Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Από την στιγμή που λες ότι δεν γίνεται σωστή τοποθέτηση των Subs γιατί ένα σύστημα χωρίς Subs και Trinnov παίζει καλύτερα;
Επίσης έχω ακούσει και πολλά άλλα σοβαρά Setup με DSP και Subs όπου ο ήχος τους είναι απλά απαράδεκτος..
Όλοι λάθος κάνουν;
Ακόμα και οι επαγγελματίες που τα στήνουν;
Δεν πείθεται κανέναν πια...
Ελπίζω να το καταλαβαίνετε αυτό..

Εγώ αναφέρθηκα πολύ συγκεκριμένα, τώρα αυτό που λες μπορώ κι εγώ να στο πω ανάποδα. Δεν υπάρχει λόγος να μετράμε πόσα συστήματα βελτιώθηκαν και πόσα όχι. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι η περιπτωσιολογία δεν βοηθά καθόλου.
Είναι πιο χρήσιμο να πεις ότι για να προσθέσεις subs θα πρέπει αυτό να γίνεται με δεδομένες τις ανάγκες σου.

Ξέρεις πόσοι έχουν διαλέξει λάθος ηχεία, άσε τα sub, για τις ανάγκες τους; Τι θα πρέπει να καταλάβουμε από αυτό; Ότι τα ηχεία π.χ. τα δαπέδου ή τα βάσης είναι απαράδεκτα; Και να διαλέγουμε κι από πάνω πλευρά; Αυτό συμβαίνει, είναι μέρος του αθλήματος.
Θες να σου πω πόσοι πήραν λάθος κεντρικό για τη χρήση που ήθελαν, ή πόσοι έχουν τοποθετήσει λάθος το κεντρικό τους ηχείο και μετά έλεγαν ότι τα είναι καλύτερα χωρίς κεντρικό;

Από τέτοια... έχω ιστορίες να λέω στα δισέγγονά μου...

Εγώ αναφέρθηκα πολύ συγκεκριμένα, τώρα αυτό που λες μπορώ κι εγώ να στο πω ανάποδα. Δεν υπάρχει λόγος να μετράμε πόσα συστήματα βελτιώθηκαν και πόσα όχι. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι η περιπτωσιολογία δεν βοηθά καθόλου.
Είναι πιο χρήσιμο να πεις ότι για να προσθέσεις subs θα πρέπει αυτό να γίνεται με δεδομένες τις ανάγκες σου.

Ξέρεις πόσοι έχουν διαλέξει λάθος ηχεία, άσε τα sub, για τις ανάγκες τους; Αυτό συμβαίνει, είναι μέρος του αθλήματος.
Πάλι δεν απαντάς στα ερωτήματα μου..
Υπάρχει σύστημα στην Ελλάδα σε μαγαζί η σπίτι, (2καναλο), με DSP που να έχει γίνει σωστή ενσωμάτωση Subs by the book, να πάμε να το ακούσουμε; Να το ακούσουμε με DSP +subs και χωρίς...
Όχι να ακούσουμε την πρώτη και δεύτερη οκτάβα, αλλά όλο το φάσμα..
Να ακούσουμε πόσο επεμβαίνει το DSP στις αρμονικές, τις χροιές, την ανάλυση, τα επίπεδα της 3D εικόνας, τις διαστάσεις της κλπ..
Έχεις να προτείνεις κάποιο;

Να ακούσουμε πόσο επεμβαίνει το DSP στις αρμονικές, τις χροιές, την ανάλυση, τα επίπεδα της 3D εικόνας, τις διαστάσεις της κλπ..

Από τη στιγμή που στην ερώτηση αν το DSP χαλάει τον ήχο στο δικάναλο η απάντηση είναι "πρέπει να κάνεις θυσίες", η απάντηση έχει δοθεί.

Πρέπει να θυσιάσεις δυναμικά, χροιές, ανάλυση κλπ για να ακούς το boom boom (πούσαι ρε @analog-jimaras ) σωστά.

