Streaming audio. So far, so no good...

Ρουτερ δε θες ρε, αυτο τι σχεση εχει;
Έχω και switch,γιατί έχω συνδέσει πάνω του ένα κάρο συσκευές και δεν μου έφτανε το ρούτερ.
Οπότε αρχίζω με το switch που είναι φτηνό και αργότερα βλέπουμε για ρούτερ.
Υποτίθεται ότι το Fritz που έχω ,είναι κορυφαίο.
Είναι όμως??

αρα γενικα θα λεγαμε οτι πουθενα δεν μετρανε οι μετρησεις σωστα? αρα ουτε στα ηχεια σωστα?

Οι μετρήσεις φυσικά και έχουν χρησιμότητα, π.χ. για να επαληθεύσεις ότι δεν έχεις κάνει κάποιο χονδρό λάθος σε κάποια σχεδίαση.

Αλλά αν για παράδειγμα έχεις έναν ενισχυτή που έχει THD+N 0,01% και έναν άλλο που έχει 0,02%, η μέτρηση λέει ότι ο πρώτος θα παίζει καλύτερα. Αλλά αυτό τελικά δεν είναι απαραίτητο.

Για τα switches και τα καλωδια ethernet ενα ειναι σιγουρο ....snake oil και τιποτα παραπανω. οποιος εχει γνωσεις ηλεκτρολογικες-ηλεκτρονικες ξερει οτι αυτα ειναι φουμαρα.

Δεν σε παρεξηγώ, τέτοια έλεγα και εγώ πριν πολλά χρόνια, τότε που νόμιζα ότι είχα όλες τις επιστημονικές γνώσεις. Η ενασχόληση μου έδειξε ότι πολύ απλά, δεν τα γνώριζα όλα.
Μετά από τόσα χρόνια, και (προφανώς) εξακολουθώ να μην τα ξέρω όλα, αλλά έχω μάθει πάρα πολλά.

Για παράδειγμα, ότι σχεδόν τα πάντα ακούγονται.

Παράδειγμα..

Έχεις δυο DAC, μετράνε σε απόκριση συχνότητας σχεδόν τα ίδια.
Τα βάζεις να παίξουν και το ένα έχει ξεκάθαρα πιο πολύ μπάσο από το άλλο.

Έχεις PC με windows ως streamer, παίζει μέτρια. Βάζεις RPi με γραμμικό τροφοδοτικό και παίζει πολύ καλύτερα.

Αλλάζεις τροφοδοτικό στο RPi και αλλάζει ο ήχος.

Αλλάζεις λογισμικό στο RPi και πάλι αλλάζει ο ήχος.

Αλλάζεις το RPi με πιο προσεγμένο RPi και (τότε κι αν) αλλάζει ο ήχος.

Βάζεις πιο "καθαρό" ethernet switch και (you guessed it) αλλάζει ο ήχος, σημαντικά, προς το καλύτερο.

Περιττό να πω ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι "κλασικές" μετρήσεις τα βγάζουν ακριβώς ίδια.

Όλοι οι παραπάνω τρόποι φέρνουν τα ίδια data στο DAC σου, αλλά ακούγονται διαφορετικά.

Τωρα οσοι θελουν να πιστεψουν οτι αυτα κανουν δουλεια και θελουν να σκανε ενα σκασμο χρηματα για ενα μετρο καλωδιο ethernet που δηθεν κανει διαφορα δικαιωμα τους

Κάποια στιγμή, πριν αρκετά χρόνια, είχα ακούσει σε (πολύ καλό) σύστημα συγκριτικό ανάμεσα σε δυο ethernet καλώδια. Αδικαιολόγητα ακριβά και τα δυο, με δεδομένα IT. Παρανοϊκά, στρατοσφαιρικά ακριβό το δεύτερο.

Δυστυχώς το δεύτερο έπαιξε καλύτερα.

Το αν αξίζει τα λεφτά του δεν μπορώ να το κρίνω - είναι υποκειμενικό. Και επίσης άλλο να το βάζεις σε ένα γήινο σύστημα που κάνει 2-3Κ και άλλο σε σύστημα 200Κ. Στην πρώτη περίπτωση έχεις πετάξει τα λεφτά σου. Στη δεύτερη (εφόσον σου αρέσει το αποτέλεσμα που φέρνει), όχι.

