Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Έχω και εγώ την πρώτη. Όταν την είχα πρωτοπάρει είχα απογοητευτεί από το αυτόματο της και το 1/30. Και εγώ πίστευα πως θα έχω θέμα όταν την δίνω σε άλλους να με βγάλουν.

Αυτό με ώθησε να διαβάσω 2 βιβλία για την φωτογραφία, να μάθω πράγματα και να βγάζω καλύτερες φωτογραφίες. Όταν την δίνω σε άλλους την βάζω στο πράσινο i και τους λέω να τραβήξουν 2-3 πόζες. Πάντως η μηχανή περιμένει να πέσει κατω από το 1/30 για να βγάλει φλας.

Καλα το αυτοματο για point & shoot ειναι αρκετα κακο. Και οχι μονο για τους χρονους που επιλεγει (σε σχεση με το stabilization) αλλα για την αγαπη της για το f-stop 1.8. Ευτυχως βεβαια που ο κυριοτερος λογος που την πηρα ηταν το manual mode... αν την ειχα παρει για Point & shoot θα ειχα απογοητευτει.

Οποτε μαλλον δεν ειναι ελαττωματικη η καμερα, απλα εχει ψοφιο stabilization. Εχεις δοκιμασει να βγαλεις με απενεργοποιημενο;

Παντως τυχον HDR ή Multiframe το φοβαμαι.

Last edited:

Για απλή χρήση να μην το φοβάσαι, είναι πολύ γρήγορη η ριπή. Τώρα αν κοιτάς στο 100% είναι άλλο θέμα...

To αυτόματο της είναι αξιοπρεπέστατο για τα δεδομένα της μηχανής.
Η εμμονή με το f1.8 υπάρχει και το θεωρώ απόλυτα λογικό να θυσιάσει το f η sony παρά το iso.
Το αντίθετο συμβαίνει στη fuji που σηκώνει εύκολα το iso λόγω καλύτερης συμπεριφοράς αυτού στα υψηλά νούμερα.
Όπως σωστά έγραψε ο φίλος παραπάνω με λίγο φωτογραφικό διάβασμα όλα βρίσκουν το δρόμο τους.
Στο ξαναγράφω η μηχανή για αυτά που κοστίζει και για αυτά που κάνει είναι αστέρι.
Μην αμελείς ότι με την rx100 έχεις και μια φοβερή βιντεοκάμερα.

To αυτόματο της είναι αξιοπρεπέστατο για τα δεδομένα της μηχανής.
Η εμμονή με το f1.8 υπάρχει και το θεωρώ απόλυτα λογικό να θυσιάσει το f η sony παρά το iso.
Το αντίθετο συμβαίνει στη fuji που σηκώνει εύκολα το iso λόγω καλύτερης συμπεριφοράς αυτού στα υψηλά νούμερα.
Όπως σωστά έγραψε ο φίλος παραπάνω με λίγο φωτογραφικό διάβασμα όλα βρίσκουν το δρόμο τους.
Στο ξαναγράφω η μηχανή για αυτά που κοστίζει και για αυτά που κάνει είναι αστέρι.
Μην αμελείς ότι με την rx100 έχεις και μια φοβερή βιντεοκάμερα.

Συμφωνω ειναι εξαιρετικη. Εριξα πολυ διαβασμα πριν την παρω και ακομα και τωρα και να μου λεγαν φερτην και παρε αλλη δεν θα το κανα. Η εναλλακτικη επιλογη που ειχα ηταν η a5000 με μεγαλυτερο αισθητηρα αλλα πολυ πιο ογκωδης και ο kit φακος με αρκετα μεγαλυτερο fstop. Απλα ηθελα να σιγουρεψω οτι δεν ειναι ελαττωματικη για τυχον εγγυηση. Αυτο ειναι ολο :)

Παντως αν εχεις πολυ κοντα το θεμα σου και θες background χιλιες φορες καλυτερα να θυσιασεις iso. Αλλα ενταξει δεν με ενοχλει μιας και παιζω ειτε manual ειτε aperture mode.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για απλή χρήση να μην το φοβάσαι, είναι πολύ γρήγορη η ριπή. Τώρα αν κοιτάς στο 100% είναι άλλο θέμα...

