Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Όταν σου λέω ότι και μόνο που μπήκε ένας AV στο σήμα από το player στον δικάναλο, χωρίς να κάνει τίποτα, σε bypass, ο ήχος έγινε χάλια, δεν σου κάνει.
ok.
Πρέπει να αποδειχθεί το δικό σου.

Δεν απάντησες όμως, θα μου φέρεις κάποιο DSP να το βάλουμε σε ABX; Σε pure direct θα το βάλουμε μιας και δεν θέλω να μπει στο παιχνίδι το "πόσο καλό είναι το sub που έβαλες".
Υπάρχει κάπου στην Αθήνα σοβαρό σύστημα με σωστά κατά τη γνώμη σου στημένα subwoofer να ακούσουμε;
Έτσι να μας φύγει η απορία.

Και σου απάντησα τι λάθη έκανες εκεί.

Θα φέρω τέσσερα sub, και έναν έναν trinnov. Τα βάζω κάτω από τη σέλα του σκούτερ κι έρχομαι...

Για να σας φύγει η απορία θα πρέπει στο ίδιο το δικό σας σύστημα να κάνετε τις δοκιμές, αλλά θα πρέπει να ξέρετε και τι θα πρέπει να κάνετε. Το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να έρθει κάποιος να το ρυθμίσει, να σας πει τι χρήζει βελτίωσης ακόμα, μέχρι και σε ποιες θέσεις θα πρέπει να είναι όλα.
Ελάχιστος αριθμός sub: 2.
Έχει πολύ δουλειά αυτό. Δεν είναι.... άλλαξα ένα καλώδιο και τέλος.
Εγώ όσο είχα την ευκαιρία σε κατάστημα την έκανα αυτή τη δοκιμή και ξέρω ακριβώς. Εσείς... ψαχτείτε. Αλλά εάν αντιμετωπίζετε την προσθήκη sub και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν με τους ορους που ξέρετε από το δικάναλο, θα κάνετε λάθος και θα βγει λάθος συμπέρασμα.

Last edited:
Υπάρχουν στην Αθήνα πάρα πολλές αντιπροσωπείες hi end μηχανημάτων.

Υπάρχουν ακόμα περισσότερες αντιπροσωπείες μηχανημάτων ήχου.

Ούτε μια από αυτές δεν έχει σωστά στημένο δικάναλο σύστημα με sub?

Η αντιπροσωπεία της Trinnov τι κάνει; Πετάει χαρταετό;

• Like
Reactions: Tzimisce
Δείξε μου ένα παράδειγμα από αυτά που έχουν γραφτεί από εκείνους που λένε ότι δεν δουλεύει, το οποίο να μην είναι έτσι στην παρούσα συζήτηση.
Πιστωνω τον καθε "πιουριστα" ή audiophile , πως , οταν και εαν δοκιμασε subs στο συστημα του για να διαπιστωσει αν τον εξυπηρετει σε αυτα που θελει ή ψαχνει , το εκανε με τη δεουσα προσοχη , δοκιμαζοντας subs αναλογα της ποιοτητας του συστηματος του , και οχι απλα πετωντας ενα πολυκαναλο της οκας και ενα sub της πλακας για να βγαλει τα συμπερασματα του.
Δεν συμπεραινω απο τα γραφομενα εδω οτι μονο καποιοι με πολυκαναλα συστηματα δεν "συμπαθουν" τα subs. Δεν μιλατε και για ενσωματωση σε δικαναλο ?

Last edited:
Θα φέρω τέσσερα sub, και έναν έναν trinnov. Τα βάζω κάτω από τη σέλα του σκούτερ κι έρχομαι...

Δεν θέλω να φέρεις καν sub. Ούτε να κάνουμε καμία ρύθμιση.
Θέλω να βάλω το DSP στο σύστημά μου σε pure direct να δω αν θα χαλάσει τον ήχο μου.
Αν δεν ακούσουμε διαφορά, συζητάμε τα παρακάτω.

