Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Συγγνώμη που ρωτώ η Harbeth συμφωνεί με τις …παρεμβάσεις που κάνετε, επαγγελματίες γαρ, στα ηχεία της; Καθότι ο Alan Shaw δεν είναι κανένας σχεδιαστής του κ…. πως και με τι προσόντα εσείς τροποποιείτε τις δημιουργίες του; Αν νομίζετε ότι κατέχετε τόσο καλά το …σπορ παρουσιάστε κάτι δικό σας. Επειδή αυτή την ανοησία με την χρήση sub σε Harbeth 30.1 την έχω ακούσει σε φίλο μου σε αναπαραγωγή κλασσικής μουσικής μου έκανε εντύπωση που η ηχητική ισορροπία μεταξύ των οργάνων είχε γίνει άλλη και αυτά είχαν λίγο …μετακινηθεί στο χώρο. Είναι κρίμα, εάν είστε επαγγελματίες, να μην σέβεστε, ως οφείλετε, τις δημιουργίες σχεδιαστών αυτού του διαμετρήματος και όχι - για να μην βγαίνουν λάθος συμπεράσματα - δεν έχετε καλύτερη άποψη και γνώση από αυτούς.
Δεν είναι έτσι τα πράγματα...
Απορω με αυτό το σχόλιο..

Δεν είναι έτσι τα πράγματα...
Απορω με αυτό το σχόλιο..
Δεν πειράζει εάν απορείς ή διαφωνείς με το σχόλιο μου. Εν αντιθέσει με άλλα ...ομοειδή sites σε αυτό, τουλάχιστον προς το παρόν, η εκφορά απόψεων είναι ελεύθερη, πράγμα απείρως ...δελεαστικό

Last edited:
εγώ να βάλω rel ή όχι ;

Έτσι όπως το άκουσα με ΒΤ ακουστικά τα οποία αν και ψείρες έχουν φοβερό μπάσο, όχι δεν θέλεις sub.

Εκτός αν σου λείπει το punch στο σώμα σου, πράγμα που στα ακουστικά δεν μπορώ να νιώσω αν ήδη υπάρχει...

• Like
Reactions: steadyshot
Το συστημα ....στρημερ Coctail audio (φθηνο), Dac- Denafrips Pontus ii, προενισχυτης (λυχνιας) JJ243, τελικοι monoblock Τσακιριδης με 8 λαμπες στο καναλι,

Ηχεια Harbeth SHL 5, Sub REL t/9 δυο τεμαχια.

Ουτε λογος λοιπον για dsp, ή ηλεκτ/κο κρος, αλλα και χωρις εξοδο για σαμπ απο τον προενισχυτη.
Η λογικη επιλογη λοιπον, σαμπ με Hi level input. Eπιλογες οχι πολλες (σε λογικο κοστος) γιαυτο επιλεχθηκαν τα ΡΕΛ.

Στηθηκαν πισω και πιο ανοιχτα απο τα ηχεια, οχι κολλητα ομως στον πισω τοιχο.
Το κυριαρχο μυστικο ηταν η συχνοτητα κρος και η Φαση.
Τι εγινε τωρα στο συστημα του φιλου.........

Επειδη δεν θελαμε το σημα να περασει απο κροσοβερ κ.λ.π. αφησαμε τα harbeth να παιζουν full-range.......... και τα σαμπ πηρανε σημα απο τις μπορνες του τελικου
(μπορουν να παρουν και απο τις μπορνες των ηχειων, το ιδιο πραγμα ειναι).
Το κρος των ΡΕΛ το ρυθμισαμε στα 80ΗΖ , το Gain στο παρα δεκα 'η ακριβως , δε θυμαμαι, και τη φαση στο 0 .
Αρχησαμε να κατεβαινουμε συχνοτητα και κλεισαμε στα 55ΗΖ. Το κλειδι ηταν οτι επρεπε να ερθει η φαση σωστα......... ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΡΟΣ.
Βαλαμε λοιπον στο ΤIDAL τονο στα 50-60ΗΖ και βρηκαμε την σωστη φαση (οπου ακουγετε πιο δυνατα ο τονος στη θεση ακροασης)
Δεσιμο απιστευτο διοτι εξαφανιστηκαν τα σαμπ. Το μπασο ενιωθες οτι ερχοταν απο τα ηχεια. (στο κεντρο αναμεσα τους δηλαδη)
Το gain στην αρχη ηταν ψηλα και το κατεβασαμε αρκετα θα ελεγα.
Αυτο που πιστευω εγω, ειναι οτι αυτη η "επικαλυψη" του σαμπ ειναι θετικη. Δεν κροσαραμε δηλαδη τα ηχεια απο τα 55 και πανω.
Τα αφησαμε να παιζουν οπως ειναι και προσθεσαμε (επικαλυψη) λιγη ακομα δηλαδη ενεργεια χαμηλα.
Όλα καλά ως προς τις ρυθμίσεις. Αδυνατώ να καταλάβω τη συνδεσμολογία.
Η Hi-Level σύνδεση σωστή. Αλλά αν συνδέσατε το Sub, από πού παίρνουν τα ηχεία?
Η τυπική τοπολογία της σύνδεσης Hi-Level έχει ως εξής:

