Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

Re: Απάντηση: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

Επί του θέματος είμαστε.
Ο Παπαδόπουλος κατέβασε τον στρατό στους δρόμους...

Ο Παπαδόπουλος επίσης κάθε μέρα έτρωγε πρωινό. Προτείνω να καταδικαστεί το πρωινό ως χουντική συνήθεια... :operator:

Απάντηση: Re: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί μόνο εκεί. Τις προάλλες το έβλεπα τυπωμένο και αναρτημένο σε 2 σημεία μάλιστα, σε γραφείο σε ΔΟΥ της πόλης μου.

Σε ΔΟΥ σωστά γράφεται λανθασμένα.:flipout::flipout::flipout:

Εκεί όντως η Δημοκρατία Αυτοκαταστρέφεται.:violent-smiley-030:

Re: Απάντηση: Re: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη απ την αμάθεια φίλτατε.

Αντιγράφω μια εξαιρετική τοποθέτηση από http://www.sarantakos.com/isocrat.htm

Το ψεύτικο ρητό του Ισοκράτη για την «αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας»

Κάποια ελληνοαμερικάνικη οργάνωση μ’ έχει βάλει στον κατάλογο παραληπτών της και μου στέλνει (όχι μόνο σε μένα, βέβαια) ταχτικά μηνύματα, ως επί το πλείστον εθνικιστικά. Σήμερα, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πήρα από την οργάνωση αυτή ένα μήνυμα με τον ανορθόγραφο τίτλο «Τάδε έφει Ισοκράτης» και το εξής περιεχόμενο:

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία

Κατά σύμπτωση, το ίδιο μήνυμα το είχα πάρει κι από μια εγχώρια ταχυδρομική λίστα, και απ' ό,τι είδα κυκλοφορεί πολύ στο Διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την εξέγερση των παιδιών που τα έλεγαν αλήτες.

Δεν θα επεκταθώ στη γνώμη μου για τη δολοφονία και για όσα την ακολούθησαν. Θα ασχοληθώ με κάτι δευτερεύον, με το ρητό του Ισοκράτη, ή μάλλον με το δήθεν ρητό του Ισοκράτη που πλασάρουν αυτές τις μέρες πολλοί, άλλοι καλοπροαίρετοι και άλλοι ελλαδέμπορες. Πριν συνεχίσω, να ομολογήσω ότι το εύρημα δεν είναι δικό μου· ναι μεν εγώ είχα ψυλλιαστεί ότι η φράση «η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται» ακούγεται πολύ μοντέρνα, αλλά πριν ανοίξω τα κιτάπια μου με πρόλαβε (εκμεταλλευόμενος και τη διαφορά της ώρας) ο φίλος Ηλίας από την Καλιφόρνια, που σ’ αυτόν ανήκει ο έπαινος.

Διότι, βλέπετε, ο Ισοκράτης δεν είπε αυτό που έβαλαν στο στόμα του οι πλασιέδες της ελληνοφροσύνης. Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής (ζητώ συγνώμη για το πολυτονικό):

Οἱ γὰρ κατ' ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ' ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ' ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ' ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

Φυσικά, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να περάσει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Για άλλη μια φορά, οι ελληναράδες χρησιμοποιούν τους αρχαίους όπως ο μεθυσμένος τον φανοστάτη: όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα.

Υστερόγραφο: Μόλις είχα αναρτήσει το κείμενο και μια καλή φίλη με διορθώνει· ο Ισοκράτης-μαϊμού δεν κυκλοφορεί απλώς στο Διαδίκτυο, παρά τον δημοσίεψε πρωτοσέλιδο, με κάτι γραμματάρες να, και μάλιστα σε μαύρο φόντο, μια υποτιθέμενη σοβαρή εφημερίδα σαν τον Ελεύθερο Τύπο. Και για του λόγου το αληθές:

Σαφώς η ημιμάθεια είναι χειρότερη απ την αμάθεια αλλά στο συγκεκριμένο θέμα που έθιξες μάλλον μετά λυπης μου θα σου πω ότι την κατέχεις εσύ αυτήν την ιδιότητα!

