Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Συζήτηση μεταξύ εκθέτη με μεγάλα πανάκριβα ηχεία και Ρώσου ολιγάρχη στην έκθεση του Μονάχου πριν κάποια χρόνια. (πραγματικό γεγονός)
- Συνοδεύονται από sub?
-Ξέρετε καλύπτουν όλο το φάσμα δεν θα χρειαστείτε sub.
- Μα το σαλόνι μου είναι 400 τετραγωνικά.
Αναρωτιέμαι αν έπαιζε με ή χωρίς dsp.

Και πιο φτηνός απο trinnov :P

Συζήτηση μεταξύ εκθέτη με μεγάλα πανάκριβα ηχεία και Ρώσου ολιγάρχη στην έκθεση του Μονάχου πριν κάποια χρόνια. (πραγματικό γεγονός)
- Συνοδεύονται από sub?
-Ξέρετε καλύπτουν όλο το φάσμα δεν θα χρειαστείτε sub.
- Μα το σαλόνι μου είναι 400 τετραγωνικά.
Και φυσικά αυτά τα μοναδικά ηχεία, νικάν και τους νόμους της φυσικής.
Τα στάσιμα κύμματα τρομάζουν από το φινίρισμα των. Οι ανακλάσεις αποσβαίνονται από την τιμή των.

(το άλλο με την Barbie ? ή με τον Ken ? ο Τοτός είναι λίγος για τέτοια ακριβά ηχεία θαύματα)

Προτιμώ να αντικαταστήσω το υπάρχον με το βελτιωμένο crossover αξίας 30,000 ευρώ που έβγαλε για το ηχείο του ενός κολλητού μου :) όταν μου δώσει τα ηχεία του.
Δεν γνωρίζω το θέμα των sub, δεν έχω γνώμη και συγγνώμη για το εκτός θέματος.
Αυτό που γνωρίζω καλά είναι ότι αν ακούσεις ηχείο άνω των 150 χιλ. (στο περίπου μπορεί να είναι και διπλάσια δεν ρώτησα την τιμή) για κάποιες ώρες με μουσική δική σου, που γνωρίζεις, ξεχνάς τους νόμους της φυσικής.

Και φυσικά αυτά τα μοναδικά ηχεία, νικάν και τους νόμους της φυσικής.
Τα στάσιμα κύμματα τρομάζουν από το φινίρισμα των. Οι ανακλάσεις αποσβαίνονται από την τιμή των.

(το άλλο με την Barbie ? ή με τον Ken ? ο Τοτός είναι λίγος για τέτοια ακριβά ηχεία θαύματα)
Τι θα προτεινες για χωρο 400 τ.μ και με ποσα & ποια subs ?
Τελικο κοστος ?

Προτιμώ να αντικαταστήσω το υπάρχον με το βελτιωμένο crossover αξίας 30,000 ευρώ που έβγαλε για το ηχείο του ενός κολλητού μου :) όταν μου δώσει τα ηχεία του.
Δεν γνωρίζω το θέμα των sub, δεν έχω γνώμη και συγγνώμη για το εκτός θέματος.
Αυτό που γνωρίζω καλά είναι ότι αν ακούσεις ηχείο άνω των 150 χιλ. (στο περίπου μπορεί να είναι και διπλάσια δεν ρώτησα την τιμή) για κάποιες ώρες με μουσική δική σου, που γνωρίζεις, ξεχνάς τους νόμους της φυσικής.

Το λες εσύ που συχνά πυκνά πας στο Μέγαρο Μουσικής και ακούς ζωντανά ;;

Παράξενο μου φαίνεται..

• Haha
Reactions: christos56
Βεβαια να πουμε οτι σε τεραστιους χωρους το μπασο δεν ειναι τοσο προβλημα οσο σε μικροτερους αν τα ηχεια ειναι θηρια και full range :D

• Like
Reactions: platon
Και τι μας νοιάζει ρε συ Πάνο ;;

Σιγά μην ενδιαφερθούμε και για την ηχητική κάλυψη ενός γηπέδου σε συναυλία...
Με ενδιαφερει να ξερω τι προτεινει καποιος ειδικος , κυριως για τα κυριως ηχεια.
Για ηχητικη καλυψη ενος γηπεδου σε συναυλια , ξερω περιπου τι χρησιμοποιειται.

• Like
Reactions: vlad66
Βεβαια να πουμε οτι σε τεραστιους χωρους το μπασο δεν ειναι τοσο προβλημα οσο σε μικροτερους αν τα ηχεια ειναι θηρια και full range :D
Υπαρχει ομως θεμα καλυψης, που προφανως θα καλυφθει με subs.
Για το ποια μπορει να ειναι τα κυριως ηχεια εχω την απορια .

Για 300 τ.μ. ξερω, οτι κατασκευασθηκε αυτο...
Εχει και αναλογο σαμπ.