Power Amplifier Out
⬇️
Sub In (High Level)
Subwoofer Adjustment/Setup:
Low Pass Cross
Sensitivity
[Hi-Pass Filter On/Off, Cross Adj] if Exists
High Level Out (L/R)
⬇️
Speakers In (L/R)

Προϋποθέτει ότι τα ηχεία θα λάβουν τι High Level σήμα από κάπου. Κανονικά από την αντίστοιχη έξοδο του Sub.

Στην παρακάτω φωτογραφία του Sub REL T/9 δεν βλέπω τέτοια έξοδο. Κάνω λάθος, Μήπως δε βλέπω κάτι σωστά;

rel_acoustics_t_9x_piano_white_athensproaudio4_1.jpeg

Τι ακριβώς κάνατε; Μοιράσετε (Split) το σήμα του τελικού ενισχυτή προς δύο κατευθύνσεις; Μία προς το Sub και μία προς τα ηχεία; (Προς τα αντίστοιχο L, R αφού είχατε 2 Sub).

Βασικά μπορείς να πάρεις είτε από δεύτερη έξοδο ηχείων του ενισχυτή είτε και από την ίδια έξοδο με τα ηχεία.

Εγώ δεν την προτιμώ καθόλου τη λύση με το Hi Level in εκτός αν δεν γίνεται αλλιώς.

• Like
Reactions: billpeppas
Βασικά μπορείς να πάρεις είτε από δεύτερη έξοδο ηχείων του ενισχυτή είτε και από την ίδια έξοδο με τα ηχεία.
Τα γνωρίζω αυτά Λεωνίδα.
Απλά θέλω να καταλάβω τι έχουν κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν έχουν πάρει από την ίδια έξοδο με τα ηχεία, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη έξοδος από τη μεριά του Sub, τότε έχουμε Splitting. Το οποίο καλό είναι να το αποφεύγουμε. Αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε Splitting, είναι προτιμότερο να γίνει με σήμα Line από την μεριά του προενισχυτή. Και πάλι εφ' όσον είναι εφικτό. Ο υπάρχων εξοπλισμός μας καθορίζει τελικά και τον τρόπο σύνδεσης.

Εγώ δεν την προτιμώ καθόλου τη λύση με το Hi Level in εκτός αν δεν γίνεται αλλιώς.
Συμφωνώ, αλλά υπάρχουν και κάποια πλεονεκτήματα. Αν είναι σωστά φτιαγμένο και εξοπλισμένο το Sub, ή σύνδεση αυτού του τύπου επιτρέπει να διατηρήσουμε το χαρακτήρα του ενισχυτή μας

ή σύνδεση αυτού του τύπου επιτρέπει να διατηρήσουμε το χαρακτήρα του ενισχυτή μας

Μαζί με τον θόρυβο από τα τελικά στάδια. Θα μου πεις σιγά που θα καταλάβει το αυτί σε αυτές τις συχνότητες θόρυβο, αλλά αν μπορούμε να τον αποφύγουμε, γιατί όχι;

Για την επιλεγόμενη κλίση των φίλτρων σε subwoofer χωρίς DSP δεν θυμάμαι να μου απάντησες, εκτός κι αν δεν το είδα.

