Σταθεροποιητής τάσης

Και εγώ. Το θεωρώ απόλυτα λογικό να δώσεις 1000 ευρώ, για να προστατεύεις μια τηλεόραση των 1600 ευρώ.

παιδια σε σπιτι που εχει τριφασικο ρευμα απο τη ΔΕΗ πρεπει να μπει και τριφασικος σταθεροποιητης η αρκει ενας μονοφασικος?
ποσα VA πρεπει να παρω για εναν onkyo609,μια vt30,ενα panasonic 310 brplayer και καναδυο ακομα μικροσυσκευες? γυρω στα 3000 ειμαι καλα?
power conditioner τι ειναι?

μιας και φαινεστε σχετικοι με το θεμα πλζ μια απαντηση, ειναι αμεσου ενδιαφεροντος.

Και εγώ. Το θεωρώ απόλυτα λογικό να δώσεις 1000 ευρώ, για να προστατεύεις μια τηλεόραση των 1600 ευρώ.

Η οποία μετά από κανένα χρόνο θα έχει χάσει πάνω από τη μισή της αξία...

...
ναι στα conditioner
ναι στα UPS ( αλλα μονο στα online )
οχι σταθεροποιητες
οχι ups back up η line interactive ....

Υπερβολικό να λέμε σε κάποιον που θέλει προστασία ότι θα την βρει με κόστος 1.000+ ευρώ ή να μην την προμηθευτεί καθόλου.
Λύσεις υπάρχουν για όλα τα βαλάντια και πάντα σε σχέση με το κόστος του εξοπλισμού που θέλει να προστατεύσει, σε συνδυασμό με τα εν γένει προβλήματα που αντιμετωπίζει στο περιβάλλον του (π.χ. σταθερότητα και/ή συχνότητα διακοπών ηλεκτροδότησης).

Για τη σύγκριση ανάμεσα στα online & τα line interactive UPS αντιγράφω από το
Technical Comparison of On-line vs. Line-interactive UPS designs
White Paper #79
APC
...
Conclusions
In the power range between 750VA and 5000VA, both types of UPS adequately protect IT equipment from power disturbances, so the decision for which topology to use is primarily based on the specifics of the customer application.
Because initial cost, operating expense, heat generation, and reliability are primary concerns in any application, it would appear the default choice should be line-interactive. Line-interactive has, in fact, become the efficient and reliable workhorse of the typical IT environment.
Under certain circumstances, however, double-conversion on-line can be the better choice. In particular, in geographic areas where the AC power is highly distorted and/or has extreme voltage variations, a doubleconversion
on-line UPS will go to battery less often to maintain proper output. Less battery usage preserves battery capacity for extended outages, and preserves battery service life. In addition, reducing battery replacement cost can offset the advantage of the lower initial and operating costs of a line-interactive UPS.
Other less common situations that might call for a double-conversion on-line UPS are those that require power factor correction (PFC), small physical size, or frequency conversion, such as some types of medical equipment or instrumentation.

Επίσης, για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τους διαφορετικούς τύπους UPS αλλά και τις εφαρμογές που ενδείκνυται η επιλογή του κάθε τύπου, μπορεί να διαβάσει σχετικά στο διαδίκτυο, ένα παράδειγμα που βρήκα είναι εδώ και άλλο στα Ελληνικά εδώ.

Προσωπικά χρησιμοποίησα line interactive ups σε δύσκολη περιοχή και συγκεκριμένα το APC Back-UPS RS 1000 στο Ληξούρι Κεφαλονιάς. Για 2 χρόνια κάθε χειμώνα, όποτε ξεκινούσε ψιχάλα είχαμε διακοπές και πτώσεις τάσης μέχρι να πεις κύμινο. Το UPS οδηγούσε 2 ΗΥ και μπορώ να πω ότι έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος αφού το παρακολούθησα στην πράξη πολλές φορές.

Last edited:
Παιδια σε ρεαλιστικα πλαισια, μεχρι και 100-120 ευρω το πολυ ποιο σε Line Interactive UPS θα προτεινατε, και τι θα πρεπει να προσεχουμε σε αυτα, απο χαρακτηριστικα?

