Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 - A7r, Α7s και Α7ΙΙ Full Frame Mirrorless

O dstil έχει ήδη α6000 και γι' αυτήν έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για φακό 100-300.
Στην περίπτωσή του λοιπόν ταιριάζει γάντι ο FE70-200. To θέμα είναι η τιμή.

Όσο και να ωριμάσει η εταιρία, όσο και να καλυφθούν όλα τα εστιακά μήκη, πάντα θα υπάρχει το θέμα της τιμής και κατ' επέκταση και το θέμα όγκου/βάρους των AF ff φακών. Θαύματα δεν γίνονται.

Δεν είναι το θέμα τόσο η τιμή αλλά η τιμή/απόδοση συγκριτικά με τα άλλα συστήματα και η τιμή/επιλογές.
τα εστιακά μήκη με ενοχλούν και δεν το είχα σκεφτεί αυτό πριν αγοράσω Sony.
Αν είναι να πληρώσω θέλω να πληρώσω για εκεί που θα επιλέξω και θελω να εχω επιλογές. Η καθυστερηση που παρουσιάζει η Sony να βγαλει φακούς με ενοχλέι και δεν με βοηθά να την εμπιστευτώ. Για αυτό και ΔΕΝ επενδύω λεφτά. Να πάρω τον 55άρη και να θέλω να τον πουλήσω μετά γιατί θύμωσα που δεν βρίσκω και 85άρη; Άσε...δεν παίρνω τίποτα και ησυχάζω...
Θα περίμενα πολύ πιο πλούσιο roadmap φακών. Αλλά δεν...

Στην Νικον έχω επιλογές. Έχω φτηνό 35, 50, και 85mm f1.8 (125 σε crop). Και αν θέλω έχω και 100mm και 135mm και παει λέγοντας...Για αυτό και πήγα και πηρα και μία φτηνή μεταχειρισμένη d3300 για να χτίσω σύστημα μέχρι να πάρω καλύτερο σώμα. Και κρατάμε τη Sony για εργονομία βίντεο και γιατί έχω τον φοβερό Samayang 12mm που τον χρησιμοποιώ αρκετά. Αλλιως θα είχε πουληθεί.
Π.χ. ο Mitakon και ο Samyang 85mm καλός αλλά χωρίς AF σε crop μηχανή θα κάνεις μισή ώρα μέχρι να στοχευσεις το μάτι με το magnifier, θα ζητησεις απο το θέμα σου να μην κουνηθεί και πάει λέγοντας. Διπλασιάζεται ο χρόνος της φωτογράφησης. Έπαιξα με τον 50άρη 1.4 της Νικον σε manual και ειλικρινά θεωρώ ότι δεν αξίζει ο χρόνος που χάνεις χωρίς AF. Δεν είναι καθόλου βολικό να απαιτείς να έχεις ακίνητο θέμα. Και αν κινείται μπορείς αλλά έχει πολλές αποτυχίες θεωρώ σε αυτά τα διαφράγματα. Μη αποδεκτές για εμένα. Άντε πάρε candid πορτραίτο με manual φακό στα 135mm...

Ο 70-200 δεν είναι λύση. Είναι καλός, έχω δει δείγματα αλλά δεν μου κάνει σαν μήκος. Μιλούσα για 70-300 se crop (x1.5). Δεν υπάρχει απλά. Πάω σε παραλίες με φουλ ήλιο (δεν με νοιάζει το f2.8 ζουμ) και φωτογραφίζω θαλάσσια σπορ καμιά φορά. Δεν έχω επιλογή πέρα από το να βάλω αντάπτορα και να χάσω το καλό AF. Ας επαιρνα την α77 εξαρχής καλύτερα (λάθος μου που δεν το έκανα τελικά αλλά και εκεί φοβάμαι μην το καταργήσει τελείως το σύστημα η Sony αφού και εκεί δεν ανακοινώνει κανένα καινούργιο φακό).

Στα μικρά εστιακά μήκη γιατί να έχω επιλογή μόνο zeiss με f/4? Δεν με πείθει ότι τα αξίζει τα λεφτά του με f/4.
Γιατί οι άλλοι έχουν sigma, tamron, nikon/canon, ακόμα και η ίδια η Sony στο a-mount κτλ 16-35 f1.8 και 17-50 φ/2.8? Ακόμα και η Samsung (mirrorless) εβγαλε εναν 16-50 f/2.8.

