Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Ηχειάκια είναι. Ειδικών αποστολών.
Κάποιος που παίρνει bookself τα παίρνει για συγκεκριμένο σκοπό και λόγο.
Το να πάρεις bookself ή βάσης σε έναν μεγάλο χώρο και να προσπαθήσεις να καλύψεις τις αδυναμίες τους με sub είναι απόλυτα λάθος.
Πας να διορθώσεις ένα λάθος με ένα άλλο.

Περιγράφεις ιδεατές και ιδανικές καταστάσεις.

Εγώ έχω διαθέσιμο space μόνο στα kallax ράφια από το ΙΚΕΑ. Για πες, τι κάνω εκεί;

Αυτό δυστυχώς το έχουν πει αρκετοί, απο την εποχή που εφτιαχνα (ακόμη το κάνω) πρόσθετα supertweeter για ηχεία ακουγα πάντα μα ο κατασκευαστής δεν το εχει προβλέψει. Η ιδέα είναι η ιδια, ηψηλές χαμηλές κάθε ηχείο εχει το φάσμα του ανάλογα με την κατηγορία τιμής του. Ειναι στο χέρι μας να προσθεσουμε σε αυτό, αρκεί πάντα να γίνει σωστά.
Στη δική μου περίπτωση την αγνοια μου στο τεράστιο θέμα που ονομάζεται crossover την καλύπτω αγοραζοντας μονάδες με ιδια ευαισθησια με του ηχειου (με σχετική επιτυχία εχει δείξει ο χρόνος) με ποτενσιόμετρο και εμπειρο αυτί για το tuning.
Συμφωνώ, όμως για να φτιάξει κάποιος ένα ηχείο θες οπωσδήποτε μετρήσεις, είναι εργαλείο, και στο τέλος κάνεις εσύ το τελικό κούρδισμα με το αυτί σου σύμφωνα με το προσωπικό σου γούστο..
Η κατασκευή ενός σωστού ηχείου είναι το πιο δύσκολο πράγμα πάνω στo Audio..
Ακόμα και σοβαρές εταιρίες κάνουν λάθη με τα ηχεία τους..

• Like
Reactions: billpeppas
Αν τοποθετηθει μακρια απο τον τοιχο εσεις τι εκταση μετρατε στο χωρο σας?

Εφόσον δεν αναφέρει αν είναι η απόκριση σε ανηχοικό ή μαζί με το room gain, δύσκολο να καταλάβουμε.

Επίσης κάτι ακόμα. Δεν θέλουν όλα τα ηχεία την ίδια απόσταση από τον τοίχο. Δεν είναι όλα υπολογισμένα το ίδιο, γιατί κάθε κατασκευαστής κάνει διαφορετικές επιλογές, στα... ηχητικά έπιπλα (ή αλλιώς ηχεία).

• Like
Reactions: steadyshot

Έπιασες συγκεκριμένο ηχείο με 1 woofer 6''. Μάντεψε σε ποια συχνότητα είναι αυτά τα -6db :P
Εγώ τα έχω 1 μέτρο από τον πίσω τοίχο και σε τεστ ακούω κανονικά τα 50hz. Να έρθει ο Vlad με το ματζαφλάρι του την επόμενη φορά να δούμε πόσο χάνει μέχρι την θέση ακρόασης. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μιλάμε για αυτά τα 6 db.
Ο Βλαδίμηρος τα έχει κολλητά στον τοίχο και εννοείται ότι έχει περισσότερο μπάσο. Όχι δραμματικό μιας και μιλάμε για κλειστό κουτί.

Εγώ έχω διαθέσιμο space μόνο στα kallax ράφια από το ΙΚΕΑ. Για πες, τι κάνω εκεί;

Αν ο διαθέσιμος χώρος σου είναι αυτός, δεν έχεις καν χώρο για να βάλεις subwoofer.
Αν έχεις χώρο για να βάλεις 2 subwoofer έχεις και για ηχεία δαπέδου. Στην ίδια θέση θα μπουν.

Τα M126Be με δύο καλά sub (με όλα τα παρελκόμενα, δηλαδή σωστή τοποθέτηση, ρύθμιση, ενσωμάτωση, χώρο) δεν θα παίξουν το ίδιο καλά (ή και καλύτερα στο μπάσο) από ένα ζεύγος F328Be ? (3x 8" Woofers + 5.25" mid-woofer + 1" beryl. tweeter)

Τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά ποια θα είναι; Γιατί τα F328Be έχουν εντελώς άλλες απαιτήσεις από τα M126Be, και αν τα πρώτα τα οδηγήσεις σωστά ο ήχος που θα βγάλουν δεν θα έχει καμία σχέση με αυτόν που θα πάρεις από τα M126Be με οποιοδήποτε sub.

Και εννοώ απολύτως καμία σχέση, από όλες τις απόψεις. Αλλιώς δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης τα F328Be.

Εκτός αν βάλεις Trinnov και στις δυο περιπτώσεις, οπότε τα εξισώσεις όλα προς τα κάτω και ξεμπερδέψεις.

Η Wilson γιατί δεν αποκλείει την χρήση sub στα WAMM Master Chronosonic αλλά έχει και προτεινόμενο sub, γράφοντας μάλιστα "The Master Chronosonic is a full range loudspeaker, capable of reproducing the bottom octaves of music with extreme speed and authority, but Wilson’s design team also recognizes the advantages presented by fully active bass management and a dedicated subwoofer."

Τρία θέματα:

- Active bass management δεν σημαίνει DSP. Στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ενεργό αναλογικό crossover. Καμία σχέση. Ένα πολύ σωστά υλοποιημένο ενεργό crossover μπορεί να κάνει ελάχιστη ζημιά στον ήχο.
- Η Wilson είναι εταιρεία που θέλει να πουλάει. Προφανώς θα βγάλουν και subs και θα δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους.
- Αν ο χώρος είναι πάρα πολύ μεγάλος τα subs όντως θα βοηθήσουν. Το Master Chronosonic είναι πολύ μεγάλο, αλλά δεν είναι και line array.

Αν ο διαθέσιμος χώρος σου είναι αυτός, δεν έχεις καν χώρο για να βάλεις subwoofer.
Αν έχεις χώρο για να βάλεις 2 subwoofer έχεις και για ηχεία δαπέδου. Στην ίδια θέση θα μπουν.

Τι λες; Έχω δύο πεντάιντσα και μπορώ άνετα να βάλω sub, 8 ή 10 ιντσών, αναλόγως απόδοσης του τελευταίου για να διαλέξω μοντέλο. Ποιος σου είπε ότι δεν μπορώ να βάλω;

Τι λες; Έχω δύο πεντάιντσα και μπορώ άνετα να βάλω sub, 8 ή 10 ιντσών, αναλόγως απόδοσης του τελευταίου για να διαλέξω μοντέλο. Ποιος σου είπε ότι δεν μπορώ να βάλω;

Για να έχεις τον χώρο να βάλεις sub 8 ή 10 ιντσών, μπορείς στη θέση τους να βάλεις ηχεία.
Και κερδίζεις και το χώρο που θα σου έπιαναν τα bookself.

Για να έχεις τον χώρο να βάλεις sub 8 ή 10 ιντσών, μπορείς στη θέση τους να βάλεις ηχεία.
Και κερδίζεις και το χώρο που θα σου έπιαναν τα bookself.

Ποιος το είπε αυτό; Δεν έχω χώρο να βάλω δαπέδου, θα τα βάλω σε ράφι και το sub που είναι κι αυτό ένας κύβος 30 πόντων θα μπει κάπου εκεί κοντά στο πάτωμα. Και μάλιστα έχω και την επιλογή να το βάλω στη θέση που θα αποδώσει καλύτερα.
Έχω ή δεν έχω πιο πλήρες σύστημα από ένα με ηχεία δαπέδου; (Όχι τεραστίων διαστάσεων φυσικά).