Χμμμμμ... ερωτησουλα. Θέλω να αποκτήσω πρόσβαση στο tidal connect την οποία δε μου παρέχει ο integra 8.4 ο οποιος παιζει μεσω της δικης του εφραμογης. Δε θέλω να επενδύσω πολλά. Σα λύση φαίνεται το wiim pro μέσω coaxial σε μια είσοδο του integra. Έχει κανείς προσωπική εμπειρία από το εν λόγω μηχάνημα σε ρόλο streamer?
αν σε παιρνει κανε μια υπερβαση και παρε το pro plus το οποιο εχει καλυτερο dac .το εχω ακουσει και μου αρεσε αρκετα .το pro δεν το εχω ακουσει

Οι μετρήσεις φυσικά και έχουν χρησιμότητα, π.χ. για να επαληθεύσεις ότι δεν έχεις κάνει κάποιο χονδρό λάθος σε κάποια σχεδίαση.

Αλλά αν για παράδειγμα έχεις έναν ενισχυτή που έχει THD+N 0,01% και έναν άλλο που έχει 0,02%, η μέτρηση λέει ότι ο πρώτος θα παίζει καλύτερα. Αλλά αυτό τελικά δεν είναι απαραίτητο.

Δεν σε παρεξηγώ, τέτοια έλεγα και εγώ πριν πολλά χρόνια, τότε που νόμιζα ότι είχα όλες τις επιστημονικές γνώσεις. Η ενασχόληση μου έδειξε ότι πολύ απλά, δεν τα γνώριζα όλα.
Μετά από τόσα χρόνια, και (προφανώς) εξακολουθώ να μην τα ξέρω όλα, αλλά έχω μάθει πάρα πολλά.

Για παράδειγμα, ότι σχεδόν τα πάντα ακούγονται.

Παράδειγμα..

Έχεις δυο DAC, μετράνε σε απόκριση συχνότητας σχεδόν τα ίδια.
Τα βάζεις να παίξουν και το ένα έχει ξεκάθαρα πιο πολύ μπάσο από το άλλο.

Έχεις PC με windows ως streamer, παίζει μέτρια. Βάζεις RPi με γραμμικό τροφοδοτικό και παίζει πολύ καλύτερα.

Αλλάζεις τροφοδοτικό στο RPi και αλλάζει ο ήχος.

Αλλάζεις λογισμικό στο RPi και πάλι αλλάζει ο ήχος.

Αλλάζεις το RPi με πιο προσεγμένο RPi και (τότε κι αν) αλλάζει ο ήχος.

Βάζεις πιο "καθαρό" ethernet switch και (you guessed it) αλλάζει ο ήχος, σημαντικά, προς το καλύτερο.

Περιττό να πω ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι "κλασικές" μετρήσεις τα βγάζουν ακριβώς ίδια.

Όλοι οι παραπάνω τρόποι φέρνουν τα ίδια data στο DAC σου, αλλά ακούγονται διαφορετικά.

Κάποια στιγμή, πριν αρκετά χρόνια, είχα ακούσει σε (πολύ καλό) σύστημα συγκριτικό ανάμεσα σε δυο ethernet καλώδια. Αδικαιολόγητα ακριβά και τα δυο, με δεδομένα IT. Παρανοϊκά, στρατοσφαιρικά ακριβό το δεύτερο.

Δυστυχώς το δεύτερο έπαιξε καλύτερα.

Το αν αξίζει τα λεφτά του δεν μπορώ να το κρίνω - είναι υποκειμενικό. Και επίσης άλλο να το βάζεις σε ένα γήινο σύστημα που κάνει 2-3Κ και άλλο σε σύστημα 200Κ. Στην πρώτη περίπτωση έχεις πετάξει τα λεφτά σου. Στη δεύτερη (εφόσον σου αρέσει το αποτέλεσμα που φέρνει), όχι.
καλωδιο ethernet kai switcher δεν ακους διαφορες period. Εαν μου εξηγησεις επιστημονικα πως ενα καλωδιο ethernet αλλαζει τον ηχο καλως. επιστημονικα ομως οχι ακουστικα με το τι ακους.

αν σε παιρνει κανε μια υπερβαση και παρε το pro plus το οποιο εχει καλυτερο dac .το εχω ακουσει και μου αρεσε αρκετα .το pro δεν το εχω ακουσει
Το dac section μου είναι παντελώς άχρηστο. Και το ψηφιακό κομμάτι είναι ίδιο νομίζω.

