Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Τα subwoofer απαιτούν και αυτά ανάλογα μέτρα
Τέσπα..καληνυχτώ σας..

Βεβαίως, αλλά τα ίδια παίζουν σε φάσμα που τους επιτρέπει να μην νοιάζονται τόσο για τις αντηχησεις, να έχουν δεσίματα που τα κάνουν πολύ άκαμπτα χωρίς να επιδιώκουν από την καμπίνα να να έχει ενδοτικότητα για να αποκτά ο ήχος τον ΧΨ χαρακτήρα και άλλα πολλά που δεν χρειάζεται να ασχοληθούν γιατί δεν είναι ζητούμενα στο φάσμα που καλούνται να παίξουν.
Τα ηχεία από την άλλη, έχουν ένα σωρό δουλειές να κάνουν και να συμβιβάσουν περισσότερα πράγματα αλλά και να εξυπηρετήσουν μεγάφωνα με διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες, στο ίδιο κουτί.

Ας μη μπουμε σε μια ατελειωτη συζητηση του τυπου αναλογικο vs ψηφιακο.
Ολα τα μεσα αλλα λιγοτερο αλλα περισσοτερο, αφηνουν το χαρακτηριστικο τους αποτυπωμα.
Δεν ειμαι κατα του ψηφιακου ηχου γενικως και αοριστως, χρησιμοποιω κυριως ψηφιακη αναπαραγωγη.
Το DSP ειναι μια πολυπλοκη και ακριβη λυση για μια διευθετηση που δεν χρειαζομαι.
Βλέπω παντού γραμμένο ότι το DSP χαλάει τη ποιότητα της αναπαραγωγής. Υπάρχει κάποιος που να ακούει -90dB θορύβου και παραμόρφωσης; Γράφετε για δωμάτια σπιτιών και ότι δεν μπαίνουν subwoofer επειδή δεν είναι χώροι αποκλειστικής χρήσης για ηχεία και λοιπά. Δεκτό. Σε αυτά τα καθημερινά ανακλαστικά δωμάτια, υπάρχει όντως κόσμος που έχει βαθμονομήσει τα ηχεία στα 120dB και κάθεται να ακούσει τον θόρυβο του DSP (μιλάμε για ένα από τα φθηνότερα miniDSP με 300€) που ίσα που περνάει τον θόρυβο του δωματίου; Για αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, δέχομαι ότι το φθηνότερο miniDSP που υπάρχει, για παράδειγμα, όντως δεν είναι αρκετό. Για την οριακή περίπτωση του να βάλεις τέρμα τα ηχεία χωρίς να παίζει μουσική, όντως μπορείς να ακούσεις τον θόρυβο ενός miniDSP.

Σε μία αλυσίδα αναπαραγωγής θα είναι transparent αν χρησιμοποιηθεί σωστά (0dB gain στο DSP και αναλογικό trim της έντασης στον τελικό ενισχυτή). Για το βινύλιο θα είναι transparent και ας μη χρησιμοποιηθεί εντελώς σωστά λόγω του θορύβου και της παραμόρφωσης που έχει εγγενώς το βινύλιο. Το τι θα κάνει ο καθένας με τα φίλτρα και πως θα κάνει το integration των subwoofer είναι άλλο θέμα. Το εάν έχει γίνει σε κάποιο μαγαζί σωστά ή όχι και πως θα έπρεπε να ακούγεται δεν μπορώ να το απαντήσω. Μπορώ να απαντήσω στο ότι θα είναι transparent, εκτός αν κάποιος ακούει τα ηχεία του τέρμα χωρίς να παίζει μουσική ή άθελά το χρησιμοποιεί με λανθασμένες ρυθμίσεις.

Ο μόνος τρόπος να βγουν όλα τα φίλτρα off είναι να το έχεις off. 😅

Άρα η απάντηση είναι όχι.

Βλέπω παντού γραμμένο ότι το DSP χαλάει τη ποιότητα της αναπαραγωγής

Γιατί, είδες κάποιον να λέει ότι δεν τη χαλάει;
Αυτό είναι δεδομένο.

Άρα η απάντηση είναι όχι

Στη δοκιμή που έκανες στον ενισχυτή av θα πρέπει να γνωρίζεις το εξής. Οτιδήποτε κάνεις, ακόμα και να πας και να βάλεις το audyssey στο off, θα πρέπει να κάνεις bass managent για να δουλέψει το sub.
Αυτό σημαίνει ότι το σήμα, το οποιοδήποτε σήμα θα πρέπει να το επεξεργαστεί στο ψηφιακό επίπεδο το dsp.
Ακόμα και να είχε πληροφορία lfe το σήμα πάλι θα έπρεπε να το κάνεις αυτό.
Πάμε τώρα σε δικάναλο σήμα που δεν έχει πληροφορία lfe. Για να δουλέψει λοιπόν η ανακατεύθυνση του μπάσου στο sub, αυτό γίνεται με επεξεργασία.
Ο συγκεκριμένος ενισχυτής έχει τη δυνατότητα να δέχεται για παράδειγμα σήμα DSD. Την έχει τη δυνατότητα και μέσω HDMI και μέσω του USB αναπαραγωγής (από στικάκια)
Για να γίνει η προηγούμενη επεξεργασία, σε τι νομίζεις ότι μετατρέπει το DSD για να την κάνει;
Σε pcm.

Άρα, όταν σας λέμε ότι οι δοκιμές που κάνετε γινονται με τρόπο που δεν καταλήγει σε συμπέρασμα, κάτι έχουμε δει και σας το λέμε

Δεν μιλάω για κάποια δοκιμή που έγινε Λεωνίδα.
Μία ερώτηση έκανα, γενική.

Αν πάρω οποιοδήποτε DSP , το συνδέσω στο σύστημα μου, όπως είναι, χωρίς sub, χωρίς καμία άλλη προσθήκη και δεν ενεργοποιήσω κανένα φίλτρο, ο ήχος του συστήματος μου θα υποβαθμιστεί, ναι ή όχι;
Και πόσο θα κόστιζε ένα τέτοιο DSP ;
Μιλάμε για κάτι της τάξης των 1000€, 5000€, 10.000€;

Last edited:
Υπάρχει σύστημα που μπορεί να αναπαράγει ένα μουσικό όργανο όπως το ακούμε στην φυσική μορφή του;
κάποτε έπαιζα σαξόφωνο τενόρο.. το έχω ακόμα, σκονισμένο πια. Καμμιά φορά όταν θέλω να συνέλθω από την audiophilia nervosa παίζω δίπλα από τα ηχεία και μετά συγκρίνω με την καλύτερη ηχογράφηση σαξοφώνου πο διαθέτω....λοιπόν, ουδεμία σχέση ο φυσικός ήχος με την αναπαραγωγή. Ισως σε κάποια άλλα μουσικά όργανα (π.χ κάποια ηλεκτρικά) να τα καταφέρνουν καλύτερα τα ηχεία, αλλά στα πνευστά όχι... με τίποτε (και εννοείται ότι έχω ακούσει και άλλα συστήματα 10Χ και 20Χ του δικού μου)

κάποτε έπαιζα σαξόφωνο τενόρο.. το έχω ακόμα, σκονισμένο πια. Καμμιά φορά όταν θέλω να συνέλθω από την audiophilia nervosa παίζω δίπλα από τα ηχεία και μετά συγκρίνω με την καλύτερη ηχογράφηση σαξοφώνου πο διαθέτω....λοιπόν, ουδεμία σχέση ο φυσικός ήχος με την αναπαραγωγή. Ισως σε κάποια άλλα μουσικά όργανα (π.χ κάποια ηλεκτρικά) να τα καταφέρνουν καλύτερα τα ηχεία, αλλά στα πνευστά όχι... με τίποτε (και εννοείται ότι έχω ακούσει και άλλα συστήματα 10Χ και 20Χ του δικού μου)

Τάσο, στην ίδια ένταση το σύστημα με το σαξόφωνο ;;

