικροσκοπικό τρίποδο της πλάκας). Με τη μηχανή στη θέση αυτή ήταν αδύνατο το πχ το single-shot με flexible spot που μου δίνει σχετικά καλά αποτελέσματα εν γένει. Οπότε έπαιξα με C-AF και διάφορες επιλογές ως προς το εύρος των σημείων εστίασης (εννοείται ότι μου ήταν και πολύ δύσκολο να "κλειδώσω" υπό αυτές τις συνθήκες αν και θα μπορούσα να το έχω κάνει αν έχω ξαπλώσει :D ). Δε θυμάμαι αν επέλεξα wide για να πω την αλήθεια, κάτι που βάσει με το pdf της sony θα έπρεπε να είχα διαλέξει.

Το γεγονός ότι η μηχανή μου δυσκολεύται εξ' αρχής σε τέτοιες συνθήκες, με ανακουφίζει κάπως, γιατί είναι ένα μέρος της εξήγησης. Από την άλλη έχω αρχίσει και φοβάμαι το f/1.8. Δεν έχω καταλάβει σε πόσο μεγάλο βαθμό θα επηρρεάσει το νετάρισμα μιας εποπτικής λήψης (όπως τις λήψεις πχ που πηρα με τους τσολιάδες από απόσταση 7-10 μέτρων).

Να ξεκαθαρίσω ότι όταν αναφέρομαι σε ανεστίαστο αποτέλεσμα, δεν εννοώ ότι δε βλέπονται οι φωτός ή ότι είναι όλες θολές. Αναφέρομαι σε αυτό το εντελώς αδιάφορο αποτέλεσμα (που επιβεβαιώνεται και από το C1 pro που σου δείχνει που και αν είναι εστιασμένη η φωτό) που από τη μια έβγαλες μια φωτό που βλέπεται, από την άλλη την κρατάς ως αναγκαίο κακό. Θα μου πείτε, την Α6000 έχω, τι να περιμένω! Απλώς και γω μη νομίζετε ότι έχω κάποιο μέτρο σύγκρισης ώστε να ξέρω τι πρέπει πραγματικά να περιμένω από αυτό το μαραφέτι!

Σίγουρα θέλει προσοχή το f1,8 ειδικά το βράδυ....θεωρώ ότι αν δεν έχεις αντικείμενο που κινείται είναι καλύτερο να δουλεύεις σε SAF το βράδυ....η Α6000 είναι τρομερή μηχανή άλλα δεν μπορεί να τα κάνει όλα!!!
Επίσης σύμφωνα με αυτό που περιγράφεις θα έπρεπε να έχεις διαλέξει Wide, ουσιαστικά ''άφησες'' την μηχανή σε CAF με πλήρη χρήση των σημείων εστίασης σε Low light και σε burst!!! Ε λογικό να ήταν πολλές ανεστίαστες, ακόμα και μια Nikon D5 να είχες και να την χρησιμοποιούσες με τον ίδιο τρόπο πάλι θα είχες μπόλικες ανεστίαστες!!!!
Μην απογοητεύεσαι θέλει προσπάθεια, επιμονή και υπομονή απλά να θυμάσαι ότι βράδυ πρέπει να προσέχεις παραπάνω και ότι όπως είπαμε το Low Light δεν είναι και το δυνατό κομμάτι της μηχανής αυτό..

Λέγοντας SAF εννοείς single-shot;

Ήταν η πρώτη μου νυχτερινή φωτογράφηση και για να πω την αλήθεια, αν δεν ήταν άσκηση, υπό τις συνθήκες αυτές εγώ δε θα έμπαινα καν στον κόπο να πάρω λήψεις. Από την άλλη καλό ήταν και αυτό ως σενάριο ώστε να αρχίσω να μαθαίνω τι πρέπει να κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εννοώ single auto focus και όχι continuous auto focus.

Εγώ μπερδεύτηκα.
Ουσιαστικά τραβούσες τους τσολιαδες από μπροστά τη βουλή με αυτούς να κινούνται πλάγια;
Τότε είχες λάθος ρυθμίσεις και δε φταίει ούτε το 1.8 ούτε τα όρια της μηχανής.
Βάλε wide, βάλε continuous focus αφού το θέμα κινείται, και βάλε track στον στόχο σου. Έτσι λογικά θα είχες επιτυχία.
Με ένα 1.8-2.2 Φ και 1/125 η 1/80 ταχύτητα και ίσο 3200 θα έπαιρνες μια χαρά φωτογραφικό υλικό.