Και προφανώς οι σοβαρές αντιπροσωπείες δικάναλων ηχείων δεν το έχουν σε demo για να μην ξεφτιλιστούν.

Πάλι δεν απαντάς στα ερωτήματα μου..
Υπάρχει σύστημα στην Ελλάδα σε μαγαζί η σπίτι, (2καναλο), με DSP που να έχει γίνει σωστή ενσωμάτωση Subs by the book, να πάμε να το ακούσουμε; Να το ακούσουμε με DSP +subs και χωρίς...
Όχι να ακούσουμε την πρώτη και δεύτερη οκτάβα, αλλά όλο το φάσμα..
Έχεις να προτείνεις κάποιο;

Σου απάντησα ενδελεχώς. Και στο ένα και στο άλλο.

Για τα καταστήματα, ψαχτείτε παίδες. Ορίστε τις προϋποθέσεις και βουρ... . Πείτε τι θέλετε ακριβώς να δοκιμάσετε στο κατάστημα και κλείστε ραντεβού. Πείτε τους για παράδειγμα θέλω να ακούσω πως επιδρά στο group delay με και χωρίς DSP στα ηχεία ή/και στα sub.
Πείτε τους θέλω να δω που πάει το μπάσο, είναι σφιχτό και στο κέντρο ή κόβει βόλτες γύρω-γύρω; Αλλάζει η τονικότητα του ηχείου; Κι αν ναι πως; Έχει όλο το σύστημα ξεκάθαρη υπεροχή ή είναι έτσι κι έτσι;

Τέτοια πράγματα.

Last edited:

Για τα καταστήματα, ψαχτείτε παίδες. Ορίστε τις προϋποθέσεις και βουρ... . Πείτε τι θέλετε ακριβώς να δοκιμάσετε στο κατάστημα και κλείστε ραντεβού.
Κάνεις κύκλους και αποφεύγεις τις απαντήσεις..
Πας την κουβέντα όπως θες εσύ, άρα τα λόγια σου δεν έχουν τεκμηρίωση..
Άσε τα μαγαζιά, σπίτι με σωστό 2 καναλο σεταπ με Subs και DSP που να το έχετε στήσει εσείς οι ειδικοί by the book υπάρχει να πάμε να το ακούσουμε;
Μην λες λόγια του αέρα, πράξεις θέλω..

Γράφεις ολόκληρα κατεβατά ενώ θα μπορούσες να γράψεις μια διεύθυνση και ενα όνομα, να πάμε να ξεστραβωθούμε. Τί είναι αυτό το σύστημα, το θαλασσινό τριφύλλι του Ελύτη;

Για τα καταστήματα, ψαχτείτε παίδες. Ορίστε τις προϋποθέσεις και βουρ... . Πείτε τι θέλετε ακριβώς να δοκιμάσετε στο κατάστημα και κλείστε ραντεβού.

Όταν λέμε ότι τα ακούσαμε και είναι χάλια η απάντησή σου είναι "δεν ήταν στημένα σωστά".
Ε, ρε φίλε, πες μας που είναι στημένο σωστά κατά τη γνώμη σου να το ακούσουμε!

Που το άκουσες δηλαδή και είπες "να, εδώ σπέρνει!"

Άσε τα μαγαζιά, σπίτι με σωστό 2 καναλο σεταπ με Subs και DSP που να το έχετε στήσει εσείς οι ειδικοί by the book υπάρχει να πάμε να το ακούσουμε;
Μην λες λόγια του αέρα, πράξεις θέλω..

Εγώ δεν στήνω, μάλλον μπερδεύτηκες πάλι.

Για τα καταστήματα, ψαχτείτε παίδες. Ορίστε τις προϋποθέσεις και βουρ... . Πείτε τι θέλετε ακριβώς να δοκιμάσετε στο κατάστημα και να κλείσετε ραντεβού.
Άσε τα μαγαζιά, σπίτι με σωστό 2 κανάλο σεταπ με Subs και DSP που να έχεις στήσει εσύ οι ειδικοί by the book υπάρχει να πάμε να ακούσουμε;
Μην λες λόγια του αέρα, πράξεις θέλω
Εγώ δεν στήνω, μάλλον μπερδεύτηκες πάλι.
Μια φορά να απαντήσεις σωστά..
Μας έχεις τρελάνει στην θεωρία..
Άστο, δεν το 'χεις..