Γενικότερα περίμενα από την Sony που μπήκε γερά να μπεί γερά και στο κομμάτι των φακών. Είναι σαν να έχουν επαναπαυτεί λόγω ύπαρξης αντάπτορα. Και στις εκθέσεις έχουν εκείνη την αφίσα με τους άπειρους φακούς που μπροστά εχουν και τους αντάπτορες που τελικά αποτελούν απλώς συμβιβασμό που χάνει κάθε πλεονέκτημα που δίνει η mirrorless.

Και αν είναι να μπούμε και στο θέμα της τιμής...πρακτικά είναι θέμα. Στην ελλάδα μεταχειρισμένους φακούς για Sony δεν βρίσκεις. 1 τυχαία αγγελία το μήνα για Sony γενικότερα. Αντίθετα βρίσκω κάθε μήνα έναν ζουμ Nikon f/2.8 σε τιμή χώμα.

Δεν κατάλαβα τον φόβο αγοράς του FE55. Επειδή θα θυμώσεις που δεν έχει βγάλει ακόμη 85άρη πορτραίτου, θα θελήσεις να πουλήσεις τον FΕ55;
Καλά, πάρτον πρώτα να δεις πόσο εξαιρετικός φακός είναι και μετά πες μου αν θέλεις να τον πουλήσεις. Tο στολίδι του συστήματος είναι. Τουλάχιστον ήταν μέχρι τώρα, γιατί τον τίτλο παίρνει τώρα ο FE35/1.4.
Δεις δείγμα του 35άρη στο προηγούμενο post. Είχα τον Canon 35L, τέτοια ποιότητα ούτε στα όνειρά μου.

Σχετικά με τον ευρυγώνιο FE16-35/4. Eξαιρετικός από 16-28. Δοκίμασέ τον σε ff σώμα και μετά πες μου αν σε απασχολήσει που δεν είναι 2.8.

Δεν προλαβαίνουμε τη Sony με τους πολύ καλούς φακούς που βγάζει.
Σε λίγο κυκλοφορεί και ο Macro 90/2.8. Ποθητός φακός κι εκείνος.

Η γκρίνια για την έλλειψη FE φακών του συστήματος προέρχεται από εκείνους που τελικά δεν αγοράζουν καν native FE φακούς.
Τι κενό υπάρχει, εκείνο να τονίζουμε, για να αποφύγουμε να αγοράσουμε όλους τους υπόλοιπους. "Δεν αγοράζω τίποτα και ησυχάζω". Πολύ καλά κάνεις, αλλά όχι επειδή το σύστημα ff της Sony είναι ελλιπές.

FE16-35/4
FE35/1.4
FE55/1.8
FE90/2.8
FE70-200/4
Άνετα καλύπτεται και ο πιο απαιτητικός με τους φακούς αυτούς. Μέχρι τα 300mm σε αντιστοιχία ff με τη μηχανή σε crop mode.Για >300mm σε ηλιοφάνεια που θέλεις, καλύτερα να επενδύσεις από mirrorless σε E-M1+40-150/2.8 + 1.4 extender, αν δεν θέλεις να μπλέξεις με αντάπτορα a-mount και 70-400/4-5.6 a-mount.

Αλλά και η E-M1 + 40-150/2.8+1.4ext. τα 2,5 χιλιάρικα τα θέλει.

Για επιλογές σε μεταχειρισμένα καλά κάνεις και πας σε DSLR.

Εγώ συμφωνώ με τον Δημήτρη για την πολιτική της sony στους φακούς.
Επίσης τον παρακολουθώ και βλέπω ότι έχει καταναλωτική παιδεία δεν τον οδηγούν οι εταιρίες αλλά τις οδηγεί.
Η δική μας καταναλωτική ανωριμότητα ευθύνεται κατά πολύ και για τη συμπεριφορά των εταιριών.

Ποια είναι η πολιτική της εταιρίας δηλαδή στους FE φακούς;

Φτηνοί οι καινούριοι FE φακοί δεν είναι, εναλλακτικές επιλογές με AF δεν βγαίνουν από τρίτους κατασκευαστές και πολλές ευκαιρίες στα μεταχειρισμένα κοψοχρονιά, όχι δεν υπάρχουν.

Από κει και πέρα αυτοί καθαυτοί οι φακοί FE μια χαρά είναι και το σύστημα σχεδόν πλήρες.

συγνωμη tzo, για την φωτο του Huff λες οτι δεν εχεις δει στα ονειρα σου τετοια ποιοτητα??

