Re: Sony alpha A7 - A7r, Α7s και Α7ΙΙ Full Frame Mirrorless
O dstil έχει ήδη α6000 και γι' αυτήν έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για φακό 100-300.
Στην περίπτωσή του λοιπόν ταιριάζει γάντι ο FE70-200. To θέμα είναι η τιμή.
Όσο και να ωριμάσει η εταιρία, όσο και να καλυφθούν όλα τα εστιακά μήκη, πάντα θα υπάρχει το θέμα της τιμής και κατ' επέκταση και το θέμα όγκου/βάρους των AF ff φακών. Θαύματα δεν γίνονται.
Δεν είναι το θέμα τόσο η τιμή αλλά η τιμή/απόδοση
συγκριτικά με τα άλλα συστήματα και η τιμή/επιλογές.
τα εστιακά μήκη με ενοχλούν και δεν το είχα σκεφτεί αυτό πριν αγοράσω Sony.
Αν είναι να πληρώσω θέλω να πληρώσω για εκεί που θα επιλέξω και
θελω να εχω επιλογές. Η καθυστερηση που παρουσιάζει η Sony να βγαλει φακούς με ενοχλέι και δεν με βοηθά να την εμπιστευτώ. Για αυτό και ΔΕΝ επενδύω λεφτά. Να πάρω τον 55άρη και να θέλω να τον πουλήσω μετά γιατί θύμωσα που δεν βρίσκω και 85άρη; Άσε...δεν παίρνω τίποτα και ησυχάζω...
Θα περίμενα πολύ πιο πλούσιο roadmap φακών. Αλλά δεν...
Στην Νικον έχω επιλογές. Έχω φτηνό 35, 50, και 85mm f1.8 (125 σε crop). Και αν θέλω έχω και 100mm και 135mm και παει λέγοντας...Για αυτό και πήγα και πηρα και μία φτηνή μεταχειρισμένη d3300 για να χτίσω σύστημα μέχρι να πάρω καλύτερο σώμα. Και κρατάμε τη Sony για εργονομία βίντεο και γιατί έχω τον φοβερό Samayang 12mm που τον χρησιμοποιώ αρκετά. Αλλιως θα είχε πουληθεί.
Π.χ. ο Mitakon και ο Samyang 85mm καλός αλλά χωρίς AF σε crop μηχανή θα κάνεις μισή ώρα μέχρι να στοχευσεις το μάτι με το magnifier, θα ζητησεις απο το θέμα σου να μην κουνηθεί και πάει λέγοντας. Διπλασιάζεται ο χρόνος της φωτογράφησης. Έπαιξα με τον 50άρη 1.4 της Νικον σε manual και ειλικρινά θεωρώ ότι δεν αξίζει ο χρόνος που χάνεις χωρίς AF. Δεν είναι καθόλου βολικό να απαιτείς να έχεις ακίνητο θέμα. Και αν κινείται μπορείς αλλά έχει πολλές αποτυχίες θεωρώ σε αυτά τα διαφράγματα. Μη αποδεκτές για εμένα. Άντε πάρε candid πορτραίτο με manual φακό στα 135mm...
Ο 70-200 δεν είναι λύση. Είναι καλός, έχω δει δείγματα αλλά δεν μου κάνει σαν μήκος. Μιλούσα για 70-300 se crop (x1.5). Δεν υπάρχει απλά. Πάω σε παραλίες με φουλ ήλιο (δεν με νοιάζει το f2.8 ζουμ) και φωτογραφίζω θαλάσσια σπορ καμιά φορά. Δεν έχω επιλογή πέρα από το να βάλω αντάπτορα και να χάσω το καλό AF. Ας επαιρνα την α77 εξαρχής καλύτερα (λάθος μου που δεν το έκανα τελικά αλλά και εκεί φοβάμαι μην το καταργήσει τελείως το σύστημα η Sony αφού και εκεί δεν ανακοινώνει κανένα καινούργιο φακό).
Στα μικρά εστιακά μήκη γιατί να έχω επιλογή μόνο zeiss με f/4? Δεν με πείθει ότι τα αξίζει τα λεφτά του με f/4.
Γιατί οι άλλοι έχουν sigma, tamron, nikon/canon, ακόμα και η ίδια η Sony στο a-mount κτλ 16-35 f1.8 και 17-50 φ/2.8? Ακόμα και η Samsung (mirrorless) εβγαλε εναν 16-50 f/2.8.
Γενικότερα περίμενα από την Sony που μπήκε γερά να μπεί γερά και στο κομμάτι των φακών. Είναι σαν να έχουν επαναπαυτεί λόγω ύπαρξης αντάπτορα. Και στις εκθέσεις έχουν εκείνη την αφίσα με τους άπειρους φακούς που μπροστά εχουν και τους αντάπτορες που τελικά αποτελούν απλώς συμβιβασμό που χάνει κάθε πλεονέκτημα που δίνει η mirrorless.
Και αν είναι να μπούμε και στο θέμα της τιμής...πρακτικά είναι θέμα. Στην ελλάδα μεταχειρισμένους φακούς για Sony δεν βρίσκεις. 1 τυχαία αγγελία το μήνα για Sony γενικότερα. Αντίθετα βρίσκω κάθε μήνα έναν ζουμ Nikon f/2.8 σε τιμή χώμα.