Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

έτσι κι αλλιώς η άλλη δεν πρόκειται να σου λείψει γιατί δεν την αφαιρείς.
Αυτο ακριβως ειναι εκει που δεν με πειθεις.
Ναι μεν δεν την αφαιρεις, αλλα δεν μπορεις να μην την αλλαξεις (αγνωστο προς ποια κατευθυνση) προσθετοντας της κατι .
Εκει ειναι τουλαχιστον ο δικος μου στοχος. Αν δεν τα καταφερω, πραγματικα μικρο το κακο για μενα , συμφωνα με τον τροπο ( που περιεγραψα πιο πανω ) , που απολαμβανω τη μουσικη.

Λες να μην εχουμε ακουσει ?
Και μεις ακριβως για το συνολικο αποτελεσμα ειναι που ανησυχουμε.

Καλά κάνεις και ανησυχείς, αλλά η αίσθηση από τα γραφόμενα που σας βγαίνει αυτό δείχνει. Ότι το ακούσατε ενσωματωμένο στο σύστημα δίχως χρονισμό και φίλτρα και EQ.

Εκτός των άλλων, μην ξεχνάτε πως προστιθέμενο ένα μέρος του φάσματος που δεν υπήρχε πριν, αλλάζει και την αντίληψή μας για τα υπόλοιπα σημεία του φάσματος. Αυτό που το πας;

• Like
Reactions: Panoramix
Μη φοβάστε λέμε. Το πολύ πολύ εκείνο που θα χάσετε κάπου, εκτός από μικρό, θα το κερδίσετε αλλού πολλαπλάσια. Και θα έχετε και τις δύο επιλογές να διαλέξετε κάθε φορά.

Την έχουμε την επιλογή.
Βάλαμε το subwoofer στον AV.
Μη ρωτήσεις μόνο κάθε πότε πατάω το κουμπάκι για να ακούσω μουσική με subwoofer... 😂

Εγώ πάντως ρώτησα για το αναλογικό Volume επίτηδες.

Και εγώ επίτηδες απάντησα ότι άλλαξα το blue alps με khozmo. :P
Δηλαδή θα προτείνεις σε κάποιον από εμάς τους βλαμμένους που αλλάζουμε τις ασφάλειες των μηχανημάτων, να βάλουμε DSP στο σήμα;
Που βλέπουμε μετασχηματιστή 1/1 στα 220 και βγάζουμε σπυράκια;;;

giphy.gif

Το Ultra Hi End είναι αλλιώς. Δεν είναι όλα ίσα κι όμοια.
Έτσι είναι, αλλά το Ultra Hi-End δείχνει το δρόμο για πιο γήινα μηχανήματα. Κυρίως δείχνει την τεχνολογία. Όταν λοιπόν οι κατασκευαστές Ultra Hi-End μηχανημάτων Sonus Faber, Wilson, Magico, κλπ. που κοστίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, φτιάχνουν συστοιχίες Subwoofer για να συνοδεύουν τα υπερ-ηχεία τους, παρ" όλο που αυτά καλύπτουν και την τελευταία κάτω οκτάβα, δεν μπορεί κάποιος λόγος θα υπάρχει.

Ηχεία κορυφαία με Flat απόκριση χωρίς παραμόρφωση σε όλο το φάσμα υπάρχουν πολλά. Αυτά όμως κάνουν κάτι παραπάνω. Φτάνουν χωρίς υπερβολές τα 130 dB SPL και πάνω. Έχουν αυτό που το λένε "Oooooomf". Δύσκολο ν' αποδώσουμε στα ελληνικά την έκφραση "Ούουμφ!". Είναι η ικανότητα των συστημάτων αυτών να αναπαράγουν κυριολεκτικά από τον ψίθυρο ως τον κεραυνό και να κλιμακώνουν αβίαστα σε ολόκληρο το από τον ελάχιστο ψιθύρισμα μέχρι την πιο μεγαλειώδη έκρηξη, αληθινή και μουσική.
Και εκεί οι συστοιχίες των Sub βοηθούν.

