Λοιπόν. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί απ' ότι είδα και στο Internet κυκλοφορούν πολλές ανακρίβειες και λίγοι γνωρίζουν τι είναι η φάση και τι ουδέτερο και ποιος ο ρόλος της γείωσης.
Ας δούμε την ΔΕΗ ως μια γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), που μας στέλνει το ρεύμα που βγάζει στο σπίτι.
Η γεννήτρια ρεύματος, είναι ουσιαστικά δύο μαγνήτες τοποθετημένοι απέναντι ο ένας από τον άλλον και ένα coil το οποίο βρίσκεται ανάμεσά τους και περιστρέφεται. Κάτι σαν αυτό δηλαδή:
Από το παραπάνω σύστημα, φεύγουν δύο καλώδια. Το + και το - ή αλλιώς η φάση και το ουδέτερο. Αυτή όπως είπαμε είναι η ΔΕΗ. Μην το ξεχνάμε.
Όπως το coil περιστρέφεται, δημιουργείτε ηλεκτρικό ρεύμα, του οποίου η φορά αλλάζει κατεύθυνση ανάλογα με τη θέση του coil μέσα στο μαγνητικό πεδίο.
Αυτό το θυμάστε? Νομίζω πως έχει κάποια σχέση...:
http://electricinnn.blogspot.com/2009/08/lenz-law.html
Τι σημαίνει αυτό? Πρακτικά, το + γίνεται - και το - γίνεται +. Τη μια φορά δηλαδή το ρεύμα το στέλνει ο ένας πόλος και την άλλη φορά το στέλνει ο άλλος πόλος. Ή ποιό επιστημονικά, το ρεύμα αλλάζει φορά ανάλογα με τη θέση του coil ή αλλιώς,
η φάση γίνεται ουδέτερο και το ουδέτερο φάση.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:
http://www.allaboutcircuits.com/vol_2/chpt_1/1.html
ή να ψάξετε μόνοι σας στο Internet, θα βρείτε πολλά πράγματα, όπως αυτό:
http://www.physics.sjsu.edu/becker/physics51/induction.htm
Ο αριθμός των περιστροφών του coil μέσα στο μαγνητικό πεδίο ανά δευτερόλεπτο, είναι η συχνότητα του ρεύματος (στην περίπτωσή μας 50Hz) ή αλλιώς, ο αριθμός της αλλαγής της φοράς του ρεύματος κάθε δευτερόλεπτο.
Για να γίνει η εναλλαγή της φάσης και του ουδετέρου, θα πρέπει φυσικά να τρέξει το ρεύμα μέσα στο κύκλωμα, δηλαδή να κλείσει κύκλωμα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν έχουμε ροή ρεύματος και επομένως η φάση
δεν εναλλάσσετε με το ουδέτερο. Γι' αυτό και όταν βάζουμε ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι στην πρίζα, το λαμπάκι ανάβει μόνο όταν το βάλουμε στον έναν πόλο της μπρίζας, γιατί το κύκλωμα δεν έχει κλείσει μεταξύ του ενός και του άλλου πόλου, οπότε η φάση είναι σταθερή.
Εαν βάλουμε ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι στην πρίζα λοιπόν, τότε το ρεύμα διοχετεύεται από την φάση που στέλνει η ΔΕΗ μέσω του σώματός μας προς ένα μεγάλο καζάνι που λέγεται Γη. Μην φοβάστε όμως, αυτό το ρεύμα είναι πολύ μικρό και δεν το καταλαβαίνουμε. Ανατρέξτε στο Internet για το πως λειτουργούν τα δοκιμαστικά κατσαβίδια, θα βρείτε πολλά πράγματα. Επειδή λοιπόν το ρεύμα φεύγει από την αρχική φάση της ΔΕΗ προς τη γη, αν τραβήξετε σε βίντεο το λαμπάκι του κατσαβιδιού και στη συνέχεια το βάλετε να παίξει σε όσο ποιο αργή κίνηση μπορείτε, θα παρατηρήσετε ότι αναβοσβήνει. Γιατί συμβαίνει αυτό? Μα είναι προφανές. Η γη, δεν μπορεί να στείλει ρεύμα στο λαμπάκι όπως μπορεί να κάνει ο άλλος πόλος της μπρίζας (ουδέτερο) και επομένως, από το ρεύμα λείπει το άλλο του μισό! Η γη μόνο παίρνει, χωρίς να στέλνει.
Όταν όμως συνδέσουμε μια κανονική λάμπα στην μπρίζα, όταν δηλαδή κλέισει κύκλωμα μεταξύ φάσης και ουδέτερου, τότε η λάμπα ανάβει συνεχόμενα, διότι όταν δεν στέλνει ρεύμα η "φάση", το στέλνει το "ουδέτερο". Τα βάζω σε εισαγωγικά, διότι όταν κλείσει κύκλωμα όπως είπαμε, δεν υπάρχει σταθερή φάση ούτε σταθερό ουδέτερο.
Γείωση
Αυτή, χρησιμεύει σε περίπτωση διαρροής. Τι σημαίνει αυτό? Για κάθε "μονάδα" ρεύματος που φεύγει από τον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού μας, πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη επιστροφή προς τον πίνακα. Αν υπάρξει διαρροή προς τη γη, τότε προφανώς δεν υπάρχει επιστροφή προς τον πίνακα, διότι το ρεύμα χάθηκε προς το μεγάλο καζάνι που λέγετε γη και τότε πέφτει το ρελέ ασφαλείας. Αν δηλαδή, μας χτυπήσει το ρεύμα, τότε το ρεύμα δεν επιστρέφει στον πίνακα, πάει μέσω του σώματός μας στην γη και πέφτει η ασφάλεια και έτσι τη γλιτώνουμε.
Στο θέμα μας τώρα. Όπως είπα και στην αρχή, έκανα την διαδικασία και όντως μέτρησα διαφορά δυναμικού και αντιστρέφοντας το φις στην πρίζα η διαφορά μηδενίστηκε.
Προσπαθώντας να εξηγήσω το λόγο που συμβαίνει αυτό, κατέληξα στο εξής συμπέρασμα με τη λογική μόνο, διότι δεν έχω τις γνώσεις για το πως λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα και βαριέμαι να ψάξω τι είναι και πως λειτουργεί το κάθε component γιατί θα μου πάρει άπειρο χρόνο.
Το ρεύμα πάνω στην πλακέτα των συσκευών μετατρέπετε από εναλλασσόμενο σε συνεχές με τη βοήθεια πυκνωτών και τρανζίστορ. Πρέπει να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της μετατροπής του ρεύματος και με το ποιος πόλος είναι αυτός που θα δώσει πρώτος τα 220V. Αλλά γιατί αυτό θα πρέπει να ακούγεται στο τελικό αποτέλεσμα δεν το ξέρω και δεν μπορώ να σκεφτώ το λόγο.