Άκου πως έχουν τα πράγματα με τα Αρχαία ελληνικά(και όχι μόνο) κείμενα απ´οσα γνωρίζω
α)Οι μεταφράσεις δεν γίνονται μόνο κατά λεξη... αλλά και τι εννοεί ο ρητορας δεδομένου και της εποχής... ξεκαθαρίζω ότι την φράση αυτή δεν την έχω διαβάσει από βιβλίο την έχω ακούσει από ακαδημαικό! και την ξέρω τουλάχιστον 2 χρόνια πριν...β) Όλες οι εκδοτικές εταιρίες έχουν διαφορετική μετάφραση... Άρα; eγώ προσωπικά είμαι πιστός σε μία... γ) Εδώ συνέχεια ακαδημαικοι έχουν διαφωνίες και τσακωμούς με τις μεταφράσεις και κάνουν μελέτες τι εννούσε ο τάδε και ο δείνα....
Δηλαδή θες να μας πεις ότι ''σαραντάκος ερμήνευσε τον ΙΣΟΚΡΑΤΗ; Μαζί με το φιλαράκι του!! ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ:flipout::flipout::flipout::flipout::flipout::flipout:
Τό ότι επικρατεί η κατά τον Σαραντάκο φράση φάντασμα ''Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται '' όντως Κατά λέξη δεν λέγεται ... ΑΛΛΑ σύμφωνα με τους ακαδημαικους μεταφραστές αυτό εννοειτε!!! Τώρα τι λέει ο Σαραντάκος και ο κάθε Σαραντάκος άσε.... να μας λείπει

Ακόμα. αυτό με την ημετέραν παιδεία(ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει)Αλλά...

Η φράση είναι λόγοι του Ισοκράτη ε και; Τι αναιρεί αυτο;

Υ.Γ Ξέρεις πόσες λέξεις με το πέρασμα τον χρόνων εχούν διαφορετική σημασία; και μάλιστα παρεξηγημένη(Όλως τυχαίως...)

Y.Γ.1 Γιατί δεν βγήκε ούτε ένας ακαδημαικός να διαψεύσει την φράση του Ισοκράτη; Nα σου δώσω την απάντηση; O Σαραντάκος έχει πολύ φαντασία! (μαζί με τον Elliott):flipout::flipout:

Y.Γ 2.τι πιο γλυκό στον κόσμο τίποτε δεν ξέρω από πατρίδα
Το είπε αυτό ο Ομηρος κατά το Σαραντάκο; Οι απαντήσεις στο διαδίκτυο! (το ξάχνει!!!) Φαίνεται καθαρά τι προθέσεις έχει...

Εδώ βγήκε ένας αγγλόεβραίος αρχαιολόγος (το είχα δει στον χαρδαβέλα)και αμφισβητεί τον δίσκο της Φαιστού... Τι να λέμε τώρα! Μερικούς πειράζει που έχουμε πλούσια πολιτιστική κληρονομιά... Περαστικά!

Συν του ότι δεν μπορούν να δεχτούν ότι το δημοκρατικό πολίτευμα δημιουργεί τον πιο πιστό και αφιερώμενο στρατό! Τι να κάνουμε να αλλάξουμε την Ιστορία;

Επειδή νιώθω ότι σε πολλούς συνομιλητές γίνομαι ''ενοχλητικός'' και ότι άλλο φαντάζονται, και επειδή έχω ήδη ''χαρακτηριστεί'' άμεσα 2 φορές από συνομιλητές , έχω εισπράξει αρκετές ειρωνείες χωρίς λόγο...και δεν είχα καμία στήριξη απ τους διαχειριστές... δηλώνω ότι αποχωρώ απ την κοινότητα...

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά ΟΛΑ τα μέλη του νήματος ΠΕΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ για την βοήθεια που μου πρόσφεραν...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

Τό ότι επικρατεί η κατά τον Σαραντάκο φράση φάντασμα ''Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται '' όντως Κατά λέξη δεν λέγεται ... ΑΛΛΑ σύμφωνα με τους ακαδημαικους μεταφραστές αυτό εννοειτε!!!

Πραγματικά θα ήθελα να δω ποιος ακαδημαϊκός έχει εκφέρει αυτή την άποψη. Προσωπική μου άποψη πως η συγκεκριμένη ερμηνεία είναι το λιγότερο αστεία για τον πολύ απλό λόγο πως η δημοκρατία δεν είχε προλάβει καν να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. Στα χρόνια του Ισοκράτη η δημοκρατία ήταν στα πρώτα της βρεφικά βήματα, οι άνθρωποι ακόμα πειραματιζόντουσαν με τις διάφορες εκφάνσεις της. Ως εκ τούτου είναι αδύνατον να μιλάμε για αυτοκαταστροφή στο χρονικό πλαίσιο από την εγκαθίδρυση του πρώτου δημοκρατικού πειράματος και των χρόνων που έζησε ο Ισοκράτης.