Ήρθε η ώρα να ξεθαυτεί κι αυτό το θρεντ...
Έχω εδώ και καμιά διετία αυτόν http://www.amarad.gr/full_product.php?prod_id=1114026183 το σταθεροποιητή τάσης για προστασία πλάσμα τηλεόρασης,ps3,δορυφορικού δέκτη και pc.Κατ'αρχήν μέχρι στιγμής δεν έχει πάθει τίποτα κάποια συσκευή παρά τα ταρζανιλίκια της τάσης του δικτύου της δεη οπότε καθησυχάζομαι.
α)να συνεχίσω να καθησυχάζομαι η θα τα βρω κάρβουνο καμιά μέρα και θα μαλώνω με το κατάστημα που μου τα πούλησε?
β)αυτές τις μέρες αγόρασα 2 απ'αυτά http://www.amarad.gr/full_product.php?prod_id=1295872148 της ίδιας μάρκας για σπίτι συγγενούς χωρίς πολλές απαιτήσεις και συνδέοντάς τα πριν από τον παλιό μου σταθεροποιητή (που έχει ένδειξη τάσης εισόδου-εξόδου) είδα οτι την τάση του δικτύου (237 V εκείνη τη στιγμή-όπως σχεδόν πάντα) δε τη μεταβάλουν και απλά θα επέμβουν αν ξεπεράσει κάποια συγκεκριμένη τιμή.Αυτό κατά πόσο είναι ασφαλές?
Επίσης στον παλιό σταθεροποιητή που έχει και ψηφιακή ένδειξη της τάσης εξόδου είμαστε σίγουροι οτί βγάζει σταθερά 220 V?Σαν πολύ σταθερό να είναι και κάτι μου βρωμάει..
Για πείτε καμιά γνώμη να μη τρέχω τώρα να αγοράζω πολύμετρο σαββατιάτικα...

αν διαβασες το νημα δεν χρειαζεται καμμια αλλη πληροφορια οτι χρειαζεσαι υπαρχει εδω .....

Το διάβασα αλλά δεν είδα πουθενά να αναφέρεται αν η ένδειξη της τάσης εξόδου -η οποία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες λέει 220V- αντιστοιχεί στη πραγματική τάση που βγάζει ο σταθεροποιητής.Επίσης δεν είδα πουθενά να αναφέρεται η συγκεκριμένη μάρκα...

Εχω φαει περισσοτερο απο το μισο νημα να εξηγω οτι οι σταθεροποιητες τασης κλασσικης τοπολογιας με μετασχηματιστες , ρελεδες , και αναλογικους συγκριτες δεν εχουν να προσφερουν απολυτως τιποτα σε ασφαλεια σε μια συσκευη που εχει την δυνατοτητα να προσαρμοστει σε τασεις απο 100 -250 βολτ και εσυ ρωτας για την ψευδοενδειξη που παρεχουν οι σταθεροποιητες αυτοι ?

Δεν εχεις τιποτα να κανεις .... το μονο που εξυπηρετει ενας τετοιος σταθεροποιητης ειναι τον ψυχισμο σου που πιστευει οτι επειδη δαπανησε καποια χρηματα στην ασφαλεια τοτε τα μηχανηματα θα ειναι ασφαλη ...

Αρκει να διαβασεις τα ταμπελακια απο τις συσκευες σου και θα καταλαβεις οτι η διακυμανση της τασης τους ειναι παγερα αδιαφορη ....

Εχω φαει περισσοτερο απο το μισο νημα να εξηγω οτι οι σταθεροποιητες τασης κλασσικης τοπολογιας με μετασχηματιστες , ρελεδες , και αναλογικους συγκριτες δεν εχουν να προσφερουν απολυτως τιποτα σε ασφαλεια σε μια συσκευη που εχει την δυνατοτητα να προσαρμοστει σε τασεις απο 100 -250 βολτ και εσυ ρωτας για την ψευδοενδειξη που παρεχουν οι σταθεροποιητες αυτοι ?

