Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

thanks...

Μια υποσημείωση, είναι καλύτερα , η μετατροπή από S Slog kai gamut (ή οποιο άλλο χρωματικό προφίλ επιλεγουμε) να γίνεται στο τελευταίο layer ή node , γιατί στην αντίθετη περίπτωση, "υποβαθμίζουμε" το χρωματικό εύρος νωρίς και μετά , οποιαδήποτε επεξεργασια γίνεται σε πολύ μικρότερο εύρος .
έτσι δηιμουργουνται πολλά προβλήματα, όπως color banding, shadow-highlight clipping κλπ)

Το target color space , που ειναι το REC709 , είναι ΠΟΛΥ μικρότερο σε εύρος και γι αυτό καλο είναι να την αφήνουμε τελευταία αυτή τη "μεταροπη".

Στο Davinci αυτό γίνεται αν επιλέξουμε στα File-> Project Settings -> Look Up Tables -> 3D Output LUT κι επιλεγουμε το προφίλ που μας ταιριάζει.

Έτσι, οποιο κλιπ βάζουμε, θα έχει στην έξοδο του (στο μόνιτορ μας δηλ.) αυτό το προφίλ , αρκεί βεβαια όλα μας τα κλιπ να είναι γυρισμένα με την ιδια κάμερα.
Σε αντίθετη περίπτωση , που εχουμ δηλ. υλικό από διαφορετικές κάμερες, τότε αυτό πρέπει να γινει σε κάθε κλιπ ξεχωριστά.

Αν δε θέλουμε να μπλέξουμε πολύ με το color grading στην A7S, παρα μονο να εκμεταλευτουμε τη μεγάλη της δυναμική περιοχή, τότε επιλεγουμε σαν gamma curve το Slog2 (PP7 Picture Profile 7) αλλα επιλεγουμε κατευθείαν το Target color space (Color Mode) , που συνήθως είναι το REC 907 (ITU709 Matrix) .

Θέλει προσοχή βεβαια, γιατί η μετέπειτα επεξεργασία σε χρωματικό επίπεδο είναι περιοροσμενη μετά.
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

αναλυτικότατος :-)

Αν δε θέλουμε να μπλέξουμε πολύ με το color grading στην A7S, τότε καλύτερα να μην την πάρουμε :violent-smiley-030:
Ή έστω να βάλουμε το application για το in-camera colour grading, ώστε να πάρουμε κάποιο αξιοπρεπές αποτέλεσμα για όταν βαριόμαστε.

Μου φαίνεται χάσιμο χρήματος να πάρει κάποιος τέτοια κάμερα και να μην ασχοληθεί με το χρώμα. Είναι το νούμερο 1 που φτιάχνει μία ξεχωριστή αίσθηση στο βίντεο μας.
Εγώ εδώ με την a6000 και με το που έμαθα να παίζω λίγο με το χρώμα είδα επιτέλους διαφορά. Σε αντίθεση με τους φακούς που για να διακρίνεις διαφορά πρέπει να έχεις έμπειρο μάτι.
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Προφανώς αναφέρεσαι στα RAW της Sony....που κάνει κάποια συμπίεση (άσκοπη όντως) .
Σε νορμάλ συνθήκες ούτε που θα το καταλάβεις, σε κάποιες ακραίες συνθήκες και ειδικά σε υποεκθεση (και σε 100% viewing) και θα δεις κάποια artifacts λόγω αυτής της συμπίεσης.
Δεν έχει τύχει ποτε να πέσω σε κάτι τέτοιο.... προσέχω κι εκθέτω ETTR για ν αποφύγω κακοτοπιές.

Για τη ταχύτητα εγγραφης , με καλες κάρτες δεν έχω συναντσει κάποιο πρόβλημα. Ίσως θέλει κάποια αναβάθμιση στο firmware για να γινει η μηχανή πιο "λειτουργική" την ώρα που γραφει και να μη βγάζει αυτό το ανόητο μυνημα (ότι αυτή τη στιγμή γραφει δεδομένα και δε μπορεί ν αναταποκριθει) .... δεν είναι θέμα τόσο ταχύτητας εγγραφης , όσο καλύτερης διαχείρισης πορων του συστήματος .

