Starlink το δορυφορικό ίντερνετ της Space X

Αυτό δεν έχει να κάνει με τα 300Mbit αλλά με τη Vf.
300Mbit μπορεί να έχει μισθωμένο εταιρία για να δουλεύουν 100 άτομα.

15Mbit είναι το stream σου, τα online games ζήτημα να φτάνουν το 1 Mbit και άντε η κόρη άλλα 15 έστω πως βλέπει 4K.
Αυτή τη στιγμή με αυτή τη στιγμή με 50αρα cosmote που έπεσε σήμερα στα 23 , το streaming κάνει buffering και το online gaming ειναι σχεδον αδύνατο με lag spikes που φτάνουν τα 200ping επειδή είμαστε επάνω συνδεδεμένα 7 άτομα. Θεωρώ ότι τα 300 θα ήταν ιδανικα για να μην φωνάζει ο ένας τον άλλον ότι δεν μπορεί να παίξει να δει ή να πλοηγηθεί...
300 σταθερά πραγματικά όμως.

Attachments

• Screenshot_20250726_131432_Speedtest.jpg
    Screenshot_20250726_131432_Speedtest.jpg
    137.5 KB · Views: 23
Αυτή τη στιγμή με αυτή τη στιγμή με 50αρα cosmote που έπεσε σήμερα στα 23 , το streaming κάνει buffering και το online gaming ειναι σχεδον αδύνατο με lag spikes που φτάνουν τα 200ping επειδή είμαστε επάνω συνδεδεμένα 7 άτομα. Θεωρώ ότι τα 300 θα ήταν ιδανικα για να μην φωνάζει ο ένας τον άλλον ότι δεν μπορεί να παίξει να δει ή να πλοηγηθεί...
300 σταθερά πραγματικά όμως.

Τα 25Mbit δεν είναι για 7 άτομα, προφανώς και θα δημιουργούνται καθυστερήσεις.
Στη δική σας περίπτωση, που είναι πάλι άλλη, εάν ακόμη και τα 25Mbit ήταν πίσω από ένα σωστό router με σοβαρό QoS, από FQ-CoDel που βρίσκεις σε consumer ακριβά router μέχρι και HQoS, θα μπορούσες να μην βλέπεις αυξήσεις στο latency με τη χρήση.

Αυτό δεν έχει να κάνει με τα 300Mbit αλλά με τη Vf.
300Mbit μπορεί να έχει μισθωμένο εταιρία για να δουλεύουν 100 άτομα.

15Mbit είναι το stream σου, τα online games ζήτημα να φτάνουν το 1 Mbit και άντε η κόρη άλλα 15 έστω πως βλέπει 4K.
Μα αυτό λέω ακριβώς. Το 300άρι της Vodafone είναι τραγικό. Εάν ήταν όντως 300άρι, δεν θα είχα θέμα. Σκέψου τι κάνει το ADSL, VDSL. Το τι ταχύτητα ανακοινώνει η κάθε εταιρία, δεν έχει σημασία, καθώς είναι οι μέγιστες. Ακόμα και το 8Gb Που έχω εδώ, δεν περιμένω να πιάνει τόσο. Άσε που τα μηχανήματα μου είναι gigabit, εκτός από το PC. Απλά όσα και να έχω επάνω, δεν γίνεται να κολλήσει, ότι και εάν κάνω πια. Και με στατική IP, θα μπορώ να κάνω μέχρι και stream όταν είμαι Ελλάδα από το NAS μου.

Στη δική σας περίπτωση, που είναι πάλι άλλη, εάν ακόμη και τα 25Mbit ήταν πίσω από ένα σωστό router με σοβαρό QoS, από FQ-CoDel που βρίσκεις σε consumer ακριβά router μέχρι και HQoS, θα μπορούσες να μην βλέπεις αυξήσεις στο latency με τη χρήση.
Όταν το noise της γραμμής είναι στον θεό, δεν πας να έχεις και ότι θέλεις, δεν θα κάνει καμία διαφορά. Κάποτε είχα δώσει €300 για VDSL router, τώρα είναι για πέταμα. Επίσης, μιλάμε για μη τεχνικά άτομα, όχι για εμάς τους τρελούς Ανδρέα, που έχουμε και εμπειρία ετών στα δίκτυα.

Ε τότε παιδιά είναι ΜΟΥΦΑ οι ταχύτητες που δείχνουν τα ρούτερ και μας πουλάνε.
Αν το καφάο έχει capacity π.χ.10gbps και αυτοί συνδέουν επάνω 20gbit γραμμές, εννοείται θα υπάρξει πρόβλημα όταν και οι 20 γραμμές δουλέψουν στο peak.
Και κάτι μου λέει ότι αυτό συμβαίνει στην πράξη όταν λέτε ότι δεν φτάνουν τα 300 για 2-3 Netflix και gaming ταυτόχρονα.

