Sony SLT a65/a77

Οντως απογοητευση μετα τα αλματα του περασμενου χρονου και την 5n.
Ας περιμενουμε να δουμε αν θυμηθηκαν την παλια καλη Σονυ, αν και τι να περιμενουμε...

edit
Υποκειμενικη η κριση εννοειται ,εξαρταται τι ζηταει κανεις αφου το βιντεο στην Κ5 δεν το εχω αγγιξει ακομα.

Last edited:
Εγω παντως , με τα δειγματα που ειδα, οσο εσεις απογοητευεστε (και καλα κανετε) με την αποδοση στα ψηλα ISO,αλλο τοσο απογοητευομαι απο την ελλειψη αναλυσης απο ολες τις υπολοιπες μηχανες (σε σχεση φυσικα με tον αισθητηρα των 24 MPixels).

Eπισης , μη χεχνατε οτι και το dpreview δε ξερουμε ποιο προγραμμα χρησιμοποιησε για τις raw εικονς.
Ακομη ειναι πολυ νωρις , και σιγουρα τα πραγματα θα βελτιωθουν οταν γινουν optimize για την A77.

Last edited:
Εξαρταται τι θελεις...
Αν θελεις απλα μια καλη φωτογραφικη , χωρις πολλα-πολλα , μια nikon d7000 ειναι υπεραρκετη.

Για πολλους ομως, ειναι απαραιτητα τα Mpixels, το καλο βιντεο, η αρθρωτη οθονη , το ηλεκτρονικο σκοπευτρο, το ενσωματωμενο stabilizer,ta 12 fps το GPS Κλπ

Δεν ειναι για ολους , οπως δeν ειναι και η nikon-canon για ολους.
Eιχα τη canon 7D και την εδωσα για ολους τους παραπανω λογους.

Τα 24 mpixels τα χρειαζεσαι οταν θελεις να κανεις crop, εκτυπωσεις σε μεγαλες διαστασεις κλπ.

Και φυσικα δε κανουμε παντα 100% viewing, αλλα στις ιδιες διαστασεις απεικονησης.
Εκει οι διαφορες ειναι μικρες.

Επισης, μη ξεχναμε οτι ειναι τεχνολογιας SLT , αρα ο αισθητηρας ειναι σαφως καλυτερος απ οτι δειχνει στην Α77 , αυτο θα αποδειχτει στην Νεχ 7.
Η Α77 χανει μισο στοπ λογω καθρεπτη , πραγμα που σημαινει οτι ο αισθητηρας της αποδιδει μεταξυ canon 7D - Nikon d7000 , πραγμα εντυπωσιακο , αν αναλογιστεις την αναλυση και τα υπολοιπα καλουδια της.

Τελος , μη ξεχναμε τη πολυ καλυτερη αναλυση της, που αν συνδιαστει με καταλληλους φακους , μεχρι 800 ISO, σκοτωνει.

Mpixels, Video, αρθρωτη οθονη, ηλεκτρονικο σκοπευτρο..για φωτογραφική μηχανή μιλάμε? Το 1980 αγόρασα την πρώτη μου "καλή" φωτογραφική μηχανή, μια Nikon FE και θυμάμαι την καζούρα που είχα από τους φίλους ότι πήρα μηχανή με ..προτεραιότητα διαφράγματος και όχι manual!

Μπορώ να έχω μια μηχανή που κάθεται ως "μηχανή" στα χέρια μου, σκοπεύω εύκολα, φωτεινά και βλέποντας όλο το κάντρο που θα αποτυπωθεί, και με το κλικ παράγει ότι θα έπρεπε βάση της επιλογής μου σε ταχύτητα/διάφραγμα/ISO? Δεν θέλω να αποφασίζει η Sony και η κάθε Sony πως πρέπει να είναι μια σωστή φωτογραφία στα μάτια των πολλών και να το εφαρμόζει ερήμην μου..