Γιάννη μεγειά.

- Ο Τιμαίος αναφέρεται σε αυτό .. http://www.rawdigger.com/howtouse/sony-craw-arw2-posterization-detection

Και αν καταλαβαίνω καλά αυτό που συμβαίνει ..

Οσο μεγαλύτερα τα πιξελ τόσο πιο εμφανές γίνεται γιατί επηρεάζεται μεγαλύτερη περιοχή. Επίσης όσο πιο αθόρυβος ο αισθητήρας τόσο πιο εμφανές (ο θόρυβος λειτουργεί ως dithering και μειώνει το posterization)

Η υποέκθεση είναι το ίδιο ή ίσως και λιγότερο επηρρεπής στο να βγάζει το artifact γιατί μικραίνει η απόλυτη απόσταση απο το φωτεινό στο σκοτεινό πίξελ της 16άδας (εκτός απο την περίπτωση που με την υπερέκθεση (ETTR) κλιπάρει το φωτεινό)
π.χ. αν σε μια χ έκθεση το φωτεινότερο πιξελ είναι 1000 raw μονάδες και το σκοτεινό 100 έχουμε απόσταση 900, σε 2Χ έκθεση θα έχουμε 2000 vs 200 απόσταση 1800. Με τα 7bit που είναι διαθέσιμα για καταγραφή των τόνων στην πρώτη περίπτωση έχουμε posterization 900/128=7 δηλ. όλα τα πίξελ με τιμές απο 100 εως 107 θα πάρουν τιμή 100 ενω στην δεύτερη 1800/128 = 14 δηλ όλα τα πίξελ με τιμές από 200 εως 214 καταγράφονται ως 200 ..

- Εγω έχω ένα άλλο ενδιαφέρον να σκαλίσω .. Τί συμβαίνει με το slog2 ?? !!. Βλέπω εδώ και εκεί να λένε οτι με ρύθμιση slog2 χρησιμοποιείται μικρότερο ISO απο το ονομαστικό ..
Το slog2 δουλεύει και σε photo mode αν κατάλαβα καλά... Μπορείς να ανεβάσεις ενα ζευγάρι RAW ISO3200 με ίδια έκθεση το ένα κανονικό και το άλλο slog2 ??. H αν έχεις κανένα λινκ με έτοιμα raw δείγματα ..

- Για το video τεστ που ρωτούσε λεπτομέρειες και ο Τάσος .. είναι αυτό ?? http://www.cinema5d.com/dynamic-ran...ira-canon-c300-5d-mark-iii-1dc-panasonic-gh4/
Oπου βλέπω οτι τεστάρισαν μόνο σε mov/mpeg/xavc και όχι σε raw. Kαι επιπλέον δεν μου φαίνονται και αξιόπιστοι οι τύποι .. ούτε η μεθοδός τους (όσο πιο πολύ αποθορυβοποίηση κάνει μια μηχανή τόσο πιο μεγάλο σκορ θα βγάζει ..)
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Μερικοί αρέσκονται στο Jpg...τι να κάνουμε ! :p

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ηλια , το ξέρω το θέμα (για το RAW compression) , το έχουμε ξανασυζητήσει.

Αφορα ακραειες περιπτώσεις και αστροφωτογραφηση... δεν ασχολούμαι και δεν ξέρω κάτι παραπάνω.
Σε ρεαλιστικές συνθήκες δεν το έχω παρατηρήσει και παίζει ρολο και η έκθεση .

Όσο για το Slog2 , είναι ΜΟΝΟ για το βίντεο (ολ αυτά που συζητάμε εδώ ) δεν το χρησιμοποιώ για τη φωτό και δε νομίζω ότι ενδυκνειται... μη μπλέκουμε άσκοπα τα πράγματα!
Μπήκε στην ουσία για να μπορέσει η μηχανή να συμπιέσει τη μεγάλη της δυναμική περιοχή στα 6-7 στοπ του REC709 για το βίντεο στις οθόνες μας ... όχι γι άλλο σκοπο.

Και φυσικά καλα έκανε το cinema 5D και συνέκρινε στο βίντεο.... τι να το κανεις το RAW ( φωτό mode).
εμείς θέλουμε όχι τη θεωρητικη μεγιστη δυναμική περιοχή αλλα τη Usable δυναμική περιοχή στο βίντεο.