Σιγουρα και αυτο ειναι λυση........

Και το προηγουμενο του....

Οπως και αυτο ειναι καλη λυση....
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Στην τελικη θα προτεινα καποιο απο τα μεγαλα ηχεια του Silbatone.

Οσο για το κοστος............αν εχεις 400 τ.μ. σαλονι , δεν κοιτας τιμες γενικως.

Άλλο το ζωντανό δεν μπαίνει σε καμία εξίσωση.

Το ζωντανό είναι πάντα το μέτρο σύγκρισης.
Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των ακροατών δεν έχει καθόλου, ή έχει ελάχιστη εμπειρία ζωντανής μουσικής.
Γνωρίζει μόνο ηχογραφήσεις.

Έτσι διαμορφώνει τελείως διαφορετικό μέτρο σύγκρισης.
Δεν είναι η ίδια η μουσική, αλλά αυτό που προκύπτει με βάση την εμπειρία μόνο από ηχογραφήσεις, πως κάπως έτσι παίζει ή έτσι πρέπει να παίζει σωστά η μουσική.

Κατά την ακρόαση ζωντανής μουσικής το μέτρο σύγκρισης, το κριτήριο, διαμορφώνεται πάνω σε αντικειμενική βάση.
Κατά την ακρόαση από ηχογραφήσεις το κριτήριο διαμορφώνεται εντελώς υποκειμενικά, με βάση την εμπειρία από άλλες ηχογραφήσεις και από τα μηχανήματα που έχουμε ως τώρα ακούσει.

Και μία αφιέρωση:

Καλά αν είναι ρώσος μεγιστάνας ας πάρει αυτά

Σιγουρα και αυτο ειναι λυση........

Και το προηγουμενο του....
Το setup του Σταύρου στο Μόναχο το 2024 ηταν εμπειρία ζωής το πιο αληθοφανές άκουσμα που έχω νοιώσει ποτε, το 2025 δεν ήταν τόσο...

Ο χώρος δε που έπαιζε και τις δύο χρονιές ειναι ο μεγαλύτερος της έκθεσης

Ηχεία κόστους με εξαψήφια νούμερα. Όπως αυτά τα παραπάνω Magico M9. Η κύρια διαφορά τους από άλλα μικρότερου κόστους, επίσης κορυφαία ηχεία είναι οι εντάσεις που μπορούν να φθάσουν. Τα 130 dB Maximum SPL@1m είναι ένα ενδεικτικό νούμερο. Και πάλι σε τόσο μεγάλους χώρους μπορεί να μην αρκούν και να επιβάλλεται η συμπλήρωση με Sub.

Διότι όσο απομακρυνόμαστε από την πηγή η ένταση του ήχου μειώνεται κατά ποσό αντιστρόφως ανάλογο του τετραγώνου της αποστάσεως.
Πρακτικά με κάθε 2πλασιασμό της απόστασης η ένταση μειώνεται κατά 6dB.
Στο παράδειγμα μας:
Απόσταση (m)Ένταση (dB SPL)
1130
2124
4118
8112
16106
32100

Στο σπίτι μου χωρίς Sub έχω 113+113dB=116 dB Max SPL@1m
Με Sub έχω
113+113+116dB=119 dB Max SPL@1m

Σε μία απόσταση 4-6 m που είναι συνήθως η θέση ακρόασης, εφαρμόζοντας τον παραπάνω κανόνα, παίρνω 106-107 dB Max SPL.
Που είναι πολύ καλό για ένα οικιακό χώρο περίπου 40 m², λογικού μεγέθους, ούτε πολύ μεγάλο, αλλά ούτε και μικρό.

Σημείωση: Το Max SPL είναι οι κορυφώσεις, τα δυναμικά περάσματα της μουσικής. Συνήθως ακούμε στα 75-85 dB SPL. Αλλά υπάρχει ανάγκη για μεγάλο Headroom, διότι σε αυτές τις αντιθέσεις βρίσκεται μεγάλο μέρος του συναισθηματικού περιεχομένου της μουσικής.

Last edited:
Το setup του Σταύρου στο Μόναχο το 2024 ηταν εμπειρία ζωής το πιο αληθοφανές άκουσμα που έχω νοιώσει ποτε, το 2025 δεν ήταν τόσο...

Ο χώρος δε που έπαιζε και τις δύο χρονιές ειναι ο μεγαλύτερος της έκθεσης
Τα ηχεία κόρνας δίνουν ακριβώς αυτό που περιέγραψα πιο πάνω: Την τεράστια δυναμική περιοχή. Αν είναι στημένα σωστά στον κατάλληλο χώρο δίνουν πραγματικά τις εντάσεις, τη δυναμική περιοχή και τις μικροδυναμικές αντιθέσεις της ζωντανής μουσικής.
Ότι έχουν ανάγκη ωστοσο από Sub για τις χαμηλές συχνότητες κι' αυτό ισχύει.