Οσον αφορά τα Mpixels, δεν ξέρω πόσα χρειάζομαι για να βλέπω και να τυπώνω μια φωτογραφία ως ερασιτέχνης. Εχω την αίσθηση πως και με 10 μια χαρά θα ήμουν αρκεί να μην είχαν πρόβλημα στο θόρυβο και καμία "επεξεργασία" on camera. Η Sony θεωρεί πως εν ετη 2012 θα πρέπει να έχω 24, και επίσης να έχω μεγάλους δίσκους για αποθήκευση και ισχυρό PC για να την επεξεργαστώ. Αλλά μετά, μην βλεπεις τις φωτογραφίες στο 100% γιατί δεν είναι πολύ καλές και θα πρέπει να τις βλεπεις σε σμίκρυνση (και σε 75 dpi)...το χάσαμε το τόπι πατριώτη..

Μονο που δε καταλαβαινεις , οτι τωρα εσυ παιζεις το ρολο του φιλου σου, που το 1980 σου ελεγε τα ιδια...

Και φυσικα δε παιρνουμε μονο φωτογραφικη, παιρνουμε πολυ περισσοτερα.
Και φυσικα θελω σπαστη οθονη, πως αλλιως θα παρω μια φωτο απο χαμηλα - ψηλα (ειμαστε και καποιας ηλικιας)...

Και φυσικα θελω GPS , για να θυμαμαι που ακριβως τραβηξα καθε φωτο.

Και φυσικα θελω ηλεκτρονικο σκοπευτρο, για να βλεπω ανα πασα στιγμη πως ΑΚΡΙΒΩΣ θα ειναι η τελικη μου εικονα και οχι να μαντευω!

Οταν , επισης τυπωνεις σε Α4, πιστεψε με, δε θα δεις ΚΑΘΟΛΟΥ θορυβο , ακομη και με iso 3200 .... αρα τι συζηταμε ?

Δε λεω οτι δεν υπαρχουν περιθωρια βελτιωσης, καθε αλλο.
Αλλωστε αυτο κανει η nikon, παιρνει τον αισθητηρα της sony , τον βελτιωνει στα σημεια και βγαζει καλυτερο αποτελεσμα... αυτο ισως γινει και τωρα.

Μονο , που αν δεν υπαρχει καποιος να τραβηξει το καρο πρωτος, απλα θα μεινουμε στασιμοι... και αυτο δεν ειναι καλο.

Τελος, για να μην ειμαστε υπερβολικοι, κοιταξτε αυτη την εικονα.
Η Α77 εχει μεγαλυτερη αναλυση και λεπτομερεια, και μαλιστα με διαφορα.
Αυτο δεν ανακταται με καμια επεξεργασια απο τις υπολοιπες μηχανες.
Αντιθετα, ο παραπανω θορυβος, με ελαχιστη επεξεργασια (η καλυτερη διαχειριση RAW απο τα προγραμματα οταν γινουν optιmized) φευγει ευκολα και ανωδυνα.

Κι επισης παρατηρηστε , οτι η συγκριση γινεται σε 100% , που ειναι αδικο για την Α77, αφου το σωστο ειναι να γινεται στο ιδιο μεγεθος απεικονησης (στη συγκεκριμενη περιπτωση , πρεπει η εικονα της Α77 να γινει resize σε 16mpixels.)

attachment.php

Attachments

• a77.jpg
    a77.jpg
    84.7 KB · Views: 56
Εγω παντως , με τα δειγματα που ειδα, οσο εσεις απογοητευεστε (και καλα κανετε) με την αποδοση στα ψηλα ISO,αλλο τοσο απογοητευομαι απο την ελλειψη αναλυσης απο ολες τις υπολοιπες μηχανες (σε σχεση φυσικα με tον αισθητηρα των 24 MPixels).

Eπισης , μη χεχνατε οτι και το dpreview δε ξερουμε ποιο προγραμμα χρησιμοποιησε για τις raw εικονς.
Ακομη ειναι πολυ νωρις , και σιγουρα τα πραγματα θα βελτιωθουν οταν γινουν optimize για την A77.

to adobe raw converter άγνωστο όμως ποιά έκδοση.