Δεν εχεις τιποτα να κανεις .... το μονο που εξυπηρετει ενας τετοιος σταθεροποιητης ειναι τον ψυχισμο σου που πιστευει οτι επειδη δαπανησε καποια χρηματα στην ασφαλεια τοτε τα μηχανηματα θα ειναι ασφαλη ...

Αρκει να διαβασεις τα ταμπελακια απο τις συσκευες σου και θα καταλαβεις οτι η διακυμανση της τασης τους ειναι παγερα αδιαφορη ....

+1. Και για να το πούμε απλά, η "σταθερή" ένδειξη των 220 V στην έξοδο είναι ψεύτικη. Απόλυτα σταθερή τάση δίνουν μόνο τα on-line ups με έξοδο ημίτονο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεσαι, αφού όλα τα τροφοδοτικά πλέον είναι παλμοτροφοδοτικά, που δεν τα ενδιαφέρει η τάση εισόδου.

Ευχαριστώ παιδιά,με καλύψατε.Απλά μάλλον περισότερο επικρατεί η ανησυχία που ανέφερε ο vintage service όταν βλέπω τα ταμπελάκια των συσκευών να γράφουν 220-240V και την τάση του δικτύου να είναι συστηματικά 235-245V και σε μερικές περιπτώσεις να πηγαίνει κάτω απ'τα 200 η να πιάνει 250.
Και στην περίπτωση που είναι να καεί κάτι προτιμώ να είναι το πηνίο η η ασφάλεια του σταθεροποιητή παρά του τροφοδοτικού της 50άρας...

Περαν του οτι αισθανομαι περηφανος ως ενεργο μελος σε ενα καλο φορουμ τελικα εχει και την πλακα του ....

προσπαθουμε να σου εξηγησουμε οτι κανενα διακοπτικο τροφοδοτικο δεν θα καει αν η ταση απο 220 φτασει 245 ισως μαλιστα να δουλευει και πιο ξεκουραστα σε αυτη την ταση ( λεω ισως ) αντιθετα το τροφοδοτικο της 50αρας σου θα αμολησει τον μπλε καπνο του οταν η ταση ειναι μια χαρα 220 ας πουμε και στην γραμμη υπαρξει εστω και ενας σπινθιρισμος ( spike / surge ) που μπορει να προερχεται απο ενα εκατομυριο λογους τους οποιος δεν μπορει να καλυψει ενα τετοιος σταθεροποιητης ειδικοτερα οταν η ταση ειναι σωστη γιατι τοτε απλα δεν δουλευει ο σταθεροπιητης σου και ειναι σε bypass mode με ρελε ( και λογικα εφοσον δεν χρειαζεται να σταθεροπιησει τιποτα )

λογοι για βρωμιες στο ρευμα :
πλυντηρια
κλιματιστικα
ψυγεια
οτιδηποτε εχει μεγαλο ηλεκτρικο μοτερ
διακοπη ρευματος με αναπηδηση ( ξαφνικα σε μικρο χρονικο διαστημα "ανοιγοκλεινει " το ρευμα )
Ο γειτονας που κολλαει κατι με την ηλεκτροκολληση
Η γυναικα σου που βαζει στην ιδια φαση μια κακης ποιοτητας μεγαλης ισχυος ηλεκτρικη σκουπα
ενας κεραυνος που επεσε σε κολονα της ΔΕΗ 15 χιλιομετρα μακρυα απο το σπιτι σου
ενας μεγαλος καταναλωτης πχ εργοστασιο την ωρα που ξεκιναει η σταματει μια αντιστοιχη μεγαλη καταναλωση

αυτα ειναι που ηρθαν στο μυαλο πολυ προχειρα και ειναι κατα κανονα α πραγματα που βρωμιχζουν το ρευμα μας

Αυτη ειναι η αποψη μου .... περα απο αυτο αγορασε οσους σταθεροποιητες θελεις (οταν την κανει το τροφοδοτικο απο καποια συσκευη σου το μονο που θα μπορεσω να κανω αν την φερεις στο δικο μου εργαστηριο ειναι να σου κανω μια καλυτερη τιμη μια και εσυ εισαι μελος του φορουμ .