Εγώ όσο είχα την ευκαιρία σε κατάστημα την έκανα αυτή τη δοκιμή και ξέρω ακριβώς. Εσείς... ψαχτείτε.

Μα αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να ψαχτούμε. Να πάμε σε ένα μαγαζί και να ακούσουμε. Ποιο είναι αυτό το κατάστημα να πάμε και εμείς.
Υποθέτω ότι αφού τα πουλάει τα έχει και σε demo.

Δεν είναι 100€ το κόστος να το πάρουμε να το δοκιμάσουμε και αν δεν μας κάνει να το χαρίσουμε. Μιλάμε για πολλά χιλιάρικα.

Πιστωνω τον καθε "πιουριστα" ή audiophile , πως , οταν και εαν δοκιμασε subs στο συστημα του για να διαπιστωσει αν τον εξυπηρετει σε αυτα που θελει ή ψαχνει , το εκανε με τη δεουσα προσοχη , δοκιμαζοντας subs αναλογα της ποιοτητας του συστηματος του , και οχι απλα πετωντας ενα πολυκαναλο της οκας και ενα sub της πλακας για να βγαλει τα συμπερασματα του.
Δεν συμπεραινω απο τα γραφομενα εδω οτι μονο καποιοι με πολυκαναλα συστηματα δεν "συμπαθουν" τα subs.

Θα σου πω τι γίνεται συνήθως. Ξεκινάνε με μια απλή πρόσθεση ενός sub στο σύστημά τους, στη συνέχεια ανακαλύπτουν ότι πρέπει να κάνουν κι άλλα πράγματα, μετά ανακαλύπτουν ότι έχουν κάνει και λάθη στην πορεία, και στη συνέχεια ανακαλύπτουν πάλι ότι πρέπει να κάνουν κι άλλα μέχρι να φάσουν σε ένα σημείο - αν δεν έχουν εγκαταλείψει μέχρι τότε - το σύστημά τους.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι πολλοί εκείνοι που δεν την ολοκλήρωσαν, και μετά γράφουν την άποψή τους η οποία όμως αναφέρεται σε ημιτελή προσπάθεια.

Εγώ βρίσκω μεγάλη ταυτοποίηση αυτών, με όσα έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής εδώ.
Φυσικά δεν έχουν γραφτεί όλες οι περιπτώσεις εδώ, αλλά για αυτές μπορώ να αναφερθώ καθώς δεν έχουν υπάρξει άλλες.

Υ.Γ. σε κατάστημα είναι πολύ δύσκολο να δεσμευτεί χώρος μόνο για κάτι τέτοιο. Δεν μετακινείς ούτε χιλιοστό άπαξ και το έχεις στήσει. Που σημαίνει ότι αυτός ο χώρος θα είναι δεσμευμένος μόνο για το σύστημα αυτό. Τα καταστήματα προτιμούν πιο πολυλειτουργικό τρόπο για τα demo τους.
Επίσης, είναι προτιμότερο αυτό να γίνεται σε εγκατάσταση. Για να λύσω ορισμένες απορίες, οι οποίες και πάλι προκύπτουν από την αντιμετώπιση του θέματος, με όρους δικάναλου.

Είπαμε. είναι πολύ πιο δύσκολο το άθλημα αυτό.

• Haha
Reactions: chocbhed
Δεν θέλω να φέρεις καν sub. Ούτε να κάνουμε καμία ρύθμιση.
Θέλω να βάλω το DSP στο σύστημά μου σε pure direct να δω αν θα χαλάσει τον ήχο μου.
Αν δεν ακούσουμε διαφορά, συζητάμε τα παρακάτω.

Μα αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να ψαχτούμε. Να πάμε σε ένα μαγαζί και να ακούσουμε. Ποιο είναι αυτό το κατάστημα να πάμε και εμείς.
Υποθέτω ότι αφού τα πουλάει τα έχει και σε demo.

Δεν είναι 100€ το κόστος να το πάρουμε να το δοκιμάσουμε και αν δεν μας κάνει να το χαρίσουμε. Μιλάμε για πολλά χιλιάρικα.