Για μένα βλέπω μια μηχανή η οποία τα πάει καλά μέχρι τα 800 iso και μετά θυμίζει πολύ καλή μηχανή αλλά προηγούμενης γενιάς (δηλ. κάτι σαν D90/D300S/KX). Και δεν πρόκειται μόνο για το θέμα της ανάλυσης αλλά και εκείνο των χρωμάτων. Δείχνει σαν να καταρρέει η ισορροπία των χρωμάτων στα 1600. Φυσικά ακόμη δεν έχουμε σίγουρα δείγματα διότι δεν ξέρουμε πότε θα μας έλθουν οι νέες εκδόσεις των Lightroom/CaptureOne/BibblePro που θα υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα αρχεία.

Έχω μεγάλη περιέργεια να δω το AF της μηχανής σε δύσκολες συνθήκες (όχι σε Life View mode) και το ίδιο το σκόπευτρο.

Φυσικά και η σύγκριση για θόρυβο πρέπει να γίνεται σε ίδιο μέγεθος εκτύπωσης και όχι σε κροπ 100%. Το DPreview ξεκίνησε έτσι, το υποστήριξε με κάθε παράλογο τρόπο και επιμένει στο λάθος του, αφού έβαλε λίγο νερό στο κρασί του. Φοβάται να παραδεχτεί οτι τόσα χρόνια, επηρέασε λανθασμένα τόσο κόσμο.

Θέλω να προσθέσω κάτι που ίσως το ξέρετε, ή το έχετε υποψιαστεί, αλλα ποτέ δεν αναφέρεται πουθενά:

Ο θόρυβος καθώς απομακρυνόμαστε απο την εικόνα (ή καθώς μειώνεται το μέγεθος εκτύπωσης) εξαφανίζεται ξαφνικά. Δηλ μόλις ο κόκος του θορύβου πέσει κάτω απο την διακριτική ικανότητα του ματιού μας, εξαφανίζεται ολοσχερώς (υποκειμενικά, στη θέαση). Αρκεί φυσικά να μην είναι υπερβολικός ώστε να υπάρχουν συγκεντρώσεις κόκων θορύβου.

Αντίθετα τα τεχνουργήματα που δημιουργεί η έντονη ή κακή αποθορυβοποίηση γίνονται περισσότερο εμφανή όσο απομακρυνόμαστε, ή όσο μειώνουμε το μέγεθος εκτύπωσης.

Γι αυτό προσοχή στο 100%. Συχνά είναι πολύ κακός σύμβουλος

Κι εμενα μου κανει εντυπωση η αποδοση μετα τα 800 iso...
Ισως εχει να κανει με τους raw converters.

Θυμαμαι τη πανολεθρια της sony με την εμφανιση της Α700 στην αρχη, τα πραγματα διορθωθηκαν πολυ , μονο με την εμφανιση του firmware version 4!
(οσον αφορα το θορυβο φυσικα)...

Κι εγω θελω επισης να δω το AF σε δυσκολες συνθηκες...

Last edited:
θα αργήσουν οι παραδόσεις στην Ελλάδα. Η αντιπροσωπεία μάλλον δεν έχει την οργάνωση που θα έπρεπε στο επαγγελματικό κομμάτι της αγοράς. Τουλάχιστον όχι στο βαθμό που την έχει η ΝΙΚΟΝ και η PENTAX.

Κι εμενα μου κανει εντυπωση η αποδοση μετα τα 800 iso...
Ισως εχει να κανει με τους raw converters.

Θυμαμαι τη πανολεθρια της sony με την εμφανιση της Α700 στην αρχη, τα πραγματα διορθωθηκαν πολυ , μονο με την εμφανιση του firmware version 4!
(οσον αφορα το θορυβο φυσικα)...

Κι εγω θελω επισης να δω το AF σε δυσκολες συνθηκες...

