Σωστή πολικότητα συσκευών με το ρεύμα.

Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Ρε παιδιά, ακόμη και ένα απλό καλώδιο για υπολογιστή να πάρεις γράφει στο IEC του που πρέπει να είναι η φάση...
Eννοεις οτι το γραφρει πανω στο φις; Και αν ναι με τι το συμβολιζει;

Eννοεις οτι το γραφρει πανω στο φις; Και αν ναι με τι το συμβολιζει;
Οταν βλεπεις το IEC του καλωδιου απο μπροστα,αριστερα ειναι ο ουδετερος,δεξια η φαση και κεντρο λιγο πιο ψηλα η γειωση.Αρα,οταν βλεπεις την εισοδο IEC του μηχανηματος,δεξια ειναι η φαση,αριστερα ο ουδετερος.

Last edited:

Οταν βλεπεις το IEC του καλωδιου απο μπροστα,αριστερα ειναι ο ουδετερος,δεξια η φαση και κεντρο λιγο πιο ψηλα η γειωση.Αρα,οταν βλεπεις την εισοδο IEC του μηχανηματος,δεξια ειναι η φαση,αριστερα ο ουδετερος.
Πριν φυγεις περιμενε να ανεβασω μια φωτο διπολικου φις μηπως βγαλω ακρη...

Δες αυτην.Αν απο την μια εχεις αυτο και απο την αλλη σουκο,απλα μετρα για να βρεις που ειναι η φαση στο σουκο,ανκαι ισως να φαινεται απο το χρωμα του καλωδιου μεσα.Καλο ειναι ομως να σιγουρευτεις.

Last edited:

Οποτε οπως ειναι ετσι στη φωτο οι ρευματοληπτες ωστε να διαβαζουμε τα γραμματα και να μην ειναι αναποδα τοτε η φαση οπως τις κοιταμε ειναι αριστερα.

Σωστα;
DSC05081.jpg

Νομιζα οτι εννοουσες το φις που μπαινει στη πριζα. Σ'ευχαριστω παντως.

Νομιζα οτι εννοουσες το φις που μπαινει στη πριζα. Σ'ευχαριστω παντως.
Λογικα θα πρεπει να ειναι οπως τα λες,δηλαδη με ισια γραμματα η φαση να ειναι στα αριστερα οπως εβγαλες την φωτογραφια.Ομως δεν ειναι 100% σιγουρο.Οποτε,με βαση την φωτογραφια του IEC που ανεβασα,μετρωντας ειναι ευκολο να βρεις που ειναι η φαση στο διπολικο φις

Ναι εχεις δικιο. Αλλα αν το καλωδιο ειναι φυτευτο οπως σε εμενα δεν μπορω να μετρησω.Λογικα ετσι πρεπει να ειναι. Κι εγω αυτο πιστευω εχοντας και τις αμφιβολιες μου...

Eννοεις οτι το γραφρι πανω στο φις; Και αν ναι με τι το συμβολιζει;

Αν είναι φυτευτό τότε κοιτάζουμε αντί για το IEC το schuko...
Και γενικά, κάποιο καλώδιο μπορεί να μην το έχει στο IEC αλλά στο schuko του.

Συνήθως χρησιμοποιούν το N (neutral) για τον ουδέτερο, το L (line) για τη φάση και το σήμα της γείωσης για τη γείωση...

Ναι εχεις δικιο. Αλλα αν το καλωδιο ειναι φυτευτο οπως σε εμενα δεν μπορω να μετρησω.Λογικα ετσι πρεπει να ειναι. Κι εγω αυτο πιστευω εχοντας και τις αμφιβολιες μου...
Λογικα το καλωδιο σου πρεπει να εχει τρια συρματα μεσα,καφε,μπλε και κιτρινιπρασινο.Αν ανοιξεις το μηχανημα σου,μετρα και δες που καταληγει το καφε στο διπολικο φις. ΠΡΟΣΟΧΗ,ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ,αν εχεις αμφιβολια ζητα απο καποιον φιλο να σε βοηθησει

Λογικα το καλωδιο σου πρεπει να εχει τρια συρματα μεσα,καφε,μπλε και κιτρινιπρασινο.Αν ανοιξεις το μηχανημα σου,μετρα και δες που καταληγει το καφε στο διπολικο φις. ΠΡΟΣΟΧΗ,ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ,αν εχεις αμφιβολια ζητα απο καποιον φιλο να σε βοηθησει
Κοιτα αν οντως το καλωδιο μεσα εχει τρια οπως ειπες τοτε μπορω να αλλαξω και το φις και να βαλω ανα με γειωση. Δεν εχω προβλημα με αυτα. Τα καταφερνω.