Ε, πάρε ένα mini dsp, βάλε και κάποιον που είναι σχετικός με όσα περιέγραψα, στη συνέχεια πρόσθεσε τα sub και ενσωμάτωσέ τα στο σύστημα μέσω του DSP και βγάλε το συμπέρασμα.
Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα το κάνει.

Να μαζευτείτε να πάτε σε ένα μαγαζί που θα είναι διατεθειμένο να κάνει κάτι τέτοιο. Σε εμένα γιατί το λες;

Α, δεν ξέρετε εσείς οι δικάναλοι πιουρίστες. Οι νόμοι της φυσικής είναι αμείλικτοι και το βιβλίο του Toole τα λέει όλα αναλυτικά και διεξοδικά. Δε χρειάζεται καν να ακούσετε τα μηχανήματα.

Διαβάστε τα pdf των μετρήσεων. Έχω ένα dejà vu...

Me 4 subs & trinnov + ο ειδικός για μέτρηση χώρου και όλα θα είναι εξαιρετικά. Αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. The facts of life.

kiss your 20k -25k euros goodbye!

Last edited:
Η δοκιμή είναι αυτή που είπε ο Μιχάλης.

Βάζεις το DSP της επιλογής στο σύστημά σου, σε passthrough κατάσταση, με όλα τα φίλτρα off.

Αν δεν κάνει ήδη ζημιά, ξεκινάς να σκέφτεσαι για αγορές sub κτλ.

Ποιος πουλάει τα miniDSP να μας δώσει ένα για demo?
Νομίζω το SHD είναι ότι πρέπει: https://www.minidsp.com/products/shd-series/shd-detail

• Like
Reactions: Tzimisce
Α, δεν ξέρετε εσείς οι δικάναλοι πιουρίστες. Οι νόμοι της φυσικής είναι αμείλικτοι και το βιβλίο του Toole τα λέει όλα αναλυτικά και διεξοδικά. Δε χρειάζεται καν να ακούσετε τα μηχανήματα.

Διαβάστε τα pdf των μετρήσεων. Έχω ένα dejà vu...

Me 4 subs & trinnov + ο ειδικός για μέτρηση χώρου και όλα θα είναι εξαιρετικά. Αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. The facts of life.

kiss your 20k -25k euros goodbye!

Εντελώς όμως... .

Μια διόρθωση μόνο αν επιτρέπεις. Αυτό το λέει η μελέτη της Harman για τη χρήση πολλαπλών sub. Δεν είναι το ίδιο έργο με το βιβλίο του Toole. Έχετε μπερδέψει κάπως τα sequel. :LOL:

Δεν γίνεται και pure και sub. Λείπουν εντελως βασικά πράγματα έτσι, πολύ πριν φτάσουμε να ανησυχούμε για το πως θα αλλάξει το σήμα το DSP.

Η δοκιμή είναι αυτή που είπε ο Μιχάλης.

Βάζεις το DSP της επιλογής στο σύστημά σου, σε passthrough κατάσταση, με όλα τα φίλτρα off.

Αν δεν κάνει ήδη ζημιά, ξεκινάς να σκέφτεσαι για αγορές sub κτλ.

Ποιος πουλάει τα miniDSP να μας δώσει ένα για demo?
Νομίζω το SHD είναι ότι πρέπει: https://www.minidsp.com/products/shd-series/shd-detail

Η δοκιμή είναι ως εξής. Ολοκληρώνεις την ενσωμάτωση των sub με όλους τους τρόπους, μεταξύ των οποίων και με το DSP, το οποίο είναι ένα από τα κομμάτια που θα πρέπει να κάνεις για να το στήσεις όλο αυτό.

Στη συνέχεια ακούτε το σύστημα με τα sub και το DSP, και χωρίς αυτά.

