αρα γενικα θα λεγαμε οτι πουθενα δεν μετρανε οι μετρησεις σωστα? αρα ουτε στα ηχεια σωστα?
Οι μετρήσεις φυσικά και έχουν χρησιμότητα, π.χ. για να επαληθεύσεις ότι δεν έχεις κάνει κάποιο χονδρό λάθος σε κάποια σχεδίαση.
Αλλά αν για παράδειγμα έχεις έναν ενισχυτή που έχει THD+N 0,01% και έναν άλλο που έχει 0,02%, η μέτρηση λέει ότι ο πρώτος θα παίζει καλύτερα. Αλλά αυτό τελικά δεν είναι απαραίτητο.
Για τα switches και τα καλωδια ethernet ενα ειναι σιγουρο ....snake oil και τιποτα παραπανω. οποιος εχει γνωσεις ηλεκτρολογικες-ηλεκτρονικες ξερει οτι αυτα ειναι φουμαρα.
Δεν σε παρεξηγώ, τέτοια έλεγα και εγώ πριν πολλά χρόνια, τότε που νόμιζα ότι είχα όλες τις επιστημονικές γνώσεις. Η ενασχόληση μου έδειξε ότι πολύ απλά, δεν τα γνώριζα όλα.
Μετά από τόσα χρόνια, και (προφανώς) εξακολουθώ να μην τα ξέρω όλα, αλλά έχω μάθει πάρα πολλά.
Για παράδειγμα, ότι σχεδόν τα πάντα ακούγονται.
Παράδειγμα..
Έχεις δυο DAC, μετράνε σε απόκριση συχνότητας σχεδόν τα ίδια.
Τα βάζεις να παίξουν και το ένα έχει ξεκάθαρα πιο πολύ μπάσο από το άλλο.
Έχεις PC με windows ως streamer, παίζει μέτρια. Βάζεις RPi με γραμμικό τροφοδοτικό και παίζει πολύ καλύτερα.
Αλλάζεις τροφοδοτικό στο RPi και αλλάζει ο ήχος.
Αλλάζεις λογισμικό στο RPi και πάλι αλλάζει ο ήχος.
Αλλάζεις το RPi με πιο προσεγμένο RPi και (τότε κι αν) αλλάζει ο ήχος.
Βάζεις πιο "καθαρό" ethernet switch και (you guessed it) αλλάζει ο ήχος, σημαντικά, προς το καλύτερο.
Περιττό να πω ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι "κλασικές" μετρήσεις τα βγάζουν ακριβώς ίδια.
Όλοι οι παραπάνω τρόποι φέρνουν τα ίδια data στο DAC σου, αλλά ακούγονται διαφορετικά.
Τωρα οσοι θελουν να πιστεψουν οτι αυτα κανουν δουλεια και θελουν να σκανε ενα σκασμο χρηματα για ενα μετρο καλωδιο ethernet που δηθεν κανει διαφορα δικαιωμα τους
Κάποια στιγμή, πριν αρκετά χρόνια, είχα ακούσει σε (πολύ καλό) σύστημα συγκριτικό ανάμεσα σε δυο ethernet καλώδια. Αδικαιολόγητα ακριβά και τα δυο, με δεδομένα IT. Παρανοϊκά, στρατοσφαιρικά ακριβό το δεύτερο.
Δυστυχώς το δεύτερο έπαιξε καλύτερα.
Το αν αξίζει τα λεφτά του δεν μπορώ να το κρίνω - είναι υποκειμενικό. Και επίσης άλλο να το βάζεις σε ένα γήινο σύστημα που κάνει 2-3Κ και άλλο σε σύστημα 200Κ. Στην πρώτη περίπτωση έχεις πετάξει τα λεφτά σου. Στη δεύτερη (εφόσον σου αρέσει το αποτέλεσμα που φέρνει), όχι.