Αν είναι φυτευτό τότε κοιτάζουμε αντί για το IEC το schuko...
Και γενικά, κάποιο καλώδιο μπορεί να μην το έχει στο IEC αλλά στο schuko του.

Συνήθως χρησιμοποιούν το N (neutral) για τον ουδέτερο, το L (line) για τη φάση και το σήμα της γείωσης για τη γείωση...

Αν το σουκο εχει ενδειξεις N,L,E τοτε πρεπει σιγουρα να τα χρησιμοποιουν ακριβως οπως λες

Κοιτα αν οντως το καλωδιο μεσα εχει τρια οπως ειπες τοτε μπορω να αλλαξω και το φις και να βαλω ανα με γειωση. Δεν εχω προβλημα με αυτα. Τα καταφερνω.
Ακομη καλυτερα ενα με γειωση.Ετσι θα εχεις και την ευκαιρια να σιγουρευτεις για την φαση,και να ξερεις ανα πασα στιγμη που ειναι στο σουκο αφου μπορεις να βαλεις ενα σημαδακι απανω :a0210:

Last edited:

Οποτε οπως ειναι ετσι στη φωτο οι ρευματοληπτες ωστε να διαβαζουμε τα γραμματα και να μην ειναι αναποδα τοτε η φαση οπως τις κοιταμε ειναι αριστερα.

Σωστα;
DSC05081.jpg
Τo ''N'' φαινεται στη φωτο που ανεβασα στην δεξια μερια αλλα διπλα στην αριστερη πλευρα εχει ενδειξη ''FI'' και ''D''. Λογικα αριστερα ειναι η φαση.
Οποτε δε χριαζεται να ανοιξω κανενα μηχανημα...

Ακομη καλυτερα ενα με γειωση.Ετσι θα εχεις και την ευκαιρια να σιγουρευτεις για την φαση,και να ξερεις ανα πασα στιγμη που ειναι στο σουκο αφου μπορεις να βαλεις ενα σημαδακι απανω :a0210:
Ναι καποια στιγμη θα το τσεκαρω.

Τo ''N'' φαινεται στη φωτο που ανεβασα στην δεξια μερια αλλα διπλα στην αριστερη πλευρα εχει ενδειξη ''FI'' και ''D''. Λογικα αριστερα ειναι η φαση.
Οποτε δε χριαζεται να ανοιξω κανενα μηχανημα...
Τα σύμβολα που φαίνονται πάνω στο φις δεν έχουν καμία σχεση με φάση και ουδέτερο. Είναι σύμβολα διαφόρων πιστοποίησεων που έχει τι φις.

Τα σύμβολα που φαίνονται πάνω στο φις δεν έχουν καμία σχεση με φάση και ουδέτερο. Είναι σύμβολα διαφόρων πιστοποίησεων που έχει τι φις.

σιγουρα? γιατι ολα τα καλωδια που εχω το ιδιο γραφουν απο την μια fi kai την αλλη Ν υπεθετα οτι ηταν το ουδετερο το Ν

σιγουρα? γιατι ολα τα καλωδια που εχω το ιδιο γραφουν απο την μια fi kai την αλλη Ν υπεθετα οτι ηταν το ουδετερο το Ν
Ναι.Το Ν δεν σημαινει neutral αλλα μαλλον καποια πιστοποιηση οπως λεει ο Σακης.Αλλου θα δεις αλλα συμβολα οπως VDE(Ολλανδια),UL(Αμερικη),BS(Aγγλια) κλπ.Ο καλυτερος τροπος να σιγουρευτεις ειναι η με την μετρηση οπου μπορει να γινει,η να κοψεις το σουκο και να το αντικαταστησεις αφου δεις τα χρωματα των αγωγων μεσα στο καλωδιο ρευματος.