Προβληματίστηκα αρκετά με το πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γράψω, καθώς ήθελα να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από την στιγμή της προβολής (Κυριακή βράδυ), ώστε να μπορώ να έχω μεγαλύτερη καθαρότητα και αντικειμενικότητα, τα απανωτά χτυπήματα από τον Αλέξη, τον Ναθαναήλ, τον engel85 και τον Ηλία όμως, με αναγκάζουν να απαντήσω...
ΒΡΕ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ, ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ ΞΕΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑΤΕ ΜΕ ΤΟ "ΕΥΡΗΜΑ";!

:BDGBGDB55:

Εμένα ήταν το μοναδικό πράγμα που με χάλασε στην ταινία (εντάξει, και η γκρίζα διαφήμιση, ειδικά της ΝΟΚΙΑ, ήταν απαράδεκτη)...
Κατά τ' άλλα η ταινία μου άρεσε και βρήκα ιδιαίτερα αναζωογονητική αυτή την εναλλακτική προσέγγιση της ιστορίας των Κερκ, Σποκ, Μακόυ & ΣΙΑ... Οι νεαροί ηθοποίοι και οι σεναριογράφοι αποδίδουν περισσότερο πιστά απ' όσο θα περίμενα για ένα rethink, τους χαρακτήρες, οι σκηνογράφοι πράττουν το ίδιο για το Enterprise και η πλοκή σε κρατάει σε εγρήγορση σε όλη τη διάρκεια του έργου, ενώ δεν της λείπει η πανηγυρική διάθεση, αρμόζουσα σε ένα blockbuster, αλλά ταυτόχρονα παραπέμπουσα και στην "διαστημική ευφορία" της δεκαετίας του '60. Την ίδια στιγμή, η σκηνοθεσία, με τις συχνές τηλεοπτικές αναφορές της σου κλείνει πονηρά το μάτι.
Η ανανέωση κρίνεται επιτυχημένη και ήταν απαραίτητη, όσο κι αν επιμένουν μερικοί φανατικοί trekkies πως το ήδη υπάρχον σύμπαν είχε και άλλες ιστορίες να δώσει. Σίγουρα είχε, αλλά ένα μεγάλο μέρος της γοητείας και της δυναμικής του Star Trek, είναι η αφήγηση των ιστοριών από την άποψη των αγαπημένων μας χαρακτήρων που ταξιδεύουν με το διάσημο αστρόπλοιο... Δεν θα μου κάνει την παραμικρή εντύπωση, αν παράλληλα με τις κινηματογραφικές περιπέτειες των Κερκ και Σποκ κάνουν την εμφάνισή τους οι τηλεοπτικές περιπέτειες των "rebooted" Πικάρντ και Ντέιτα...
Ο όλος μύθος του Star Trek, μοιάζει να έχει ξαναγεννηθεί και είναι έτοιμος να σερβιριστεί σε μια νέα γενιά, με νέα μέσα και υπό το σύγχρονο τεχνολογικό πρίσμα, ώστε οι θεατές να αποσβένουν τη δυσπιστία τους μόνο για τις ανάγκες της υπόθεσης κι όχι και για να προσπεράσουν εφφέ και αφηγηματικές νόρμες άλλων εποχών...
Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, η όποια αφηγηματική συνέχεια με τον προϋπάρχοντα μύθο του Star Trek, όχι μόνο είναι περιττή, αλλά και μη επιθυμιτή. Οι κ. Abrams, Orci και Kurtzman όμως φαίνεται να διαφωνούν και αποφασίζουν να κάνουν τη "σύνδεση", εισάγοντας το περίφημο "εύρημα" με τον Σποκ... Κατά τα λεγόμενά τους, από σεβασμό στην "παλιά γενιά", ουσιαστικά όμως με τον βλακώδη τρόπο που επέλεξαν καταλήγουν σε άκομψο φτύσιμο της προηγούμενης "κανονικότητας" του Star Trek.