• Like
Reactions: billpeppas
Την έχουμε την επιλογή.
Βάλαμε το subwoofer στον AV.
Μη ρωτήσεις μόνο κάθε πότε πατάω το κουμπάκι για να ακούσω μουσική με subwoofer... 😂

Και εγώ επίτηδες απάντησα ότι άλλαξα το blue alps με khozmo. :P
Δηλαδή θα προτείνεις σε κάποιον από εμάς τους βλαμμένους που αλλάζουμε τις ασφάλειες των μηχανημάτων, να βάλουμε DSP στο σήμα;
Που βλέπουμε μετασχηματιστή 1/1 στα 220 και βγάζουμε σπυράκια;;;

giphy.gif

Άρα δεν το έβαλες στο δικάναλο σύστημα και να έχεις την επιλογή να ακούς με και χωρίς. Ή κάτι άλλο εννοείς;

Ναι εσύ καλά έκανες και απάντησες επίτηδες, αλλά η ερώτηση δεν ήταν παρά μόνο για να τελειώσει το επιχείρημα σε όσους ανησυχούν για το σήμα και το reampling, ενώ έχουν ηλεκτρονικό Volume. Εντάξει, μου αρκεί που απάντησες. :LOL:

Αυτο ακριβως ειναι εκει που δεν με πειθεις.
Ναι μεν δεν την αφαιρεις, αλλα δεν μπορεις να μην την αλλαξεις (αγνωστο προς ποια κατευθυνση) προσθετοντας της κατι .
Εκει ειναι τουλαχιστον ο δικος μου στοχος. Αν δεν τα καταφερω, πραγματικα μικρο το κακο για μενα , συμφωνα με τον τροπο ( που περιεγραψα πιο πανω ) , που απολαμβανω τη μουσικη.

A, κατάλαβα τι παρανόησες. ΔΕΝ την αφαιρείς. Πατάς ένα κουμπί και έχεις πάλι εκείνη που είχες πριν. Χωρίς τα sub, DSP, φίλτρα κλπ.

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Εκτός των άλλων, μην ξεχνάτε πως προστιθέμενο ένα μέρος του φάσματος που δεν υπήρχε πριν, αλλάζει και την αντίληψή μας για τα υπόλοιπα σημεία του φάσματος. Αυτό που το πας;
Μα , αυτο σου ειπα πιο πανω ,οτι αλλαζει με οποια προσθηκη , ασχετως του οτι δεν αφαιρεις κατι απο το υπαρχον συστημα.
Και ναι συμφωνω μαζι σου οτι ειναι σημαντικο. Απλα , αν θα κανω το βημα, πρεπει σαφως να το θεωρησω εγω σημαντικο ωστε να μπορω να ζησω μαζι του.
Ως τωρα, δεν ετυχε να το νιωσω αυτο το κατι , και οχι μονον ακουσα συστηματα φιλων κλπ, αλλα σε δυο περιπτωσεις της διαδρομης μου , εζησα για λιγο με subs
( REL & FOCAL) και επανηλθα στην χωρις subs κατασταση. Μη με ρωτησεις αν στηθηκαν σωστα , στηθηκαν οσο καλυτερα γινοταν τοτε. Ειχαν και διαφορα, ειχαν και το στοιχειο του εντυπωσιασμου , αλλα δεν εδεσαν . Πως να το κανουμε. Και συ ειπες αλλου κερδιζεις και αλλου χανεις. Στις περιπτωσεις που δοκιμασα, θεωρησα οτι αυτα που εχανα, ηταν για μενα πιο σημαντικα, και αυτα κρατησα.

Δε ξερω ακριβως τι ρυθμισεις φασης εχει το crossover της sonus faber, αλλα συνηθως ερχονται απο την εταιρια για να ρυθμισουν την ενσωματωση.

Το ρυθμιστικό φάσης δεν είναι σχεδιασμένο για να κάνει time alignment. Η χρήση του είναι να ταιριάξει τη φάση των σημάτων στη συχνότητα cross, και έχει πολύ περιορισμένο εύρος.

