Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Περιττά τα subs στο δικάναλο.
Όποιος προτείνει subs σε δικαναλικό σύστημα, δεν ξέρει...

p.s. επειδή έχετε κολλήσει λίγο με την τιμή των Trinnov (εδώ εγω γελάω, γιατί τα λεφτά του είναι αστεία μπροστά σε άλλα μηχανήματα (δικάναλα και μη) που καθημερινά ρυθμίζω :D )... Έχουμε δύο συστήματα. Ένα με Trinnov Altitude 16 + Revel F228Be + 4 subs, και έχουμε και ένα σύστημα με Classe Pre + Power Amp + Focal Utopia Scala Evo. Πηγή και στα 2 ένα HiFi Rose (το ίδιο). Ποιό από τα 2 συστήματα παίζει καλύτερα και προτιμάει να ακούει την μουσική του ο ιδιοκτήτης τους;

• Like
Reactions: Panoramix

p.s. επειδή έχετε κολλήσει λίγο με την τιμή των Trinnov (εδώ εγω γελάω, γιατί τα λεφτά του είναι αστεία μπροστά σε άλλα μηχανήματα (δικάναλα και μη) που καθημερινά ρυθμίζω :D )... Έχουμε δύο συστήματα. Ένα με Trinnov Altitude 16 + Revel F228Be + 4 subs, και έχουμε και ένα σύστημα με Classe Pre + Power Amp + Focal Utopia Scala Evo. Πηγή και στα 2 ένα HiFi Rose (το ίδιο). Ποιό από τα 2 συστήματα παίζει καλύτερα και προτιμάει να ακούει την μουσική του ο ιδιοκτήτης τους;

Ποσώς με ενδιαφέρει...

Διάβασες τι έγραψα παραπάνω ;;;

Αν ο χώρος "πέφτει" μεγάλος για τα ηχεία, ναι στο sub.. αν όχι, όχι και στο sub.

Αν ο "δικός σου" ιδιοκτήτης προτιμά το 1ο σύστημα, με γειά του με χαρά του !

Ο καθένας μας κρίνει από τον δικό του χώρο και σύστημα.. γι΄αυτό έγραψα στο ποστ #351 :
"Πολλά πράγματα έχουν παρεξηγηθεί στο παρόν νήμα γιατί απ΄ότι φαίνεται ο καθένας (μέσα και γω) , το φέρνει "στα μέτρα του"..

Τα δικά μου "μέτρα" είναι ο δικός μου χώρος και το δικό μου σύστημα !

Είσαι 100% σίγουρος ότι χρειάζομαι sub ;;;

20K ο έρωτας......

Να σου πει ο @superfly την γνώμη του να "φτιαχτείς" ακόμα περισσότερο.......
Aυριο φιλαράκι γιατί πριν λίγο γύρισα από Γιάννηδες και αν αρχίσω να γράφω τώρα για δαύτον (βοηθούμενος από τα ξύδια) θα τελειώσω το πρωί....

Μια πρόταση μόνο θα πώ για την παρουσίαση επειδή στο κωλοχόμπι μας ισχύει το ρητό "μεγάλη μπουκιά φάε...." οπότε οι αφορισμοί και τα θέσφατα πάνε περίπατο, όταν ένα σαμπ στήνεται σωστά σε ένα δικάναλο σύστημα μια χαρά ταιριάζει και το βελτιώνει.
Συμφωνώ βέβαια ότι έχουμε ακούσει και αρκετά ηχεία στο χώρο του Γιάννη που δεν τους χρειαζόταν το σαμπ.

• Like
Reactions: vlad66
Ποσώς με ενδιαφέρει...

Διάβασες τι έγραψα παραπάνω ;;;

Αν ο χώρος "πέφτει" μεγάλος για τα ηχεία, ναι στο sub.. αν όχι, όχι και στο sub.

Αν ο "δικός σου" ιδιοκτήτης προτιμά το 1ο σύστημα, με γειά του με χαρά του !