για οποιον θέλει παραπάνω πληροφορίες για το slog2 και γενικά τα gamma curves , εδώ ..... http://www.xdcam-user.com/2014/08/e...-on-the-sony-a7s-part-one-gamma-and-exposure/
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Οχι μόνο αστροφωτογράφιση αλλά οπουδήποτε υπάρχει μεγάλο κοντραστ με ομοιογενείς περιοχές .. δεν είδες το παράδειγμα με το cityscape στο λινκ κάτω κάτω ??.
Mπορεί να ευθύνεται και για ποιό έντονο color fringing ενίοτε .. εννοώ αυτό που υπάρχει να εχισχύεται.

Να το ξαναδώ για το slog2, αλλά νόμιζα το slog2 μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε Photo .. και δεν με ενδιαφέρει αν έχει πρακτική αξία εκεί (σε φωτο) αλλά να σκαλίσω στο RAW του ..

Για το τέστ του cinema 5D .. μιλάμε για το RAW video της 5DIII .. αυτό ρωτησε ο Τασος και είπες οτι το μέτρησαν !!. Eγω βλέπω μόνο μέτρηση σε mpeg ..
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Ηλια, στο ξαναλέω...ολ αυτά έχουν θεωρητική και μονο αξια, και καλα κανεις και τα "ψειριζεις" .
Εγώ στη καθημερινότητα μου δεν το έχω δει... και παίζει ρολο η έκθεση επίσης, το έχω ξαναπεί.
Πολλά από τα προβλήματα που λένε ότι υπάρχουν είναι λόγω λάθους έκθεσης.

Πχ λένε ότι το slog καταστρέφει την εικόνα στα χαμηλά και παράγει πολύ θόρυβο... μπούρδες!
Το slog2 για να δουλέψει σωστά θέλει υπερέκθεση κατά 2-3 στοπ (ETTR) και δε πρόκειται να δεις ποτε θόρυβο (έντονο τουλάχιστον).

Δεν ξέρω (και δε με νδιαφερει τι γινετα σε ακραίες (και ειδικές ) συνθήκες και viewing se 100%.

To slog2 επαναλαμβάνω ΔΕΝ είναι για φωτό, άσχετα αν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. ΔΕΝ φτιάχτηκε γι αυτό... μη μπλέκεις τα πράγματα.

Και δε θέλω να κάνω το θέμα sony vs canon vs οτιδήποτε.... δεν έχω όρεξη για άλλο ένα apple vs anything debate!

Εδώ υπάρχει και δείγμα από RAW canon 5d MKII , BMPC RAW kai A7s Slog2....
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Φιλικά πάντα....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για το τέστ του cinema 5D .. μιλάμε για το RAW video της 5DIII .. αυτό ρωτησε ο Τασος και είπες οτι το μέτρησαν !!. Eγω βλέπω μόνο μέτρηση σε mpeg ..

Ναι, το 5D , έκανε μέτρηση μονο σε native video και όχι σε RAW (έτσι φαίνεται) .... απλα τα δείγματα που έχω δει (και από το παράδειγμα που έβαλα και όχι μονο) , η Α7s έχει καλύτερη διαχείριση στα σκοτεινα αλλα κυρίως στα highlights , ακόμα και από το RAW της 5d με Magic lantern .
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Eεε τωρα διαβάζεις/γράφεις βιαστικά και τα μπερδεύεις ..

Εγώ πάντως θεωρητικά θέλω να τα ψάχνω .. με όση αξία και αν έχει αυτό

Η έκθεση παίζει ρόλλο στη φωτό με τα star trails και στο cityscape ??. Tί θα άλλαζε με ETTR ??