( ελπιζω τουλαχιστον μια και δεν μοιραζομαστε την ιδια αποψη για την ποιοτητα του ρευματος ... ελπιζω τουλαχιστον να μοιραζομαστε το ιδιο χουμορ )

Με Φιλικη διαθεση και για λιγο καλαμπουρι
Σακης Πετροπουλος

Εχω το εξεις προβλημα και ελπιζω να με διαφωτισετε...
Ανα τακτα χρονικα διαστηματα σβηνουν 2 "dreambox"(αποκωδικοποιητες,καινουργιοι,την ιδια συμπεριφορα ειχε και το ματζαφλαρακι της nova) που βρισκοντε στον ιδιο χωρο αλλα σε διαφορετικες μπριζες.Οπως επισης προσφατα(αλλα οχι ταυτοχρονα) καηκαν 2 τηλεορασεις στις ιδιες παροχες ρευματος.

Οποτε για την δικη μου περιπτωση τι προτεινετε?

Aισθηση μου ειναι το προβλημα προερχετε απο υποταση...

Υ.Γ Οποτε μαλλων χρειαζομαι 2 μηχανηματακια (υποθετω 1000Va θα με καλυψουν,ενα σε καθε digibox+Plasma 50αρα) για να λυσουν το προβλημα.

-Δεν με αφηνε το συστημα να κανω edit-

Υ.Γ2 Δινω επισης βαρυτητα σε φυσικο μεγεθος και διακριτικοτητα, θα προτιμουσα εαν γινετε να ειναι ενσωματομενο σε πολυμπριζο π.χ κατι τετοιο η εαν δεν ειναι εφικτο καποιο σαν αυτο (116x214x141 mm).

Ποσο μυαλο θελει καποιος να καταλαβει οτι η υποταση μπορει να ειναι υπευθυνη για το αν ενα μηχανημα δε λειτουργει η δεν λειτουργει σωστα αλλα δεν εχει απολυτως κανεναν λογο για να καει αν η ταση ειναι χαμηλοτερη απο οτι πρεπει ...Βλακειες τετοιου τυπου λενεοι ασχετοι ηλεκτρολογοι της σειρας , πωλητες αντιπροσωπειας , και πωλητες σε πολυκαταστηματα τυπου Κωτσοβολος οταν οι συσκευες που πουλανε εχουν χαλασει και δεν υπαρχει καποια αλλη λογικη η πειστικη εξηγηση .

Η Υποταση απο μονη της δεν φταιει για τιποτα απο αυτα που σου συνεβησαν ....στην απιθανη περιπτωση που εχεις ηλεκτρολογικο θεμα η θεμα ΔΕΗ δεν ειναι προβλημα οταν "πεφτει" για οποιο λογο το ρευμα . Το κυριως προβλημα ειναι το ποσο πολυ και το ποσο αποτομα ερχεται το ρευμα πισω .

Αν υποθεσουμε οτι εχεις ενα ηλεκτρολογικο θεμα στον πινακα σου και εχεις διακοπες αν πεσει η συνδεση για καποιο λογο τοτε δεν εχεις κανενα απολυτως κινδυνο να παθεις καμμια ζημεια ...αν ομως η συνδεση ειναι στο """περιπου"" και δεν εχει σωστη επαφη την ωρα που παει και ερχεται το ρευμα και σαφως εκει θα υπαρχει καποιος σπινθηρας αυτο ειναι που σου κανει την ζημεια .

Στην μια και μοναδικη περιπτωση που εχεις υπερταση ( μονιμη ) πανω απο 240 βολτ ειναι λογικο να σου καιγονται συσκευες αλλα οχι να σβυνουν .

