Σωστή πολικότητα συσκευών με το ρεύμα.

Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Εγώ πάντως με το Blue Sky που αγόρασα θυμήθηκα τα νιάτα μου που είχα φτιάξει μία EL504 με ανόρθωση δικτύου...

Έβαζα τη γυναίκα μου να συνδέσει τα RCA και αν σηκωνόντουσαν τα μαλλιά της όρθια άλλαζα την πολικότητα του φις... :BDGBGDB55:

Ακριβώς έτσι είναι! Εγώ την πρώτη φορά που πήγα να συνδέσω το περίφημο Blue Sky έφαγα μία από τα RCA που ακόμη την θυμάμαι! Και να σκεφτείς ότι φορούσα λαστιχένια παπούτσια και πατούσα και σε ξύλινο παρκέ... Σκέψου να ήμουν και γειωμένος δηλαδή... Μετά αντέστρεψα το φις και όλα καλά 0 Volts διαρροή. Τώρα το φις του Blue Sky είναι μαρκαρισμένο με blanco και δεν μπαίνει στην πρίζα αν πρώτα δεν ελέγξω την φάση με το δοκιμαστικό.
Γιατί ο μέγας επιστήμονας ηλεκτρολόγος μαστρο-Μήτσος πού έχει κάνει την εγκατάσταση του σπιτιού έχει βάλει τις φάσεις στις πρίζες όπως του βγήκανε. Αλλες αριστερά και άλλες δεξιά... Και έχω βαρεθεί να κάτσω να τις αλλάξω όλες. Οπως και οι διακόπτες, άλλοι ανάβουν πατώντας από την πάνω μεριά και άλλοι από την κάτω. Μεγας επιστήμονας!!!

Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Κάτι αναφέρει στην 5.3 αλλά δεν έχω χρόνο να το δω σήμερα...
Θα το διαβάσω προσεκτικά αύριο... :)

αφού διάβασα το νήμα, έκατσα και έκανα τη διαδικασία σε όλες τις συσκευές ήχου και εικόνας.
παρατήρησα ότι στον ενισχυτή καθώς και στην τηλεόραση, και τα 2 με γείωση, αναγράφονταν στο αρσενικό φις που τοποθετείται στις συσκευές L, N και Ε αντίστοιχα, οπότε και δεν μέτρησα τάση, απλά φρόντισα, να "φέρω" τη φάση στο L.
σε ένα dvd player της pioneer που έχω, δεν παρατηρούα καμία διαφορά στην τάση αλλάζοντας την πολικότητα. οι μετρήσεις μου ήταν περίπου 80V. τι μπορεί να συμβαίνει?
τέλος, πολύ μικρή διαφορά παρατήρησα και στον dreambox 800 όπου πήρα 17 και 15 περίπου βολτ στις δύο περιπτώσεις. στον dreambox βέβαια, προηγείται μετασχηματιστής, οπότε μπορεί να μην παίζει ρόλο η πολικότητα.

Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

To DVD player Pioneer έχει διπολικό φις;

Ηταν αποσυνδεδεμένο από τα υπόλοιπα μηχανήματα όταν έκανες την μέτρηση;

ναι, έχει το κλασικό διπολικό και όλα ήταν εκτός. δεν έκανα κάτι λάθος στη διαδικασία, αφού την έχω επαναλάβει σε 6 μηχανήματα.

80V είναι πολλά!
Γειώνει βέβαια μέσω των Interconect αλλά όσο νάναι τα τσιμπηματάκια σου θα τα τρως λογικά όταν θα πηγαίνεις να το συνδέσεις με τον ενισχυτή...

το θέμα είναι ότι με αυτό παίζω τα sacd και χρησημοποιώ και τη θύρα usb που έχει για κανένα mp3. τώρα προσωρινά το έχω εκτός.
όντως 80 είναι πολλά, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι είναι 80 ανεξάρτητα από το που δίνω τη φάση.

Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

το θέμα είναι ότι με αυτό παίζω τα sacd και χρησημοποιώ και τη θύρα usb που έχει για κανένα mp3. τώρα προσωρινά το έχω εκτός.
όντως 80 είναι πολλά, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι είναι 80 ανεξάρτητα από το που δίνω τη φάση.