Μάλλον μιλάς για το slog2 ..
Στο slog2 συμφωνώ να υπερεκθέτεις 2-3 στοπ .. και αυτό σημαίνει οτι πράγματι χρησιμοποιείται χαμηλότερο ISO ουσιαστικά .. γιαυτό θέλω να βάλω το χεράκι μου εκεί .. άσχετα αν είναι για φωτο ή όχι ..
Kαι έχει βάση να λένε οτι με ίδια έκθεση ο θόρυβος είναι περισσότερος στα σκοτεινά σε χαμηλό πραγματικό ISO .. έτσι είναι τα χούγια της Α7s .. όπως και των Canon άλλωστε.
Aν όντως το ISO είναι στην πράξη 200 ή 320 ή 400 αντι 3200 απλά το RAW θα επιβεβαιώσει και θεωρητικά (και μάλιστα με μεγαλύτερη ακρίβεια) αυτο που λές .. οτι θέλει +2-3 EV στην έκθεση.

Πάντως αυτοί που συγκρίνουν τον θόρυβο με ίδιο ονομαστικά ISO + slog2 αλλά με έκθεση για ISO200 στην Α7s .. δεν κάνουν αξιόπιστα τεστ .. ;)

Kαμμία κόντρα με Canon .. απλά με έβαλες να ψάχνω για μέτρηση απο το cinema 5D σε raw video και δεν βρίσκω ;)
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Για το slog2 μιλαω...και το βιντεο ΜΟΝΟ.
Μη μπερδευουμε πολλα πραγματα μαζι.
Η φωτογραφια μ αυτη τη μηχανη δε με νιαφερει καθολου (ενταξει , ελαχιστα) :p
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

προσέχω κι εκθέτω ETTR για ν αποφύγω κακοτοπιές.

To ETTR έχει νόημα σε φωτογραφίες και σε βίντεο με πολλές δυνατότητες σαν τα SLOG2 και RAW, σωστά;
Σε 8μπιτο απλό βίντεο AVCHD κτλ δεν προσφέρει κάτι αφού πολύ δύσκολα θα επανέλθουν τα λευκά προς τα κάτω.
Σωστά;
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Τη μεγιστη αξιποιηση τη πετυχαίνεις φυσικά σε RAW (φωτό και βίντεο) με ETTR , αλλα έχει και νόημα και σε .jpg και απλό .ACVHD

H έκθεση προς τα δεξια δε σημαίνει να καίμε τα λευκα.... εκθέτουμε όσο το δυνατόν προς τα δεξια ΜΕΧΡΙ να εμφανιστεί κλιπαρισμα.
Αν βάλεις το Zebra sto 105% , θα σου δείξει τα σημεία που κλιπαρουν στην εικόνα σου , οποτε δε κινδυνεύεις (μαζι με το ιστόγραμμα είναι πολύτιμοι σύμβουλοι).

Παλιότερα το είχα αναλύσει κι εδώ... http://avclub.gr/forum/showthread.php/85493-Ψηφιακοι-αισθητηρες-και-σωστη-εκθεση?highlight=
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

για να δεις ότι παίζει ρολο και σε απλό βίντεο , τράβηξα μια σκηνη με AVCHD format (1080/25p χωρίς slog2) me "κανονική" έκθεση ΜΜ 0 (σε matrix φωτομέτρηση) και +1 στοπ ΜΜ +1 (μέχρι που έφτασα στο οριο του κλιπαρισμοατος) .
Στο final cut ανέβασα το πρώτο βίντεο στα level του δευτερου (+1 στοπ) , για να έχω την ιδια έκθεση, και δες ποσο περισσότερο θορυβο έχω στα σκοτεινα.

Στο δικό μου μόνιτορ είναι μεγαλύτερη η διαφορα βεβαια, γιατί το youtube κάνει συμπίεση που βοηθάει το "θορυβώδες" βίντεο.

Δες το σε HD...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εδώ φαίνεται καλύτερα η διαφορα ... snapshot από το FCPX.

View attachment 109976
 

Attachments

  • ettr 1 stop.jpg
    ettr 1 stop.jpg
    45.3 KB · Views: 16
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

για να δεις ότι παίζει ρολο και σε απλό βίντεο , τράβηξα μια σκηνη με AVCHD format (1080/25p χωρίς slog2) me "κανονική" έκθεση ΜΜ 0 (σε matrix φωτομέτρηση) και +1 στοπ ΜΜ +1 (μέχρι που έφτασα στο οριο του κλιπαρισμοατος) .
Στο final cut ανέβασα το πρώτο βίντεο στα level του δευτερου (+1 στοπ) , για να έχω την ιδια έκθεση, και δες ποσο περισσότερο θορυβο έχω στα σκοτεινα.