Αν είναι να δώσω λεφτά για σωστό router για να κλειδώνει σωστά η 50αρα cosmote , βάζω starlink ...
Η γραμμή μόνο το καλοκαίρι έχει θέμα καθώς είμαι ανάμεσα σε ξενοδοχεία....

• Like
Reactions: pontios
Όταν το noise της γραμμής είναι στον θεό, δεν πας να έχεις και ότι θέλεις, δεν θα κάνει καμία διαφορά. Κάποτε είχα δώσει €300 για VDSL router, τώρα είναι για πέταμα. Επίσης, μιλάμε για μη τεχνικά άτομα, όχι για εμάς τους τρελούς Ανδρέα, που έχουμε και εμπειρία ετών στα δίκτυα.
Καλά κάποτε στις adsl πειραζαμε και το firmware για να αλλάξουμε το SNR για να πιάσουμε από 8 στα 10 😁

Μα αυτό λέω ακριβώς. Το 300άρι της Vodafone είναι τραγικό. Εάν ήταν όντως 300άρι, δεν θα είχα θέμα. Σκέψου τι κάνει το ADSL, VDSL. Το τι ταχύτητα ανακοινώνει η κάθε εταιρία, δεν έχει σημασία, καθώς είναι οι μέγιστες. Ακόμα και το 8Gb Που έχω εδώ, δεν περιμένω να πιάνει τόσο. Άσε που τα μηχανήματα μου είναι gigabit, εκτός από το PC. Απλά όσα και να έχω επάνω, δεν γίνεται να κολλήσει, ότι και εάν κάνω πια. Και με στατική IP, θα μπορώ να κάνω μέχρι και stream όταν είμαι Ελλάδα από το NAS μου.

Το 300άρι της Vodafone, όπως και το 300άρι του ΟΤΕ και της nova, είναι 300άρι μέχρι το δίκτυο κορμού του παρόχου. Η όποια διαφοροποίηση μεταξύ παρόχων σε FTTH, δεν είναι στο access κομμάτι, αλλά κυρίως στο κατά πόσο τα 300 ή 3000Mbit σου θα τα βλέπεις στις υπηρεσίες που σε ενδιαφέρουν. Εάν του βάλεις μια λήψη με 10-15 παράλληλα connections μια χαρά θα τα πιάσει τα 300. Αυτό δεν σημαίνει πως θα το βλέπεις σε single connection προς το PoP της υπηρεσίας που θέλεις.

Ε τότε παιδιά είναι ΜΟΥΦΑ οι ταχύτητες που δείχνουν τα ρούτερ και μας πουλάνε.
Αν το καφάο έχει capacity π.χ.10gbps και αυτοί συνδέουν επάνω 20gbit γραμμές, εννοείται θα υπάρξει πρόβλημα όταν και οι 20 γραμμές δουλέψουν στο peak.
Και κάτι μου λέει ότι αυτό συμβαίνει στην πράξη όταν λέτε ότι δεν φτάνουν τα 300 για 2-3 Netflix και gaming ταυτόχρονα.

Αυτό λέγεται contention ratio και υπάρχει σε όλες τις μη μισθωμένες συνδέσεις του κόσμου. Για αυτόν τον λόγο μπορείς να έχεις Gbit με 20-30-50€ ενώ το αντίστοιχο μισθωμένο θα ήταν στη καλύτερη 100 φορές ακριβότερο. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή στο FTTH δεν υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας στο access κομμάτι του εθνικού δικτύου πρόσβασης.

Οι καθυστερήσεις και τα λοιπά προβλήματα οφείλονται στη ποιότητα των διεθνών διασυνδέσεων. Άλλο το δίκτυο της lumen (level3) και της arelion, άλλο της cogent της hurricane electric άλλο και της seabone.

• Like
Reactions: takisot and Sotiris
Αυτό λέγεται contention ratio και υπάρχει σε όλες τις μη μισθωμένες συνδέσεις του κόσμου. Για αυτόν τον λόγο μπορείς να έχεις Gbit με 20-30-50€ ενώ το αντίστοιχο μισθωμένο θα ήταν στη καλύτερη 100 φορές ακριβότερο. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή στο FTTH δεν υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας στο access κομμάτι του εθνικού δικτύου πρόσβασης.
Λογικό και το καταλαβαίνω. Όλοι όμως διαφημίζουν ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. το 1000 ισχύει από το computer σου μέχρι τον server του άλλου (με την προϋπόθεση ότι ο άλλος έχει αντίστοιχη ταχύτητα up) . Αν ζεις σε μια περιοχή με πυκνό internet π.χ. στο Σύνταγμα και όλοι τιγκαρουν τις συνδέσεις τους θα έχεις 1000; Όχι. Άρα εξαπάτηση. Εγγυημένη υπο προϋποθεσεις λέγεται αυτό.