πω ρε κάτι ζόρια που σκάνε από μερικούς...:rolleyes:

Λίγη επιχειρηματολογία περί του θέματος θα ήταν σαφέστατα πιο χρήσιμη για όλους, αν δεν έχεις γνώμη δεν σε υποχρεώνει κανείς ούτε να ασχολείσαι με τα ζόρια του καθενός, ούτε και να απαντάς σ'ένα θέμα. Αυτοί οι μερικοί που αναφέρεις τουλάχιστον έχουν το θάρρος, τα επιχειρήματα και την όρεξη να κάτσουν να γράψουν τη γνώμη τους καί όχι απλά να αρχίσουν να ειρωνεύονται ως έχοντες την πλήρη φώτιση.

Ευχαριστώ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

Πραγματικά θα ήθελα να δω ποιος ακαδημαϊκός έχει εκφέρει αυτή την άποψη. Προσωπική μου άποψη πως η συγκεκριμένη ερμηνεία είναι το λιγότερο αστεία για τον πολύ απλό λόγο πως η δημοκρατία δεν είχε προλάβει καν να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. Στα χρόνια του Ισοκράτη η δημοκρατία ήταν στα πρώτα της βρεφικά βήματα, οι άνθρωποι ακόμα πειραματιζόντουσαν με τις διάφορες εκφάνσεις της. Ως εκ τούτου είναι αδύνατον να μιλάμε για αυτοκαταστροφή στο χρονικό πλαίσιο από την εγκαθίδρυση του πρώτου δημοκρατικού πειράματος και των χρόνων που έζησε ο Ισοκράτης.

Προφανώς κι έχεις δίκιο. Αλλά ξαναλέω, δε νομίζω πως αυτή η φράση έγινε τόσο της μόδας φέτος επειδή την είπε ο Ισοκράτης... του οποίου είμαι σίγουρος ότι το 80% των Ελλήνων δεν έχει διαβάσει ποτέ κείμενο.

Απλά δημοσιεύτηκε τόσες φορες σε τόσα άρθρα, blogs, υπογραφες μελών, εφημερίδες, δελτία κλπ επειδή ακριβώς είναι κάτι που πιστεύει πλέον πολύς κόσμος. Όχι ως άποψη του Ισοκράτη, ως άποψη γενικότερα. Όχι για την Αρχαία ελλάδα, για την Ελλάδα του σήμερα. Που η ελευθερία έχει αρχίσει να παρεξηγείται σε επικίνδυνο βαθμό, αφού η ελευθερία για μερικούς προσβάλει σοβαρά τα δικαιώματα άλλων.

Απάντηση: Re: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

Συν του ότι δεν μπορούν να δεχτούν ότι το δημοκρατικό πολίτευμα δημιουργεί τον πιο πιστό και αφιερώμενο στρατό! Τι να κάνουμε να αλλάξουμε την Ιστορία;

Εδώ πάλι διαφωνώ, αρκεί να κοιτάξουμε τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που ανέβηκαν και έπεσαν τα τελευταία 10.000 χρόνια. Από τον δικό μας Μέγα Αλέξανδρο, που ήταν μονάρχης, τους Κινέζους μονάρχες, την αυτοκρατορία του Τζέκις Χαν, την αυτοκρατορία των Αιγυπτίων και των Ζουλού στην Αφρική, τους Μεσοποτάμιους πολιτισμούς, τους Αμερικάνους πολιτισμούς (Ίνκας, Μάγιας, Αζτέκους, Φυλές ινδιάνων), την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία (στα πάνω της μόνο δημοκρατία δεν ήταν με τον Καίσαρα) και τα δύο παιδιά της το Βυζάντιο και την Ιερή Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τα Αραβικά βασίλεια, την Βρετανική αυτοκρατορία, την Ισπανική, την Ρώσικη αυτοκρατορία και προς τα χρόνια μας, την Ιαπωνική αυτοκρατορία, την Εθνικοσοσσιαλιστική Γερμανία, την κομμουνιστική Ε.Σ.Σ.Δ. και τέλος την Αμερικάνικη αυτοκρατορία. Έχω αναγράψει τόσες αυτοκρατορίες που βασίστηκαν στους στρατούς τους και κατέκτησαν τεράστιες εκτάσεις. Η μοναδική που έχει στους τύπους δημοκρατία είναι οι σημερινές Η.Π.Α., αλλά ακόμα και για αυτές έχω αμφιβολίες για το στρατό τους και προσωπική άποψη πως με τίποτα δεν συγκρίνεται με αρκετούς από τους προγενέστερους στρατούς.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;

Προφανώς κι έχεις δίκιο. Αλλά ξαναλέω, δε νομίζω πως αυτή η φράση έγινε τόσο της μόδας φέτος επειδή την είπε ο Ισοκράτης... του οποίου είμαι σίγουρος ότι το 80% των Ελλήνων δεν έχει διαβάσει ποτέ κείμενο.