Στο δικό μου μόνιτορ είναι μεγαλύτερη η διαφορα βεβαια, γιατί το youtube κάνει συμπίεση που βοηθάει το "θορυβώδες" βίντεο.

Δες το σε HD...

Εδώ φαίνεται καλύτερα η διαφορα ... snapshot από το FCPX.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Ναι έχεις δίκιο!

Κάποιες ερωτήσεις ακόμα εφόσον δεν βαριέσαι: :grandpa:
Σε ΚΣ (Κανονικές Συνθήκες), κάνεις φωτομέτρηση σε όλη την εικόνα (matrix), και υπερεκθέτεις όσο σε παίρνει (ETTR) ώστε να έχεις περισσότερη πληροφορία.
1) Αυτό το κάνεις με όλες τις κάμερες ή μόνο με την A7S?
2) Τι μέθοδο χρησιμοποιείς για το ETTR (υπερέκθεση)? Shutter, Apperture ή ISO?
3) σε μία άλλη κάμερα (π.χ. α6000) φαντάζομαι θα υπάρχει όριο ώστε να μην γίνει με το ISO το οποίο μπορεί να προκαλέσει τέτοιο grain που να σου αχρηστεύει το πλεονέκτημα του ETTR (περισσότερη πληροφορία γραμμένη). Σωστά; Θα πρέπει μάλλον να ψάξω για τη δική μου κάμερα πιο είναι αυτό το όριο (χρυσή τομή) που το ISO δεν αντιστρέφει το πλεονέκτημα του ETTR.

4) χρησιμοποιείς πάντα γενική φωτομέτρηση και ETTR? Εγώ φανταζόμουν (και αυτό έκανα) ότι το σωστό είναι να εκθέτεις σωστά για το θέμα σου. Έτσι φωτομετρούσα με βάση ένα σημείο που είχε το κυρίως θέμα μου (π.χ. πρόσωπο) και ας καιγόντουσαν π.χ. τα λευκά του ήλιου από το παράθυρο. Γιατί αν έχω μεγάλη διαφορά φωτεινότητας π.χ. παράθυρο με ήλιο και άνθρωπος μέσα στο δωμάτιο και πρέπει να τραβήξω κόντρα στο παράθυρο, τότε αν δε κάψω τελείως τα λευκα, το πρόσωπο θα βγει σκοτεινό, και δεν έρχεται με τίποτα στο post χωρις θόρυβο όσο και αν φωτίσω τα μεσαία (τουλάχιστον στο AVCHD). Ο μόνος εναλλακτικός τρόπος που μου δούλεψε είναι ο ίδιος που χρησιμοποιώ στη φωτογραφία == ανακλαστήρας (άσπρο χαρτόνι για την ακρίβεια).

Υ.Γ. δεν μας λες και ποιο Mac έχεις (που είχες αναφέρει ότι επεξεργάστηκες και 4K χωρίς πρόβλημα) να πάρω μια ιδέα μήπως συμφέρει να φύγω από τα Windows?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Να συμπληρώσω,

αυτό με το όριο του ISO σε φυσιολογικές κάμερες (η a7s δεν έχει τέτοιο όριο από ότι φαίνεται), το αναφέρω γιατί το έχω παρατηρήσει με το μαυρο σκυλί μου.
Όταν εκθέτω σημειακά πάνω του (άρα ουσιαστικά υπερεκθετω (ETTR) αν είχα θεωρήσει matrix φωτομέτρηση), ανεβαίνει το ISO τόσο πολύ που προκαλεί μεγάλο και έντονο θόρυβο. Αυτός ο θόρυβος χαλάει το θεωρητικό πλεονέκτημα του ETTR όταν μειώνω την φωτεινότητα στο post και χρειάζεται να κάνω denoise.
Και αυτή είναι η διαφορά με το παράδειγμα που έκανες. Εσύ ανέβασες φωτεινότητα στο post στο βίντεο με τη χαμηλή έκθεση (και δημιουργήθηκε θόρυβος στο post), ενώ εγώ μιλάω για κατέβασμα του υπερεκθετημένου το οποίο έχει υψηλότερο ISO (άρα και περισσότερα artifacts από το ISO).