Μαζί με τον θόρυβο από τα τελικά στάδια. Θα μου πεις σιγά που θα καταλάβει το αυτί σε αυτές τις συχνότητες θόρυβο, αλλά αν μπορούμε να τον αποφύγουμε, γιατί όχι;
Μα συμφωνούμε!
Για την επιλεγόμενη κλίση των φίλτρων σε subwoofer χωρίς DSP δεν θυμάμαι να μου απάντησες, εκτός κι αν δεν το είδα.
Δε ρώτησες εμένα, εμείς δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο. Πάντως έτσι κι' αλλιώς στις αναλογικές συνδέσεις χωρίς DSP, η κλίση των Low-Pass και Hi-Pass filters είναι σταθερή, δεν εξαρτάται από μας. (Συνήθως 12 ή 18 dB/Octave). Δεν έχω υπόψη μου Sub με μεταβλητή κλίση, γνωρίζεις κάποιο/α;

Συγγνώμη που ρωτώ η Harbeth συμφωνεί με τις …παρεμβάσεις που κάνετε, επαγγελματίες γαρ, στα ηχεία της; Καθότι ο Alan Shaw δεν είναι κανένας σχεδιαστής του κ…. πως και με τι προσόντα εσείς τροποποιείτε τις δημιουργίες του; Αν νομίζετε ότι κατέχετε τόσο καλά το …σπορ παρουσιάστε κάτι δικό σας. Επειδή αυτή την ανοησία με την χρήση sub σε Harbeth 30.1 την έχω ακούσει σε φίλο μου σε αναπαραγωγή κλασσικής μουσικής μου έκανε εντύπωση που η ηχητική ισορροπία μεταξύ των οργάνων είχε γίνει άλλη και αυτά είχαν λίγο …μετακινηθεί στο χώρο. Είναι κρίμα, εάν είστε επαγγελματίες, να μην σέβεστε, ως οφείλετε, τις δημιουργίες σχεδιαστών αυτού του διαμετρήματος και όχι - για να μην βγαίνουν λάθος συμπεράσματα - δεν έχετε καλύτερη άποψη και γνώση από αυτούς.
Τι είπες τώρα!!!!!!!! Από ό,τι θυμάμαι το Harbeth 30 δεν κατεβαίνει κάτω από 70Hz (εκτιμώμενο εύρος σε σπιτικό περιβάλλον). Οπότε γιατί να μην ωφελείται από subwoofers; Άλλο το αν δεν το επιθυμεί ο εκάστοτε χρήστης. Ο κατασκευαστής προφανώς δεν θα είχε αντίθετη άποψη (αφού είναι και τόσο γνώστης όπως ανάφερες).

Last edited:
Τι είπες τώρα!!!!!!!! Από ό,τι θυμάμαι το Harbeth 30 δεν κατεβαίνει κάτω από 70Hz (εκτιμώμενο εύρος σε σπιτικό περιβάλλον). Οπότε γιατί να μην ωφελείται από subwoofers; Άλλο το αν δεν το επιθυμεί ο εκάστοτε χρήστης. Ο κατασκευαστής προφανώς δεν θα είχε αντίθετη άποψη (αφού είναι και τόσο γνώστης όπως ανάφερες).
Εάν αγνοείς τον εν λόγω κατασκευαστή και τις υλοποιήσεις του σε καταλαβαίνω απόλυτα που ακόμα δεν τον έχεις επιπλήξει. Σίγουρα θα πρόκειται περί ανόητου ο οποίος κατασκευάζει αδιάφορα ηχεία και θα είναι πιθανώς άσχετος αφού δεν τα συνοδεύει με sub. Ωστόσο το θέμα είναι ότι πολλοί και κυρίως σοβαροί σχεδιαστές (και εγχώριοι μεταξύ αυτών) κάνουν το ίδιο, να υποθέσω συνεπακόλουθα ότι και αυτοί είναι το ίδιο ευρισκόμενοι μακρυά από το ...φως που διαποτίζει κάποιους;

Last edited:
Η ανάγκη επέκτασης του χαμηλού
σε μερικά ηχεια υποστηρίζεται και από την Harbeth..
Να υποθέσω φυσικά ότι με τα LS3/5A δεν έχουμε κάνει ποτέ παρέα... Δεν βάζεις sub σε αυτά. Παίρνεις απλά κάτι άλλο αν δεν σου αρέσουν, είσαι ευτυχισμένος και δεν ασχολείσαι.

Αν διαβάσατε την περιγραφή είπε ότι άφησε τα ηχεία να παίζουν full range και αφού βρήκε τη φάση και το crossover για το sub μετά από δοκιμές, έβαλε το sub να συμπληρώνει από τα 55Ηz και κάτω (ΟΚ βάλτε και την κίση του φίλτρου που έχει το crossover του sub επάνω).
Δηλαδή άφησε τα ηχεία στο φυσικό τους roll-off και το sub έκανε blend με τα ηχεία σε κάποιες συχνότητες και συμπλήρωνε και το υπόλοιπο μέρος του φάσματος.
Την απόδοση των ηχείων δεν την ακούμπησε καθόλου. Δεν τα «έκοψε» δηλαδή.

• Like
Reactions: platon
Να υποθέσω φυσικά ότι με τα LS3/5A δεν έχουμε κάνει ποτέ παρέα... Δεν βάζεις sub σε αυτά. Παίρνεις απλά κάτι άλλο αν δεν σου αρέσουν, είσαι ευτυχισμένος και δεν ασχολείσαι.
Μην υποθέτεις τίποτα..
Τα συγκεκριμένα τα έχω ακούσει προσεκτικά ακόμα και κλώνους τους, κ.λ.π.
Μια χαρά ηχείο είναι για αυτό που μπορεί
να δώσει, μην αντιμετωπίζουμε ένα ισορροπημένο προϊόν με δέος,
ούτε τους σχεδιαστές του..
Τώρα για αν του ταιριάζει sub προσωπικά
είμαι αρνητικός..

Αν διαβάσατε την περιγραφή είπε ότι άφησε τα ηχεία να παίζουν full range και αφού βρήκε τη φάση και το crossover για το sub μετά από δοκιμές, έβαλε το sub να συμπληρώνει από τα 55Ηz και κάτω (ΟΚ βάλτε και την κίση του φίλτρου που έχει το crossover του sub επάνω).
Δηλαδή άφησε τα ηχεία στο φυσικό τους roll-off και το sub έκανε blend με τα ηχεία σε κάποιες συχνότητες και συμπλήρωνε και το υπόλοιπο μέρος του φάσματος.
Την απόδοση των ηχείων δεν την ακούμπησε καθόλου. Δεν τα «έκοψε» δηλαδή.
...Και γιατί παρακαλώ δεν το έκανε αυτό ο κατασκευαστής στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Alan Shaw. Το ηχείο αυτός έκρινε ότι ισορροπεί έτσι. Με το να του προσθέσεις τα μπάσα τα οποία κάποιος φαντασμένος θεωρεί ότι του λείπουν του τινάζεις απλά την ισορροπία του στον αέρα και εάν είσαι γνώστης σοβαρός της μουσικής που ακούς τυγχάνει να ακούς πράγματα που απλά δεν υπάρχουν ή όργανα που μετακινούνται κατά το δοκούν στο χώρο. Εάν ντε και καλά κάποιος θέλει για μουσική ακρόαση sub ωραία ας βρει κατασκευαστή που κάνει τέτοιο ηχείο...

...Και γιατί παρακαλώ δεν το έκανε αυτό ο κατασκευαστής στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Alan Shaw. Το ηχείο αυτός έκρινε ότι ισορροπεί έτσι. Με το να του προσθέσεις τα μπάσα τα οποία κάποιος φαντασμένος θεωρεί ότι του λείπουν του τινάζεις απλά την ισορροπία του στον αέρα και εάν είσαι γνώστης σοβαρός της μουσικής που ακούς τυγχάνει να ακούς πράγματα που απλά δεν υπάρχουν ή όργανα που μετακινούνται κατά το δοκούν στο χώρο. Εάν ντε και καλά κάποιος θέλει sub ωραία βρες κατασκευαστή που κάνει τέτοιο ηχείο...

Εάν έχεις κάνει σωστή χρονική (φασική δηλαδή) ευθυγράμιση στο sub, δεν πάει κανένα όργανο πουθενά. Αντιθέτως, μένει εκεί που είναι με πείσμα κι όλας.
Βέβαια στο εδώ παράδειγμα, η χρονική ευθυγράμμιση έγινε με το ρυθμιστικό του sub, πράγμα που σημαίνει ότι δεν καλύπτει πέρα από ένα εύρος συχνοτήτων (γύρω από την αποκοπή) και άρα δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Το ίδιο το ηχείο δεν πειράχτηκε καθόλου στην απόκρισή του. Δεν προστέθηκε sub με σκοπό να αφαιρέσει έργο από τα ηχεία. Τα ηχεία έπαιζαν full range.

Εγώ τώρα με τα παραπάνω διαφωνώ ως αρχή ενσωμάτωσης sub, αλλά είναι κι αυτός ένας τρόπος, πολύ χειροκίνητος βέβαια, όχι ο καλύτερος δυνατός, αλλά είναι.

Όμως αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας είναι αν υπήρξε βελτίωση. Και σύμφωνα με την περιγραφή, υπήρξε χωρίς να πειραχτεί καθόλου η λειτουργία του ίδιου του ηχείου.