Απλά δημοσιεύτηκε τόσες φορες σε τόσα άρθρα, blogs, υπογραφες μελών, εφημερίδες, δελτία κλπ επειδή ακριβώς είναι κάτι που πιστεύει πλέον πολύς κόσμος. Όχι ως άποψη του Ισοκράτη, ως άποψη γενικότερα. Όχι για την Αρχαία ελλάδα, για την Ελλάδα του σήμερα. Που η ελευθερία έχει αρχίσει να παρεξηγείται σε επικίνδυνο βαθμό, αφού η ελευθερία για μερικούς προσβάλει σοβαρά τα δικαιώματα άλλων.

To να παραφράζεις κατά το δοκούν συνανθρώπους σου για να περάσεις τα δικά σου μηνύματα, αλλάζοντας το νόημά τους για εμένα τουλάχιστον είναι το λιγότερο ανήθικο. Όποιος το έγραψε δεν θα έπρεπε να γράψει Ισοκράτης από κάτω (που ήταν τόσο προχειροδουλειά που δεν μπήκε καν στον κόπο να γράψει πλήρως την πηγή ως έπρεπε, ενώ τουλάχιστον η εφημερίδα που το δημοσίευσε καθαρά για λόγους λαϊκισμού στο πρωτοσέλιδό της θα έπρεπε να το είχε προσθέσει). Θα έπρεπε να το γράψει επώνυμα ή έστω το να γράψει ένα κείμενο με δικά του λόγια. Το 90% των Ελλήνων που το έχουν διαβάσει δεν ασχολήθηκαν παραπάνω, εκτός από το να πουν είδες όλα τα έχουν πει οι αρχαίοι (εκ του όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες άλλοι έτρωγαν βελανίδια στα δένδρα). Δυστυχώς, προσωπική μου άποψη, είναι πως αυτό δεν αποτελεί κάτι διαφορετικό από μια ακόμα έκφανση του μοντέρνου Ελληναράδικου πολιτισμού.

Και πάλι συμφωνούμε....αλλά γιατί συνεχίζουμε να μιλάμε γιατί βγήκε αυτη η φράση, και όχι για την ουσία της, ακόμη κι αν αυτή γεννήθηκε στο κεφάλι κάποιου νεοέλληνα...

Ας πούμε πως μετασχηματίζοντας το παραπάνω λίγο, θέτω μια ρήση του Maestro προς σχολιασμό:

"Η Δημοκρατία μας καθημερινά υποβαθμίζεται, διότι στο ονομα της ελευθερίας και της ισότητας, εφτασαν καποιοι πολίτες να θεωρούν την, την παρανομία ως ελευθερία,και την αναρχία ως ευδαιμονία"

Είναι τόσο εκτός τοπου και χρόνου αυτο κατά τη γνώμη σας?

Last edited:
Αν θέλουμε να κάνουμε πολιτική συζήτηση πρέπει να ορίζουμε τι εννοούμε με κάθε όρο που χρησιμοποιούμε. Ως αναρχία στην παραπάνω φράση εννοείται το πολιτικό σύστημα του ελευθεριακού κομμουνισμού ή μια νιχιλιστική θεωρία χάους και καταστροφής? Προφανώς τα δύο παραπάνω είναι τελείως αντίθετες έννοιες και αν δεν ορίσουμε για ποια από τις δύο μιλάμε δεν μπορεί να βγει κανένα συμπέρασμα.

Re: Απάντηση: Re: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

α)Οι μεταφράσεις δεν γίνονται μόνο κατά λεξη... αλλά και τι εννοεί ο ρητορας δεδομένου και της εποχής... ξεκαθαρίζω ότι την φράση αυτή δεν την έχω διαβάσει από βιβλίο την έχω ακούσει από ακαδημαικό! και την ξέρω τουλάχιστον 2 χρόνια πριν...