Υ.Γ. θα κάτσω να κάνω τεστ τις επόμενες ημέρες και σε βίντεο και σε φωτογραφία να δω διαφορές. Μην κάνεις μόνο εσύ τεστ :idea:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βρήκα και αυτό το άρθρο για ETTR, και θα κάτσω να ρίξω διάβασμα.
Θα επανέλθω με τεστ κάποια στιγμή.

http://www.dpreview.com/articles/6641165460/ettr-exposed
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Ανοίγεις μεγάλα θέματα....!

Τα παραπάνω ισχυουν για όλες τις μηχανές, αλλα φυσικά όταν τραβας raw , έχεις περισσότερα πλεονεκτήματα.
Πχ στα highlights , αν δεν έχεις raw (ή slog - clog κλπ) αν τα κάψεις... τα κάψες !
Ότι ισχύει δηλ. και στη φτογραφια (εδώ φαντάζομαι μιλάμε για βίντεο τώρα).


Στο βίντεο, δεν είναι πάντα θεμιτό να τραβάμε HDR (να προσπαθούμε τουλάχιστον) .... όπως έχω δείξει και σε παλιότερο ποστ

Υπαχουν πολλοί τρόποι, ανάλογα τα γούστα και τις απαιτήσεις μας.
Στα βίντεο που τραβάω εγώ , προσπαθώ πάντα να έχω μια "διαφορετική" αποτύπωση, πιο "κινηματογραφική" , όχι βιντεαδικη.
Αυτό σημαίνει ότι δε μας νοιζει να κάνουμε πιστη αποτύπωση της πραγματικότητας και αρα μπορείς να "κάψεις" τα λευκα, να κλιπαρεις τα μαυρα κλπ (ελεγχόμενα πάντα) .

Γι αυτό και η θεωρία των ζωνών , όπως είπα και πάλι, είναι πιο βολική γι αυτό το σκοπο και στην ουσία δίνει βαρύτητα στο κυρίως θέμα μας και όχι στο background.
Aν πχ έχουμε ένα πρόσωπο με backlight , δε μας ενδιαφέρει τόσο να καεί το background , όσο το να δείξουμε σωστά το πρόσωπο.


Η Α7s (και όλες οι μηχανές με RAW - slog κλπ σου δίνουν απλα περισσότερο περιθώριο να παίξεις , δεν κάνουν μαγικά!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η έκθεση με ETTR (ή θεωρία ζωνών) δε γίνεται με αύξηση του ISO μονο (μάλιστα αυτό πρέπει ν αποφεύγεται ), αλλα με διαφοροποίηση του φωτισμού!
Δυστυχώς αυτό παραβλεπεται πια, και θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε "σκοτεινές" λήψεις χωρίς φωτισμό ... μέγιστο λάθος!

Τη ταχύτητα δεν τη πολυπειραζουμε (μπορούμε να "παραβούμε" λίγο το κανονα του διπλάσιου shutter speed από το fps) , αλλα λίγο.
Πχ μπορούμε ν ανεβουμε σε ταχύτητα κατά 1 στοπ (από 1/50 σε 1/100 , με μικρή επίπτωση στην εικόνα μας) ή να πέσουμε στο 1/25 αν το αντικειμενεο και η κάμερα δεν κινείται έντονα.

αν είμαστε σε εξωτερικό χώρο , οπου συνήθως υπάρχει αρκετός φωτισμός , παίζουμε με το variable nd filter και όχι με το διάφραγμα , ταχύτητα .

Το ISO δεν το πειράζουμε αλόγιστα , εκτος αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος .... και φυσικά μερικές φορές είναι καλύτερα να υπερκθετουμε , έστω και με ISO (ανάλογα τη μηχανή βεβαια και τις συνθήκες φωτισμού) , γιατί όπως έχουμε ξαναπεί .... ο θόρυβος φαίνεται κυρίως στα σκοτεινα !
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

αυτό που έλεγα για HDR video με την A7s Slog2 ....μπορει να φαίνεται εντυπωσιακό, αλλα δεν είναι και πολύ "cinematic" !
Προσπαθείς να δεις όλο το κάδρο και το ματι σου τελικά "χάνεται" ... δεν εσιαζεις πουθενά.

