Re: Sony α6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)
Μέσα σε αυτό το τρίμηνο μανιακής ενασχόλησης με τη φωτογραφία και κυρίως με την προσπάθεια να κατανοήσω πλήρως την A6000, ένα από τα σημεία που με παιδεύουν ακόμα πολύ είναι η επιλογή του κατάλληλου focus mode ανά περίπτωση. Έχοντας διαβάσει αρκετά και κυρίως έχοντας δει πολλά youtube videos αναφορικά με το πως δουλεύει η μηχανή, βγήκα για νυχτερινή φωτογράφιση σε πλάισια ομαδικής άσκησης και αφού έκανα ότι θεωρούσα σωστό, επέστρεψα σπίτι με 750 λήψεις εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές ήταν ανεστίαστες. Θεωρώ ότι πέρα από τις λάθος ρυθμίσεις μου, επιβαρυντικός παράγοντας ως προς τον παράγοντα focus ήταν και το f/1.8, το οποίο και είχα επιλέξει με στόχο να κερδίσω μερικά stop από το ISO, αλλά μάλλον μου γύρισε μπούμερανγκ. Επίσης είναι προφανές ότι την χρησιμοποίησα εντελώς λάθος σε mode "πυροβόλου", το οποίο και χρησιμοποίησα πολύ εκείνη τη νύχτα.
Παραβλέποντας την αποτυχία του εγχειρήματος, είχε τα καλά του, καθώς αυτό με έκανε να ψάξω και να δοκιμάσω ακόμη περισσότερο τα διάφορα modes της μηχανής. Παραθέτω τις προτάσεις της Sony για τη μηχανή μας, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει κάποια αναφορά:
https://www.sony.net/Products/di/co...a/ILCE-6000_4DFOCUS_Camera_Settings_Guide.pdf
Επίσης εδώ ο συγκεκριμένος youtuber δίνει δύο πολύ ωραία tips, ένα για το
eye AF που είναι πραγματικά κρυμμένο, και ένα που αφορά σε υποβοήθηση σε Manual focus. Όσον αφορά στο τελευταίο έχει δίκιο ότι η default ρύθμιση που κάνει αυτόματα ζουμ στο θέμα είναι κάπως άβολη και η προτασή του είναι κατ' εμέ πιο βολική:
https://www.youtube.com/watch?v=EroJdGxOkXg
Προσωπικά βρίσκω το manual focus της 6000 ίσως την πιο ασφαλή επιλογή ακόμα και για αρχάριους, καθώς με τόσες υποβοηθήσεις σχεδόν μπορείς να δεις από πριν το αποτέλεσμα της λήψης. Παρόλα αυτά, εγώ ψάχνω για τον βέλτιστο τρόπο
κλειδώματος και επανασύνθεσης κάδρου και παρότι έχω 2 μεθόδους αυτή τη στιγμή γι' αυτό, θα με ενδιέφερε πολύ να αναφέρετε και σεις πως το κάνετε (singleshot vs Continuous, wide vs center κλπ), αν βέβαια δουλεύετε με αυτό τον τρόπο.