Η "εγγυημένη ταχύτητα" είναι στο access κομμάτι. Δεν υπάρχει το "πληρώνω για 200 και παίρνω 130" επειδή το ακραίο δίκτυο είναι προβληματικό.

Το access δίκτυο, ανεξαρτήτως του εάν μένεις στο Σύνταγμα ή στην Ανάβυσσο, οι συνδρομητές ανά πόρτα του G.PON ή XGS.PON είναι οι ίδιοι. Η διαφορά είναι πως σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, έχει ο πάροχος περισσότερα OLT, κάρτες και πόρτες για να καλύψει τους συνδρομητές. Το κάθε OLT πέφτει με πολλαπλά 10G/40G στον router της περιοχής που με τη σειρά του συνδέεται σε οπτικούς δακτυλίους του δικτύου κορμού. Στη πράξη, στις ταχύτητες 300+Mbit, ο χρόνος δέσμευσης μεγάλου ποσοστού της χωρητικότητας της σύνδεσης είναι πολύ μικρός. Εάν δείτε γράφημα, η συνολική κίνηση (aggregate) είναι χαμηλή με κάποια λίγα spikes μέσα στη μέρα σε επίπεδο κάρτας G.PON.

Στις πολύ μεγάλες συνδέσεις >=Gbit, εάν δεν βλέπεις τη μέγιστη ταχύτητα σε πραγματικές συνθήκες, κατεβάζοντας/ανεβάζοντας κάτι, αυτό που συνήθως ευθύνεται είναι ο tier 1.

• Like
Reactions: takisot
Αμφιβάλλω ότι μπορεί να δώσει στην Γερακινη FFTH... Βάζω και στο χωριό έξω απο την Θεσσαλονίκη που έχω την δουλειά μου. Ελάχιστοι έχουν πάρει vdsl 50 πριν 8 χρόνια και πλέον δεν είναι διαθέσιμο ούτε αυτό ενώ τα 24αρια πιάνουν μέχρι 17 πραγματικά 12 σε ολο το χωριό.
Τώρα με μπέρδεψες :) Από τη μια λες αμφιβάλλεις από την άλλη η εικόνα που βάζεις δείχνει διαθέσιμο μέχρι 200Mbps (που είναι το ίδιο με αυτο που είχα γράψει).

01.png02.png

Τώρα με μπέρδεψες :) Από τη μια λες αμφιβάλλεις από την άλλη η εικόνα που βάζεις δείχνει διαθέσιμο μέχρι 200Mbps (που είναι το ίδιο με αυτο που είχα γράψει).

View attachment 255723View attachment 255724
Και Σουρωτή δείχνει μεχρι 200 αλλά μόνο 24αρα δίνει και σε ένα κομμάτι στην πλατεία 50αρα. Εγω πχ ειμαι ακριβως πισω απο αυτο το νουμερο και μου δινει μονο 24αρα ενω το "σπιτακι" της cosmote ειναι στα 20 μετρα .

Κανείς στη Γερακινη δεν έχει 200 ούτε καν 100. Στην καλύτερη 50αρα vdsl έχουν όπως και στην Μολα Καλύβα που ξέρω σίγουρα.
Με καμία πρόβλεψη για μεγαλύτερες ταχύτητες στα επόμενα χρόνια και φυσικά με κόστος ανάλογο του starlink.

Το γραφείο κιόλας στην εικόνα. 100% οπτική ίνα δεν υπάρχει στην περιοχή. Δεν σου βάζουν οπτική στο σπίτι. Ειναι μέχρι το καφαο και μετά χαλκός.

Attachments

• Screenshot_20250728_091646_Chrome.jpg
    Screenshot_20250728_091646_Chrome.jpg
    204 KB · Views: 32
  • Screenshot_20250726_084918_Chrome.jpg
    Screenshot_20250726_084918_Chrome.jpg
    258.5 KB · Views: 34
Last edited:
Δίκιο έχεις. Πήγα με άλλο τρόπο στον έλεγχο διαθεσιμότητας και βγάζει διαφορετικό παράθυρο που λέει ότι είναι FTTC.