είναι θέμα γούστου βεβαια ....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

2) Τι μέθοδο χρησιμοποιείς για το ETTR (υπερέκθεση)? Shutter, Apperture ή ISO?
3) σε μία άλλη κάμερα (π.χ. α6000) φαντάζομαι θα υπάρχει όριο ώστε να μην γίνει με το ISO το οποίο μπορεί να προκαλέσει τέτοιο grain που να σου αχρηστεύει το πλεονέκτημα του ETTR (περισσότερη πληροφορία γραμμένη). Σωστά; Θα πρέπει μάλλον να ψάξω για τη δική μου κάμερα πιο είναι αυτό το όριο (χρυσή τομή) που το ISO δεν αντιστρέφει το πλεονέκτημα του ETTR.

4) χρησιμοποιείς πάντα γενική φωτομέτρηση και ETTR? Εγώ φανταζόμουν (και αυτό έκανα) ότι το σωστό είναι να εκθέτεις σωστά για το θέμα σου. Έτσι φωτομετρούσα με βάση ένα σημείο που είχε το κυρίως θέμα μου (π.χ. πρόσωπο) και ας καιγόντουσαν π.χ. τα λευκά του ήλιου από το παράθυρο. Γιατί αν έχω μεγάλη διαφορά φωτεινότητας π.χ. παράθυρο με ήλιο και άνθρωπος μέσα στο δωμάτιο και πρέπει να τραβήξω κόντρα στο παράθυρο, τότε αν δε κάψω τελείως τα λευκα, το πρόσωπο θα βγει σκοτεινό, και δεν έρχεται με τίποτα στο post χωρις θόρυβο όσο και αν φωτίσω τα μεσαία (τουλάχιστον στο AVCHD). Ο μόνος εναλλακτικός τρόπος που μου δούλεψε είναι ο ίδιος που χρησιμοποιώ στη φωτογραφία == ανακλαστήρας (άσπρο χαρτόνι για την ακρίβεια).
...

Να συμπληρώσω,

αυτό με το όριο του ISO σε φυσιολογικές κάμερες (η a7s δεν έχει τέτοιο όριο από ότι φαίνεται), το αναφέρω γιατί το έχω παρατηρήσει με το μαυρο σκυλί μου.
Όταν εκθέτω σημειακά πάνω του (άρα ουσιαστικά υπερεκθετω (ETTR) αν είχα θεωρήσει matrix φωτομέτρηση), ανεβαίνει το ISO τόσο πολύ που προκαλεί μεγάλο και έντονο θόρυβο. Αυτός ο θόρυβος χαλάει το θεωρητικό πλεονέκτημα του ETTR όταν μειώνω την φωτεινότητα στο post και χρειάζεται να κάνω denoise.
Και αυτή είναι η διαφορά με το παράδειγμα που έκανες. Εσύ ανέβασες φωτεινότητα στο post στο βίντεο με τη χαμηλή έκθεση (και δημιουργήθηκε θόρυβος στο post), ενώ εγώ μιλάω για κατέβασμα του υπερεκθετημένου το οποίο έχει υψηλότερο ISO (άρα και περισσότερα artifacts από το ISO).

Υ.Γ. θα κάτσω να κάνω τεστ τις επόμενες ημέρες και σε βίντεο και σε φωτογραφία να δω διαφορές. Μην κάνεις μόνο εσύ τεστ :idea:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βρήκα και αυτό το άρθρο για ETTR, και θα κάτσω να ρίξω διάβασμα.
Θα επανέλθω με τεστ κάποια στιγμή.

http://www.dpreview.com/articles/6641165460/ettr-exposed

2) Κανονικά* το ETTR γίνεται μόνο με αύξηση φωτισμου/ταχύτητα/διάφραγμα διοτι ΤΟ ISO ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ. Εκθεση είναι η ποσότητα φωτός που δέχεται ο αισθητήρας

*Το κανονικά πάει στο οτι το ETTR βασικά είναι τεχνική που πιάνει τόπο κυρίως σε RAW. Σε jpeg/video με τα κλιπαρίσματα που κάνουν σε σκοτεινά & highlights είναι επικίνδυνο.