από την άλλη η αλλαγή των raw converters δεν βοήθησε καθόλου την Α900. παρέμεινε μια εξαιρετική μηχανή μέχρι τα iso400 ίσως και στα 800. Η ποιότητα εικόνας μάλλον ήταν καλύτερη από τις CANON 5MKII. Είχε καταπληκτικό σκόπευτρο και ποιότητα εικόνας, αλλά κακή εργονομία και δεν είχε φακούς που να μπορούν να την υποστηρίξουν στην Ελλάδα. Για να βρούμε τον sonar 85 και τον 135 SF για τον καθηγητή μου φθάσαμε στον Robert White στην Αγγλία και μας ξύρισε κανονικά. Ξύρισμα και καπέλο πολυτελείας.

Ελπίζω αυτή τη φορά να δούμε φακούς που να υποστηρίζουν τα 24 μέγα, όπως πρέπει και να υπάρχουν σε αφθονία.

Δυστυχώς εκείνο που είδα από τα πρώτα δείγματα στον 16-50 2.8 ήταν σκληρό κοντράστ, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν χρειαζόταν αυτή η μηχανή. Ελπίζω να ήταν preproduction και τα τελικά δείγματα να έχουν το μικροκοντράστ που χρειάζονται αυτοί οι αισθητήρες.

Η δυνατοτητες παντως του νεου αισθητηρα ειναι μεγαλες...
Κοιταχτε ποση λεπτομερεια εχει , ακομη και σε jpg, συγκρινεται ανετα μονο με τη FF Canon 5D MKII

Mεχρι τα 800 ISO , δεν εχει αντιπαλο στις APSC μηχανες.

attachment.php

Attachments

• a77.jpg
    a77.jpg
    66 KB · Views: 87
to adobe raw converter άγνωστο όμως ποιά έκδοση.

Για μένα βλέπω μια μηχανή η οποία τα πάει καλά μέχρι τα 800 iso και μετά θυμίζει πολύ καλή μηχανή αλλά προηγούμενης γενιάς (δηλ. κάτι σαν D90/D300S/KX). Και δεν πρόκειται μόνο για το θέμα της ανάλυσης αλλά και εκείνο των χρωμάτων. Δείχνει σαν να καταρρέει η ισορροπία των χρωμάτων στα 1600. Φυσικά ακόμη δεν έχουμε σίγουρα δείγματα διότι δεν ξέρουμε πότε θα μας έλθουν οι νέες εκδόσεις των Lightroom/CaptureOne/BibblePro που θα υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα αρχεία.

Έχω μεγάλη περιέργεια να δω το AF της μηχανής σε δύσκολες συνθήκες (όχι σε Life View mode) και το ίδιο το σκόπευτρο.

Το AF της Α77, εννοειται οτι πρεπει να το τσεκαρεις μονο με καλους SSm φακους πχ Sony 70-300 SSM
Tον δουλεψα λιγο και ηταν πολυ καλος.
Το ιδιο και ο Σονυ 70-200 f/2,8 , οπως kai o 24-70 SSM.

Οτιδηποτε κατωτερο, θα εχει μετρια αποτελεσματα.

μα γι αυτό ακριβώς τσιρίζω Γιάννη. Και τσιρίζω με όλη τη σημασία της λέξης.

θα έχουμε φακούς που θα εκμεταλλεύονται τον αισθητήρα με εστίαση στο άπειρο; Σε όλο το καρέ ή μόνο στο κέντρο; θα έχουμε αρκετούς φακούς; Θα μπορούμε να τους πληρώσουμε;

Ή θα αρχίσει πάλι το ίδιο γαιτανάκι "παιδιά να πάρω τη μηχανή με τον κιτ φακό στα 1099 γιατί δυσκολεύομαι να δώσω 300 παραπάνω για τον 16-50;". Και θα του λέμε ναι βεβαίως, αλλά θα έχεις λίγο ...χειρότερα αποτελέσματα κλπ.κλπ. κλπ.