Γιατί το σαξόφωνο τα 100db τα έχει για πλάκα και σε χρόνο μηδέν

κάποτε έπαιζα σαξόφωνο τενόρο.. το έχω ακόμα, σκονισμένο πια. Καμμιά φορά όταν θέλω να συνέλθω από την audiophilia nervosa παίζω δίπλα από τα ηχεία και μετά συγκρίνω με την καλύτερη ηχογράφηση σαξοφώνου πο διαθέτω....λοιπόν, ουδεμία σχέση ο φυσικός ήχος με την αναπαραγωγή.
Γι αυτο μερικοι λεμε οτι απο τη στιγμη που το ζωντανο περασε στο ηχογραφημενο , τελειωσε , δεν υπαρχει πλεον.
Αυτο "επιτρεπει" στον καθενα να ακουει το ηχογραφημενο οπως του αρεσει και ισως του θυμιζει περισσοτερο το ζωντανο.
"ΠΡΕΠΕΙ" δεν υπαρχει πουθενα στο χομπυ αυτο.

Τάσο, στην ίδια ένταση το σύστημα με το σαξόφωνο ;;

Γιατί το σαξόφωνο τα 100db τα έχει για πλάκα και σε χρόνο μηδέν
εννοείται, το τενόρο στο 1 μέτρο βγάζει όντως 95-100dB εύκολα, αλλά καθόλου ενοχλητικό γιατί απλά δεν υπάρχει παραμόρφωση. Αλλά το ηχόχρωμα, η αίσθηση του αέρα που βγαίνει από την καμπάνα και τις ανοιχτές οπές, την βραχνάδα...άστο καλύτερα ...καμμιά σχέση. Η αναπαραγωγή φαίνεται (και προφανώς είναι) ψεύτικη σε σχέση με τον φυσικό ήχο.

Να στο πω πιο απλά να το καταλάβεις ;;

Ότι ακουστικό άκουσα ΣΕ ΣΕΝΑ από το πιο φτηνό έως το ακριβότερο(*) που έχεις , δεν μπορεί να συγκριθεί στο μπάσο με το μπάσο που ακούω σπίτι μου από τα ηχεία μου.
(Όχι μόνο στο μπάσο, αλλά τες πα)...

Πόσο πιο απλά να το γράψω ;;

(*) Το ακριβότερο που έχεις είναι αυτό το AUDEZE που έχω τώρα εδώ.. έτσι δεν είναι ;;
Συμφωνώ. Η αίσθηση από αναπαραγωγή των ηχείων δεν έχει καμμιά σχέση με ότι ακούς από ακουστικά. Και δεν είναι μόνο η αίθηση των χαμηλών (που και ακούς αλλά ταυτόχρονα και νιώθεις!) αλλά και η συνολική στερεοφωνική εικόνα!

Συμφωνώ απόλυτα, απλά μεσω τον συστημάτων μας, ζούμε μια ψευδαίσθηση...
Δεν υπάρχει σύστημα που να αναπαράγει αληθινά ένα φυσικό όργανο..

Δεν μιλάω για κάποια δοκιμή που έγινε Λεωνίδα.
Μία ερώτηση έκανα, γενική.

Αν πάρω οποιοδήποτε DSP , το συνδέσω στο σύστημα μου, όπως είναι, χωρίς sub, χωρίς καμία άλλη προσθήκη και δεν ενεργοποιήσω κανένα φίλτρο, ο ήχος του συστήματος μου θα υποβαθμιστεί, ναι ή όχι;
Και πόσο θα κόστιζε ένα τέτοιο DSP ;
Μιλάμε για κάτι της τάξης των 1000€, 5000€, 10.000€;

