Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Επειδή αναφέρεται συνεχώς το κόστος των subwoofers, εγώ θα πω ότι το αυτί μας σε αυτές τις συχνότητες είναι εξαιρετικά αναίσθητο στην αρμονική παραμόρφωση. Για να γεμίσεις τα κενά που υπάρχουν λόγω των modes από τα 40Hz και πάνω δεν χρειάζεσαι τίποτα τέρατα subwoofers, ούτε subwoofers με ελάχιστη παραμόρφωση αφού είναι αδύνατον να την αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί. Κατά την άποψή μου 1500€-2.000€ είναι αρκετά για 2 subwoofers.

Εάν κάποιος είναι εμμονικός με μετρήσιμα μεγέθη που ωστόσο δεν έχουν καμία απολύτως επίπτωση στην αντίληψη του ήχου λόγω των περιορισμών της ανθρώπινης ακοής, μπορεί να δώσει και 20.000€ και 30.000€ αλλά κατά την άποψή μου είναι υπερβολή και δεν μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει.
Η πιο ευαίσθητη περιοχή συχνοτήτων για το
ανθρώπινο αυτί είναι από 1000-3000..
Δεν είναι τυχαίο το εμπορικό χαμόγελο
απόκρισης των περισσότερων ηχείων..
Στα μπάσσα αυτό που ενοχλεί πέραν του
timing είναι η ουρά και το λασπώδες που
μπορεί να προέρχεται από την καμπίνα.
Και αυτό παραμόρφωση είναι..
Καλό που αναφέρεται κάποιο κόστος στην συζήτηση..

Τουλάχιστον παραδέχτηκες ότι η αναλογική
περίπτωση είναι λιγότερο συμπιεσμένα
και πιο ξεκούραστα αλλά δεν κάθεται καλά
η θεωρία για ψαλιδισμένα σήματα γιατί θα έπρεπε να γινόταν το αντίθετο.
Δηλ τα comprsssion από ότι ξέρω δεν ακούγονται σαν ψαλιδισμός!!
Αλλα πιο μαλακά.
Οπως γράφεις δικιά σου θεωρία..
Η δικιά μου θεωρία είναι ότι τα μεμονωμένα
οργανα και φωνητικά ανουγονται υπέροχα στο cd ακόμα και στο y.t.
Οταν μπουν πολλά όργανα δηλαδή πλήθος αρμονικών η δειγματοληψία ζοριζεται.
Αν μου πεις όλα ψηφιακά είναι στις εγγραφές,
σωστό αλλά για δες πίσσα κανάλια και με τι ποιότητα και κόστος παίζουν οι επαγγελματικές κονσόλες!!
Νομίζω ότι δεν έγινα αντιληπτός. Αρχικά, δεν είναι δικιά μου θεωρία, είναι η πραγματικότητα.

Τα masters (δηλαδή τα τελικά κομμάτια/τραγούδια) που καταλήγουν στα CD έχουν περισσότερη συμπίεση από τα masters που καταλήγουν στα βινύλια. Αυτό γίνεται σκόπιμα, επειδή το βινύλιο δεν μπορεί τεχνικά να υποστηρίξει την υψηλή συμπίεση των masters που καταλήγουν στα CD. Το γιατί το κάνουν αυτό οι mastering engineers είναι μία τεράστια και άσχετη συζήτηση, το λεγόμενο loudness war.

Η ποιότητα του ήχου στο βινύλιο είναι χειρότερη, αλλά η ποιότητα του master, δηλαδή η ισορροπία των ήχων και της συμπίεσης, ασχέτως από τον θόρυβο και την παραμόρφωση, για πολλούς είναι καλύτερη (αυτό είναι υποκειμενικό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη συζήτηση). Αυτό που ισχυρίζομαι είναι πως είναι εμμονικό και οξύμωρο το να μιλάει κανείς για την ποιότητα των DAC στα DSP όταν τα βινύλια, για παράδειγμα, έχουν πολύ χειρότερη ποιότητα ήχου. Πρακτικά, η επίδραση του DSP είναι μία σταγόνα στη θάλασσα της παραμόρφωσης του βινυλίου.

Αλλά ακόμα και το βινύλιο, παρά την υψηλή παραμόρφωση που είναι ξεκάθαρα αισθητή, είναι ευχάριστο. Η όλη συζήτηση περί την επίδραση των DSP στον ήχο είναι ανούσια, επειδή σχεδόν κανείς δεν ακούει τον θόρυβο και την παραμόρφωση που εισάγει (και αυτό για τα πολύ φθηνά DSP).

Η πιο ευαίσθητη περιοχή συχνοτήτων για το
ανθρώπινο αυτί είναι από 1000-3000..
Δεν είναι τυχαίο το εμπορικό χαμόγελο
απόκρισης των περισσότερων ηχείων..
Στα μπάσσα αυτό που ενοχλεί πέραν του
timing είναι η ουρά και το λασπώδες που
μπορεί να προέρχεται από την καμπίνα.
Και αυτό παραμόρφωση είναι..
Καλό που αναφέρεται κάποιο κόστος στην συζήτηση..

Άρα ακόμα καλύτερα που μειώνεις το μπάσο από τα ηχεία και βάζεις το sub να κάνει αυτή τη δουλειά. Αυτά λέμε κι εμείς.

Απλώς είναι δύσκολο να δεχτεί κάποιος ότι το σούπερ ντούπερ ηχείο του δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά, τόσο καλά όσο ένα sub.