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά ποια θα είναι; Γιατί τα F328Be έχουν εντελώς άλλες απαιτήσεις από τα M126Be, και αν τα πρώτα τα οδηγήσεις σωστά ο ήχος που θα βγάλουν δεν θα έχει καμία σχέση με αυτόν που θα πάρεις από τα M126Be με οποιοδήποτε sub.

Και εννοώ απολύτως καμία σχέση, από όλες τις απόψεις. Αλλιώς δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης τα F328Be.

Εκτός αν βάλεις Trinnov και στις δυο περιπτώσεις, οπότε τα εξισώσεις όλα προς τα κάτω και ξεμπερδέψεις.

Τρία θέματα:

- Active bass management δεν σημαίνει DSP. Στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ενεργό αναλογικό crossover. Καμία σχέση. Ένα πολύ σωστά υλοποιημένο ενεργό crossover μπορεί να κάνει ελάχιστη ζημιά στον ήχο.
- Η Wilson είναι εταιρεία που θέλει να πουλάει. Προφανώς θα βγάλουν και subs και θα δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους.
- Αν ο χώρος είναι πάρα πολύ μεγάλος τα subs όντως θα βοηθήσουν. Το Master Chronosonic είναι πολύ μεγάλο, αλλά δεν είναι και line array.

Φτιάξε εσύ που ασχολείσαι και έχεις χρόνο για κατασκευές ένα κουτάκι της προκοπής να κάνουμε εύκολα ABX switching για ενισχυτές/DAC/ηχεία και έλα να το δοκιμάσουμε στην πράξη να δούμε αν θα ξεχωρίσεις τα M126Be + Subs από τα F328Be [πάντα στην ίδια αλυσίδα, τα βάζουμε αν θες και σε MiniDSP Flex πριν τον ενισχυτή για να μην μπει ο Trinnov που θεωρείς πως τα σιδερώνει όλα [δίχως να το θες, δεν]].

Για τα λοιπά...

-Το αναλογικό cross της Wilson έχει τα συν και τα πλην του. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν με ένα αναλογικό κύκλωμα. Για τον πιουρίστα προφανώς και είναι προτιμητέο... καλό είναι βεβαίως το παλιόσκυλο να έχει και διάθεση για πειραματισμό και μάθηση (can't teach an old dog new tricks)

-Αν ήταν έτσι... μπορεί να βγάλει τα Mother*uckingMaster Chronosonic Ultra που να μην βοηθιούνται από subwoofer (το πως θα μπει η μονάδα μπάσων στο σωστό σημείο στον χώρο ενώ είναι στην ίδια καμπίνα με το ηχείο, you figure it out :D )

View attachment 264090

Συγνώμην ωρέ παληκάρια.
Εγώ που δεν ξέρω από τεχνικά,αν δω τα specs του ATC και τα specs του δικού μου ηχείου,τι πρέπει να καταλάβω?
Ότι η δική μου πουτσουλιθρα, θα έχει πιο πολύ χαμηλό από ηχείο δαπέδου και μάλιστα ATC??
Θα σαλταρω με αυτά τα τεχνικά 😵‍💫

Attachments

• Screenshot_2026-01-08-12-48-23-804_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2026-01-08-12-48-23-804_com.android.chrome.jpg
    154.4 KB · Views: 25
θα τα βάλω σε ράφι και το sub που είναι κι αυτό ένας κύβος 30 πόντων θα μπει κάπου εκεί κοντά στο πάτωμα.

Άρα θα μιλάμε για σύστημα 2.1 ενώ τραβάτε όλοι τα μαλλιά σας ότι πρέπει να έχουμε 1 sub για κάθε ηχείο;
Ναι, έτσι γλυτώνεις το χώρο του ενός ηχείου γιατί ηχεία στα 30cm υπάρχουν, δεν είναι το ύψος που προβληματίζει, εκτός αν η νοικοκυρά θέλει να τα κάνει τραπεζάκια.

Έχω ή δεν έχω πιο πλήρες σύστημα από ένα με ηχεία δαπέδου; (Όχι τεραστίων διαστάσεων φυσικά).