Το να προσθέσεις ένα εξάρτημα παθητικά στην αλυσίδα, δεν έχει νόημα.
Νόημα αποκτά όταν το χρησιμοποιείς.
Σου έγραψα κάποιες σελίδες πίσω έναν τρόπο με διπλές είναι εξόδους αν έχει το σύστημα για on-off.
Θα πρέπει να δεις βέβαια και πως με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν και οι διαθέσιμες είσοδοι στο sub για να δοκιμάζεις το σύστημα με sub με και χωρίς dsp. Το οποίο μάλλον γίνεται καθώς είναι σύνηθες στα sub να έχουν μια είσοδο αφιλτράριστη όπου εκεί θα πάει το σήμα από το dsp και μια που επενεργεί το δικό τους φίλτρο όπου εκεί θα πάει το σήμα pure όπως είναι.
Θα κουραστείς όμως τσάμπα γιατί στην παραπάνω σύγκριση θα κερδίσει το dsp με το καλημέρα. Και μόνο δηλαδή που δεν θα υπάρχει high pass για τα ηχεία και καθόλου all pass φίλτρα, με το dsp θα πάρεις τρελή ατάκα ενώ χωρίς αυτό μόνο λάσπη.

Συμφωνώ αλλά έχουμε καταλήξει ότι δεν υπάρχει πουθενά στημένο ένα σύστημα με subs και dsp να πάρει τουλάχιστον μια γεύση ο υποψήφιος αγοραστής.

Οταν πριν 9 μήνες άλλαξα ηχεία άκουσα αρκετά στις αντίστοιχες αντιπροσωπείες / καταστήματα και μπόρεσα να αποφασίσω με βάση και τα υπόλοιπα μηχανήματα μου
Στο Heaven audio έχει δικάναλο με sub (KEF R1 reference). Ακούς με ή χωρίς τα sub και διαλέγεις!

• Like
Reactions: economides
Είχε και στο τελευταίο open day στον μικρότερο χώρο ένα σύστημα που έπαιζε με sub και ηχεία. Αν και εκεί επρόκειτο για ηχεία βάσης. Το οποίο επίσης έπαιζε με πολύ καλό χρονισμό όπως το άκουσα και "άντεχε" σε μεγαλύτερες στάθμες χωρίς να γίνεται "ματσακονιά" από τον χώρο. Αλλά ξέχασα να ρωτήσω τι και πώς γιατί δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου και είχε και άλλο σύστημα στον διπλανό χώρο.

Μόνο δεδομένα δεν βλέπω. Μπορείς να μου τα δείξεις και σε εμένα;
Ο Μιχαλης ρωτα συνεχως κατι συγκεκριμενο για συγκεκριμενο λογο.
Το δεδομενο που λεει , ειναι γεγονος.
Το δεδομενο που ζητας εσυ , σκονταφτει στις υπεκφυγες και δικαιολογιες τυπου "δεν υπαρχει λογος να γινει αυτο" και αλλων παρομοιων.

Ο Μιχαλης ρωτα συνεχως κατι συγκεκριμενο για συγκεκριμενο λογο.
Το δεδομενο που λεει , ειναι γεγονος.
Το δεδομενο που ζητας εσυ , σκονταφτει στις υπεκφυγες και δικαιολογιες τυπου "δεν υπαρχει λογος να γινει αυτο" και αλλων παρομοιων.
Δεδομένα που να δείχνουν ότι οι παραμορφώσεις δεν είναι αμελητέες (δηλαδή μη αντιληπτές σε blind tests) υπάρχουν; Εγώ δεν βρίσκω κάτι που να το αποδεικνύει αυτό.

Ο Μιχάλης έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει κάτι πολύ συγκεκριμένο το οποίο είναι αδιαπραγματευτο, ασχέτως από το πώς αυτό επιδρά στο συνολικό αποτέλεσμα.
Και δεν χρειάζεται να το διαβάσεις στο παρόν νήμα για να το καταλάβεις αυτό, αρκεί να δεις τις απόψεις του για τα είδη ξυρίσματος και τα όργανα γραφής για να το καταλάβεις.
Ο Μιχάλης δηλαδή μιλάει για preference ενώ εμείς για reference.
Καλά κάνουμε όλοι. Σιγά τώρα... Ένα χόμπι είναι που τα περιλαμβάνει και αυτά.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis