Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Η κεντρική ιδέα είναι ότι χρησιμοποιεί ένα κλώνο του κυρίου σήματος, είτε του αναλογικού, είτε του ψηφιακού και κάνει όλα τα παραπάνω χωρίς να παρεμβαίνει στο κύριο σήμα που κατευθύνεται προς τα κυρίως ήχεία.
Και δίνει τη δυνατότητα να φτιαχτούν συστήματα 2.1, 2.2, ή και περισσότερα με 1 Sub ανά κανάλι, αν έχουμε πολυκάναλο setup.
Επιπλέον είναι φτιαγμένα για να συνεργάζονται με τα ενεργά κυρίως ηχεία της ίδιας οικογένειας χωρίς να περιορίζονται αποκλειστικά.

Νιώθω τρελό dejavu..

Το έχουμε γράψει άπειρες φορές: Για να γίνει σωστή ενσωμάτωση του sub πρέπει να επέμβεις και στο σήμα που πηγαίνει στα L-R.

Αυτό το σήμα είναι που μας νοιάζει να μην χαλάσει, και εδώ θα χαλάσει.

Επανερχόμαστε στα ίδια. Πως ορίζουμε το Hi-End?

Θα αποπειραθώ να δώσω ένα ορισμό.

Ορίζουμε ένα σύστημα αναπαραγωγής ως Hi-End όταν συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Είναι υψηλής πιστότητας. Υπό την έννοια ότι αποδίδει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια μία ηχογράφηση χωρίς παραμορφώσεις, σε όλο το συχνοτικό της εύρος, αποδίδοντας ταυτοχρόνως πλήρως τη δυναμική της περιοχή.
β) Φθάνει τα 120 dB Max SPL@1m.
Αν τα ξεπερνάει (π.χ. 124 dB SPL@1m Max), τότε πάμε στην κατηγορία Ultra Hi-End.
Στα 130 dB SPL@1m Max έχουμε τα υπερμηχανήματα με συστήματα ηχείων και ενισχυτών συμπεριλαμβανομένων και Subwoofer.

Όχι, το hi end στην οικιακή αναπαραγωγή δεν έχει να κάνει με SPL. Το μεγάλο SPL είναι φτηνό και εύκολο. Το Pro Audio είναι SPL oriented.

Κανείς δεν χρειάζεται 120dB στο σαλόνι του.

Hi end είναι το να ακούς τη φωνή του τραγουδιστή σαν να τον έχεις μπροστά σου.

Να ξεχνάς ότι ακούς ηχογράφηση.

Και όλα αυτά να γίνονται χωρίς κατά τα άλλα σοβαρές παραδοχές στην απόδοση στο φάσμα, σε λογικές εντάσεις, κτλ κτλ.

Πρακτικά hi end είναι ένα σύστημα που καταφέρνει να ανασύρει όλη την πληροφορία από το αποθηκευτικό μέσο (είτε είναι φυσικό είτε άυλο) και να την αναπαράξει πραγματικά πιστά.

Και έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αυτό.

Οπότε το Genelec μπορεί και κάνει ενεργό κροσάρισμα του υπο αλλά και των LR, και κάνει και time alignment και EQ.

Ωραία όλα αυτά, αλλά αποκλείεται να είναι hi end.
Η Genelec είναι μια κορυφαία εταιρεία..
Οσοι ασχολούνται με το Hiend πρέπει να την έχουν σοβαρά υπ' όψιν στο μυαλό τους..
Για εμένα είναι Hiend εταιρεία..
(Έχει διαμαντακια στον κατάλογο της)

Όχι, το hi end στην οικιακή αναπαραγωγή δεν έχει να κάνει με SPL. Το μεγάλο SPL είναι φτηνό και εύκολο. Το Pro Audio είναι SPL oriented.

Hi end είναι το να ακούς τη φωνή του τραγουδιστή σαν να τον έχεις μπροστά σου.

Να ξεχνάς ότι ακούς ηχογράφηση.

Και όλα αυτά να γίνονται χωρίς κατά τα άλλα σοβαρές παραδοχές στην απόδοση στο φάσμα, σε λογικές εντάσεις, κτλ κτλ.

Πρακτικά hi end είναι ένα σύστημα που καταφέρνει να ανασύρει όλη την πληροφορία από το αποθηκευτικό μέσο (είτε είναι φυσικό είτε άυλο) και να την αναπαράξει πραγματικά πιστά.

Και έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αυτό.
Αμήν (τουλάχιστον υπάρχει ελπίδα ...ακόμη)

Η Genelec είναι μια κορυφαία εταιρεία..
Οσοι ασχολούνται με το Hiend πρέπει να την έχουν σοβαρά υπ' όψιν στο μυαλό τους..
Για εμένα είναι Hiend εταιρεία..
(Έχει διαμαντακια στον κατάλογο της)

Την γνωρίζω από φήμης, ξέρω ότι είναι πάρα πολύ καλή στον τομέα της.

Αν είναι όντως hi end με τα "δικά μας" κριτήρια, δεν το ξέρω.

Στην προκειμένη περίπτωση, το DSP που έχει μέσα του δεν μου γεμίζει το μάτι. Σίγουρα είναι good enough για την χρήση που προορίζεται, αλλά hi end όπως το εννοούμε εμείς;

Πάντως εχω ακουσει πολλα χαιενταδικα συστήματα στα οποία τα μεγέθη των οργάνων και ο ήχος γενικά είναι τεράστιος. Προφανώς αφύσικα. Αλλα μου άρεσαν. Το high end ειναι περι ορέξεως. Καθε σύστημα ακούγεται διαφορετικά και κατα τη βουληση και προς ευχαρίστηση του ιδιοκτήτη. Η κυρίως διαφορα που νομίζω πως εχει απο το hifi ειναι στα κοστολογια, τα περιβληματα και σε καποιο απο μικρο εως μεγαλο, στο ποσο ευχαριστα παιζει και το πως μπορει να τα παει στα πολλα. Σε μεγαλες ορχηστρες κλπ. Απο την αλλη το μόνιτορ θα προσπαθήσει να ειναι όσο πιο διαυγες και ειλικρινές γίνεται και φυσικά στις ακριβές κατηγορίες θα μπορεί και αυτο να τα πηγαίνει καλα στα πολλα αλλα με πιο plain αισθητική.
Εν ολίγοις, στο high end δε νομίζω οτι η πιστότητα ειναι ο στόχος. Η φυσικότητα ειναι αλλο πράγμα απο την πιστότητα. Τη φυσικότητα πιστεύω οτι και με monitor συστήματα μπορεί να την πετύχει κανεις με τα ανάλογα tweaks.

• Like
Reactions: platon

Το μεγάλο spl στο φάσμα που συζητάμε, ούτε φτηνό είναι, ούτε εύκολο. Το δε pro audio θυσιάζει τα spl στο πολύ χαμηλό φάσμα για να τα κερδίσει λίγο πιο ψηλά στο φάσμα.

Στο σαλόνι χωρίς sub, στο φάσμα που συζητάμε, ούτε τα μισά από τα 120 δεν φτάνεις.
Καλώς ή κακώς η αντίληψη σε αυτό το σημείο του φάσματος ως ένταση, πρέπει να έχει πολλά db για να γίνουν αυτά αντιληπτά ως μια μέση απλή ένταση.
Για αυτό και αναφορικά με τις δυνατότητες αυτές, σε ένα σύστημα ισορροπημένο ο προϋπολογισμός γίνεται "subοβαρης" ακριβώς για να μπορέσει να έχει αυτή τη δυνατότητα το σύστημα.

Στο hi end απλώς, όπως έγραψες κι εσύ, ψάχνεις άλλα πράγματα.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Πάντως εχω ακουσει πολλα χαιενταδικα συστήματα στα οποία τα μεγέθη των οργάνων και ο ήχος γενικά είναι τεράστιος. Προφανώς αφύσικα. Αλλα μου άρεσαν. Το high end ειναι περι ορέξεως. Καθε σύστημα ακούγεται διαφορετικά και κατα τη βουληση και προς ευχαρίστηση του ιδιοκτήτη. Η κυρίως διαφορα που νομίζω πως εχει απο το hifi ειναι στα κοστολογια, τα περιβληματα και σε καποιο απο μικρο εως μεγαλο, στο ποσο ευχαριστα παιζει και το πως μπορει να τα παει στα πολλα. Σε μεγαλες ορχηστρες κλπ. Απο την αλλη το μόνιτορ θα προσπαθήσει να ειναι όσο πιο διαυγες και ειλικρινές γίνεται και φυσικά στις ακριβές κατηγορίες θα μπορεί και αυτο να τα πηγαίνει καλα στα πολλα αλλα με πιο plain αισθητική.
Εν ολίγοις, στο high end δε νομίζω οτι η πιστότητα ειναι ο στόχος. Η φυσικότητα ειναι αλλο πράγμα απο την πιστότητα. Τη φυσικότητα πιστεύω οτι και με monitor συστήματα μπορεί να την πετύχει κανεις με τα ανάλογα tweaks.