Τραβούσα τους τσολιάδες να κινούνται και πλάγια αλλά και προς τα μπροστά.

Είναι δεδομένο ότι είχα λάθος ρυθμίσεις, γι αυτό και θα ξαναπάω ίδια ώρα το συντομότερο δυνατόν και θα ποστάρω το πριν και το μετά.

Αυτό εδώ είναι screenshot από το C1 Pro, στο οποίο φαίνεται που τελικά έχει γίνει η εστίαση:

focus.jpg

Είναι πασιφανές ότι βάρεσα στο γάμο του Καραγκιόζη :HTEHETH63:, αν και σε αυτές τις λήψεις θυμάμαι να προσπαθώ να κλειδώσω έναν από τους δύο.

Ας παραβλέψουμε λοιπόν το τι έκανα και ας εστιάσουμε στις προτάσεις για την επόμενη φορα :D

Y.γ. πρόκειται για screenshot του snipping tool από το χώρο εργασίας του C1, οπότε δεν έχει κανένα νόημα η ανάλυση της ποιότητας της φωτό. Επίσης το exposure είναι αλλαγμένο. Οι πραγματικές συνθήκες απείχαν πολύ από αυτό.

Last edited:

Στη παραπάνω φωτογραφία εστίασες στο μνημείο και μάλιστα άριστα.

Όταν δουλεύεις "γάζωμα" να έχεις back focus και cont. shooting κάνοντας πρώτα ένα δύο κλικ ως να βεβαιωθείς ότι εστίασε.
.. έχω να περάσω καιρό από κει τα πράσινα που βλέπω είναι βανδαλισμοί; και αν πως έγιναν εφόσον φυλάσσεται.

Τα πράσινα είναι το εργαλείο του Capture One (show focus mask) που δείχνει τα εστιασμένα σημεία της λήψης!

Διαβάζοντας ένα άρθρο για την Α6000, και μπερδεύτηκα πολύ καθώς αυο που έλεγε ο γράφων ήταν ότι όταν βάζει manual focus, επιλέγει και zone focus area. Στην αρχή μου φάνηκε για λάθος και ήμουν σίγουρος ότι αν βάλω τη μηχανή σε Manual focus, δε θα μπορώ να επιλέξω focus area καθώς δεν είναι συμβατή ρύθμιση. Μπορώ όμως να διαλέξω κανονικά.

Επειδή δε μου βγάζει καμία λογική να έχω μεν manual focus, αλλά να μπορώ παράλληλα να διαλέξω wide/zone/flexible spot κλπ, έχει κάποιο νόημα η επιλογη focus area όταν δουλεύουμε εντελώς χειροκίνητα; Υπάρχει κάτι που δεν έχω καταλάβει;

Πολυ χρήσιμο εργαλείο και από όσο έψαξα δεν έχει κάτι αντίστοιχο official η Adobe για lightroom photoshop....

Ειδικά για έναν άσχετο σαν και μένα που προσπαθώ να μάθω να κάνω σωστό focus, είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία εκμάθησης που έχω αυτή τη στιγμή.

Πολυ χρήσιμο εργαλείο και από όσο έψαξα δεν έχει κάτι αντίστοιχο official η Adobe για lightroom photoshop....

έχουμε πει ολλές φορές ότι το Lightroom είναι το standard αλλά με κανένα τρόπο δεν είναι το καλύτερο πρόγραμμα. Μπορεί να είναι ένα καλό all in one αλλά δεν είναι συγκρίσιμο με το c1 στη διαχείριση χρώματος και στην επαναφορά των καμμένων και στο φωτισμό των σκοτεινών, και φυσικά δεν είναι συγκρίσιμο με το dxo optics στη διόρθωση των οπτικών παραμορφώσεων. Συγκεκριμένα μοιάζει αστείο μπροστά του στο πώς διαχειρίζεται τα αρχεία των ευρυγώνιων φακών.