Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Αλλά θα ήθελα τις απόψεις όσων πήγαν στα MBL ;)

Στην πρώτη οκτάβα, εκεί που δεν έπαιζε ρόλο το treatment, ακούστηκε ότι ήταν καλά ευθυγραμμισμένο. Τα όρια του χώρου καλύτερα απ' ό,τι περίμενα πάντως.

Για τα άλλα πιο ψηλά στο φάσμα, θα πλατιάσουμε και αφορούν κανονικά άλλο νήμα ειδικά γι' αυτό.

Πουθενά δεν υπήρχε υπερβολή ή κάτι που να ήθελε συμμάζεμα, πέρα από τα σημεία που δεν γίνεται αλλιώς και αφορούν οποιοδήποτε μεγάλο σύστημα πέραν του ελέγχου του χώρου.

Κατά τα λοιπά, σε όλα τα είδη μουσικής υποδειγματική συνέπεια στη συμπεριφορά του. Προσοχή εδώ λιγάκι πως αναγιγνώσκεται αυτό. Σε σχέση με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται πάντα (παντοκατευθυντικό).

Δεν νομίζω να πάνε έτσι αυτά.. τόσοι άνθρωποι εκεί και κανείς δεν έφερε αντίρρηση στην παρατήρηση μου.

Ούτε καν ο ίδιος ο εκθέτης , ούτε ο Γιάννης.

Ο γιγαντισμός (που πολύ σωστά χαρακτήρισε ο Dim Dim) δεν είναι υποκειμενικός.. είναι αντικειμενικός γιατί όλοι μας έχουμε ακούσει όργανα , φωνές κλπ...

Το αν εσύ ή ο mdvq ή κάποιος άλλος "θέλει" περισσότερο μπάσο (άρα sub/s ή τεράστια woofers) ίσως να οφείλεται στο γούστο/αντίληψη , ή στην μειωμένη ακοή είτε στο συγκεκριμένο μέρος του φάσματος είτε σε όλο το φάσμα.

Το ότι όσους ξέρω από κοντά και τους αρέσει το sub και τα τεράστια woofers ενώ ταυτόχρονα τους αρέσει να ακούνε σε πολύ υψηλές εντάσεις , μάλλον ενισχύει την παραπάνω άποψή μου .
Ο γιγαντισμός που αναφέρεται δείχνει ξεκάθαρα ότι τα ηχεία ήταν πολύ μεγάλα για τον συγκεκριμένο χώρο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα...
Ένα setup ηχείων επιπέδου και μεγέθους των MBL δεν το στήνεις σε αυτόν τον χώρο, θέλει να αναπνεύσει και να ξεδιπλώσει τις αρετές του...
Επίσης εντύπωση μου κάνει πως η MBL δέχεται να παρουσιάσει ένα τόσο μεγάλο σύστημα σε τόσο μικρό χώρο...
Δεν είχα την τύχη να πάω να ακούσω για να αναφέρω πιο ολοκληρωμένη γνώμη για το συγκεκριμένο setup..
Είναι άδικο (κατά την γνώμη μου) να κριθεί ένα κορυφαίο setup αυτού του επιπέδου με αρνητικά σχόλια λόγο ότι δεν μπόρεσε να αναπνεύσει σε έναν συγκεκριμένο χώρο..
Επίσης διάβασα ότι αυτοί που το έστησαν ήξεραν πολύ καλά την δουλειά τους και συμφωνώ απόλυτα σε αυτό αλλά δεν ήταν σίγουροι για τα δεδομένα του χώρου ότι θα έπαιρναν το μέγιστο από αυτό...

Κάτι ακόμα, τα μεγέθη των οργάνων, των φωνών και του χώρου πληροφορίας της εκάστοτε ηχογράφησης αλλάζει ανάλογα το μέγεθος του ηχείου που ακούμε και που έχουν μάθει να ακούν κάποιο από "μικρά" ηχεία, τα επόμενα να τους φαίνονται αφύσικα και υπερβολικά...

