Και που σταματαει ?Δυστυχώς, όχι.
Θέλεις και κάποιο DSP. Και εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.
Μια λεπτομερεια που τωρα προσεξα στο ποστ σου.Γενικότερα, το φθηνότερο subwoofer που θα έβαζα σε σύστημα και για μουσική
Δεν σταματάει.. Υπάρχουν υποπεριπτώσεις.. Αν παίζεις με προενισχυτή και τελικό η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, θα παρεμβάλεις το DSP ανάμεσά τους. Βέβαια, αυτό θα ψηφιοποιεί την μουσική σου, θα την επεξεργάζεται και θα την κάνει πάλι αναλογική. Οπότε το σύστημά σου δεν θα παίζει όπως έπαιζε. Κατά 99% θα το θεωρήσεις υποβάθμιση.Και που σταματαει ?
![]()
Δεν σταματάει.. Υπάρχουν υποπεριπτώσεις.. Αν παίζεις με προενισχυτή και τελικό η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, θα παρεμβάλεις το DSP ανάμεσά τους. Βέβαια, αυτό θα ψηφιοποιεί την μουσική σου, θα την επεξεργάζεται και θα την κάνει πάλι αναλογική. Οπότε το σύστημά σου δεν θα παίζει όπως έπαιζε. Κατά 99% θα το θεωρήσεις υποβάθμιση.
Αλλά θα έχεις ωραίο μπάσο.
Βέβαια, αυτό θα ψηφιοποιεί την μουσική σου, θα την επεξεργάζεται και θα την κάνει πάλι αναλογική.
Εχω ακουσει προσφατα σε συστημα φιλου δυο svs 3000 Micro και γνωριζοντας το συστημα του αρκετα καλα, δεν θα προχωρουσα σε αυτα .Νομιζω οτι σε αυτες τις καταστασεις μπορει καποιος να μιλησει με εναν expert να του πει αναλυτικα τον εξοπλισμο που διαθετει , χωρο και διαστασεις, και να ερθει στο σπιτι με τον εξοπλισμο (επι πληρωμη) ο,τι χρειαζεται δηλαδη για την ενσωματωση και μολις τελειωσει η δουλεια, να πατησεις ενα κουμπι και να σου πει τωρα παιζει χωρις sub οπως πριν και τωρα παιζει με sub.... Μονο τοτε μπορει καποιος να ειναι σιγουρος...
Εχω ακουσει προσφατα σε συστημα φιλου δυο svs 3000 Micro και γνωριζοντας το συστημα του αρκετα καλα, δεν θα προχωρουσα σε αυτα .
Επομενως αν εχω περισσοτερες πληροφοριες για κατι αλλο, θα ηταν καλο.
Και σαφως χωρις ψηφιοποιηση του ηχου απο το πικαπ που δουλεψα πολυ να φτασει εδω που ειναι.
Η μονη πιουριστικη λυση ειναι αυτη που ακολουθησε η sonus faber για το κορυφαιο μοντελο της το suprema. Δηλαδη ο ιδιος ο κατασκευαστης του ηχειου φροντισε γι'αυτο...Εχω ακουσει προσφατα σε συστημα φιλου δυο svs 3000 Micro και γνωριζοντας το συστημα του αρκετα καλα, δεν θα προχωρουσα σε αυτα .
Και σαφως χωρις ψηφιοποιηση του ηχου απο το πικαπ που δουλεψα πολυ να φτασει εδω που ειναι.
Για αυτό και οι pure-ίστες θα έπρεπε να κράζετε λίγο τις εταιρίες προενισχυτών Hi-Fi ώστε κάποια φωτεινή ημέρα να βάλουν και τα απαραίτητα για ενσωμάτωση sub στα μηχανήματα τους.
Ας είναι για αρχή έστω ένα active/passive cross. Από το απόλυτο 0, κάτι θα είναι και αυτό.