Ο καθένας μας κρίνει από τον δικό του χώρο και σύστημα.. γι΄αυτό έγραψα στο ποστ #351 :
"Πολλά πράγματα έχουν παρεξηγηθεί στο παρόν νήμα γιατί απ΄ότι φαίνεται ο καθένας (μέσα και γω) , το φέρνει "στα μέτρα του"..

Τα δικά μου "μέτρα" είναι ο δικός μου χώρος και το δικό μου σύστημα !

Είσαι 100% σίγουρος ότι χρειάζομαι sub ;;;

Δεν ξέρω τι έχεις τώρα. Ούτε τα ηχεία σου, ούτε τον ενισχυτή, ούτε το μέγεθος του χώρου σου.
Μπορώ βεβαίως αφού δεν έχεις sub, να σου πω, πως υπάρχουν κομμάτια που έχω και μπορώ και σε εσένα με sub να κάνω το σύστημα σου να παίξει καλύτερα και να σου αρέσει με το/τα sub επάνω.
Μπορεί να παίζεις και κομμάτια που να μην φαίνεται η έλλειψη sub ? Ναι. Εξαρτάται από τα κομμάτια και τις στάθμες που ακούς επίσης.

Κάνε τις ετοιμασίες και μετατροπές σου... και εδώ είμαστε, μετράμε και ακούμε και βγάζει ο καθένας μας... την άποψη του.

Δεν ξέρω τι έχεις τώρα. Ούτε τα ηχεία σου, ούτε τον ενισχυτή, ούτε το μέγεθος του χώρου σου.
Μπορώ βεβαίως αφού δεν έχεις sub, να σου πω, πως υπάρχουν κομμάτια που έχω και μπορώ και σε εσένα με sub να κάνω το σύστημα σου να παίξει καλύτερα και να σου αρέσει με το/τα sub επάνω.
Μπορεί να παίζεις και κομμάτια που να μην φαίνεται η έλλειψη sub ? Ναι. Εξαρτάται από τα κομμάτια και τις στάθμες που ακούς επίσης.

Κάνε τις ετοιμασίες και μετατροπές σου... και εδώ είμαστε, μετράμε και ακούμε και βγάζει ο καθένας μας... την άποψη του.

Σοφή απάντηση !

+1 που γράφαμε παλιά....

• Like
Reactions: Panoramix

Ρε Bill,ένα elac που έχω λες να του κάνει ή να το κάνεις εσύ να του κάνει??
Κάνε μου την χάρη να το ταιριάξεις, να του το χαρίσω να το ξεφορτωθώ 😄😄

Εξαρτάται από τα κομμάτια και τις στάθμες που ακούς ...
Ωχ...σκούρα τα πράγματα!
Και αυτός και ο άλλος ,ακούνε σε εντάσεις ψιθύρου.
Όταν πάω εγώ σπίτι τους με αποκαλούν Ταλιμπάν...άκου εκφράσεις από οικογενειάρχες ανθρώπους 😁 😝

Δεν πρόκειται για ίδια συστήματα στα οποία αλλάζει μόνον ο προενισχυτης και προστίθενται subs.Τα ηχεία είναι διαφορετικά ενώ στο πρώτο σύστημα δεν αναφέρεται ο τελικός ενισχυτής.

Να σου πω κατά την γνώμη μου ,γιατί δεν βγαίνει νόημα?
Γιατί συζητάμε στο 95% των περιπτώσεων, επί χάρτου.
Οι άνθρωποι που έχουν τα (παρά πολλά) χρήματα να διαθέσουν για να φτιάξουν ένα (ας πούμε) τέλειο σύστημα είναι σε τέτοιο κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο,που δεν υπάρχει σχεδόν ΚΑΜΜΙΆ πιθανότητα ,να ασχολούνται με φόρουμ κλπ χαρωπά.
Δεν προλαβαίνουν και δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν.
Κανένας εισοδηματιας ή κληρονόμος που είναι αργοσχολος... και αν.
Το ξέρω από πρώτο χέρι,γιατί είχα πολύ πλούσιο αφεντικό που έκανε παρέα με ΠΑΡΑ πολύ πλούσιους φίλους.
Ένεκα θέσεως, έκανα και γω (της αναγκαστικής προσκολησεως εννοώ 😄)παρέα μαζί τους και μιλάω μετά λόγου γνώσεως για τη νοοτροπία τους.