03.png

Όπως έχω ξαναπεί θα εξαντλούσα πρώτα το 4G/5G με καλη δυνατή εξωτερική κεραία , όχι με TP-Link MR600.
Νομίζω υπερβάλλεις. Τόσες κόκκινες περιοχές (οπτική ίνα) που δείχνει ο χάρτης είναι ψέματα;
Σε όλες σχεδόν τις πόλεις έχει πάει οπτική. Όσο για την κινητή πρέπει να έχεις τραβήξει τρελό λαχείο και να έχεις πέσει σε κενό κάλυψης.
Πάντως, στα περίχωρα της πρωτεύουσας και ακόμα 5g η vodafone δίνει χάλια, και οπτικές ούτε κατά διάνοια.
Cosmote μοναδικός πάροχος με 40mbps και με δυσκολία.
Οπότε starlink, σταθερό, γρήγορο, χωρίς συμβόλαιο και όλα καλά.

• Like
Reactions: Kirikosgeorgas
Πανευτυχής συνδρομητής starlink στην Αρτέμιδα εδώ και μερικές ώρες (παραγγελία 20/8, παραλαβή σήμερα). Με cosmote speedbooster έπαιζα γύρω στα 60Mbps στο τσακίρ κέφι, προφανώς μόνο για τα πρώτα 200GB του μήνα (μετά πέφταμε στα 15Mbps). Σε τεστ με direct downloads, πιάνουμε πλέον 35-40MB/s.
Ετήσιο συμβόλαιο - σιγά μην πλησιάσει ίνα εδώ που είμαι μέσα στον επόμενο ένα χρόνο -, με δωρεάν εξοπλισμό και 40€ μήνα (από 32 που πλήρωνα για το speedbooster).
Το μηχάνημα (πιάτο+μόντεμ) καίει 50W, όχι αδιάφορο νούμερο.

edit: Εγινε bypass στο ρουτερ της starlink, και συνεχίζω να χρησιμοποιώ το Asus RT-AX92U.

Μερικές πληροφορίες από τις πρώτες μέρες ρυθμίσεων, που μπορεί να είναι χρήσιμες και δεν ξέρω αν έχουν αναφερθεί προηγουμένως:

1) Παραδοσιακά DDNS services δεν λειτουργούν, λόγω CGNAT. Μέχρι πρότινος στην επίγεια γραμμή χρησιμοποιούσα wireguard για remote πρόσβαση στο οικιακό δίκτυο, αλλά δεν δουλεύει πλέον. Η αναζήτησή μου για λύση, με έχει οδηγήσει προς το παρόν στο Tailscale . Δουλεύει μια χαρά, θα δούμε πώς θα πάει.
2) Χωρίς να έχω εξαντλήσει το θέμα, VPN services - που είναι ψιλοαπαραίτητα καθώς η Starlink στέλνει... "ραβασάκια" με warnings - "κόβουν" πολλή ταχύτητα (από 40 MB/s στα 15).

• Like
Reactions: #@george@#
Μερικές πληροφορίες από τις πρώτες μέρες ρυθμίσεων, που μπορεί να είναι χρήσιμες και δεν ξέρω αν έχουν αναφερθεί προηγουμένως:

1) Παραδοσιακά DDNS services δεν λειτουργούν, λόγω CGNAT. Μέχρι πρότινος στην επίγεια γραμμή χρησιμοποιούσα wireguard για remote πρόσβαση στο οικιακό δίκτυο, αλλά δεν δουλεύει πλέον. Η αναζήτησή μου για λύση, με έχει οδηγήσει προς το παρόν στο Tailscale . Δουλεύει μια χαρά, θα δούμε πώς θα πάει.
2) Χωρίς να έχω εξαντλήσει το θέμα, VPN services - που είναι ψιλοαπαραίτητα καθώς η Starlink στέλνει... "ραβασάκια" με warnings - "κόβουν" πολλή ταχύτητα (από 40 MB/s στα 15).

Αυτά τα "ραβασακια" περιορίζονται μόνο σε προειδοποίηση και προσωρινό downgrade της ταχύτητας ή υπάρχει και κάτι χειρότερο όπως αποκλεισμός τελείως και ραβασάκι από καμιά ΑΑΔΕ;

Αυτά τα "ραβασακια" περιορίζονται μόνο σε προειδοποίηση και προσωρινό downgrade της ταχύτητας ή υπάρχει και κάτι χειρότερο όπως αποκλεισμός τελείως και ραβασάκι από καμιά ΑΑΔΕ;
Δεν το γνωρίζω.