Δεν έχεις. Έχεις ένα σύστημα με 2 mid 2 tweeter (από τη στιγμή που θα τους κόψεις το χαμηλό) και ένα woofer των 8''.
Γιατί να παίζει το ίδιο με ένα σύστημα με 2 mid, 2 tweeter και 2 woofer;

Φτιάξε εσύ που ασχολείσαι και έχεις χρόνο για κατασκευές ένα κουτάκι της προκοπής να κάνουμε εύκολα ABX switching για ενισχυτές/DAC/ηχεία και έλα να το δοκιμάσουμε στην πράξη να δούμε αν θα ξεχωρίσεις τα M126Be + Subs από τα F328Be [πάντα στην ίδια αλυσίδα, τα βάζουμε αν θες και σε MiniDSP Flex πριν τον ενισχυτή για να μην μπει ο Trinnov που θεωρείς πως τα σιδερώνει όλα [δίχως να το θες, δεν]].

Καλά, το MiniDSP Flex το αναφέρεις ως καλύτερο από τον Trinnov?

Δεν καταλαβαίνεις το βασικότερο από αυτά που λέμε.

Στο δικάναλο ο απαιτητικός ακροατής πέραν των όποιων ηχείων έχει σοβαρά μηχανήματα. Σοβαρή πηγή, σοβαρό DAC, σοβαρό προενισχυτή, σοβαρό τελικό.

Ούτε το όποιο MiniDSP ούτε οποιοσδήποτε Trinnov δεν πλησιάζει το επίπεδό τους. Η ζημιά που θα κάνει αν μπει στην αλυσίδα του σήματος είναι πολύ απλά μη αποδεκτή.

Δεν χρειάζεται δοκιμή για αυτό. Με το που θα μπει το DSP στην αλυσίδα το έχει χάσει το παιχνίδι.

Για τα λοιπά...

-Το αναλογικό cross της Wilson έχει τα συν και τα πλην του. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν με ένα αναλογικό κύκλωμα. Για τον πιουρίστα προφανώς και είναι προτιμητέο... καλό είναι βεβαίως το παλιόσκυλο να έχει και διάθεση για πειραματισμό και μάθηση (can't teach an old dog new tricks)

-Αν ήταν έτσι... μπορεί να βγάλει τα Mother*uckingMaster Chronosonic Ultra που να μην βοηθιούνται από subwoofer (το πως θα μπει η μονάδα μπάσων στο σωστό σημείο στον χώρο ενώ είναι στην ίδια καμπίνα με το ηχείο, you figure it out :D )

You win some, you lose some.

Αυτό που λέμε είναι ότι κανένας πιουρίστας δεν θα δεχθεί να χαλάσει το φάσμα 40 - 20ΚHz για να βελτιώσει το 20-40Hz. Δεν βγάζει κανένα νόημα αυτό.

Στο δικάναλο ο απαιτητικός ακροατής πέραν των όποιων ηχείων έχει σοβαρά μηχανήματα. Σοβαρή πηγή, σοβαρό DAC, σοβαρό προενισχυτή, σοβαρό τελικό.
Τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις "απαιτητικών ακροατών" (που έχουν αυτά που λες και δύο ηχεία στον χώρο τους, no sub, καθόλου ή λίγη ακουστική φροντίδα) ΔΕΝ μετραφράζονται στο αυτί σου στο φάσμα του μπάσου μέχρι τα 100Hz βεβαίως... (με λάθος χώρο/διαρύθμιση και παραπάνω στο φάσμα θα έχει θέματα, αλλά who cares, μιλάμε για το μπάσο in this case).

Κάνεις μεγάλο λάθος.

Όλοι αυτοί οι κρίκοι της αλυσίδας επηρεάζουν και το μπάσο, συγκεκριμένα τον έλεγχό του, την ταχύτητά του.

Δεν επηρεάζουν άμεσα τον χώρο, αλλά τον "επηρεάζουν" έμμεσα.

Όταν έχεις κορυφαίο έλεγχο στις χαμηλές ακούγεται σαν να έχεις πιο φροντισμένο χώρο.

• Like
Reactions: superfly
Κάνεις μεγάλο λάθος.

Όλοι αυτοί οι κρίκοι της αλυσίδας επηρεάζουν και το μπάσο, συγκεκριμένα τον έλεγχό του, την ταχύτητά του.

Δεν επηρεάζουν άμεσα τον χώρο, αλλά τον "επηρεάζουν" έμμεσα.

Όταν έχεις κορυφαίο έλεγχο στις χαμηλές ακούγεται σαν να έχεις πιο φροντισμένο χώρο.
Και φανταστικό ηχείο να έχεις με group delay 0.0001ms, όταν στον χώρο σου έχεις θέμα αντήχησης, ανεξέλεγκτο θα το ακούς.

Την ακουστική χώρων δεν την νικάς βάζοντας πιο καλό μεγάφωνο στο ίδιο σημείο με το προηγούμενο, κ.ο.κ.

Και δεν μιλαώ καν για linearity στην απόκριση στο φάσμα 20Hz (άντε να στο κάνω και 40Hz το σημείο εκκίνησης να βοηθήσω λιγάκι ακόμα :D ) - 120Hz...
Μιλάμε για το τι φθάνει στο αυτί σου στην θέση ακρόασης ακόμα και αν το freq. response σου στο bass range είναι καρδιογράφημα (άραγε εκεί ακούς σωστά... πιουρίστικα όταν δεν έχεις έστω ένα 3dB threshold στο response ?)
Σχεδόν 1s reverberation στα 40Hz... τι θα ακούσεις; (μάλλον αυτό που λένε οι audiophiles "μπάσο δίχως ρυθμό"

Δεν καταλαβαίνεις το βασικότερο από αυτά που λέμε.

Αυτό που λέμε είναι ότι κανένας πιουρίστας δεν θα δεχθεί να χαλάσει το φάσμα 40 - 20ΚHz για να βελτιώσει το 20-40Hz. Δεν βγάζει κανένα νόημα αυτό.
It was about time ................... (y)

Και αυτα που συνοδευονται απο μαμα sub εχουν ενεργο cross.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

It was about time ................... (y)

ΜΗ ΜΙΛΑΣ ΕΣΥ!

giphy.gif

😂 😂 😂

Άρα θα μιλάμε για σύστημα 2.1 ενώ τραβάτε όλοι τα μαλλιά σας ότι πρέπει να έχουμε 1 sub για κάθε ηχείο;
Ναι, έτσι γλυτώνεις το χώρο του ενός ηχείου γιατί ηχεία στα 30cm υπάρχουν, δεν είναι το ύψος που προβληματίζει, εκτός αν η νοικοκυρά θέλει να τα κάνει τραπεζάκια.

Δεν έχεις. Έχεις ένα σύστημα με 2 mid 2 tweeter (από τη στιγμή που θα τους κόψεις το χαμηλό) και ένα woofer των 8''.
Γιατί να παίζει το ίδιο με ένα σύστημα με 2 mid, 2 tweeter και 2 woofer;

Γιατί θα παίζεις πολύ ικανότερο μπάσο από τα δαπέδου που δεν είναι θηρία για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό και έτσι κι αλλιώς δεν θα έβαζες στον συγκεκριμένο χώρο.

Τι ακριβώς μπερδεύεις εδώ, ότι μιλάμε για μικρό χώρο και με τους περιορισμούς που έχεις, θέλεις πιο πλήρες σύστημα. Εάν τώρα σε αυτόν τον χώρο θα έχεις σωστότερο μπάσο από το ένα sub, μπορείς να το πιστεύεις, αλλά θα πάει το μπουμάρισμα σύννεφο. :LOL:
Το ένα sub είναι λάθος σε σχέση με τα δύο sub. Και θέλει και πειραματισμό. Αλλά μην νομίζεις ότι με δύο δαπέδου θα έχεις καλύτερο μπάσο στο παράδειγμα που αναφέρω.