Η αληθεια ειναι οτι τη τεσταρω σε 100% . Παντως το multiframe nr δεν εχει και νοημα θεωρω. Αμα καταφερνεις 6 sharp στο mf σιγουρα θα καταφερεις 1 sharp σε burst και χαμηλοτερο iso. Πιο πολυ το HDR με νοιαζει.

Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Οπως σου ειπε κι ο τινιακος το f1.8 ειναι ενα απο τα μεγαλα της οπλα και επόμενο ειναι να το χρησιμοποιει κατα κορον στο auto για να εχεις χαμηλα iso με νορμαλ ταχυτητες. Επιπλεον το 1.8 αλλη επιδραση εχει σε ξεφονταρισμα σε 1" και αλλη σε 35mm. Δλδ το 1.8 σε αυτη τη μηχανη εχει πολυ λιγοτερο bokeh απο οσο θα περιμενες (συγκρινοντας εναν φακο 1.8 σε apsc ή ff). Σε σχεση με την 5000 με τον κιτ φακο ειναι αρκετα καλυτερη, εγω θα την συγκρινα ακομα και με 6000 με κιτ φακο. Τουλαχιστον σε σχετικα χαμηλα iso.

Για τα λεφτα της (οσο κοστιζει αυτη τη στιγμη) οπως επισημαναν και τα παιδια, ειναι η εννοια του vfm.

Ενταξει ρε παιδια δεν μπηκα να την κατηγορησω τη καμερα απλα για να ρωτησω αν ειναι φυσιολογικο ή να την στειλω για αντικατασταση/εγγυηση. Μη με παρεξηγειτε. Τουμπες κανω με τη καμερα, ημουν τυφλος και ειδα φως ενα πραμα :silly:

Αλλο νοημα ειχε το post μου :smile: Και απο οτι καταλαβαινω μαλλον ειναι φυσιολογικο. Οποτε σαν καλος σπασοχλαμπανικος παπαρατσι θα σπασω πολλα νευρα :rifle:

Όπως έγραψαν και οι άλλοι παραπάνω μια καλή λύση σε συνθήκες σχετικά χαμηλού φωτισμού όταν την δίνεις σε άλλους είναι να τους λες να τραβήξουν μερικές πόζες και όχι μόνο μια. Μια άλλη περίπτωση σε συνθήκες οριακού φωτισμού είναι να ανοίξεις το φλας εσύ υποχρεωτικά (ξου ξου). Όλα αυτά αν σε βγάζουν οι άλλοι. Αν βγάζεις εσύ η καλύτερη λύση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι οι λήψεις κατα ριπάς αλλά έχουν μετά το μειονέκτημα ότι πρέπει να κάνεις ξεσκαρτάρισμα.

Όλα αυτά με ενοχλούσαν στην αρχή αλλά μετά που έμαθα την μηχανή μπορώ να πω πως δεν τα αντιλαμβάνομαι πια. Ένα τεράστιο προτέρημα που έχει η μηχανή αυτή είναι πως η οθόνη της είναι καταπληκτική. Μπορείς να δεις ακριβώς τι έχεις τραβήξει. Έχει πολύ καλή χρωματική απόδοση αλλά μπορείς να καταλάβεις και απόλυτα αν είναι σωστό το φοκους σου.

Επίσης είναι καταπληκτική βιντεοκάμερα. Δύο μειονεκτήματα έχει όμως. Πρώτον, θέλει αρκετό φως για το βίντεο και δεύτερον, σε παρατεταμένες λήψεις ζεσταίνεται και βγάζει ένδειξη. Ίσως σε πιο παρατεταμένες να σβήνει κιολας. Αυτό μου το έχει βγάλει όταν τραβάω την σχολική γιορτή στο νηπιαγωγείο του γιού μου!

Συμφωνω, η οθονη σωζει. Δεν υπαρχει περιπτωση να χεις κανει καποιο λαθος (focus, κουνημα κλπ) και να μην το δεις.

Στο βιντεο εχετε δοκιμασει shutter μικροτερο απο 50 που χει στο auto? Πχ σε 25-30 shutter βλεπετε; Το ρωταω για αυτο που ειπες για το αρκετο φως.

Συμφωνω, η οθονη σωζει. Δεν υπαρχει περιπτωση να χεις κανει καποιο λαθος (focus, κουνημα κλπ) και να μην το δεις.