• Like
Reactions: steadyshot
Ναι εσύ καλά έκανες και απάντησες επίτηδες, αλλά η ερώτηση δεν ήταν παρά μόνο για να τελειώσει το επιχείρημα σε όσους ανησυχούν για το σήμα και το reampling, ενώ έχουν ηλεκτρονικό Volume.

Ηλεκτρονικό volume control δεν σημαίνει απαραίτητα ρύθμιση του volume στο digital domain.

Μπορεί να σημαίνει ηλεκτρονικός έλεγχος αναλογικών εξαρτημάτων (relays) ή ολοκληρωμένου (π.χ. PGA2311 και παρόμοια).

Στους AVRs βέβαια συνήθως (αν όχι πάντα) σημαίνει όντως volume control στο digital domain.

Ηλεκτρονικό volume control δεν σημαίνει απαραίτητα ρύθμιση του volume στο digital domain.

Μπορεί να σημαίνει ηλεκτρονικός έλεγχος αναλογικών εξαρτημάτων (relays) ή ολοκληρωμένου (π.χ. PGA2311 και παρόμοια).

Στους AVRs βέβαια συνήθως (αν όχι πάντα) σημαίνει όντως volume control στο digital domain.

Ναι ξέρω τι είναι υβριδικό Volume control.

Επαναλαμβανω αυτολεξει (μαλλον δηλωνω υπευθυνα και εν γνωσει των συνεπειων του αγραφου νομου της ενσωματωσης)
απαντηση μου σε παρομοιο, σχετικα προσφατο θεμα:
" Εχω πολυ θετικη εμπειρια απο τη χρηση του REL Τ9χ σε hi level συνδεση με ηχεια βασης σε περιορισμενο μαλιστα χωρο.
Δειχνει μελετημενο ακριβως για αυτο. Καθολου θολωμα, καθολου βραδυπορεια μπασου, καθολου αλλαγη ηχητικου χαρακτηρα κ.ο.κ.
Επεμβαινει μονο εκει που πρεπει, οπως πρεπει, αν ρυθμιστει συντηρητικα χωρις υπερβολες... "
Σε μεγαλυτερα ηχεια που εχω δεν ασχοληθηκα και πολυ αλλα μαλλον ηταν πιο δυσκολη η ενσωματωση.
Σε dsp δεν θα πηγαινα για τους λογους που που ανεφερε ο audiolytic.
Εχουμε μοχθησει για κατι "λεπτομερειες"

Μα , αυτο σου ειπα πιο πανω ,οτι αλλαζει με οποια προσθηκη , ασχετως του οτι δεν αφαιρεις κατι απο το υπαρχον συστημα.
Και ναι συμφωνω μαζι σου οτι ειναι σημαντικο. Απλα , αν θα κανω το βημα, πρεπει σαφως να το θεωρησω εγω σημαντικο ωστε να μπορω να ζησω μαζι του.
Ως τωρα, δεν ετυχε να το νιωσω αυτο το κατι , και οχι μονον ακουσα συστηματα φιλων κλπ, αλλα σε δυο περιπτωσεις της διαδρομης μου , εζησα για λιγο με subs
( REL & FOCAL) και επανηλθα στην χωρις subs κατασταση. Μη με ρωτησεις αν στηθηκαν σωστα , στηθηκαν οσο καλυτερα γινοταν τοτε. Ειχαν και διαφορα, ειχαν και το στοιχειο του εντυπωσιασμου , αλλα δεν εδεσαν . Πως να το κανουμε. Και συ ειπες αλλου κερδιζεις και αλλου χανεις. Στις περιπτωσεις που δοκιμασα, θεωρησα οτι αυτα που εχανα, ηταν για μενα πιο σημαντικα, και αυτα κρατησα.

Κοίταξε. Αναγκαστικά θα γίνω κακός με κάποιες επιλογές και marketing κατασκευαστών τώρα και δεν το θέλω. Οπότε λέω να το αφήσω εδώ.

Έγραψα ότι κατανοώ την ανησυχία, όπως έχω γράψει ότι κι εγώ τα απολαμβάνω όλα, ακόμα και ένα τετραιντσο ηχείο μόνο του (σε ζευγάρι, μη βαράτε :LOL: ). Οπότε δεν μιλάτε σε άνθρωπο κολλημένο.

