Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Ξέρεις πως θα ακούγεται αυτό στα άλλα δωμάτια του σπιτιού; 😂
Και η κυρά Φρόσω;;
Την ξέχασες;;; :ROFLMAO:

Εσύ έχεις πολύ περισσότερο μπάσο.
Λόγω χώρου βέβαια!

Σε τι απόσταση από τον πίσω τοίχο έχεις τα ηχεία σου;
Πολύ μικρή, το ξέρεις..

Πήγαινε τα 1 μέτρο μακριά από τον πίσω τοίχο να δεις πως θα παίξουν
Μπορώ να τα τραβήξω λίγα εκατοστά..
Ένα μέτρο με τίποτα γιατί θα πρέπει να φύγει το τραπεζάκι για τους καφέδες κλπ...

Θα αλλάξει κάτι για λίγα εκατοστά;;

• Love
Reactions: Cicadelic Ranger
Oχι.
Εκτος...
-Εαν εχεις ηχεια satellites που ειναι φτιαγμενα για αυτη την δουλεια και σχεδιασμενο χωρο ( εγω εχω κατι Τριανγκλ αλλα λογω χωρου δεν τα χρησιμοποιω εδω και 15 χρονια).
Η κατι αναλογο αυτα που λεμε βιβλιοθηκης που εχουν περιορισμενο μπασο αλλα και παλι πρεπει να προυπολογησεις σχεδιασμο χωρου.

-Εαν εχεις τιποτα ηλεκτροστατικα Κουαντ (η Μανιεπαν αλλα). Που εχουν φανταστικη, τι λεω μοναδικη διαυγεια, ευκρινεια, λεπτομερια αλλα δε εχουν αυτο το ιμπακτ μερικες φορες (και αναλογα την μουσικη) που εχουν μεγαλα ηχεια με volume (ικανη καμπινα) για μπασσο. Κατα προτιμηση μπας-ρεφλεξ και βεβαια παντα σχετικα με τις διαστασεις και την ιδιαιτεροτητα του χωρου.

Αυτα απο μενα με προσωπικη εμπειρια και μονο, μεσω προσωπικων εντυπωσεων, χωρις κανενα διδακτωρικο σε ακουστικη ουτε τιποτα μετρησεις με ηλεκτρονικα.

Σε καποια φαση μαλιστα ειχα βαλει στους ενισχυτες τα satellites της Triangle με τα Cabasse. Γιατι απλα ηθελα περισσοτερα ψιλα και οχι χαμηλα εκει ημουν μια χαρα. Λογω πτωσης του φασματος ακοης των υψηλων ηδη απο τα σαραντα φευγα.

Μετα το σταματησα. Εχω μια φιλη που αυτη εχει πτωση των χαμηλων, για αλλους λογους απο τους δικους μου. Αυτη εχει αναγκη απο περισσοτερα (πολυ περισσοτερα) χαμηλα.

Οποτε να ξερετε ειναι και θεμα ακοης. Δεν ειμαστε μηχανακια μετρησεως.

Όποιος έχει ακούσει 4-7 καλά subs στημένα σωστά στον χώρο, καθοδηγούμενα από έναν Trinnov σε Waveforming setup, ξέρει τα ωφέλη του subwoofer και στην μουσική (επίσης ακούει αυτό που θα άνοιγε με πολλαπλά finely tuned Helmholtz resonators ή τρελό acoustic treatment, σωστό όλο το φάσμα του μπάσου).

Εμπειρία από τις λίγες (το ίδιο εντυπωσιακό και κραυγαλέo με την είσοδο σε anechoic chamber.

Και όσο πάει, γίνεται και πιο εύκολο από προϋποθέσεις στο στήσιμο. Για μικρά δωμάτια γίνεται και πιο φθηνό πλέον με τον AltitudeCi... Αλλά παραμένει ακριβό χόμπι 🤣

Sorry folks 🫟

Και πάλι όχι.