Δειτε το οποιος θελει για να μην σαν πουλανε απατες οτι δηθεν θα ακουσετε καλυτερα
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Aν θες μετρησεις οντως δες εδω και συγκρινε. Το συγκεκριμενο switch το εχω ακουσει οπως και αλλοι και εχουμε σχηματισει αποψη για τον εν λογω κυριο.

και εδω καινουριες μαζι με μετρησεις για την επιδραση της τροφοδοσιας στο καθε switch

Χμμμμμ... ερωτησουλα. Θέλω να αποκτήσω πρόσβαση στο tidal connect την οποία δε μου παρέχει ο integra 8.4 ο οποιος παιζει μεσω της δικης του εφραμογης. Δε θέλω να επενδύσω πολλά. Σα λύση φαίνεται το wiim pro μέσω coaxial σε μια είσοδο του integra. Έχει κανείς προσωπική εμπειρία από το εν λόγω μηχάνημα σε ρόλο streamer?

Ναι έτσι είναι αν και έχουν τη δυνατότητα να παίξουν τα hi-res flac και τα dolby atmos από το tidal, το κάνουν μέσα από το εκάστοτε app τους οι pionkyogra.

Με το Wiim θα σου αρέσει πολύ το interface του γενικά και το tidal connect προφανώς, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσεις να παίξεις με αυτό τα atmos tracks του tidal. Καλά θα μου πεις σε αυτή την περίπτωση το γυρνάς στο app του integra... .

• Like
Reactions: Panoramix
Αυτό λέει τίποτα??
Έχω ένα tplink δεκαετίας.
Αν αγοράσω ένα zyxel ή το παραπάνω,έχει νόημα ή τζάμπα το έξοδο??
Φυσικά εννοείται ότι αυτό που με ενδιαφέρει πιο πολύ, είναι το μηχάνημα να είναι plug n play.
Ρε δώστε μια απάντηση στον φτωχό hifiντελα ,που ακόμα δεν έχει αξιωθεί να συνδέσει ένα streamer με δύο ηχεία.
Τι ζητάει ο φουκαρας?😸

• Haha
Reactions: vlad66
Ρε δώστε μια απάντηση στον φτωχό hifiντελα ,που ακόμα δεν έχει αξιωθεί να συνδέσει ένα streamer με δύο ηχεία.
Τι ζητάει ο φουκαρας?😸
Αν κάτσει έτσι άπραγο 1-2 χρόνια ακόμα, πούλησέ μου το να το λειτουργήσω εγώ.. :LOL:

Δεν θα χάσεις λεφτά... ;)

καλωδιο ethernet kai switcher δεν ακους διαφορες period. Εαν μου εξηγησεις επιστημονικα πως ενα καλωδιο ethernet αλλαζει τον ηχο καλως. επιστημονικα ομως οχι ακουστικα με το τι ακους.

Τα δυο άρθρα που μπήκαν κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να εξηγήσουν το φαινόμενο.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο θόρυβος του switch (προερχόμενος είτε από το ίδιο το switch είτε από κάποια τρίτη συσκευή, επίσης συνδεδεμένη πάνω στο switch) περνάει μέσα από το καλώδιο ethernet στο streamer μας και στη συνέχεια στο dac. Εκεί καταλήγει να αυξάνει ή/και απλά να αλλάζει το jitter.

Οπότε μιλάμε για ένα αναλογικό φαινόμενο που επηρεάζει την μετατροπή του ψηφιακού σε αναλογικό.

Είναι ο ίδιος μηχανισμός που κάνει τα διαφορετικά streamers να έχουν διαφορετικό ήχο, παρότι όλα τους παίζουν bit perfect.

Τι ζητάει ο φουκαρας?😸

Όλα τα switches δουλεύουν μια χαρά. Τη δουλειά την κάνουν όλα απροβλημάτιστα. Το audio άλλωστε έχει αστείες απαιτήσεις σε bandwidth και latency.

Τώρα, ποιο "παίζει" εν τέλη καλύτερα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν δεν το δοκιμάσει κανείς στο σύστημά του.

Αλλά ξαναλέω, αφενός οι ακουστές διαφορές δεν είναι μέρα με τη νύχτα, αφετέρου πρέπει και το υπόλοιπο σύστημα να είναι σε θέση να αναδείξει τις διαφορές.

σε σχεση με αυτο που βρηκα με πολλες κριτικες εχει καμια διαφορα?