Ξέρεις σε πόσους έπρεπε να εξηγώ τι θα πει small και large ηχείο στο bass management; Ουκ έστιν αριθμός... . Όλοι τους έλεγαν μα εγώ θέλω να ακούω όλο το ηχείο που πλήρωσα. 😅

Δηλ τα comprsssion από ότι ξέρω δεν ακούγονται σαν ψαλιδισμός!!
Αλλα πιο μαλακά.
Το brickwall limiting είναι απλά μία ειδική περίπτωση της συμπίεσης, δηλαδή του compression. Σε επίπεδο mastering το περισσότερο loudness προκύπτει από το brickwall limiting.

Νομίζω ότι δεν έγινα αντιληπτός. Αρχικά, δεν είναι δικιά μου θεωρία, είναι η πραγματικότητα.

Τα masters (δηλαδή τα τελικά κομμάτια/τραγούδια) που καταλήγουν στα CD έχουν περισσότερη συμπίεση από τα masters που καταλήγουν στα βινύλια. Αυτό γίνεται σκόπιμα, επειδή το βινύλιο δεν μπορεί τεχνικά να υποστηρίξει την υψηλή συμπίεση των masters που καταλήγουν στα CD. Το γιατί το κάνουν αυτό οι mastering engineers είναι μία τεράστια και άσχετη συζήτηση, το λεγόμενο loudness war.

Η ποιότητα του ήχου στο βινύλιο είναι χειρότερη, αλλά η ποιότητα του master, δηλαδή η ισορροπία των ήχων και της συμπίεσης, ασχέτως από τον θόρυβο και την παραμόρφωση, για πολλούς είναι καλύτερη (αυτό είναι υποκειμενικό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη συζήτηση). Αυτό που ισχυρίζομαι είναι πως είναι εμμονικό και οξύμωρο το να μιλάει κανείς για την ποιότητα των DAC στα DSP όταν τα βινύλια, για παράδειγμα, έχουν πολύ χειρότερη ποιότητα ήχου. Πρακτικά, η επίδραση του DSP είναι μία σταγόνα στη θάλασσα της παραμόρφωσης του βινυλίου.

Αλλά ακόμα και το βινύλιο, παρά την υψηλή παραμόρφωση που είναι ξεκάθαρα αισθητή, είναι ευχάριστο. Η όλη συζήτηση περί την επίδραση των DSP στον ήχο είναι ανούσια, επειδή σχεδόν κανείς δεν ακούει τον θόρυβο και την παραμόρφωση που εισάγει (και αυτό για τα πολύ φθηνά DSP).

Εχει ξεκαθαριστει οτι η παραμορφωση που εισαγει το DSP δεν αφορα ολους τους ακροατες.
Οσοι δεν το βλεπουν ως προβλημα ειναι ελευθεροι να προχωρησουν και να δρεψουν τα οφελη
της καλης διαχειρισης των χαμηλων συχνοτητων και των ιδιορυθμων του χωρου που προσφερει καταβαλοντας και το αναλογο αντιτιμο.
Κατα τα αλλα η συγκριση αναλογικου ψηφιακου δεν ειναι μονο εκτος θεματος αλλα ειναι και λιγο προχειρη.
Μονο και μονο γιατι ολες οι παραμορφωσεις δεν ειναι ισοδυναμες.

• Like
Reactions: ihodemon

Τώρα μου λες ότι το βινύλιο παίζει καλύτερα γιατι έχει ευχάριστη παραμορφωση
Πόσο υπερβολικό και γενικόλογο..
Πάντως σε ότι βινύλια έχω (λίγα ) διότι ακούω από cd κυρίως όταν παίζουν πολλά όργανα το βινυλιο νικάει .
Και δε το θέλω.
Στα μεμονωμένα και δυναμικες το cd πολύ καλο
Και ξέρω πως ακούγεται η παραμόρφωση
Να ξέρεις ότι δεν προσπαθώ να πείσω κανεναν
για αληθειες και θεωριες..
Αγαπάω την μουσική μου σε cd και βινύλια πιο
πολύ από τις συσκευές..

Άρα ακόμα καλύτερα που μειώνεις το μπάσο από τα ηχεία και βάζεις το sub να κάνει αυτή τη δουλειά. Αυτά λέμε κι εμείς.

Απλώς είναι δύσκολο να δεχτεί κάποιος ότι το σούπερ ντούπερ ηχείο του δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά, τόσο καλά όσο ένα sub.

Ξέρεις σε πόσους έπρεπε να εξηγώ τι θα πει small και large ηχείο στο bass management; Ουκ έστιν αριθμός... . Όλοι τους έλεγαν μα εγώ θέλω να ακούω όλο το ηχείο που πλήρωσα. 😅
Γιατί να μειώσω?
Αν θέλω sub θα το κάνω όπως πρέπει..
Διαφορετικές διαστάσεις και όχι κύβο κνορ
και συντονισμένο κουτί βάσει T/S με τα δεσίματα που πρέπει και ενισχυτή εκτός κουτιού, με μόνωση όπως πρέπει απλά γιατί μπορώ..
Δεν θα διαφωνήσω ότι ενα sub θα βοηθήσει
αν θέλει κάποιος τις κάτω χαμηλές..
Τώρα το τι πληρώνει κάποιος η τσέπη του
και το γούστο του..