Σε κάποια τρακς που χρησιμοποιούμε για δοκιμή έχω την εντύπωση ότι ο χώρος μου δεν αντέχει "χαμηλότερο" χαμηλό, ακόμα και σε εντάσεις των 75-80db

Πονάνε τα τύμπανα στα αφτιά και αν το "πονάνε" δεν είναι σωστή έκφραση, τότε να πω "βουλώνουν" σαν να κατεβαίνεις απότομα από υψόμετρο.

Τα ηχεία δεν φαίνονται να ζορίζονται καθόλου, τα όργανα στον τελικό λένε ότι "παραδίδουν" ψίχουλα σε watts .

Κάνε έναν κόπο και βάλε αυτό στο Tidal που έχεις:

223850-0f485f486651f7b10d54a081e3ac31e0.jpg

Το τρακ (που είναι πράσινο) ... Why so Serious?

Στο 03:27 θα ακούσεις μόνο χαμηλές συχνότητες, πρόσεχε μην έχεις πολύ ψηλά την ένταση του ενισχυτή σου...

Αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα τρακς "δοκιμών" που μου ήρθε στο μυαλό τώρα που είμαι στην δουλειά και όχι στο σπίτι.. (γι'αυτό και δεν μπορώ να βάλω λινκ , παρά μόνο screenshot)

Έχουμε και άλλα "βασανιστικά" για woofers κλπ, που δεν τα θυμάμαι...

Βάλε και κανένα Link, να μην ψάχνουμε!
Άσε, έλα στο θείο!

Tidal

Και από εδώ βεβαίως!
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Παρατηρήσεις σε επόμενο post...-bye-

Από το παρακάτω κομμάτι πόσοι ακούνε καθαρά στο σύστημα τους τις νότες του ακουστικού μπάσου;

Youtube

Tidal

Spotify

• Like
Reactions: christos56
Η συζήτηση έχει ενδιαφέρον αλλά
δεν είναι θέμα στρατοπέδων.
Και οι δύο εκδοχές έχουν υπέρ και κατά!
Για παράδειγμα:
Όταν ζητάμε από ένα δίδρομο
να παίξει σε εντάσεις όλες τις μουσικές,
οσο καλό και να είναι το-τα woofer του ένα δύο πηνία φωνής τους που παίρνουν το μεγαλύτερο συχνοτικό εύρος περιορίζεται από τους νόμους της φυσικής.
Υπάρχει θερμική συμπίεση, μηχανική καταπόνηση όριο στις χαμηλές και μην ξεχνάμε την απώλεια του πηνίου - πηνίων cross που στις περισσότερες υλοποιήσεις είναι με χαλκό μικρής διατομής, που σημαίνει
και ικανό ενισχυτή για να υπερκεράσει
τις απώλειες..
Εκεί το sub έχει να δώσει..
Σε ένα βαρύ τρίδρομο υλοποιημένο
στα λίτρα που πρέπει και με
σωστό cross το sub θα δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί την καθαρότητα των
τυμπάνων γιατί η φιλοσοφία των περισσότερων sub έχει την σχεδίαση boom box, συνήθως όταν στριμώχνεται ένα μεγάλο woofer σε λίγα λίτρα, και παρά την ευθυγράμμιση
από τους εσωτερικούς ενισχυτές..
Μειονέκτημα των μεγάλων δαπέδου είναι η ανάγκη ισχυρού ενισχυτή,
και ανάλογου χώρου.
Ένα καλορυθμισμένο sub όμως, θα δώσει όγκο στην μουσική και στις ταινίες με σχετικά μικρά main ηχεία και με ένα μικρότερο ενισχυτή,
θα βολευτεί σε ένα μικρό δωμάτιο,
και θα έχουμε μπόλικες ρυθμίσεις για
να το ταιριάξουμε στο χώρο, που βοηθάει αρκετά και τον προϋπολογισμό,
ώστε για γίνει αγορά πιο ποιοτικών
συσκευών..
Και μην ξεχνάμε και τα ικανότατα ενεργά studio monitor!
Οπότε ο καθένας διαλέγει τι του ταιριάζει καλύτερα..

• Like
Reactions: Sonus Naturalis