Στο χωρο του φιλου μου τα ενσωματωσε καποιος που (με την ανοχη σου , και το λεω με πολυ θετικο τροπο και εκτιμηση) θα ονομαζα " billpeppa" της Λευκωσιας.Τα 3000 Micro είναι επί της ουσίας ένα εισαγωγικό sub. Και φυσικά για να παίξουν όσο καλύτερα μπορούν, θα πρέπει να έχει γίνει και σωστή δουλειά, όχι απλά τα πετάμε στον χώρο και γεια σας![]()
Η μονη πιουριστικη λυση ειναι αυτη που ακολουθησε η sonus faber για το κορυφαιο μοντελο της το suprema. Δηλαδη ο ιδιος ο κατασκευαστης του ηχειου φροντισε γι'αυτο...
Δημιουργησε ενα εξωτερικο crossover για την ενσωματωση των συνοδευτικων sub που πανε πακετο με τα suprema.
Απο την αναζητηση ΑΙ google
"Η ενσωμάτωση των subwoofer στο σύστημα Sonus faber Suprema θεωρείται η επιτομή της «πιουριστικής» (purist) προσέγγισης για τους εξής 4 λόγους:
Με λίγα λόγια: Είναι πιουριστικό γιατί αποφεύγει τα «ψηφιακά τεχνάσματα» και λύνει το πρόβλημα του χαμηλού με κορυφαίας ποιότητας αναλογικά ηλεκτρονικά, προσφέροντας την ευελιξία ενός ενεργού συστήματος με την ηχητική πιστότητα ενός κορυφαίου παθητικού συστήματος. "
- Αμιγώς Αναλογική Διαδρομή (100% Analog): Σε αντίθεση με τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα που χρησιμοποιούν ψηφιακή επεξεργασία (DSP), το Suprema χρησιμοποιεί ένα εξωτερικό ενεργό crossover που λειτουργεί αποκλειστικά στο αναλογικό πεδίο με διακριτά εξαρτήματα. Αυτό σημαίνει ότι το σήμα δεν μετατρέπεται ποτέ από αναλογικό σε ψηφιακό (ADC) και ξανά σε αναλογικό (DAC), διατηρώντας την απόλυτη καθαρότητα της αρχικής πηγής.
- Κύκλωμα Linkwitz Transform: Το crossover ενσωματώνει ένα ειδικό αναλογικό κύκλωμα Linkwitz Transform. Αυτό είναι ρυθμισμένο με ακρίβεια στις φυσικές ιδιότητες των συγκεκριμένων 15-ιντσων drivers από ανθρακονήματα, επιτρέποντάς τους να κατεβαίνουν γραμμικά έως τα 16 Hz χωρίς τις χρονικές αλλοιώσεις που συχνά εισάγουν τα ψηφιακά φίλτρα.
- Dual-Mono & Balanced Σχεδίαση: Η μονάδα ελέγχου είναι κατασκευασμένη ως dual-mono και πλήρως ισορροπημένη (balanced). Η τροφοδοσία είναι πλήρως απομονωμένη σε ξεχωριστό σασί αλουμινίου, ενώ το σήμα ήχου «κατοικεί» σε μια πολυτελή ξύλινη καμπίνα, ελαχιστοποιώντας τον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο και τις παρεμβολές.
- Απόλυτη Φασική Συνοχή: Η Sonus faber σχεδίασε το crossover ώστε να ταιριάζει απόλυτα με τη φυσική ακουστική κλίση των κύριων στηλών (που ρολάρουν στους 45 Hz). Έτσι, το sub δεν ακούγεται σαν «ξένο σώμα», αλλά ως φυσική προέκταση των κύριων ηχείων, διατηρώντας την τρισδιάστατη στερεοφωνική εικόνα αναλλοίωτη.
Πάνο, επειδή μιλάμε για Δικάναλο, πριν αρχίσουμε να συζητάμε για τιμές, νομίζω πως το κρίσιμο είναι πρώτα να βρούμε Sub να ταιριάζει και να ενσωματώνεται στο σύστημα μας.Τι κοστος εχει το πιο φθηνο sub ( each ) που θα προτεινατε σε καποιον με ενα ( δικαναλο ) συστημα ας πουμε 20-25 K σε 25-30 τ.μ δωματιο ?
Και εδώ προκύπτει η ανάγκη για ένα DSP όσο γίνεται πιο υψηλής ποιότητας... Που από ότι φαίνεται δεν ασχολείται κανείς (δεν βλέπουν το αγοραστικό κοινό που θα τα σκάσει).Δεν διαφωνώ, το πρόβλημα είναι ότι αν γινόταν σοβαρή δουλειά (προσθήκη high pass και low pass φίλτρων υλοποιημένων με σοβαρά κυκλώματα) το κόστος του μηχανήματος θα ανέβαινε σημαντικά. Και πάλι, σωστή δουλειά δεν θα γινόταν (χρειάζεσαι και time delay, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο από DSP).
Εχω ακουσει προσφατα σε συστημα φιλου δυο svs 3000 Micro και γνωριζοντας το συστημα του αρκετα καλα, δεν θα προχωρουσα σε αυτα .
Οχι μπορει να ειναι και πισω απο τα ηχεια . Συνηθως σε διαφορετικους χωρους που τα εχω δει, ειναι πισω και διαγωνιως με τα ηχεια (με την διαγωνια πισω αποσταση να ειναι απο κοντα ως αρκετα μακρια προς τα πισω)Σωστά όλα αυτά, ξεχνάνε να γράψουν όμως το πιο σημαντικό: Για να δουλέψουν όλα αυτά όπως λένε, τα sub πρέπει να μπουν ακριβώς δίπλα στα ηχεία.
Και εκεί μπορεί να μην είναι η ιδανική θέση για ένα sub. Βασικά, είναι πολύ απίθανο να είναι.
Πάλι στα πρώτα 2 δεν μπορείς να κάνεις time alignment (μόνο με την τοποθέτηση στον χώρο μπορείς σε ένα βαθμό, αλλά η θέση μπορεί να μην συναύδει και με το σωστό location για σωστή απόκριση στην θέση ακρόασης... back to square 0Πάνο, επειδή μιλάμε για Δικάναλο, πριν αρχίσουμε να συζητάμε για τιμές, νομίζω πως το κρίσιμο είναι πρώτα να βρούμε Sub να ταιριάζει και να ενσωματώνεται στο σύστημα μας.
Από το σύστημα μας εξαρτώνται οι δυνατότητες και ο τρόπος σύνδεσης του Sub. Οπότε θα κινηθούμε αναλόγως.
Π.χ. Ας πάρουμε την πιο απλή και συνηθισμένη περίπτωση:
Έχουμε ένα τυπικό ολοκληρωμένο ενισχυτή κι' ένα ζευγάρι ηχεία. Ο ενισχυτής δεν διαθέτει έξοδο LFE, ούτε κάποιου είδους Bass Management.
Θα ψάξουμε για Sub με συνδεση High Level.
Θα έχει και Hi-Pass filter ή μόνο Low Pass?
Θα έχει ρυθμιστικό φάσης ή μόνο αναστροφή πολικότητας?
Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε
Κι' ακόμα:
Τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε με την προσθήκη Sub?
Να συμπληρώσουμε την κάτω οκτάβα, εκεί που δεν φτάνει το σύστημα μας, μόνο;
Ή και να τιθασσεύσουμε το χώρο μας;
Ή και να βελτιώσουμε τη συνολική απόκριση του συστήματος, απαλλάσσοντας τα Midrange και Tweeter από τις διαδρομές των χαμηλών και μειώνοντας στο ελάχιστο τις παραμορφώσεις;
Αυτά είναι βασικά ερωτήματα που πρέπει προηγουμένως να απαντηθούν κατά τη γνώμη μου. Αλλιώς να πούμε ότι για ένα σύστημα 20-25000 (entry Hi-End) χρειάζεται Sub των 5000 (π.χ. αυτό) είναι μεν μιά απάντηση, αλλά δίχως νόημα και πρακτική αξία.
Υ.Γ.1. Μας ενδιαφέρουν σε αυτό το νήμα κυρίως οι αναλογικοί τρόποι σύνδεσης και ρύθμισης και όχι οι ψηφιακοί.
Υ.Γ.2 Επιφυλάσσομαι να καταγράψω σε επόμενο μήνυμα όλους τους δυνατούς τρόπους σύνδεσης.
Οχι μπορει να ειναι και πισω απο τα ηχεια . Συνηθως σε διαφορετικους χωρους που τα εχω δει, ειναι πισω και διαγωνιως με τα ηχεια (με την διαγωνια πισω αποσταση να ειναι απο κοντα ως αρκετα μακρια προς τα πισω)
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.