Κοίταξε. Αναγκαστικά θα γίνω κακός με κάποιες επιλογές και marketing κατασκευαστών τώρα και δεν το θέλω. Οπότε λέω να το αφήσω εδώ.
Και καλα κανεις, διοτι το νομισμα, παντα εχει δυο οψεις............... :LOL:

Last edited:
Άρα δεν το έβαλες στο δικάναλο σύστημα και να έχεις την επιλογή να ακούς με και χωρίς. Ή κάτι άλλο εννοείς;

Όχι, καμία σχέση.
Το πέρασα από τον AV και από εκεί πήρα το σήμα να το πάω στον δικάναλο.

Το θέμα είναι, όταν θα πατάω το off, να μην παίζει δηλαδή το sub, το σήμα θα περνάει πάλι από το DSP ή θα πηγαίνει απευθείας στον δικάναλο χωρίς να παρεμβαίνει τίποτα, όπως είναι τώρα;

Όχι, καμία σχέση.
Το πέρασα από τον AV και από εκεί πήρα το σήμα να το πάω στον δικάναλο.

Το θέμα είναι, όταν θα πατάω το off, να μην παίζει δηλαδή το sub, το σήμα θα περνάει πάλι από το DSP ή θα πηγαίνει απευθείας στον δικάναλο χωρίς να παρεμβαίνει τίποτα, όπως είναι τώρα;

Αν έχει κάποιο source direct ή pure direct που να είναι αληθινό και όχι μούφα (του στυλ να εξακολουθεί να ρυθμίζεται η στάθμη των καναλιών ξεχωριστά ας πούμε) τότε το σήμα σου περνάει μόνο μέσα από την.... ψηφιοποίηση του ηλεκτρονικού Volume Control του AVR σου.

Καθόλου η ίδια περίπτωση με το να αφαιρείς το DSP και τα Sub από τον δικάναλο που παίρνει απ' ευθείας σήμα από την πηγή.

Να γραψω και γω την προσπαθεια σωστης ενσωματωσης σαμπ σε συστημα φιλου.

Το συστημα ....στρημερ Coctail audio (φθηνο), Dac- Denafrips Pontus ii, προενισχυτης (λυχνιας) JJ243, τελικοι monoblock Τσακιριδης με 8 λαμπες στο καναλι,
Ηχεια Harbeth SHL 5, Sub REL t/9 δυο τεμαχια.

Ουτε λογος λοιπον για dsp, ή ηλεκτ/κο κρος, αλλα και χωρις εξοδο για σαμπ απο τον προενισχυτη.
Η λογικη επιλογη λοιπον, σαμπ με Hi level input. Eπιλογες οχι πολλες (σε λογικο κοστος) γιαυτο επιλεχθηκαν τα ΡΕΛ.

Στηθηκαν πισω και πιο ανοιχτα απο τα ηχεια, οχι κολλητα ομως στον πισω τοιχο.
Το κυριαρχο μυστικο ηταν η συχνοτητα κρος και η Φαση.

Να πω δυο λογια για τα σαμπ.
1) Ειναι ή δεν ειναι απαραιτητα? Ειναι, οχι μονο για τον λογο οτι οι 2 πρωτες οκταβες ειναι πολυ δυσκολο να αναπαραχθουν σωστα (δηλαδη χωρις μεγαλη παραμορφωση), απο μικρη επιφανεια κωνου και χωρις πολυ ισχυ, αλλα κυριως γιατι σε αλλη θεση αποδιδει σωστα το σαμπ και σε αλλη τα κυριως ηχεια.

Neumann Loudspeaker-Boundary Location guide.jpg
IMG_20201216_105548.png

Τι φαινεται λοιπον εδω, αν ΔΕΝ εχουμε σαμπ?
Οτι τα ηχεια μας θα εχουν ακυρωση καπου, απο τα 100ΗΖ και κατω, αν η αποσταση τους απο τον πισω τους τοιχο ειναι μεγαλυτερη απο 80 εκ. με 1 μετρο, και πανω.
Τα μπασα λοιπον θελουν αποσταση μικροτερη των 80 εκατ. για να μην εχουμε ακυρωση καπου αναμεσα στις 2 πρωτες οκταβες (20-80ΗΖ).
Ναι αλλα τα ηχεια μας παιζουν καλυτερα οταν ειναι τραβηγμενα εξω απο τον πισω τους τοιχο.