3) O Θόρυβος δεν προκαλειται απο το ψηλό ISO ποτέ .. απο χαμηλό μπορεί .. ;) ανάλογα τον αισθητήρα .. αν είναι ISOLESS (όλοι οι Sony πλην A7s) είναι ελάχιστη η διαφορά .. σε Canon, Nikon D3/D3s/D4, Sony A7s που δεν είναι ISOLESS είναι αισθητή η διαφορά.

Ο θόρυβος προκαλείται απο χαμηλή έκθεση δηλ. λιγο φως στον αισθητήρα .. το ότι προσλαμβάνεις τα ψηλά ISO ως πιο θορυβώδη είναι γιατι ψηλό ISO πάει πακέτο με χαμηλή έκθεση.

4) Ετσι .. όπως είπε και ο Γιάννης, το καλύτερο απ'όλα είναι να αυξήσεις τεχνητά τον φωτισμό στις σκοτεινές περιοχές που ενδιαφέρουν. Αλλά είναι και το πιο δύσκολο


Συμπλήρωμα ..

Η A7s έχει απλά ψηλότερο οριο .. καπου 2 στοπ σε σχέση με την α6000, μπορεί και 3 στοπ σε ειδικές συνθήκες και video.

ETTR δεν είναι υπερέκθεση, μπορεί να είναι και υποέκθεση .. Expose to the right σημαίνει διαλέγεις το φωτεινά που θές να κρατήσεις και τα φέρνεις στο σχεδόν τερμα δεξί άκρο του ιστογράμματος. Αν τα φωτεινά αυτά είναι πολύ φωτεινά θα σου βγάλει υποέκθεση του γενικού κάδρου.

H σημειακή φωτομέτρηση συνδυασμένη με αυτόματο πρόγραμμα φέρνει την περιοχή φωτομέτρησης στο μέσο φωτισμό. Καλό είναι να γίνεται σε γκρί κάρτα 18% και να το αφήνεις απείραχτο. Ο μαύρος σκύλος είναι καμιά 3 στοπ πιο σκοτεινός απο το μέσο γκρί δηλ. η σημειακή φωτομέτρηση πάνω του σου ανεβάζει 3 στοπ το ISO πάνω απο το κανονικό .. νομίζω δεν είναι θεμιτό να κάνεις το μαύρο γκρί και να καίς όλα τα υπόλοιπα .. αντε να το ανεβάσεις κανα στοπ για να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα σε θόρυβο ευκρίνεια στο τρίχωμα αρα θα έλεγα οτι θες κάπου -2EV αντιστάθμιση.
Ομοίως αν η η σημειακή φωτομέτρηση είναι επιδερμίδα λευκού που είναι +0,5 stop πιο φωτεινή απο το μέσο γκρί θέλει μια αντιστάθμιση +0,5 στοπ ..

Νομίζω οτι γενικά με σταθερά διάφραγμα/ταχύτητα και autoISO στην α6000 και τις παρόμοιες ISOLESS (D5300-K5) είναι καλό να έχεις αφενός όριο το 1600-3200 και αφετέρου μόνιμα αντιστάθμιση* κάπου -1,0 στοπ (πειραματικά θα το βρείς) ..

*Υποθέτω οτι με μανιουαλ ταχύτητα/διάφραγμα + autoISO η αντιστάθμιση απλά κατεβάζει ISO ..

To άρθρο που λινκάρισες καλό είναι .. απλά βγάλε απο το μυαλό σου οτι το ISO είναι παράγοντας της έκθεσης ..

Επίσης ενδιαφέρον θα είναι να ψαχτούμε με τις ζώνες που λέει ο Γιάννης ..
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

αν ηθελα ενα ζουμ φακο για την Α7 που ν αρχιζει απο τα 24mm και να μην κάνει μια περιουσία, όπως ο αντίστοιχος της Sony, τι θα προτείνατε?
 
Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Αυτός φαίνεται καλή περίπτωση Sony FE 24-240
Θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015 , σε τιμή λογικά μικρότερη του FE 24-70