Τελος ο σαθεροποιητης θα μπορουσε μονο να σε βοηθησει αν για καποιο πολυ παραξενο λογο εχεις μονιμη υπερταση πανω απο 240 βολτ γιατι κατα τα αλλα σε ολες τις προηγουμενες περπιτωσεις που αναφερω ο σταθεροποιητης δεν εχει την αναλογη ταχυτητα που χρειαζεται ωστε να προλαβει να διορθωσει ο προβλημα , συν οτι η δουλεια του ειναι να διορθωνει μονο την ταση του ρευματος και οχι τα σουπιδια που μπορει να περιεχει μεσα απο την ΠΑροχη της ΔΕΗ η τον υποτιθεμενη βλαβη που εχει ο ηλεκτρολογικος σου πινακας ...

αυτα ...

-Δεν με αφηνε το συστημα να κανω edit-

Υ.Γ2 Δινω επισης βαρυτητα σε φυσικο μεγεθος και διακριτικοτητα, θα προτιμουσα εαν γινετε να ειναι ενσωματομενο σε πολυμπριζο π.χ κατι τετοιο η εαν δεν ειναι εφικτο καποιο σαν αυτο (116x214x141 mm).

αυτο πια ...δεν ειναι καν να το σχολιασει κανεις .....

Εχω το εξεις προβλημα και ελπιζω να με διαφωτισετε...
Ανα τακτα χρονικα διαστηματα σβηνουν 2 "dreambox"(αποκωδικοποιητες,καινουργιοι,την ιδια συμπεριφορα ειχε και το ματζαφλαρακι της nova) που βρισκοντε στον ιδιο χωρο αλλα σε διαφορετικες μπριζες.Οπως επισης προσφατα(αλλα οχι ταυτοχρονα) καηκαν 2 τηλεορασεις στις ιδιες παροχες ρευματος.

Οποτε για την δικη μου περιπτωση τι προτεινετε?

Aισθηση μου ειναι το προβλημα προερχετε απο υποταση...

Υ.Γ Οποτε μαλλων χρειαζομαι 2 μηχανηματακια (υποθετω 1000Va θα με καλυψουν,ενα σε καθε digibox+Plasma 50αρα) για να λυσουν το προβλημα.

Εγώ προτείνω να φωνάξεις ηλεκτρολόγο να δει την εγκατάσταση.
Πως "κάηκαν" 2 τηλεοράσεις; Σίγουρα όχι από υπόταση.

Να με συγχωρουν οι συμμετεχοντες ισως και ο τονος μου να ηταν σκληροτερος απο οτι επρεπε αλλα τσπ καπου μεσα μου επαναστατω οταν ακουω τετοια πραγματα .Απο την αλλη οπως ειπαμε δεν χανω και την ευκαιρια για κανα καλαμπουρακι.

--παλι καλα που ο φιλος μας δεν ζητησε μεσα στο πολυπριζο εκτος απο τον σταθεροποιητη να εχει και κανα dreambox μεσα :BDGBGDB55:

Eν οψει καλοκαιριου και των παραδοσιακων...κολπων της ΔΕΗ στην περιοχη, ψαχνω για προστασια των μηχανηματων μου που αν καουν, δυσκολα θα αντικατασταθουν λογω κρισης...

Να ξεκαθαρισω οτι με ενδιαφερει μονο η προστασια απο την επαναφορα του ρευματος, καποιες φορες μετα απο διακοπη και πιο συνηθισμενα απο πολυ γρηγορα ον-οφ του ρευματος (...συγνωμη που δε μπορω να το περιγραψω με σωστους ορους).

α)Στο καθιστικο υπαρχει τηλεοραση plasma, ΑVR, media player, δορυφορικος δεκτης, positioner και ενα sub. Διαβασα ολο το θεμα και κατεληξα οτι αυτο με καλυπτει σε αυτο που ζηταω, σωστα;

β)Μπορω να χρησιμοποιησω power conditioner και για προστασια σε PC, monitor κλπ;

γ)Λιγο οφ τοπικ αλλα θα ρωτησω...Επειδη ηδη εχω απωλεια ενος μοτερ καταψυκτη, θα προτεινατε τη χρηση power conditioner και για τετοιου ειδους συσκευες;