Και καθόμαστε εμείς οι κοινοί θνητοί και μοιράζουμε ακοπα ,αβίαστα,από τον καναπέ ,τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να σιαξουμε τον ήχο μας.
Λες και θα παρουμε πότε στην ζωή μας MBL των 380.000 ευρώ στο σαλονακι μας.
Βολευομαστε με καμμιά έκθεση και καλά μας είναι.
Καλά είναι τα όνειρα, αλλά μην μας γίνονται και εφιάλτης!
Η πλάκα είναι ότι σκοτώνονται όλοι για πράγματα και συστήματα που είναι στημένα σε ένα σαλόνι για όλη την οικογένεια και όχι σε έναν χώρο/δωμάτιο αποκλειστικά για το σύστημα που by the book (εάν θέλεις) και χωρίς τα τρελά λεφτά στήνεις ένα εξαιρετικό σύστημα με μετρημένο χώρο, και σωστές επιλογές..
Το απόλυτο δεν υπάρχει ποτέ, όσα λεφτά και να έχεις..
Επίσης δεν χρειάζονται παρά πολλά λεφτά ώστε να στησεις έναν τυπικά φροντισμένο χώρο με ένα σύστημα μέσα που θα παίζει με αξιοπρέπεια..
Έχω δει και ακούσει συστήματα πολλών χιλιάδων ευρώ τα οποία δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στο κόστος τους, διότι είτε είναι σε λάθος χώρο στημένα, είτε οι κάτοχοι τους έχουν παρασυρθεί από διάφορους "επαγγελματίες" του χώρου..
Πιστεύω ότι το κομμάτι του Audio το βλέπει ο κάθε κάτοχος η επαγγελματίας διαφορετικά και γι'αυτό δεν έχει προχωρήσει περισσότερο σε αυτή την χώρα..

• Like
Reactions: superfly and mdvq
και στους φίλους του :LOL:
Αυτό θα έρθεις να το κρίνεις ξανά, μιας και με τις τελευταίες επεμβάσεις - τα woofer που περιλαμβάνει το ηχείο μου- ξανά ήρθαν στη ζωή.
Να μην κάνω το σχόλιο του τι ακουει ο καθενας, που έχουμε θεωρητικά έμπειρους ακροατές που μπερδεύουν τα synth με τα βιολιά.😉

• Like
Reactions: vlad66

Κανείς δεν είπε ότι όποιος προτείνει sub σε ένα δικαναλο σεταπ δεν ξέρει..
Τα sub είναι απαραίτητα για όλα τα ηχεία σε δικαναλο σεταπ..
Δεν είναι όμως κανόνας όπως το λες..

Κανείς δεν είπε ότι όποιος προτείνει sub σε ένα δικαναλο σεταπ δεν ξέρει..
Αυτό δυστυχώς το έχουν πει αρκετοί, απο την εποχή που εφτιαχνα (ακόμη το κάνω) πρόσθετα supertweeter για ηχεία ακουγα πάντα μα ο κατασκευαστής δεν το εχει προβλέψει. Η ιδέα είναι η ιδια, ηψηλές χαμηλές κάθε ηχείο εχει το φάσμα του ανάλογα με την κατηγορία τιμής του. Ειναι στο χέρι μας να προσθεσουμε σε αυτό, αρκεί πάντα να γίνει σωστά.
Στη δική μου περίπτωση την αγνοια μου στο τεράστιο θέμα που ονομάζεται crossover την καλύπτω αγοραζοντας μονάδες με ιδια ευαισθησια με του ηχειου (με σχετική επιτυχία εχει δείξει ο χρόνος) με ποτενσιόμετρο και εμπειρο αυτί για το tuning.