Για τους νέους θεατές, ίσως να περνάει και απαρατήρητο, αλλά για όποιον έχει δει τα 726 επεισόδια και τις 10 ταινίες που έχουν προηγηθεί, το "ιστορικό" και το "επιστημονικό" υπόβαθρο του ευρήματος της αλλαγής της χρονικής γραμμής φαίνεται τουλάχιστον αστείο. Γιατί πολύ απλά, με ό,τι έχει ειπωθεί σε αυτά τα 726 επεισόδια και 10 ταινίες, δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο με αυτόν τον τρόπο στο σύμπαν του Star Trek. Γιατί, όταν σε καμμιά 200αριά επεισόδια και 3 ταινίες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην αλλάξει η χρονική γραμμή, η παραίτηση του Σποκ φαντάζει πιο εξωγήινη και από τα αυτιά του...
Από πότε ένας υπερκαινοφανής δημιουργεί ένα ωστικό κύμα επ' άπειρον εξαπλούμενο;
Πόσο καιρό μετά την καταστροφή του Ρώμυλου σταμάτησε ο Σποκ το ωστικό κύμα του υπερκαινοφανούς, ώστε να προλάβει ο Νέρων να μετατρέψει το Νεράδα από σκάφος εξόρυξης σε πολεμικό;
Αν πέρασε τόσος καιρός, ήταν αρκετή μία μαύρη τρύπα για να το σταματήσει;
Γιατί η μαύρη τρύπα ήταν διαβατή και οδηγούσε πίσω στο χρόνο σε πολύ βολικό σημείο για την πλοκή;
Γιατί η μαύρη τρύπα που κατέστρεψε τον Βάλκαν δεν είχε αντίστοιχες ιδιότητες;
Γιατί από ολόκληρη ομοσπονδία αποφάσισαν να στείλουν έναν υπερήλικα Βουλκάνιο μόνο του να αντιμετωπίσει το ωστικό κύμα;
Γιατί ο Σποκ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να επαναφέρει τη χρονική γραμμή και παρά την κολοσσιαίων διαστάσεων καταστροφή γελάει σαν μ@κ@κ@ς;
Πού είναι οι Q και η Time Agency; Ειδικά οι δεύτεροι, ξεπέρασαν ολόκληρο "ψυχρό χρονικό πόλεμο" και τη φάγανε στο τέλος από έναν σκαφτιά με μυτερά αυτιά και τατουάζ...
Όπως έλεγε και ο ίδιος ο Gene Roddenberry σε όλους τους συγγραφείς που προσλάμβανε για το Star Trek: "Ποτέ μη ζητάτε από τους θεατές να πιστέψουν παραπάνω από μία απιθανότητα".
Εδώ εντοπίζονται και όλες οι ενστάσεις μου ως προς το διαβόητο εύρημα. Δεν είναι ικανό να μου χαλάσει την απόλαυση της ταινίας, αλλά θα προτιμούσα να μην υπήρχε (όπως και η γκρίζα διαφήμιση) ή έστω να έχουν βρει έναν λιγότερο αφελή τρόπο για να κάνουν τη σύνδεση, αν τόσο πολύ τους βασάνιζε το να αποδώσουν έναν φόρο τιμής στα παλαιότερα...
(Τη δε σκηνή που ο γέρο-Σποκ συναντά τη νεότερη εκδοχή του, τη βρήκα ανατριχιαστικά "κακή" και nerdy για κινηματογραφική ταινία...

)
Κάτι που μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση και δεν είδα να το αναφέρει κανείς, είναι ο εξαιρετικός υποτιτλισμός που έχει η ταινία. Πρώτη φορά σε επίσημη μετάφραση έχει γίνει τόσο καλή δουλειά, αν και ο μεταφραστής είχε και έξωθεν βοήθεια: στα credits μνημονεύεται και κάποιος "trekkie consultant"...