Γράφεις ολόκληρα κατεβατά ενώ θα μπορούσες να γράψεις μια διεύθυνση και ενα όνομα, να πάμε να ξεστραβωθούμε. Τί είναι αυτό το σύστημα, το θαλασσινό τριφύλλι του Ελύτη;

Κλείστε ραντεβού. Αυτά δεν είναι για περαντζάδα. Το έχω γράψει ότι έχει προετοιμασία σοβαρή αυτό. Δεν είμαι από εκείνους που σβήνουν ό,τι έχουν γράψει...

Screenshot 2026-02-04 111129.jpg

Μια φορά να απαντήσεις σωστά..
Μας έχεις τρελάνει στην θεωρία..
Άστο, δεν το 'χεις..

Ξεκίνα να ρωτάς καταστήματα λέω. Κλείσε ραντεβού μόλις βρεις αυτό που θες. Εγώ δεν πρόκειται να προτείνω για λόγους δεοντολογίας.

Το τι πρέπει να ψάξετε στην ακρόαση το έγραψα. Από κει και πέρα.... δικό σας...

Θα μπορούσε κάποιος να πει:

-Τα sub μπαίνουν παντού
Αυτό τώρα, καινούργιο είναι;

Οι Trinnov αλλάζουν και τους νόμους της φύσης τώρα;

Έχω μείνει πίσω;

Δηλαδή παίρνω 4 sub, τα στοιβάζω όλα σε μια γωνία, βάζω τον Trinnov και καθάρισα;

Best sound ever?

Πως προέκυψε ότι η αναβάθμιση ήχου συνολικά είναι μεγαλύτερη με DSP και Subs σε ένα δικαναλο Setup , απ' ότι χωρίς;

Αυτή είναι μια αυστηρά προσωπικά άποψη του Pleo, την οποία μάλιστα φαίνεται να την ενστερνίζονται ελάχιστοι συμμετέχοντες σε αυτό το thread.

Αυτό τώρα, καινούργιο είναι;

Οι Trinnov αλλάζουν και τους νόμους της φύσης τώρα;

Έχω μείνει πίσω;

Δηλαδή παίρνω 4 sub, τα στοιβάζω όλα σε μια γωνία, βάζω τον Trinnov και καθάρισα;

Best sound ever?

Ασφαλώς όχι. Σε όλους τους χώρους εννοούσα.

Εννοείται ότι η σωστή τοποθέτηση ηχείων και sub είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει το DSP/EQ, το οποίο θεωρεί δεδομένες τις σωστές θέσεις για ξεκινήσει. Κι αυτό γράφτηκε.
Όχι μόνο εδώ αλλά μπορείς να το διαβάσεις και στις προτροπές των κατασκευαστών μηχανημάτων με τέτοια software αλλά και στις ίδιες τις εταιρίες που παράγουν μόνο software.
Εγώ θυμάμαι χαρακτηριστικά αυτό να αναφέρεται στο ARC της Anthem ως πρόλογος.

Από τη φασική διόρθωση σε ολόκληρο το φάσμα του φάσματος των μονάδων (που καλύπτουν τα ηχεία συμπεριλαμβανομένων) την έκταση στο μέρος τους φάσματος που δεν γίνεται με άλλο τρόπο κι αν γίνει είναι άκρως προβληματική, και τη διαμόρφωση της απόκρισης με στοχευμένη καμπύλη. Το τελευταίο περιλαμβάνει και την αποτύπωσή της με βάση την τονικότητα των ηχείων.
Στη σούμα δεν αρκεί μια γενική παρατήρηση ότι το dsp χαλάει τον ήχο, έτσι απροσδιόριστα.

Ωραία απάντηση, μόνο που είναι σωστή μόνο αν μιλάμε για Hi Fi σύστημα.