ε οκ...συμφωνούμε στο ότι διαφωνούμε.
Μου λες 5 φακούς και έγινε το σύστημα πλήρες; Θα σου βάλω και τον 28άρη να γίνουν έξι. Θα σου βάλω και τους λίγους crop που έχει αλλά και πάλι...
Φυσικά και λείπουν. Αμέτρητοι prime χωράνε ακόμα.
Κατά τη γνώμη μου δεν είναι πλήρες. Ξέρω ότι θέλω και 85άρη (ο macro δεν μου κάνει), ξέρω ότι θέλω και 135άρη και ξέρω ότι στις DSLR τα έχω ως επιλογές όποτε το αποφασίσω να τα πάρω.
Σήμερα, αύριο σε 1 χρόνο.
O 55άρης είναι κορυφαίος αλλα είναι ένας φακός μόνο.
Και επειδή ακριβώς δεν είναι πλήρες περίμενα η Sony να δώσει βάση εκεί. Ανταυτού βγάζει φακούς με ρυθμούς σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Μια χαρά θα είναι το σύστημα σε 5 χρόνια με άπειρες επιλογές. Μέχρι τότε ας έχω παράλληλα και μια Νίκον να κάνω το κέφι μου.

Για τα μεγάλα εστιακά μήκη να καταλάβεις πήρα με 630 ευρώ σαν καινούργια d3300 (560 click) και καινούργιο tamron 70-300 VC που θα είναι το συνολάκι της παραλίας για κακοποίηση χωρίς τύψεις. Αν θελήσω καλύτερη ποιότητα θα πάρω και έναν μεταχειρισμένο 70-200 f/4 ή f/2.8 ή κάποιον prime τύπου 300mm. Αυτά έχει να ανταγωνιστεί η Sony και δεν γίνεται να το κάνει με έναν 70-200. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει να αγγίξει καν αυτον τον τομέα των πολλών mm. Και μη μου πεις για το μέγεθος το κάνει. Για ότι και αν το κάνει δεν μου δίνει την επιλογή (είπαμε τη λύση του αντάπτορα τη βρίσκω συμβολικά λάθος - να προσθέτω καθρέπτη σε ακάθρεπτη - καλύτερα κατευθείαν την a77 ii).

Εγώ πιστεύω δεν το κάνει ενώ μπορεί για να μην χτυπήσει τους άλλους δυνατά καθώς όπως έχει δηλώσει η ίδια η εταιρεία ένα μεγάλο ποσοστό κερδοφορίας έρχεται από τις πωλήσεις χονδρικής των αισθητήρων. Και δεν θέλει να ανταγωνιστεί έντονα τους πελάτες της.
Αλλιώς πολύ εύκολα θα με έκανε να δώσω μόνο σε αυτή χρήματα αντί στη Νίκον.

συγνωμη tzo, για την φωτο του Huff λες οτι δεν εχεις δει στα ονειρα σου τετοια ποιοτητα??

Ναι, με Canon 5D + 35L 1.4 @1.4 τέτοια ευκρίνεια στο σημείο εστίασης δεν την είχα ούτε στα όνειρά μου.

https://farm8.staticflickr.com/7655/17039425762_561be294b7_o.jpg

Υ.Γ. τα 35mm καλά είναι για γατιά αλλά όταν βλέπω SteveHuff να έχει βγαλει πορτραίτο και να έχει κάνει την κυρία με τα μάγουλα ακόμα πιο στρουμπουλή...δεν μπορώ να κοιτάξω οξύτητα...χάνομαι στα τεράστια μάγουλα.

Μου λες 5 φακούς και έγινε το σύστημα πλήρες;

5 φακούς ανέφερα που μπορούν να καλύψουν πρακτικά τον κάτοχο. Δεν νομίζω ότι θα νιώσει σοβαρά κενά ο κάτοχος FE16-35/4, FE35/1.4, FE55/1.8, FE90/2.8macro, FE70-200/4.
Πόσους φακούς θα αποκτήσεις και θα χρησιμοποιείς; 50; Με αυτήν την έννοια.
Και με Canon επί μια δεκαετία που ήμουν 5-6 φακούς είχα. 17-40L, 35L, 50/1.4, 85L, 135L, 100-400L.
Τώρα (θα) είμαι αντίστοιχα με FE16-35, FE35/1.4, FΕ55/1.8, FE90/2.8, FE70-200, συν Loxia50/2, Mitakon 50/0.95, Rokinon 85 T1.5 και 135 Τ2.2, με σώματα α7s και α7r.