Αν ο ηχολήπτης και τα μηχανήματα του studio είναι σωστά, η φυσικότητα ταυτίζεται με την πιστότητα.

Αν δεν είναι, μόνο σε πιστότητα μπορούμε να ελπίζουμε..

Μα παιδιά αυτό είναι το νόημα . Μπορεις να έχεις μια καλή βάση , χαμηλό θόρυβο και παραμόρφωση και μια σταθερή σκηνή με καλό διαχωρισμό , ομαλή απόκριση αλλά μετά είναι το voicing και το ματσαρισμα . Υπαρχει χώρος γι’αυτό . Άλλος θέλει πιο γρήγορα και κοφτερά μεταβατικά άλλως λίγο πιο ξεκούραστα και πιο soft . Άλλως θέλει λίγο πιο πυκνή μεσαία περιοχή ή πιο ευρεία σκηνή άλλος πιο μεγάλη διαφάνεια και λεπτομέρεια . Άλλως θέλει λεπτομερή πρίμα άλλος πιο βελούδινα . Το γούστο μπορεί να υπάρξει στις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά

Το μεγάλο spl στο φάσμα που συζητάμε, ούτε φτηνό είναι, ούτε εύκολο. Το δε pro audio θυσιάζει τα spl στο πολύ χαμηλό φάσμα για να τα κερδίσει λίγο πιο ψηλά στο φάσμα.

Στο σαλόνι χωρίς sub, στο φάσμα που συζητάμε, ούτε τα μισά από τα 120 δεν φτάνεις.
Καλώς ή κακώς η αντίληψη σε αυτό το σημείο του φάσματος ως ένταση, πρέπει να έχει πολλά db για να γίνουν αυτά αντιληπτά ως μια μέση απλή ένταση.
Για αυτό και αναφορικά με τις δυνατότητες αυτές, σε ένα σύστημα ισορροπημένο ο προϋπολογισμός γίνεται "subοβαρης" ακριβώς για να μπορέσει να έχει αυτή τη δυνατότητα το σύστημα.

Στο hi end απλώς, όπως έγραψες κι εσύ, ψάχνεις άλλα πράγματα.

Sub που πάει 30 Hz to 150 Hz (±3 dB), Max. 129 dB @ 1 m, με 410€ λιανική με ΦΠΑ: https://www.skroutz.gr/s/30289267/B...yomeno-Subwoofer-PA-800W-18-53x60-9x65ek.html

Οπότε το pro audio δεν θυσιάζει το SPL στο πολύ χαμηλό..

Την γνωρίζω από φήμης, ξέρω ότι είναι πάρα πολύ καλή στον τομέα της.

Αν είναι όντως hi end με τα "δικά μας" κριτήρια, δεν το ξέρω.

Στην προκειμένη περίπτωση, το DSP που έχει μέσα του δεν μου γεμίζει το μάτι. Σίγουρα είναι good enough για την χρήση που προορίζεται, αλλά hi end όπως το εννοούμε εμείς;
Το θέμα είναι τι ορίζει ο καθένας με τον όρο Hiend..
Καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς με το DSP..
Ο όρος Hiend είναι ένα πολύπλοκο πράγμα και συνήθως ο καθένας έχει την δική του γνώμη/άποψη για αυτόν τον όρο..
Από πού να το πιάσουμε και που να το τελειώσουμε για να βγει κάποιο συμπέρασμα;
Αν το πάμε στο ποσό κακό κάνει στο σήμα ένα DSP το ίδιο συμβαίνει και σε ένα παθητικό κύκλωμα κρος σε ένα ηχείο..
Να πάμε στην σχεδίαση μηχανημάτων;
Είναι ατελείωτη αυτή η κουβέντα που σίγουρα για το πόσο pure είναι το καθετί στην αλυσίδα ενός συστήματος..

Sub που πάει 30 Hz to 150 Hz (±3 dB), Max. 129 dB @ 1 m, με 410€ λιανική με ΦΠΑ: https://www.skroutz.gr/s/30289267/B...yomeno-Subwoofer-PA-800W-18-53x60-9x65ek.html

Οπότε το pro audio δεν θυσιάζει το SPL στο πολύ χαμηλό..