Αυτό που περιγράφεις παραπέμπει σε δοκιμή καλωδίων. Πάλι δηλαδή με όρους δικάναλου θέλετε να κάνετε τη δοκιμή. Δεν πάει έτσι. Τους ξεχνάτε τους τρόπους αυτούς κατ' ευθείαν. Δεν παίζει κανένα σοβαρό συμπέρασμα με τον τρόπο αυτόν.

• Like
Reactions: Panoramix
Marketing καθαρά. Σου λένε το κλασσικό high end audio έχει γίνει πανάκριβο. Πού να ξοδεύεις τώρα για πικάπ, κεφαλές, phono, DAC, cd players, καλώδια, βύσματα, αντικραδασμικά κλπ

παραφερνάλια.

Με τα pro μηχανήματα θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα. Δες στα studio ηχογραφήσεων τι χρησιμοποιούν οι ηχολήπτες, μηχανικοί ήχου κλπ. δεν ξέρουν αυτοί? (να μην παρεξηγηθώ δεν έχω

τίποτα με τους ανθρώπους αυτούς, καλά κάνουν, η δουλειά τους είναι)

Ε, σε καθοδηγούν προς τα εκεί. Όμως τελικά αυτά που θα ξοδέψεις δε θα είναι και λίγα, Μη σε βάλουν να κάνεις και μετατροπές στον χώρο ακρόασης ή να εντοιχίσεις τα ηχεία.

Και μόνο που αναφέρθηκε ότι υπάρχουν κάποιες απώλειες με τη χρήση DSP, το θεωρώ αποτρεπτικό παράγοντα για μένα.

Ε, πάρε ένα mini dsp, βάλε και κάποιον που είναι σχετικός με όσα περιέγραψα, στη συνέχεια πρόσθεσε τα sub και ενσωμάτωσέ τα στο σύστημα μέσω του DSP και βγάλε το συμπέρασμα.

Θα δώσω κάποια χιλιάρικα να δω αν μου κάνει; :unsure:
Εσύ ποιο έχεις; Ή τουλάχιστον ποιο έχεις ακούσει και παίζει σωστά.

Να μαζευτείτε να πάτε σε ένα μαγαζί που θα είναι διατεθειμένο να κάνει κάτι τέτοιο. Σε εμένα γιατί το λες;

Ρωτάω αν γνωρίζεις κάποιο.
Όλα τα καταστήματα πουλάνε subwoofer. Το θέμα είναι κάποιο από αυτά να τα έχει συνδέσει σωστά για demo.

ΟΧΙ!
Εγώ θέλω πρώτα να δω αν χαλάει τον ήχο που έχω αυτή τη στιγμή χωρίς κανένα φίλτρο και ΜΕΤΑ να προχωρήσω σε άλλες αγορές ή ακόμη και στην αγορά του ίδιου.
Προτείνεις ένα τελείως ανέφικτο σενάριο.

Τι πιστεύεις; Ότι είμαστε τίποτα ναρκωτέμποροι και πετάμε δεκαχίλιαρα έτσι για δοκιμές;

• Like
Reactions: quevedo
Η δοκιμή είναι ως εξής. Ολοκληρώνεις την ενσωμάτωση των sub με όλους τους τρόπους, μεταξύ των οποίων και με το DSP, το οποίο είναι ένα από τα κομμάτια που θα πρέπει να κάνεις για να το στήσεις όλο αυτό.

Αυτό που περιγράφεις παραπέμπει σε δοκιμή καλωδίων. Πάλι δηλαδή με όρους δικάναλου θέλετε να κάνετε τη δοκιμή. Δεν πάει έτσι. Τους ξεχνάτε τους τρόπους αυτούς κατ' ευθείαν. Δεν παίζει κανένα σοβαρό συμπέρασμα με τον τρόπο αυτόν.

Ρε Λεωνίδα θα μας τρελάνεις;

Προφανώς θα κάνουμε τη δοκιμή με όρους δικάναλου!

Δικάναλο σύστημα στήνουμε!