Ναι συμβαίνει σε μερικά μηχανήματα αυτό. Πάντως μην σε ανησυχεί γιατί μπορεί μεν να είναι 80V πολλά αλλά τα mA θα είναι ελάχιστα...

δεν με ανησυχεί ως προς το να με χτυπήσει το ρεύμα, αλλά ως προς τη διαρροή στις υπόλοιπεσ συσκευές.

Γειώνεται μέσω των άλλων συσκευών... Καλόν θα ήταν βέβαια να μην υπήρχε...

Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

5. Βάζουμε την συσκευή στην πρίζα σε standby και μετράμε διαφορά δυναμικού μεταξύ της γείωσης της πρίζας και του σασί της συσκευής. Μπορούμε να βάλουμε τον ακροδέκτη πάνω σε μία βίδα του σασί που δεν είναι βαμμένη ή στο εξωτερικό των RCA.

Μία προφανώς χαζή ερώτηση: έχοντας βάλει την σουκο στην πρίζα, αυτό σημαίνει ότι μετράμε την διαφορά δυναμικού με την γείωση´άλλης πριζας?
Εννοείτε ότι μιλώ όχι για πολύμπριζο (είμαι αρκετά τυχερός ώστε κάθε συσκευή να έχει την δικιά της πρίζα).

Καλησπέρα

Δοκίμασα σήμερα την μέθοδο, που περιγράφεται στο πρώτο άρθρο του θέματος χρησιμοποιώντας ένα διπολικό βύσμα, ώστε να μην μπλέξω με τις μονωτικές.

Επειδή δεν μπορούσα να βρώ βίδες "αβαφτες" έβαλα τον ένα ακροδέκτη του πολύμετρου μέσα στο RCA και δεν διάβασα καμμία τάση ούτε έτσι ούτε αλλιώς (αναστρέφοντας το διπολικό βύσμα)!!!

Μήπως έπρεπε τον έναν ακροδέκτη να τον ακουμπούσα στο εξωτερικό του RCA???

Αντώνης Δραγώνας

Καλησπέρα

Δοκίμασα σήμερα την μέθοδο, που περιγράφεται στο πρώτο άρθρο του θέματος χρησιμοποιώντας ένα διπολικό βύσμα, ώστε να μην μπλέξω με τις μονωτικές.

Επειδή δεν μπορούσα να βρώ βίδες "αβαφτες" έβαλα τον ένα ακροδέκτη του πολύμετρου μέσα στο RCA και δεν διάβασα καμμία τάση ούτε έτσι ούτε αλλιώς (αναστρέφοντας το διπολικό βύσμα)!!!

Μήπως έπρεπε τον έναν ακροδέκτη να τον ακουμπούσα στο εξωτερικό του RCA???

Αντώνης Δραγώνας

Μιά στιγμή να το δοκιμάσω στο εξωτερικό του RCA!!!
Τελικά έτσι λένε οι οδηγίες!!!

Λοιπόν!

Το CD μου δεν δίνει καμμία "διαρροή".

Αντώνης Δραγώνας

Πολύ πιθανό η συσκευή που δεν δείχνει διαρροή να έχει ουδετερογείωση.Δηλαδή η γείωση είναι συνδεδεμένη με την επιστροφή και έτσι δεν δείχνει διαρροή.Άρα πρέπει να βρούμε κάποιον άλλο τρόπο για αυτές τις συσκευές.

Ρε παιδιά συγνώμη κιόλλας αλλά με τι πολύμετρα και τι συσκευές μετράτε και σας δείχνει ένδειξη το πολύμετρο??????
Στις δικές μου συσκευές με 3 διαφορετικά πολύμετρα και ακολουθόντας τα βήματα που περιγραφεται κατά λέξη μου δειχνει πάντα 0 σε όποια θέση και να βάλω το πολύμετρο!!!
Το μόνο που κάνει είναι στιγμιαία, τη στιγμή που ακουμπάω και τους 2 ακροδέκτες να δείχνει μια τιμή και να μηδενίζει αμέσως.
Στον παλιό ενισχυτή (NAD) οι τιμές ανεβοκατέβαιναν απο 0,1 μεχρι και 5-6 περιπου, άσχετα από το πως είχα βάλει το φις στην πρίζα.

και γω ότι και να κάνω παίρνω ένδειξη '0' ....

κανείς εμπειρότερος να μας πει τι γίνεται ;;;