Δεν είναι πολύ χαμηλά τα 30 Hz ειδικά αν μιλάμε για 18ιντσο subwoofer.
Κάτι τέτοια λένε όσοι ασχολούνται με το pro audio και με πιάνουν τα γέλια. 🤣🤣
Το max 129db το πιάνει πολύ μακριά από τα 30 Hz στα οποία ήδη έχει αρχίσει να κατηφορίζει από πολύ λιγότερα db.
Ασε που αυτό δεν μπαίνει σε κανένα σαλόνι, εκτός αν είναι να το νοικιάσεις για κανένα παρτυ.

Πιο κάτω, μέχρι τα 20Hz και αυτό να έχει έκταση και πιο κάτω θέλουμε για να μην συμπιέζει πιο ψηλά.
Και να παίζει και γραμμικά χωρίς παραμόρφωση.

Όλο "θέλετε" λέτε αλλά τελικά δεν ξέρω ποιοι / πόσοι είστε εσείς που έχετε όντως ανάγκη να κατεβαίνετε στα 20Hz για δικάναλη μουσική.

Οπότε η κουβέντα που κάνουμε είναι καθαρά ακαδημαϊκή.

Γιαυτό ανέβασα και εγώ ένα φτηνιάρικο 18" "επαγγελματικό" sub, που "πληροί τις προδιαγραφές", καθότι ακόμα και αν δεν βγάζει 129db στους 30, βγάζει σίγουρα πάνω από 120db, τα οποία νομίζω ότι φτάνουν. Το ότι είναι ογκώδες δεν με νοιάζει, δεν υπήρχε απαίτηση να είναι και κομψό. :)

Αντιλαμβάνεσαι οτι με τέτοιο πείραμα ειναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα να μην ειναι ικανοποιητικό και να οδηγηθείς σε λάθος συμπερασμα ε?

Δεν λέμε ο,τι θέλουμε. Αυτό δεν είναι sub σαν αυτά που λέμε. Άκου λέει απόκριση έως 30 Hz από 18ιντσο... 🤪🤣
Φαντάζομαι δεν θα έχει πουθενά να δούμε τα αποσβενομενα φάσματα που έχει Ε; 😁

Αστεία είναι αυτά. Ή μάλλον όχι αστεία. Είναι για εντελώς άλλη δουλειά.

Θα πρέπει να μας δείξετε κάποιο που να έχει αντίστοιχες μετρήσεις με ένα οικιακό, όχι μόνο στο φάσμα αλλά και όλες τις υπόλοιπες.
Αλλιώς, ντουντούκες ξέρω κι εγώ τέτοιες φτηνές... 😜

Πρέπει να κατανοήσετε ότι τα dB τέλος πάντων μπορεί να ακούγονται πολλά, αλλά δεν λαμβάνετε υπ' όψη ότι το αυτί είναι κουφό κάτω εκεί και δεν γίνονται το ίδιο αντιληπτά όπως γίνονται στο υπόλοιπο φάσμα.
Επίσης, όταν συγκρίνουμε sub, τα συγκρίνουμε μεταξύ τους. Βλέπουμε εκεί χαμηλά ποιο sub εμφανίζει παραμορφώσεις σε ποια σημεία και αρμονικές εκείνου που αναπαράγει.

Αν βάλετε ένα PA sub να μετρήσει εκεί κάτω, θα γελάτε μέχρι πρωίας με την παραμόρφωσή του πέρα από το ότι αυτή θα εμφανιστεί ακριβώς γιατί δεν είναι σχεδιασμένο για τέτοια χρήση καθώς η απόκρισή του θα είναι γκρεμός κάτω από το όριο που αναφέρει στα specs του.

Όπως αντίστοιχα ένα οικιακό sub δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα σε χρήση PA ή σε club. Ο καθένας στο είδος του και ο λουμίδης.... εκεί που είναι ειδικός τέλος πάντων.

Ακριβώς.
Και στον βωμό των decibel η παραμόρφωση πάει σύννεφο (ειδικά στο πιο χαμηλό μέρος του φάσματος που είμαστε κουφούληδες, αλλά όχι τόσο (όσο νομίζουν κάποιοι κατασκευαστές με 10αρια subs rated στα 23Hz -3dB my ass :D )