Re: Sony alpha A7 - A7r, Α7s και Α7ΙΙ Full Frame Mirrorless
Ευχαριστώ! Μεγάλος έρωτας ο FE35/1.4!
Καθότι αγαπημένο εστιακό μήκος τα 35mm, αρκετά χρόνια πριν ήμουν με τον Canon 35L/1.4, κατόπιν πήγα στον Sony 24/1.8 στην Nex7 και μετά στον Fuji 23/1.4 στην X-Μ1. Την Ιθάκη μου στα 35mm απ' ό,τι φαίνεται θα τη βρω στον FE35/1.4.
Εξωτερική σχεδίαση γνώριμη, αφού μοιάζει πολύ με τον FE16-35, με μόνη διαφορά ότι ο 35άρης είναι κατά ένα δάχτυλο μακρύτερος και κατά 112γρ. βαρύτερος. Για φωτογραφία δεν είναι πρόβλημα τα 630γρ., αλλά για βίντεο γίνονται αισθητά, ειδικά αν συγκρίνεις με φακό Loxia που είναι απόλαυση στο βίντεο.
Με τον αντίχειρα του αριστερού χεριού να υποβαστάζει τον φακό στη βάση του, το ζύγισμα με την α7s/r είναι απροβλημάτιστο, και ακόμη καλύτερο με το battery grip. Με τον διακόπτη στο off γίνεται και ομαλή αλλαγή διαφράγματος στο βίντεο με το μεσαίο δάχτυλο, ενώ ο παράμεσος με το μικρό δαχτυλάκι περιστρέφουν το βαρύ δαχτυλίδι εστίασης.
Πολύ καλή αίσθηση στη χειροκίνητη εστίαση, καμία σχέση με τον FE55 ή τον FE16-35, στους οποίους το δαχτυλίδι εστίασης γυρίζει σαν τρελό.
Σε αργές αλλαγές σχεδόν νομίζεις ότι χρησιμοποιείς χειροκίνητο φακό, αλλά όχι, ο φακός είναι fly-by-wire. Θέλει περισσότερη προσπάθεια, αλλά γίνεται να χαθεί η ακρίβεια στην επαναφορά της εστίασης. Ένας Loxia κι εδώ υπερτερεί.
Το AF είναι το πιο αθόρυβο που έχω συναντήσει ποτέ σε γρήγορο φακό. Κυριολεκτικά κολλάς το αυτί σου στον φακό για να ακούσεις υπόνοια θορύβου, χωρίς καθόλου μα καθόλου γρέζι. Από ταχύτητα δεν αντιλήφθηκα διαφορά με τον FE55/1.8 πάνω στην α7s με το τελευταίο firmware. Ακόμη και σε ημίφως δεν ψαρεύει.
Το bokeh ονειρικό, κάτι αναμενόμενο για 1.4 διάφραγμα, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι συνδυάζεται με απίστευτη οξύτητα και μικροκοντράστ στο σημείο εστίασης, κάτι που δίνει ακόμη μεγαλύτερη τρισδιάστατη αίσθηση.