Δε διαφωνω Βλαση, ενας καλος φακος ειναι επενδυση.
Η Α77 σιγουρα θελει τετοιους φακους και υπαρχουν.
Το οτι ειναι ακριβοι , δε μειωνει την αξια της.
Υπαρχουν και οικονομικοι φακοι παντως που ειναι κααπληκτικοι.

Ο Sony 35mm f/1.8 kai o 85mm f/2.8 ειναι απο τους πιο sharp φακους που εχω δει και πολυ φτηνοι.

Tο ιδιο και ο sigma 30mm f/1.4 , o Ταμρον 90mm f/2.8 .

Oi Zeiss εχουν το micro contrast που δε το βρισκεις αλλου, για οποιος αντεχουν , 85m f1.4 kai 135mm f1.8 ειναι οι απολυτοι φακοι.

Κοιταχτε ποση λεπτομερεια εχει , ακομη και σε jpg, συγκρινεται ανετα μονο με τη FF Canon 5D MKII

Θα πρεπει να περιμενουμε να δουμε με ποιους φακους τραβηχτηκαν τα δειγματα οσο αφορα συγκριτικα την λεπτομερεια γιατι εχω δει πολλα κουλα στο dpreview (δεν βρηκα καποια αναφορα) αν και η αποδοση χαμηλα ειναι εντυπωσιακη .
Στην αποθορυβοποιηση παντως βλεποντας τα RAW δεν περιμενω θαυματα.

Attachments

• 13675D5896DB4B3995413E3E3E0D87D7.jpg
    13675D5896DB4B3995413E3E3E0D87D7.jpg
    115.6 KB · Views: 72
  • D40389B47CB0466BB780D1C17B5CB8AD.jpg
    D40389B47CB0466BB780D1C17B5CB8AD.jpg
    79.7 KB · Views: 72
Last edited:
Θα πρεπει να περιμενουμε να δουμε με ποιους φακους τραβηχτηκαν τα δειγματα οσο αφορα συγκριτικα την λεπτομερεια γιατι εχω δει πολλα κουλα στο dpreview (δεν βρηκα καποια αναφορα) αν και η αποδοση χαμηλα ειναι εντυπωσιακη .
Στην αποθορυβοποιηση παντως βλεποντας τα RAW δεν περιμενω θαυματα.

Συμφωνώ απολυτα και ΔΕΝ δηλώνω εντυπωσιασμένος :smash:
Ειδικά μετά τα 800 ISO (και μην αρχίσουμε πάλι το γνωστό παραμύθι οτι δεν τα χρειαζόμαστε ....)

Last edited:
Περιμένετε βρε να κυκλοφορήσει και να γίνει και καμμιά σοβαρή δοκιμή.
Δεν με πείθουν οι pixel-peepers, θέλω μια δοκιμή σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες . Αν και όπως δείχνουν τα πράγματα, με μια λογική τιμή πώλησης θα πάει πολύ καλά.
Τέτοια απόδοση πριν 3-4 χρόνια είχαν μηχανές των 3.500 και άνω, μήν είμαστε λοιπόν τόσο.....άδικοι!

Last edited:
Απάντηση: Re: Sony SLT a65/a77

...αρκεί να μην πρόκειται για σκιερά.
Στην κλασική λήψη στούντιο του dpreview κοιτώ πάντα κάτω στο κέντρο και προς τα αριστερά, τα καρούλια που είναι στα σκιερά. Για δοκίμασε εκεί και βάλε μόνο 400iso (και raw), να δεις ότι μετά βίας κρατάει κάποια λεπτομέρεια η Σόνυ. Δεν μιλάμε για 800 και 1600 -εκεί δεν έχει κρατήσει τίποτα. Δες το πινέλο στα αριστερά, με το μαύρο του μπουκαλιού, επίσης καλή περιοχή για συγκρίσεις. Δυστυχώς είναι μακρυά από την D7000, ακόμη και από την 60D.