Ρήτορας ήταν ο άνθρωπος όχι ποιητής να ψάχνουμε τι εννοεί. Προφανώς προέχει η γραμματική, η κατά λέξη ερμηνεία του κειμένου. Και όταν βάζεις ένα "πλαστό" (με την έννοια ότι πρόκειται για -τραβηγμένη μάλιστα- ερμηνεία και όχι έστω για μετάφραση του αρχικού κειμένου) κείμενο και από κάτω ένα βαρύγδουπο "τάδε έφη Ισοκράτης", αυτό που λες δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται ως ψευδές.

Και πάλι συμφωνούμε....αλλά γιατί συνεχίζουμε να μιλάμε γιατί βγήκε αυτη η φράση, και όχι για την ουσία της, ακόμη κι αν αυτή γεννήθηκε στο κεφάλι κάποιου νεοέλληνα...

Ας πούμε πως μετασχηματίζοντας το παραπάνω λίγο, θέτω μια ρήση του Maestro προς σχολιασμό:

"Η Δημοκρατία μας καθημερινά υποβαθμίζεται, διότι στο ονομα της ελευθερίας και της ισότητας, εφτασαν καποιοι πολίτες να θεωρούν την, την παρανομία ως ελευθερία,και την αναρχία ως ευδαιμονία"

Είναι τόσο εκτός τοπου και χρόνου αυτο κατά τη γνώμη σας?

Και γιατί να σχολιάσουμε την φράση ενός οποιουδήποτε, ενός ανωνύμου, παρακαλώ?
Από τη στιγμή που δεν αποτελεί μετάφραση, αλλά παράφραση, ως παράφραση θα έχει τον σκοπό της, και τμήμα του σκοπού αυτού προφανώς είναι να θέλει να με βάλει να ζυγίσω τα όσα ντρέπεται να πει ο συντάκτης της επωνύμως (ενδεχομένως λόγω του πολιτικού κύκλου που ίσως ανήκει), και τα λέει "πλαστογραφώντας" τη σφραγίδα του Ισοκράτη.

Ε λοιπόν δεν θα του κάνω τη χάρη. Κάθε παράφραση τη θεωρώ εξ ορισμού δόλια.

Επειδή νιώθω ότι σε πολλούς συνομιλητές γίνομαι ''ενοχλητικός'' και ότι άλλο φαντάζονται, και επειδή έχω ήδη ''χαρακτηριστεί'' άμεσα 2 φορές από συνομιλητές , έχω εισπράξει αρκετές ειρωνείες χωρίς λόγο...και δεν είχα καμία στήριξη απ τους διαχειριστές... δηλώνω ότι αποχωρώ απ την κοινότητα...

Δεν είδα πουθενά προσωπική ειρωνεία. Προσωπική, όχι ειρωνεία προς τις απόψεις που εκφράζει κανείς.
Το μόνο πιο "τραβηγμένο" που είδα, ως διαχειριστής, σε αυτό το θέμα -δεν το αναφέρω ως σχετικό με εσένα, γενικώς για το νήμα- ήταν κάποιοι "σχολιασμοί" για την επταετία και τα πρόσωπά της. Αλίμονο όμως, εάν 35-40 χρόνια μετά δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον δικτάτορα για αυτό που πραγματικά ήταν.

Και γιατί να σχολιάσουμε την φράση ενός οποιουδήποτε, ενός ανωνύμου, παρακαλώ?
.

Δεν καταλαβαίνω... δηλαδή για να πει κάποιος μια άποψη πρέπει να λέγεται Ισοκράτης? Ή το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιώ ψευδώνυμο?

Μάλιστα η φράση που χρησιμοποίησα είναι διαφορετική από ο,τι υποτίθεται ότι είπε ο Ισοκράτης.

Δεν καταλαβαίνω... δηλαδή για να πει κάποιος μια άποψη πρέπει να λέγεται Ισοκράτης? Ή το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιώ ψευδώνυμο?

Μάλιστα η φράση που χρησιμοποίησα είναι διαφορετική από ο,τι υποτίθεται ότι είπε ο Ισοκράτης.

προφανώς δεν αναφέρομαι σε εσένα, αλλά στον αρχικό "παραχαράκτη" της παραπάνω υποτιθέμενης ρήσης του Ισοκράτη. Κάποιος το έχει γράψει αρχικώς αυτό που συναντούμε τελευταίως συχνά και προφανώς όχι ο Ισοκράτης. Αυτόν εννοώ.