Να μην κάνω το σχόλιο του τι ακουει ο καθενας, που έχουμε θεωρητικά έμπειρους ακροατές που μπερδεύουν τα synth με τα βιολιά.😉

Εξήγησέ το λίγο αυτό πως το εννοείς. Εννοείς ας πούμε τα βιολιά όπως ακούγονται σε ένα DX-7 ας πούμε ή όπως ακούγονται από κάτι πολύ πιο σύγχρονο. Ή εννοείς τον υπό γενική ονομασία τόνο strings που μπορεί για πολλούς λόγους να είναι διαφορετικός από εκείνο που γνωρίζουμε ως strings.

Εξήγησέ το λίγο αυτό πως το εννοείς. Εννοείς ας πούμε τα βιολιά όπως ακούγονται σε ένα DX-7 ας πούμε ή όπως ακούγονται από κάτι πολύ πιο σύγχρονο. Ή εννοείς τον υπό γενική ονομασία τόνο strings που μπορεί για πολλούς λόγους να είναι διαφορετικός από εκείνο που γνωρίζουμε ως strings.
Εμπειρος ακροατής συμφορουμίτης, (με κάθε καλή διάθεση) ακουσε το σύστημα μου και μου τόνισε την έλειψη μπάσων μου. Τον ευχαριστώ θερμά γιαυτό μιας και ανοίγωντας (ξανα) τα ηχέια μου στη μία μπόρνα το καλώδιο ειχε κοπεί και το κρατουσε ενα τριχάκι, επίσης μετά απο καποιες βελτιώσεις που είχα κάνει στα crossover ενα ρυθμιστικό που εχει το ηχείο στο αριστερό κανάλι είχε ξεκολήσει.
Τον ευχαριστώ πολυ μιας και μου εβαλε ψιλους στα αυτιά και βρηκα το πρόβλημα.
Πρίν φύγει ακούσαμε ενα κομμάτι που οπως είπε με την κυρία του στο δικό του σύστημα απολαμβαναν πολυ συχνα τα βιολια στο background.
Εγω βιολια ακουγα μόνο σε 1 -2 περάσματα στην αρχη και στο τελος στο συστήμα μου και τρελάθηκα.
Βρήκα λοιπον το κομμάτι σε υψηλη ανάλυση και το ακουσα σε 3 διαφορετικά συστήματα, τελικά βιολιά εχει στην εισαγωγη και στο τέλος σε ολο το κομάτι υπαρχει ενας ηχος απο synthesizer.

Ωχ...σκούρα τα πράγματα!
Και αυτός και ο άλλος ,ακούνε σε εντάσεις ψιθύρου.
Όταν πάω εγώ σπίτι τους με αποκαλούν Ταλιμπάν...άκου εκφράσεις από οικογενειάρχες ανθρώπους 😁 😝

Μια χαρά ακούμε στα 90db.
Μη βλέπεις εσύ που έχεις αποθημένα επειδή έχεις καταντήσει να ακούς από υπόθετα!

Τα ηχειάκια σαν έκφραση δεν μου αρέσει. Είναι λίγο άκομψη να το πω ευγενικά. Και δεν στέκει και απαραιτήτως. Εκτός και αν μπορούμε να βαφτίσουμε ηχειάκια τα:
Revel M126Be, Neumann KH-420, Genelec 8351b, Revel M106, Revel M16, Kef Reference 1 Meta, Kef R3 Meta, Kef LS50
Τα πιο μικρά (π.χ. LS50) προφανώς και δεν θα είναι επιλογή για κάποιον που κάθεται στα 3μ και θέλει να ακούει στα 90dB (avg).
Ποιοτικά σαν ήχο έχουν πιστεύεις κάποιο θέμα; Δεν έχουν σωστά mids,highs ? Έχουν κακό ηχόχρωμα;

Ηχειάκια είναι. Ειδικών αποστολών.
Κάποιος που παίρνει bookself τα παίρνει για συγκεκριμένο σκοπό και λόγο.
Το να πάρεις bookself ή βάσης σε έναν μεγάλο χώρο και να προσπαθήσεις να καλύψεις τις αδυναμίες τους με sub είναι απόλυτα λάθος.
Πας να διορθώσεις ένα λάθος με ένα άλλο.