Σε ένα hi end δικάναλο σύστημα, τα ηχεία έχουν επιλεγεί με βασικό κριτήριο τον ήχο τους. Και έχουν πληρωθεί αδρά, για να έχουν τον συγκεκριμένο ήχο.

Αν τους βάλεις DSP και τους αλλάξεις οτιδήποτε, αφενός ακυρώνεις την επιλογή που έκανες σε ηχεία, αφετέρου υποβαθμίζεις το τελικό αποτέλεσμα επειδή έχεις εισάγει και ένα DSP στην αλυσίδα.

Αν θεωρείς ότι θα βάλεις το DSP για να διορθώσεις προβλήματα του χώρου, πάλι κακώς θα το κάνεις, γιατί τα προβλήματα που θα διορθώσεις μπορούν να διορθωθούν με room treatment, μιας και μιλάμε για προβλήματα στο 80% του φάσματος. Και το room treatment δεν θα υποβαθμίσει τον ήχο.

Η ζημιά που θα κάνει το DSP γενικότερα στον ήχο σου είναι δεδομένο ότι θα συμβεί. Είναι αδιαμφισβήτητο.

Η βελτίωση είναι που είναι αμφίβολο αν θα συμβεί, και είναι και ένα πάρα πολύ ακριβό πείραμα.

Δες τι είναι το CI. Για αυτό έγραψα. Δεν παίρνεις τίποτε αγκαλιά, εκτός κι αν μέσα στον τοίχο έχει χτιστεί κανένας... .

Τώρα πρέπει και να γκρεμίσουμε τους τοίχους για να πάρουμε σωστό μπάσο; :ROFLMAO:

Καλά πηγαίνει αυτό..

Γεια δειτε αυτο το demo που εβγαλε η ιδια η rel με ακουστικα. Στο 4λ και 31δ ξεκιναει με το rel ενσωματωμενο. Ενα rel.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Να σου πω την αλήθεια, κανένας δεν μπορεί να στήσει σωστά ένα τέτοιο σύστημα που αναφέρεις σαν Demo..

Έχω ακούσει πάρα πολύ σοβαρό σύστημα, αρκετών χιλιάδων ευρώ σε σπίτι φουλ φροντισμένο, με πάρα πολύ σοβαρά ηχεία και Subs, ρυθμισμένο από τον φίλο Μανώλη Καστρουνη, με Trinnov και τα σχετικά..
Σύστημα που σχεδόν κανένα μαγαζί δεν μπορεί να στήσει, (είναι πολύ δύσκολο να το κάνει, είμαι σίγουρος), και ο ήχος ήταν σιδερωμενος...

Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλα Setup, πιο φθηνού κόστους..

Μιλάμε πάντα για δικαναλο..
Το Setup που αναφέρω στην αρχή παίζει και πολυκάναλο φυσικά, διότι είναι στημένο και σαν πολυκάναλο..

Βέβαια για το δικαναλο υπάρχει άλλος προενισχυτης..

Όταν το άκουσα σαν δικαναλο, με προ τον Trinnov με Subs, και μετά με τον άλλον προενισχυτη χωρίς Subs, μάντεψε πιο έπαιζε πιο σωστά σε ήχο, όχι σε απόκριση χαμηλά..

Μιλάμε για ηχεία που έχουν δύο 12" ανά ηχείο Transmission Line..

Ποιο σύστημα λες να είχε καλύτερη διαφάνεια, αμεσότητα, αρμονικές, έκταση κλπ;
Ποιο ήταν πιο 3D με σωστές διαστάσεις στην πληροφορία της ηχογραφήσεις που αναπαρήγαγε κάθε φορά;

Πως έπαιζε το πικάπ με τον Trinnov, και πως με τον άλλο προενισχυτη;

Οπότε πάλι καλά που το έχει και για πολυκάναλο ο ιδιοκτήτης, και δεν θα χρειαστεί να τα σπρώξει όλα στα μεταχειρισμένα.

Αν το είχε στήσει μόνο για δικάναλο, θα έκλαιγε κυριολεκτικά.