Η συμπεριφορά του setup της MBL αν υπήρχε σε άλλον αρκετά μεγαλύτερο χώρο τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά...
Η βιβλιογραφία για την ακουστική χώρων και συμπεριφοράς αυτής ανάλογα το setup και τον όγκο τετραγωνικών που θέλουμε να καλύψουμε ώστε να έχουμε ομαλή απόκριση
στο φάσμα το λέει ξεκάθαρα...
Οι κανόνες είναι κανόνες, αν τους παρακάμπτουμε για χάρην εντυπωσιασμού τότε ξεκάθαρα βγαίνουν λάθος συμπεράσματα και ακουστικά αποτελέσματα...
Δεν έφταιγαν τα subs που συνόδευαν το συγκεκριμένο setup...

Το MBL έπαιξε υποδειγματικά σε όλα, στα όρια των νόμων της φυσικής.

Το άλλο σύστημα, δεν το άκουσα για να έχω άποψη, διαβάζω ό,τι γράφουν εδώ όσοι το άκουσαν.

• Like
Reactions: billpeppas
Χωρίς να ακούω ιδιαίτερα δυνατά, ( 88-92db ) βγήκε η κυρά Φρόσω από κάτω στον διάδρομο και φώναζε...

- Χαμηλώστε το !!

Εγώ δεν την άκουσα και μου το είπε η από πάνω κοπέλα την επόμενη μέρα , που την στιγμή εκείνη μπήκε στο οίκημα και βρήκε την κυρά Φρόσω στον διάδρομο..

Η Φρόσω της είπε ότι στην αρχή νόμιζε ότι γίνεται σεισμός και την έπιασε ταχυκαρδία και μετά κατάλαβε ότι εγώ (από πάνω της) άκουγα μουσική..

Και μου λες να βάλω subs ;; και όχι μόνο ένα μάλιστα ;;;

Οκ, με την κ. Φρόσω δεν μιλάω για λόγους που δεν μας αφορούν, αλλά δεν θέλω να την στείλω στον άλλο κόσμο....

ΥΣ..
Μια μέρα ήρθε ο mdvq για κάτι δοκιμές και κατέβηκα κάτω στο πορτόνι της αυλής .. έσκασε μύτη η κ.Φρόσω και είδε ότι ανέβηκα πάνω με φίλο και κάτι "πράγματα"..
( Δεν μας μίλησε φυσικά , αλλά φαντάζομαι προετοιμάστηκε για την "συνέχεια" με χάπια ή ότι άλλο... )
για πες τι άγουγες?

• Like
Reactions: Bailplan
Είναι δε σχεδιασμένα τα ηχεία (οι δορυφόροι αν θέλετε) να ρολλάρουν στα 85 Hz, κάτι που θεωρώ πολύ κρίσιμο για την ενσωμάτωση subwoofer γενικότερα. Δηλαδή θέλει προσοχή να μην επικαλύπτονται συχνότητες. Γενικά μιλάω για όλα τα συστήματα.

Επίσης κάτι σημαντικό. Αυτό μας το έδειξε ο μηχανικός της εταιρίας. Κάθε σώμα απορροφά 0,3dB. Επομένως αναλόγως ατόμων σε ένα χώρο, θα πρέπει να ρυθμίζεις ανάλογα κάθε φορά. ;)

Καλα...........με 6 12-ιντσα στο καναλι που παιζουν < 85ΗΖ φυσικα και δε θελει σαμπ. Τα εχει ηδη.

Αντί του-βαλτε οποία μάρκα θελετε-sub-,ένα καλωδιο ρευματος η interconnect με τα μισά χρήματα θα αναβαθμισει πολύ περισσότερους τομείς από το sub χωρίς να απαιτήσει φροντίδα χώρου,τοποθέτηση,ρυθμιση και extra καλώδια που επιβαρύνουν την τιμή ώστε το sub να παίξει όπως μπορεί.
Η επιλογη,με δοκιμή βεβαιως-βεβαιως,είναι δική σας.