Αν ξεκινάς με την εικονα του εντυπωσιασμου απο τα subs ξεκινάς λάθος. Μιλάμε για τις χαμένες οκταβες πληροφορίας.

Ένα καθαρόαιμο σετ δικάναλου στα 10k θα παίξει από τα 50hz μέχρι τα 16khz καλύτερα από ένα υβριδικό που θα έχει sub.
Με το sub θα κερδίσει από τα 50hz και κάτω.
Μέτρα πόσες οκτάβες κερδίζεις με το sub και πόσες χάνεις.
Πόσα sub στα 1000€ είναι προσανατολισμένα για δικάναλο ήχο;
Πόσο θα χαλάσει τον ήχο σου ένας onkyo των 2k με ψηφιακά φίλτρα σε σχέση με έναν απλό δικάναλο των 4k στις υπόλοιπες οκτάβες;
Πόσο στην στερεοφωνική εικόνα, στις θέσεις των οργάνων, τις χροιές κλπ κλπ;
Έχω και denon με audysey και subwoofer και ο Copland είναι συνδεδεμένος σαν τελικός όταν παίζω πολυκάναλα.
Το να παίξω με τον πολυκάναλο σαν pro σε stereo mode με το subwoofer ενεργό είναι θέμα ενός κουμπιού και να συνδέσω το DAC στον Denon.
Όποτε το δοκίμασα η σύγκριση ήταν για γέλια και για κλάματα.

Η πλάκα είναι ότι σκοτώνονται όλοι για πράγματα και συστήματα που είναι στημένα σε ένα σαλόνι για όλη την οικογένεια και όχι σε έναν χώρο/δωμάτιο αποκλειστικά για το σύστημα που by the book (εάν θέλεις) και χωρίς τα τρελά λεφτά στήνεις ένα εξαιρετικό σύστημα με μετρημένο χώρο, και σωστές επιλογές..
Το απόλυτο δεν υπάρχει ποτέ, όσα λεφτά και να έχεις..
Επίσης δεν χρειάζονται παρά πολλά λεφτά ώστε να στησεις έναν τυπικά φροντισμένο χώρο με ένα σύστημα μέσα που θα παίζει με αξιοπρέπεια..
Έχω δει και ακούσει συστήματα πολλών χιλιάδων ευρώ τα οποία δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στο κόστος τους, διότι είτε είναι σε λάθος χώρο στημένα, είτε οι κάτοχοι τους έχουν παρασυρθεί από διάφορους "επαγγελματίες" του χώρου..
Πιστεύω ότι το κομμάτι του Audio το βλέπει ο κάθε κάτοχος η επαγγελματίας διαφορετικά και γι'αυτό δεν έχει προχωρήσει περισσότερο σε αυτή την χώρα..
Για αυτά που λες δεν ευθύνονται οι επαγγελματίες, αλλά οι πωλητές και καταστηματάρχες που πουλάνε B&W Nautilus σε κάποιον που τους είπε ότι έχει έναν χώρο 3m*4 με τζαμαρία και σύνθετο της γυναίκας τους μέσα 🤣

Για αυτά που λες δεν ευθύνονται οι επαγγελματίες, αλλά οι πωλητές και καταστηματάρχες που πουλάνε B&W Nautilus σε κάποιον που τους είπε ότι έχει έναν χώρο 3m*4 με τζαμαρία και σύνθετο της γυναίκας τους μέσα 🤣
Φυσικά, σε αυτό έχεις δίκιο, αυτά τα λάθη όμως τα πληρώνει ο κόσμος που πάει σε ένα μαγαζί και του πλασάρει ο άλλος που είναι (επαγγελματίας) αυτό το προϊόν..
Άρα εκεί δεν έχει γέλιο..😉

• Like
Reactions: Tzimisce