Για αρχή πρέπει να παίζει σωστά το 80% του φάσματος (με λογαριθμικούς όρους, για να σε προλάβω..), που είναι οι υπόλοιπες συχνότητες, μετά τους 80Hz.
Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Γιατί να κουράζονται οι άνθρωποι? Ας διαβάσουν τα pdf και να διαλέξουν αυτό που αναγράφει τις καλύτερες μετρήσεις!

Ρε Λεωνίδα θα μας τρελάνεις;

Προφανώς θα κάνουμε τη δοκιμή με όρους δικάναλου!

Δικάναλο σύστημα στήνουμε!

Για αρχή πρέπει να παίζει σωστά το 80% του φάσματος (με λογαριθμικούς όρους, για να σε προλάβω..), που είναι οι υπόλοιπες συχνότητες, μετά τους 80Hz.
Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Με όρους δικάναλου 2.0 εννοώ ότι πάτε να κάνετε την δοκιμή. Δεν θα πετύχετε τίποτε έτσι εκτός από το να κάνετε λάθος.

Με λογαριθμικούς όρους γράφω κι εγώ. Αλλάζει η αντίληψη για όλο το φάσμα όταν προστεθεί - σωστά - εκείνο που λείπει. Εσείς θα πάτε να κάνετε δοκιμή σε κάτι που εξ' αρχής δεν έχει εκείνο που λείπει.

Για sub στο δικάναλο δεν γράφουμε εδώ; Δεν γράφουμε για DSP στο 2.0, αν δεν κάνω λάθος... .

Για sub στο δικάναλο δεν γράφουμε εδώ; Δεν γράφουμε για DSP στο 2.0, αν δεν κάνω λάθος... .

Βασικός όρος όπως είπαμε είναι να μην χαλάει τον ήχο όπως τον ακούμε χωρίς το DSP.
Το οποίο σημαίνει, ότι αν μπει το DSP στην αλυσίδα σε pure direct, δεν θα ακούσουμε διαφορά.

Αυτό είναι εφικτό, ναι ή όχι;
Αν ναι, ενδιαφέρομαι να το ακούσω. Για αυτό σε ρωτάω, που μπορώ να το ακούσω.
Αν όχι, τελειώνει η συζήτηση.

Θα δώσω κάποια χιλιάρικα να δω αν μου κάνει; :unsure:
Εσύ ποιο έχεις; Ή τουλάχιστον ποιο έχεις ακούσει και παίζει σωστά.

Ρωτάω αν γνωρίζεις κάποιο.
Όλα τα καταστήματα πουλάνε subwoofer. Το θέμα είναι κάποιο από αυτά να τα έχει συνδέσει σωστά για demo.

ΟΧΙ!
Εγώ θέλω πρώτα να δω αν χαλάει τον ήχο που έχω αυτή τη στιγμή χωρίς κανένα φίλτρο και ΜΕΤΑ να προχωρήσω σε άλλες αγορές ή ακόμη και στην αγορά του ίδιου.
Προτείνεις ένα τελείως ανέφικτο σενάριο.

Τι πιστεύεις; Ότι είμαστε τίποτα ναρκωτέμποροι και πετάμε δεκαχίλιαρα έτσι για δοκιμές;

Εγώ δεν έχω να σου δώσω. Αν είχα ευχαρίστως.
Δεν έχει στο portfolio τέτοια προϊόντα διαθέσιμα εδώ
Αλλά και πάλι η δοκιμή οφείλει να γίνει με τις προυποθέσεις που έγραψα. Αλλιώς αν δεν μπορείτε, μην την κάνετε γιατί θα καταλήξετε σε λ΄θος συμπέρασμα.
Λάθος συμπέρασμα με το καλημέρα μάλιστα. Πρώτα θέλεις να δεις και μετά... κλπ. Διέγραψέ τον αυτόν τον τρόπο δοκιμής. Αυτός ο τρόπος αφορά άλλο τύπο δοκιμής για άλλα συστήματα.
Η δοκιμή γίνεται στο ίδιο σύστημα με και χωρίς subs και DSP και τοποθέτηση. Δύο αποτελέσματα ψάχνεις. Το ένα και το άλλο.