Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

δεν εχω δει καμια οθονη φωτογραφικης εντελως ουδετερη .

Με τις ρυθμισεις που ειπα παραπανω, εχω παντως οσο πιο κοντα γινεται στη πραγματικότητα χρωματα.

Η οθόνη της A7 που επίσης έχω, είναι όσο ακριβής όσο το evf. Στην A7iii υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Πιθανόν και στην A7rii που έχεις, να μην υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η οθόνη της A7 που επίσης έχω, είναι όσο ακριβής όσο το evf. Στην A7iii υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Πιθανόν και στην A7rii που έχεις, να μην υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

δεν εχω τωρα την a7 iii , οποτε μπορει να εχει θεμα...ισως και η δικια σου μηχανη.

Ερχεται νεο firmware παντως, μπορει να διορθωνει κατι (αν οντως εχει θεμα)...

Στην α7R II δεν εχω κατι παρομοιο παντως, οχι σε βαθμο που να το αντιλαμβανομαι τουλαχιστον.

δεν εχω τωρα την a7 iii , οποτε μπορει να εχει θεμα...ισως και η δικια σου μηχανη.

Ερχεται νεο firmware παντως, μπορει να διορθωνει κατι (αν οντως εχει θεμα)...

Στην α7R II δεν εχω κατι παρομοιο παντως, οχι σε βαθμο που να το αντιλαμβανομαι τουλαχιστον.

Δεν είναι μόνο η δική μου το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά threads με κατόχους που αναφέρουν το ίδιο πρόβλημα, πχ https://www.dpreview.com/forums/thread/4267706

Δεν ξέρω αν είναι κάτι που επηρέασε την πρώτη φουρνιά των A7iii, η το έχουν όλες μέχρι και σήμερα. Δεν είναι τόσο τραγικό βέβαια το συγκεκριμένο πρόβλημα, απλά καλό θα ήταν να μην υπήρχε.

δεν υπαρχει καμια μηχανη που να μην εχει καποια θεματα... μαθαινεις να ζεις μ αυτα !

Η α7 ΙΙΙ ειναι παντως η μηχανη οροσημο για τις Mirrorless , εδωσε τη χαριστικη βολη στις dslr (κυριως λογω VFM) kai αναγκασε τις υπολοιπες εταιρειες να "τρεξουν" ... και μονο γι αυτο της τα συγχωρούμε αυτα τα μικρα "πταισματα". :p

Το βασικό πρόβλημα που έχω εγώ με την οθόνη στην δική μου A7iii, είναι η ακρίβεια των χρωμάτων. Είναι σαν να μην είναι calibrated από το εργοστάσιο, εκτός αν έπεσα σε προβληματική οθόνη.

Εδώ φαίνεται η διαφορά κοιτώντας το color checker:

color-checker.jpg

Στο πάνω μέρος είναι όπως φαίνονται στην πραγματικότητα τα χρώματα, και στο κάτω, όπως τα βλέπει κάποιος από την οθόνη. Ιδίως το πρασινάκι δίπλα από το μωβ, είναι σαν να είναι κίτρινο.

Από το EVF τα χρώματα είναι εξαιρετικά ακριβή, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερης ανάλυσης.

Το ματι μας δεν βλεπει οπως ο αισθητηρας.

Ασε που αυτος επηρεαζεται και απο την χρωματικη ισορροπια που εχεις επιλεξει και απο τις ρυθμισεις της μηχανης κλπ κλπ.

Δεν εχει καμια σχεση τι δειχνει η οθονη στο κατω κατω. Σημασια εχει ποσο και αν μπορεις να το φερεις στις αποχρωσεις και τους τονους του colorchecker στο grading.

Το ματι μας δεν βλεπει οπως ο αισθητηρας.

Ασε που αυτος επηρεαζεται και απο την χρωματικη ισορροπια που εχεις επιλεξει και απο τις ρυθμισεις της μηχανης κλπ κλπ.

Δεν εχει καμια σχεση τι δειχνει η οθονη στο κατω κατω. Σημασια εχει ποσο και αν μπορεις να το φερεις στις αποχρωσεις και τους τονους του colorchecker στο grading.

Και στις 2 φώτο, οι ρυθμίσεις είναι οι ίδιες. Το EVF εν τω μεταξύ, δείχνει τα χρώματα ακριβώς όπως η πάνω φώτο, τα οποία κοιτώντας το colorchecker με το μάτι φαίνονται να είναι σωστά. Το jpg της μηχανής επίσης, έχει ακριβέστατα χρώματα, όσο μπορώ να κρίνω με το μάτι, συγκρίνοντας τα πάντα με το checker. Απλά η οθόνη, όσο και να την φτιάξεις, όπως και να την κοιτάξεις, ότι και να κάνεις τέλος πάντων...(!!), έχει διαφορές.

Εννοείται ότι έχω φτιάξει χρωματικό προφίλ για την επεξεργασία των RAw, γιατί και εκεί ο κάθε converter μετατρέπει τα χρώματα όπως καταλαβαίνει. Δεν με ενδιαφέρει και τόσο να βλέπω στην οθόνη της μηχανής ακριβή χρώματα, απλά επειδή δεν το είχα με την A7, και επειδή κοιτώντας μέσα από το EVF, βλέπω τα χρώματα όπως πραγματικά είναι, δεν μου αρέσει που υπάρχει αυτή η διαφορά όταν κοιτάω κάποια φώτο πχ στην οθόνη της κάμερας.

Όπως είπα, μικρό το κακό, αλλά γιατί να υπάρχει? Δεν είναι και καμιά φτηνή κάμερα η Α7ιιι, και δεν υπάρχει από όσο καταλαβαίνω σε άλλα μοντέλα Α7 το ίδιο πρόβλημα. Ελπίζω να είναι κάτι που επηρεάζει μόνο τις πρώτες Α7ιιι, και να το έχουν ήδη λύσει το θέμα.

Απάντηση: Re: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

από όσο γνωρίζω καμία εταιρία δεν καλιμπραρει τις οθόνες των μηχανών της. Πουθενά δεν αναφέρεται κάτι σχετικό. Συνήθως υπάρχουν κάποιες χρωματικές ρυθμίσεις να πειράξεις (αφού πρώτα μηδενίσεις τα χρωματικά profile) για να τις φέρεις σχετικά κοντά σε αυτό που βλέπεις και είναι η πραγματικότητα αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
Οι ακάθρεπτες συνήθως έχουν ένα mode που παρουσιάζει φωτεινή την οθόνη (Live boost) για να σε βοηθαει κυρίως να εστιάσεις, εκεί ούτε φωτομέτρηση σωστή δεν μπορείς να κανεις. Αυτό πρέπει να απενεργοποιηθεί για να κανεις έστω προσπάθεια χρωματικής ρύθμισης της οθονης.

Το EVF γενικά έχει πολύ καλύτερη προστασία στο φως και γιαυτο συνήθως εκεί βλέπουμε πιο μπουσταρισμενα τα χρώματα με πολύ καλυτερο contrast. Παίζει σημαντικό ρόλο στην χρωματική απόδοση η τεχνολογία απεικόνισης της οθονης και οι antiglare επιστρώσεις της, όσες ακάθρεπτες έχουν οθόνη ή ΕVF τεχνολογίας OLED τα χρώματα είναι πολύ πιο έντονα (saturated), πιο ζωντανά , αντίθετα αν είναι τεχνολογία LCD είναι συνήθως πιο ξεπλυμένα. Oμως οι οθόνες LCD πλεονεκτούν σε ταχύτητα αφού συνήθως είναι γρηγορότερες σε ρυθμούς ανανέωσης και προσδίδουν ταχυτερη απεικόνιση σε ριπές Υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις το ίδιο μοντέλο να κυκλοφορεί Ευρώπη με οθόνη OLED και σε άλλο region π.χ. Αμερική με οθόνη LCD , αν είναι να πω ένα ως παράδειγμα να αναφέρω τη νέα Panasonic G90. Σιγά σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται και νέες υλοποιήσεις με οθόνες progressive scan για απουσία moire και πολύ πιο ομαλή κίνηση ειδικά στο βίντεο ή σε μεγάλες ριπές σπορ.

Τεσπά τα παραπάνω είναι οι βασικοί λόγοι που βλέπουμε διαφορές από μοντέλο σε μοντέλο ακόμη και ίδιας εταιρίας , ένας τελευταίος φυσικά λόγος είναι και το quality control όπου panel ίδιου μοντέλου μπορεί να έχουν αποκλίσεις και φυσικά μην ξεχνάμε και το βασικότερο οτι όλοι μας δεν έχουμε την ίδια όραση.
Α και να μην ξεχάσω και ακόμη ένα τυχόν μεμβράνη που έχουμε εμείς φορέσει έξτρα στην οθόνη για προστασία.

Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό... ...έχω την GX9 με το "χάλια" EVF, πήρα την Oly OMD-EM1 με το σούπερ EVF, το ρύθμισα στα 120Hz... ...Ε και λοιπόν? Ούτε κρύο - ούτε ζέστη. Επίσης να αναφέρω ότι εκτός από διαφορετικού τύπου οθόνες, τυχαίνει να χρησιμοποιούνται στο ίδιο μοντέλο διαφορετικοί προμηθευτές/φασονατζήδες. Δεν ξέρω αν ισχύει στην συγκεκριμένη βέβαια.

Η ΕΜ1 έχει LCD EVF της 6ετιας πάνελ της EPSON, αρκετά μεγάλο για την εποχή της, γρήγορο στα 120hz αλλά εκεί είναι πιο ξεπλυμένα τα χρώματα, την καλύτερη χρωματικη απόδοση θα την δεις στην πιο αργή ρύθμιση των 60hz.

Παιδια καλησπέρα. Μου ηρθε ηκαρτα h Samsung evo που ειχε προτείνει ο tzo αλλα δεν παιζει στο slot 2. Γνωρίζει κανενας γιατι; Διαβαζει μονο πιο αρηες η σλοτ 2;

Tο θεμα ειναι οτι σε σλοτ 1 παιζει κανονικα.. Λετε να εχει κανενα θεμα; καινούρια ειναι η μηχανη

Οκ το βρηκα παιδια. Ηθελε ενεργοποιηση απο μεσα.

Last edited by a moderator:
Θα περιμένω λίγο για να δώ..Επίσης αν το βάλει κάποιος που έχει 3rd party μπαταρίες ας μας πει αν εμφανίζεται το warning. εγω πήρα απο amazon της Eragon και δεν εχει εμφανιστεί κάποιο warning μέχρι στιγμής.

Μιας και ξεκινησα να βολταρω με την Α7 ΙΙΙ μετα το χειρουργειο μου στον ωμο, δημιουργουνται ολο κ περισσοτερες αποριες.. Οποτε για το επομενο διαστημα ισως να σας ζαλισω.. Οποτε καποιες ερωτησεις αριθμητικα για να μην μπερδευεστε κ εσεις..
1) Παρατηρησα οτι στο AFC τραβωντας με back button focus καθυστερούν αρκετά οι φωτογραφίες σε σχεση με το ΑFS. Ξεκίνησα να παίζω κατα 80% σε AFC οποτε το παρατήρησα τωρα κ φανταζομαι είναι λογικό αλλα γιατί συμβαίνει?
2) Απο σημεία εστίασης για ατομα προτιματε flexible expand η και face detection (εκτος απο eye AF). Επίσης για group ατομων wide?
3)AF Track Sens που το εχετε?
4)Anti flicker shoot? Το έχω στο ΟΝ και βλεπω..Δεν ξερω αν επηρρεάζει σε κατι..
5) e front curtain shutter ?? Εδω έχω διαβάσει κάποια πραγματα αλλά οι απόψεις διιστανται..

Έχω κ άλλες απορίες αλλά ας ξεκινήσω με τις 5 πρώτες για να μην σας ζαλίζω.
Ευχαριστω εκ των προτέρων παιδιά..

Το ιδανικότερο θεωρώ οτι εναι το e-curtain να ειναι off αλλά ο διπλός ηχος των κουρτινών με ενοχλέι αρκετά δυστυχώς.. Επισης το silent shooting δεν είναι ενεργοποιημένο οταν το e-curtain ειναι off..

Re: Απάντηση: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

FW update σε v.3 για την 7ΙΙΙ και 7RIII που προσθέτει enhanced eye AF και κάμποσα ακόμα AF :flipout: καθώς και interval shooting: https://www.dpreview.com/news/2543218937/sony-adds-enhanced-real-time-eye-af-animal-eye-af-and-interval-shooting-to-the-a7r-iii-a7-iii

σταλα σταλα τα βγαζουν.....για να κρατησουν τα μοντελα τους στον αφρο. Οχι οτι χρειαζεται και καμια σοβαρη προσπαθεια δηλαδη.

3η γενια vs 1η γενια......= τους εχουν για πλακα ακομα .