Τα δυο άρθρα που μπήκαν κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να εξηγήσουν το φαινόμενο.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο θόρυβος του switch (προερχόμενος είτε από το ίδιο το switch είτε από κάποια τρίτη συσκευή, επίσης συνδεδεμένη πάνω στο switch) περνάει μέσα από το καλώδιο ethernet στο streamer μας και στη συνέχεια στο dac. Εκεί καταλήγει να αυξάνει ή/και απλά να αλλάζει το jitter.

Οπότε μιλάμε για ένα αναλογικό φαινόμενο που επηρεάζει την μετατροπή του ψηφιακού σε αναλογικό.

Είναι ο ίδιος μηχανισμός που κάνει τα διαφορετικά streamers να έχουν διαφορετικό ήχο, παρότι όλα τους παίζουν bit perfect.
Δημήτρη, ένα καλό μηχάνημα , πχ. το Α8 δεν θα έπρεπε τον θόρυβο που έρχεται από τα ρούτερ, τα σουίτσις , τα καλώδια, κλπ. να τα αντιμετωπίζει πριν επηρεάσουν το ντακ του ?

Όλα τα switches δουλεύουν μια χαρά. Τη δουλειά την κάνουν όλα απροβλημάτιστα. Το audio άλλωστε έχει αστείες απαιτήσεις σε bandwidth και latency.

Τώρα, ποιο "παίζει" εν τέλη καλύτερα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν δεν το δοκιμάσει κανείς στο σύστημά του.

Αλλά ξαναλέω, αφενός οι ακουστές διαφορές δεν είναι μέρα με τη νύχτα, αφετέρου πρέπει και το υπόλοιπο σύστημα να είναι σε θέση να αναδείξει τις διαφορές.
Με γλύτωσες από ένα περιττό έξοδο.
Thanks mate 🙂

εγω ολο αυτο με τους θορυβους δεν το καταλαβαινω
Καποτε σε ενα μαγαζι μου εδειχνε ο μαγαζατορας ενα πολυπριζο που εξαλειφει τους θορυβους του βρωμικου ρευματος.Μαλιστα μου εκανε επιδειξη με ενα τετοιο μηχανακι που το εβαλε στην πριζα και εδειχνε κατι αριθμους και ειχε και μεγαφωνακι που οντως εκανε χχρρρ. μετα εβαλε το πολυπριζο και εβαλε σε αυτο το μηχανημα και ξαφνικα δεν ειχε θορυβο. , Μου εξηγουσε λοιπον οτι οτι ολος αυτο ο θορυβος περναει στα ηχεια .
Και ερωτω ο εγω ο αδαης.....γυρνωντας στο σπιτι αναβω τον ενισχυτη και χωρις να παιζει κατι εβαλα το βολιουμ στο φουλ .....δεν εβγαινε κιχ απο τα ηχεια .......δεν θα επρεπε να ακουσω ολο αυτο το βρωμικο ρευμα δλδ?

Καποτε σε ενα μαγαζι μου εδειχνε ο μαγαζατορας ενα πολυπριζο που εξαλειφει τους θορυβους του βρωμικου ρευματος.Μαλιστα μου εκανε επιδειξη με ενα τετοιο μηχανακι που το εβαλε στην πριζα και εδειχνε κατι αριθμους και ειχε και μεγαφωνακι που οντως εκανε χχρρρ. μετα εβαλε το πολυπριζο και εβαλε σε αυτο το μηχανημα και ξαφνικα δεν ειχε θορυβο. , Μου εξηγουσε λοιπον οτι οτι ολος αυτο ο θορυβος περναει στα ηχεια .
Και ερωτω ο εγω ο αδαης.....γυρνωντας στο σπιτι αναβω τον ενισχυτη και χωρις να παιζει κατι εβαλα το βολιουμ στο φουλ .....δεν εβγαινε κιχ απο τα ηχεια .......δεν θα επρεπε να ακουσω ολο αυτο το βρωμικο ρευμα δλδ?
Οχι απαραιτητα. Υπαρχουν πολλων ειδων "θορυβοι" (noise) που επηρεαζουν την αποδοση των συσκευων μας.
Eδω μπορεις να παρεις μια ιδεα

Αν φτάσεις να ακούσεις τον θόρυβο από τα ηχεία τα πράγματα είναι τραγικά, δεν είναι απλά σοβαρά.

Ο θόρυβος που συζητάμε εδώ δεν είναι θόρυβος στο ακουστό φάσμα, είναι υψίσυχνος θόρυβος που επηρεάζει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα με αποτέλεσμα (εν τέλη) να ανεβάζει το jitter.

• Like
Reactions: superfly