Είμαι άσχετος σε θέματα ηχητικού εξοπλισμού, hi-end, αυθεντικού ήχου και όλα αυτά...

Παρακολουθώ με δέος τις συζητήσεις σας, αλλά πρέπει να σας πω ότι δυσκολεύομαι να καταλάβω πως ένα -ακριβό- καλώδιο κάνει τέτοια διαφορά,

Δεν είναι flame το σχόλιο μου, καταλάβετε κι εσείς ότι υπάρχει κοινό που σας διαβάζει και δυσκολεύεται να καταλάβει...

Είμαι άσχετος σε θέματα ηχητικού εξοπλισμού, hi-end, αυθεντικού ήχου και όλα αυτά...

Παρακολουθώ με δέος τις συζητήσεις σας, αλλά πρέπει να σας πω ότι δυσκολεύομαι να καταλάβω πως ένα -ακριβό- καλώδιο κάνει τέτοια διαφορά,

Δεν είναι flame το σχόλιο μου, καταλάβετε κι εσείς ότι υπάρχει κοινό που σας διαβάζει και δυσκολεύεται να καταλάβει...
Δεν αναφέρομαι σε ακριβό καλώδιο η ακριβό sub.Π.χ. το αναφερθεν REL κοστίζει 1.300€ περίπου άρα 650€ για το καλώδιο.
Κανεις δεν θα καταλάβει διαβάζοντας.Θα καταλάβει δοκιμάζοντας-ποτε "τυφλή" αγορα-στο σύστημά του.

Έχει σημασία το πλαίσιο στο οποίο ρωτάω, να σου πω γιατί ας πούμε ότι είστε παρέα audiophile, έχετε κοινές εμπειρίες κοινά ακούσματα έχετε ξοδέψει πολλά λεφτά κλπ

Εγώ ας πούμε που είμαι εξωτερικός παρατηρητής, μπαίνω στον πειρασμό να αναβαθμίσω τον εξοπλισμό μου ή να ξεκινήσω από την αρχή, ο μόνος τρόπος για να το κάνω είναι να αγοράσω και να ακούσω; υπάρχει εργαστηριακή επιβεβαίωση κάποιων ισχυρισμών, το λέω εντελώς καλοπροαίρετα.

Έχει σημασία το πλαίσιο στο οποίο ρωτάω, να σου πω γιατί ας πούμε ότι είστε παρέα audiophile, έχετε κοινές εμπειρίες κοινά ακούσματα έχετε ξοδέψει πολλά λεφτά κλπ

Εγώ ας πούμε που είμαι εξωτερικός παρατηρητής, μπαίνω στον πειρασμό να αναβαθμίσω τον εξοπλισμό μου ή να ξεκινήσω από την αρχή, ο μόνος τρόπος για να το κάνω είναι να αγοράσω και να ακούσω; υπάρχει εργαστηριακή επιβεβαίωση κάποιων ισχυρισμών, το λέω εντελώς καλοπροαίρετα.
Και εργαστηριακή επιβεβαίωση να είχες αν κάποιο καλώδιο δεν ταιριάζει στο σύστημα σου όλο αυτό που θες να σου πει κάποιος σαν στάνταρ απάντηση δεν έχει νόημα για εσένα..
Αυτο μπορεί να συμβαίνει και σε ένα ηχείο, να έχει άριστες μετρήσεις αλλά στον χώρο σου και στο προσωπικό ακουστικό σου γούστο να μην ταιριάζει...
Άρα μερικές φορές αν δεν δοκιμάσεις δεν ξέρεις το ηχητικό αποτέλεσμα...
Πολλοί από εμάς αγοράσαμε, δανειστηκαμε προϊόντα όπως τα καλώδια ώστε να καταλήξουμε σε κάποιο από αυτά...
Δεν υπάρχει στάνταρ συνταγή στα καλώδια..
Όμως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο "κούρδισμα" του setup μας..