Για το κόστος φυσικά και συμφωνούμε. Με πολύ λιγότερα χρήματα μπορείς να καλυφθείς με DSLR και φακούς είτε μεταχειρισμένους είτε τρίτων κατασκευαστών.

Απλά δεν συμφωνώ με τη λογική 'βλέπω το ποτήρι μισοάδειο'. Με τη λογική δηλαδή π.χ. σε μένα, που δεν έχω AF 135άρη σταθερό ή >200άρη zoom, θα πρέπει να δώσω άκυρο σε όλο το υπόλοιπο σύστημα.

άκυρο δεν έδωσα. δεν πούλησα τη Sony μου.
Απλά δεν το παίρνω απόφαση να επενδύσω εύκολα παραπάνω διότι με τα ίδια χρήματα καλύπτομαι από τις DSLR με περισσότερες επιλογές.

Εσύ ουσιαστικά αποδέχτηκες ότι την απώλεια των "85L, 135L, 100-400L." ουσιαστικά δεν θα την καλύψεις.

sory again... δεν καταλαβα... ο σονυ ειναι καλυτερος απο τον κανον???

.... αυτος ο huff , εχει ξεφυγει:flipout:

ειλικρινά μπορεί να καταλήξω σε 1 χρόνο από τώρα να έχω μόνο d3300+70-300 για παραλία
και a7r + 55mm για πορτραίτα.

Κουβέντα κάνουμε.
Απλά δεν μπορώ να ενστερνιστώ την πληρότητα.

Έχεις και κρατάς την α6000. Το άκυρο το δίνεις στις α7 και τους ff φακούς της. Καλά κάνεις αν το θέμα είναι οικονομικό, αλλά αν δεν είναι, δεν συμφωνώ ότι επειδή δεν υπάρχει το τάδε εστιακό μήκος, δεν αξίζει να επενδύσει κανείς στο σύστημα. Το θεωρώ απλή δικαιολογία και όχι λόγο.

Για το δικό μου παράδειγμα, όχι, την απώλεια των 85L και 135L δεν νομίζω ότι θα τη νιώσω, δουλεύοντας τους Rokinon 85 T1.5 και αργότερα τον 135 T2.2. O 85L ούτως ή άλλως ήταν απίστευτα αργός στο AF, και ο Rokinon 135 T2.2 ήδη δείχνουν τα δείγματα ότι άνετα ξεπερνά σε ποιότητα τον 135L.
Τo κενό των >200mm ή >300m σε crop, το κάλυπτα μέχρι πρότινος με την FZ1000 και πιο πριν με GH4+100-300. Εύκολο είναι πλέον να καλυφθούν αυτά τα εστιακά μήκη με ένα σώμα με 1'' ή m4/3 αισθητήρα.

Απλά δεν μπορώ να ενστερνιστώ την πληρότητα.

Βρίσκεσαι εκτός συστήματος, γι' αυτό. Αν αρχίσεις να αγοράζεις FE φακούς, δεν θα προλαβαίνεις να αγοράζεις, και θα αισθάνεσαι ότι κάθε μήνα νέο φακό βγάζει η Sony.
Φυσικά και λόγω κόστους.

Μιλώ πάντα για FE. Ίσως έχεις αρνητική προδιάθεση επειδή στις aps-c δεν δείχνει αντίστοιχο ενδιαφέρον η Sony σε κυκλοφορία ποιοτικών φακών.

Ίσως έχεις αρνητική προδιάθεση επειδή στις aps-c δεν δείχνει αντίστοιχο ενδιαφέρον η Sony σε κυκλοφορία ποιοτικών φακών.

αν θέλω να είμαι 100% ειλικρινής παίζει και αυτό ρόλο.
Μίλησα για σύστημα γενικότερα και ας είμαι στο θέμα με τις full frame.

Σε αυτό συμφωνώ. Όταν είχα την Nex7 επί ένα χρόνο ήμουν μόνο με τον Ζeiss 24/1.8 και απ' ό,τι βλέπω ο ίδιος εξακολουθεί να είναι αναφορά στο aps-c σύστημα, χωρίς να έχουν βγει αντίστοιχου επιπέδου φακοί.
Αλλά είναι και λογικό, αφού ακόμη και τον έναν Zeiss 24/1.8 λίγοι τον παίρνουν. Πώς να βγάλει η εταιρία ποικιλία φακών με κόστος ο καθένας πάνω από το σώμα της α6000.
Όταν έδωσα την Nex7 νόμιζα ότι δεν θα ξαναποκτήσω Sony. Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ με τις α7 και τους FE φακούς.