Οταν ομως ΕΧΟΥΜΕ σαμπ, κολλημενο στον πισω τοιχο (αρα δεν εχουμε ακυρωση στις 2 πρωτες οκταβες) μπορουμε να τραβηξουμε τα ηχεια μας εξω για να παρουμε αυτο το βαθος σκηνης .

Το Βλεπουμε στον δεξιο πινακα της Neumann, οτι απο το 1 μετρο και μετα δεν εχουμε ακυρωση στις 2 πρωτες οκταβες.
Δηλαδη............τα μπασα θελουν το μεγαφωνο κολλημενο στον πισω τοιχο ενω τα μεσουψηλα τραβηγμενο απο τον πισω τους τοιχο.
Γι' αυτο θελουμε σαμπ.

Τι εγινε τωρα στο συστημα του φιλου.........

Επειδη δεν θελαμε το σημα να περασει απο κροσοβερ κ.λ.π. αφησαμε τα harbeth να παιζουν full-range.......... και τα σαμπ πηρανε σημα απο τις μπορνες του τελικου
(μπορουν να παρουν και απο τις μπορνες των ηχειων, το ιδιο πραγμα ειναι).
Το κρος των ΡΕΛ το ρυθμισαμε στα 80ΗΖ , το Gain στο παρα δεκα 'η ακριβως , δε θυμαμαι, και τη φαση στο 0 .
Αρχησαμε να κατεβαινουμε συχνοτητα και κλεισαμε στα 55ΗΖ. Το κλειδι ηταν οτι επρεπε να ερθει η φαση σωστα......... ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΡΟΣ.
Βαλαμε λοιπον στο ΤIDAL τονο στα 50-60ΗΖ και βρηκαμε την σωστη φαση (οπου ακουγετε πιο δυνατα ο τονος στη θεση ακροασης)
Δεσιμο απιστευτο διοτι εξαφανιστηκαν τα σαμπ. Το μπασο ενιωθες οτι ερχοταν απο τα ηχεια. (στο κεντρο αναμεσα τους δηλαδη)
Το gain στην αρχη ηταν ψηλα και το κατεβασαμε αρκετα θα ελεγα.
Αυτο που πιστευω εγω, ειναι οτι αυτη η "επικαλυψη" του σαμπ ειναι θετικη. Δεν κροσαραμε δηλαδη τα ηχεια απο τα 55 και πανω.
Τα αφησαμε να παιζουν οπως ειναι και προσθεσαμε (επικαλυψη) λιγη ακομα δηλαδη ενεργεια χαμηλα.

Συγγνώμη που ρωτώ η Harbeth συμφωνεί με τις …παρεμβάσεις που κάνετε, επαγγελματίες γαρ, στα ηχεία της; Καθότι ο Alan Shaw δεν είναι κανένας σχεδιαστής του κ…. πως και με τι προσόντα εσείς τροποποιείτε τις δημιουργίες του; Αν νομίζετε ότι κατέχετε τόσο καλά το …σπορ παρουσιάστε κάτι δικό σας. Επειδή αυτή την ανοησία με την χρήση sub σε Harbeth 30.1 την έχω ακούσει σε φίλο μου σε αναπαραγωγή κλασσικής μουσικής μου έκανε εντύπωση που η ηχητική ισορροπία μεταξύ των οργάνων είχε γίνει άλλη και αυτά είχαν λίγο …μετακινηθεί στο χώρο. Είναι κρίμα, εάν είστε επαγγελματίες, να μην σέβεστε, ως οφείλετε, τις δημιουργίες σχεδιαστών αυτού του διαμετρήματος και όχι - για να μην βγαίνουν λάθος συμπεράσματα - δεν έχετε καλύτερη άποψη και γνώση από αυτούς.

• Like
Reactions: Tzimisce