Στο βιντεο εχετε δοκιμασει shutter μικροτερο απο 50 που χει στο auto? Πχ σε 25-30 shutter βλεπετε; Το ρωταω για αυτο που ειπες για το αρκετο φως.

Δεν έχω δοκιμάσει, βάζω το υψηλοτερο bitrate/framerate/1080p.

Δεν έχω δοκιμάσει, βάζω το υψηλοτερο bitrate/framerate/1080p.

Αν λογω του φωτισμου αναγκαστεις να πεσεις στα 25 καρε, δεν ειναι τοσο τραγικο. Απλα μηπως αυξανει το rolling shutter ρωταω. Βεβαια θα το τεσταρω κιολας.

Καλημερα παιδια. Ειχατε δικιο, ειναι πολυ καμερα αλλα αναρωτιεμαι μηπως εχω πειραξει κατι στις ρυθμισεις και δεν το χω καταλαβει. Οταν το χω στο αυτοματο, σε iso 800 προτιμα ταχυτητα 1/15 πρωτου ανεβει iso, ενω σε iso1600 και πανω προτιμα 1/4. Το αποτελεσμα φυσικα ειναι να βγαινουν κουνημενες οι φωτογραφιες. Υπαρχει κατι που μπορει να το βελτιωσει ή πρεπει να ξεχασω το αυτοματο με το scene selection? Οχι οτι με νοιαζει τοσο πολυ αφου παιζω με raw και συνηθως προτιμω το manual mode αλλα ρωταω για οταν τυχον την δινω στους δικους μου.

Τελος ενα τετοιο grip αξιζει; http://www.aa-digitalphoto.gr/index...art_product_id=4060&virtuemart_category_id=29

Last edited:

Το grip είναι ανάλογα τον άνθρωπο. Εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου η μη ύπαρξη grip. Μια χαρά την κρατάω και με το ένα χέρι με αρκετό φώς και όταν θέλω πιο ακούνητη την στηρίζω με το άλλο χέρι από το lens ring.

Βασικα οπως την κραταω νιωθω οτι το δεξι χερι δεν βοηθαει και πολυ περαν απο το να πιεσει το shutter button... νιωθω οτι μονο το αριστερο την στηριζει (βαζω το δεικτη λιγο λυγισμενο κατω απο το σωμα και τον αντιχειρα αριστερα της). Με ενα χερι δεν παιζει να καταφερω να βγαλω φωτο ακομα και αν εχω μεγαλο shutter speed...

Ετσι σκεφτηκα για grip. Aλλα εκτος ελλαδος (πχ Amazon) βλεπω υπαρχει αρκετη ποικιλια. Το ιδανικο θα ηταν να υπηρχαν φορεμενα καποια και να τα δοκιμαζα αλλα.. πολλα ζηταω :P

Τότε σου χρειάζεται. Εγώ την κρατάω με το αριστερό δείκτη και αντίχειρα από το lens ring και με το δεξί από μπροστά και ο αντιχειρας στο gripάκι πάνω δεξιά.

Το δεξι ετσι το χω και γω αλλα νιωθω οτι πρεπει να σφιξω αρκετα τα δαχτυλα για να την κρατησω που προφανως δεν ειναι και οτι καλυτερο. Βεβαια, θα μου πεις, χερι απο χερι διαφερει (ανατομικα/σταθεροτητα κλπ).

Υπαρχει ανθρωπος που το grip του χειροτερεψε τη λαβη ή μονο καλυτερα το κανει; Οχι τιποτα αλλο αλλα μπαινει με κολλα, μη μπλεκω μετα να το ξεκολλαω.

Το original της Sony είναι μια χαρά, κανονικά έπρεπε να το δίνουν στην συσκευασία. Επίσης αν θες να το ξεκολλήσεις απλά το ζεσταίνεις λίγο (λίγο!) με ένα σεσουάρ.

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Το εχω παρει δις και το εχω φορέσει σε Panasonic Gm1, Gm5. :idea:

Για το original να υποθεσω μονο απο amazon ? Εκτος εαν αυτη ειναι η official και δεν το καταλαβα :idea:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επισης λεει οτι ειναι συμβατο με τις 3 πρωτες εκδοσεις. Δεν διαφερουν μεταξυ τους ή εννοουν στο περιπου;

Last edited: